Bulves galima paruošti ir kaip įdomų savarankišką patiekalą, ne tik kaip garnyrą. Pasak maisto ekspertės Aistės Rasmussen, bulves įdaryti ir iškepti orkaitėje nėra sunku, tačiau reikia žinoti keletą gudrybių, padėsiančių jomis mėgautis ilgiau. Štai keletas receptų ir patarimų, kaip pasigaminti skanias ir sočias įdarytas bulves.
Patarimai, kaip virti bulves įdarui
„Jei norite pasigaminti įdarytų bulvių patiekalą, patartina virti šviežias bulves su lupenomis. O tam, kad bulvės nesutrūkinėtų, keliose vietose lupenas pradurkite šakute. Virtos bulvės bus skanesnės, jeigu į vandenį, kuriame jos verda, įdėsite česnako skiltelę, svogūno gabaliuką arba lauro lapelį“, - pataria A. Rasmussen.
Maisto ekspertės teigimu, itin svarbu sužiūrėti, kad bulvės neišvirtų pernelyg minkštos ir neprarastų formos. „Jei norite, kad verdamos bulvės nesukristų, nupilkite truputį verdančio vandens ir vietoje jo įpilkite šalto. Vandens, kuriame virė bulvės, neišpilkite ir panaudokite jį sriuboms arba padažams gaminti, nes jame būna daug mineralinių medžiagų ir vitaminų“, - pasakoja A. Rasmussen ir toliau pateikia kelis originalius įdarytų bulvių receptus.
Įdarytų bulvių receptai
Bulvės įdarytos avinžirniais
Šis receptas yra paprastas, pigus ir lengvai prieinamas. Jam reikės:
- 8 nedidelės/vidutinio dydžio bulvės
- 150 g avinžirnių
- Svogūnas
- Česnakas
- Paprika
- Prieskoniai
- Aliejus
Gaminimo eiga:
- Bulves nuskusti, nuplauti ir sudėti į verdantį vandenį. Virti apie 15-20 minučių (pilnai išvirti nereikia). Išvirus išimti iš vandens ir palikti atvėsti.
- Orkaitę įkaitinti iki 200 °C.
- Susmulkinti svogūną, česnakus ir papriką.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų. Sudėti svogūną ir česnakus, pakepti kelias minutes, kol suminkštės. Tada įdėti smulkintą papriką ir pakepti dar 3-4 minutes.
- Sudėti avinžirnius (nuplovus) ir visus prieskonius, kepti 2-3 minutes vis maišant.
- Bulvėms atvėsus, nupjauti dalį jų viršaus ir išskaptuoti duobeles.
- Į duobeles sudėti keptą avinžirnių įdarą. Jeigu netelpa - jį tiesiog paskleisti skardoje šalia bulvių ir kartu kepti orkaitėje.
- Įdarytas bulves išdėlioti skardoje ant kepimo popieriaus (kartu su likusiu įdaru), galima dar apšlakstyti arba aptepti alyvuogių aliejumi.
- Kepti apie 15-20 min. arba kol šiek tiek apskrus.
- Bulves patiekti su pasirinktu padažu (pavyzdžiui, naminiu česnakiniu).
Špinatais įdarytos bulvės
Šiam receptui reikės šviežių bulvių su lupenomis. O tam, kad bulvės nesutrūkinėtų, keliose vietose lupenas pradurkite šakute. Virtos bulvės bus skanesnės, jeigu į vandenį, kuriame jos verda, įdėsite česnako skiltelę, svogūno gabaliuką arba lauro lapelį.
Bulvės su faršu
Bulves nulupkite, perpjaukite per vidurį ir išskobkite vidų. Bulvių vidų išskobkite, padarykite lyg laivelius ir įdarykite faršu. Į faršą sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, sutrinkite česnako skilteles, įmuškite kiaušinį. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Gerai viską sumaišykite. Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, džiuvėsėliais, prieskoniais, smulkintu svogūnu, pasūdykite. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
Bulvės su grybais
Grybus perrinkite, nuvalykite, didesnius susmulkinkite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir gerai nuvarvinkite kiaurasamtyje.
Bulvės su daržovėmis
Morkas ir krabų lazdeles supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su išskobta bulvių mase. Svogūnus, agurkus, mėtas ir krapus sumaišykite su cukrumi, druska, aštriu padažu ir citrinos sultimis. Išvirkite morkas. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute.
Bulvės su sūriu ir gražgarstėmis
Jums reikės:
- 6 vnt. didelių bulvių
- 300 g baltojo ir mėlynojo pelėsinio sūrio (proporcijos pagal skonį)
- 80 g gražgarstės salotų
- 150 g varškės sūrio
- 100 g graikinių riešutų
- 100 g sviesto
- 2 skiltelių česnako
- žiupsnelio šviežių bazilikų
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Kruopščiai nuplaukite bulves ir kartu su lupenomis išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite ir palikite šiek tiek atvėsti.
- Tuomet imkite bulves po vieną ir per vidurį įpjaukite, bet neperpjaukite iki galo, praskleiskite ir išdėliokite riebalais išteptoje skardoje.
- Sviestą kartu su bazilikais ir trintais česnakais išsukite iki vientisos masės. Žalumynų sviestą pasūdykite pagal skonį.
- Tuomet bulvių vidurius ištepkite šiuo sviestu ir į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrio.
- Bulves dėkite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių iki kol sūriai pradės lydytis.
- Bulves patiekite su gražgarstės lapais ir ant kiekvienos iš jų užbarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintų graikinių riešutų.
Kiti įdarai
- Paruoškite įdarą: varškę išsukite su grietine, garstyčiomis ir prieskoniais.
- Į maltą mėsą suberkite maltos mėsos prieskonius, miltus, krakmolą, įmuškite kiaušinį.