Bulviniai blynai yra neatsiejama Lietuvos virtuvės dalis, kurią lydi gilios tradicijos ir mūsų kultūros paveldas.
Kėdainių blynai - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, pelnęs ypatingą vietą mūsų šalies kulinarijoje. Jie garsėja savo paprastumu, sotumu ir puikiu skoniu. Tai sotus patiekalas, derinantis bulvių minkštumą ir sultingą mėsos įdarą. Kėdainių blynai - tai tarkuotų bulvių blyneliai, kurių ypatingumas slypi įdarui naudojamo faršo įdėjime. Šis patiekalas dažnai ruošiamas šeimos pietums ar vakarienei ir patinka tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Anot šeimininko, Kėdainių blynai nėra labai senas patiekalas, jam apie pusšimtį metų.
Išpopuliarėjęs patiekalas dažnas ne tik kėdainiečių virtuvėse.
Jei buvai Kėdainiuose ir neparagavai Kėdainių blynų, viešnagė nesiskaito, juokauja škotiška dvasia alsuojančiame senamiestyje veikiančios kavinės savininkas Artūras Belousovas.
Kėdainių blynai - pagrindinis į šį regioną užsukusių turistų pasirinkimas.
Dažnai girdžiu, kad turistai nori paragauti, kaip jie sako, jūsų populiarių Kėdainių blynų. Jei sulaukiame daugiau turistų, tai virtuvės personalas bulves tarkuoja tiesiog kibirais“, - tikina A.
Kėdainių blynų atsiradimo istorija
„Į Kėdainius gyventi atvažiavo ukrainietė. Ji dirbo tuo metu chemijos gamykloje, dabar vadinamoje „Lifosa“. Toje gamykloje buvo kažkokia šventė ar vakarėlis ir ta iš Ukrainos atvykusi moteris norėjo nustebinti savo bendradarbius.
Fabriko darbuotojai netrukus pradėjo gerais atsiliepimais dalintis ir su savo draugais, kad ragavo labai skanius blynus. Taip tas gandas ir receptas keliavo iš žmonių į žmones, kol galiausiai patiekalas imtas vadinti Kėdainių blynais“, - blynų atsiradimą Kėdainiuose ir išpopuliarėjimą visoje Lietuvoje dėsto A.
Kėdainių blynų gaminimo paslaptys
Į virtuvę pakvietęs kėdainietis A. Belousovas sako, Kėdainių blynai yra bene populiariausias bulvių patiekalas regione.
Kėdainių blynams bulvės tarkuojamos, nusunkiamos, į tešlą maišomas kiaušinis, dedame truputį miltų, beriama druskos ir pipirų.
„Ji (bulvių tešla - LRT.lt) turi būti nei skysta, nei per tiršta, - maišydamas tešlą dėsto kėdainiškis.
Įdarui - maltas kiaulienos kumpis su prieskoniais ir smulkintu svogūnu.
„Buvo bandoma ir su grybų įdaru ir su varškės įdaru, bet labiausiai pasiteisino lietuviams su mėsos įdaru.
Kėdainių blynas formuojamas iš karto keptuvėje. Pirmiausia - bulvių masės pagrindas.
„Tada imam faršiuko, aišku, mes jo negailim - geriau tegul būna daugiau, nei mažiau - taip tik skaniau, - tikina virtuvės šefas. - Tik, žinoma, reikia, kad ta mėsa tinkamai iškeptų.
Kėdainių blynai kepami neskubant, kelis kartus apverčiant, kad nesudegtų.
„Blynas apie save duoda žinoti, kai pradeda, kaip mes įvardijam, šnekėti - jis pradeda „šaudyti“, - sako Artūras.
Maždaug po 10-12 minučių vis garsiau keptuvėje, kaip sako šeimininkas, šnekantys Kėdainių blynai paruošti.
Kad riebalų nebūtų permažai, pagardams - spirgučiai ir grietinė.
„Papuošimui naudoju petražolę.
Štai mūsų patiekalas - Kėdainių blynai - paruoštas.
Skanaus“, - namuose pasigaminti arba į Kėdainius atvykti paskanauti vietinių blynų kviečia senamiestyje įsikūrusios užeigos savininkas A.
Nors patiekalą nėra sudėtinga pagaminti, kavinės savininkas sako pastebintis, kad vis dažniau renkamasi valgyti ne namuose gamintus blynus. „Jei uždengsime keptuvę dangčiu, blynai ne taip suskrus - jie supliukš, - tikina blynus kepantis pašnekovas.
Bulvinių blynų receptas su mėsa
Štai klasikinis bulvinių blynų su mėsa receptas:
- Sumaišykite maltą mėsą su smulkiai supjaustytu svogūnu, druska ir pipirais.
- Į bulvių masę įmaišykite smulkiai tarkuotą svogūną, kiaušinį, miltus, druską ir pipirus.
- Kėdainių blynus patiekite karštus su grietine ir šviežiais žalumynais.
„Gal kokias mažiausiai penkias veisles išbandžiau: buvo ir „Vineta“, ir „Laura“. Iš „Lauros“ irgi neblogai gaudavosi, bet dabar apsistojom ties „Anuška“. Man pačiam prieš keletų metų buvo naujiena ta bulvių veislė „Anuška“. Jos nei duoda tarkiui juodavimo, nes, kaip žinote, jei tarkis pastovi kelias valandas, pradeda juoduoti“, - sako „Beneto karčemos“ savininkas A.
Bulviniai blynai skirtinguose Lietuvos regionuose
Bulviniai blynai populiarūs ne tik Kėdainiuose, bet ir kituose Lietuvos regionuose. Štai pavyzdys iš pajūrio:
Ant jūros kranto įsikūrusi kavinė lankytojus šį sezoną nustebino du kartus: pasiūliusi ypatingų blynų ir patiekalų, kuriuos paruošė buvęs Ukrainos prezidento asmeninis virėjas.
Tačiau anksčiau už ukrainietį kavinę ėmė garsinti bulviniai blynai.
Visą vasarą buvę topuose, jų pozicijų neužleidžia ir sezonui pasibaigus.
Poilsio namų ir restorano savininką patį gerokai nustebino šių blynų sėkmė.
Pirmiausia visus nustebina blynų porcija: dviejų didžiulių ir maždaug 3 centimetrų storio blynų pakanka ir dviem valgytojams.
Neįtikėtinai purūs ir minkšti tarkuotų bulvių blynai kepami sluoksniais.
Be to, jie kepami ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje, gal dėl to būna neprisigėrę riebalų.
Vieni lanktojai mėgsta tik bulvinius blynus, kiti renkasi su mėsa.
Šių blynų receptas yra atkeliavęs iš kartos į kartą. Kavinei juos pritaikė iš Telšių kilusi vyriausioji virėja Rasa Čiunkienė. Juos kepti ji išmoko iš mamos, ši - iš savo mamos.
Bulviniai blynai: kainos ir atsiliepimai
Visą vasarą dėl jų vieni paskui kitus plūdo poilsiautojai. Pavalgo, išeina į paplūdimį, žiūrėk, atlekia kiti. Nereikėjo jokios reklamos - ji sklido iš lūpų į lūpas. Dėl šių blynų atvažiuodavo ir iki šiol atvažiuoja žmonės iš Palangos, Klaipėdos ar artimesnių miestų“, - pasakojo Aras.
Porcijos blynų be mėsos kaina nesiekia ir 4 eurų, o su mėsa - 5.
Esu matęs daug prastų patiekalų, neadekvačių padavėjų, bet tokią sąskaitą už bulvinius blynus matau pirmą kartą.
Kiti bulvinių blynų variantai
Dažniausiai gaminami iš bulvių ir kiaušinių, tačiau gali būti dedami ir kiti ingredientai, tokie kaip miltai, bulvės, įvairios žolelės ar prieskoniai, grybai, cukinijos, svogūnai, česnakai, sūris.
Jei norite lengvesnio varianto, galite patiekti su natūraliu jogurtu pagardintu žolelėmis ir česnaku, raugintomis ar šviežiomis daržovėmis ar jų salotomis.