Salotos - vienas paprasčiausių ir greičiausiai paruošiamų patiekalų, tinkantis prie pagrindinių valgių arba tiekiamas kaip atskiras maistas. Salotos gali būti tiek labai lengvos, gaivios, šaltos, tiek ir itin sočios bei šiltos. Netikėtai užsukus svečiams arba grįžus po sunkios darbo dienos, norisi užkąsti kažką lengvo ir skanaus ir čia labai pravers mūsų siūlomi salotų receptai: šviežių kopūstų („Coleslaw“), Cezario, raugintų kopūstų, burata, mocarela, tuno salotos ar baltos maišrainės.
Kai į kulinarinę namų kasdienybę įsisuka rutina - pats metas išbandyti naujus ir įdomius patiekalus. Šiltos pavasario dienos pakeičia ne tik kasdienę mūsų rutiną, bet ir mitybos įpročius - vis dažniau renkamės lengvesnius patiekalus, pradedame valgyti daugiau vaisių, daržovių ir salotų.
Pagrindiniai salotų ingredientai ir paruošimo patarimai
Skaniausios salotos - ką tik pagamintos. Šviežios salotos visada bus pačios skaniausios. Visgi, nors iš pažiūros tai itin paprastas patiekalas, norint paruošti tikrai gardžias, ryškaus skonio salotas, reikėtų įsidėmėti keletą pagrindinių taisyklių.
Salotų pagrindas - lapinės daržovės. Lapiniai kopūstai, romaninės, sviestinės, gūžinės salotos ar kitos daržovės turėtų būti bet kokių salotų pagrindine sudedamąja dalimi.
Pagardinkite salotas sveikaisiais riebalais. Šiam tikslui labiausiai pravers alyvuogių arba avokadų aliejus.
Padažą rinkitės itin kruopščiai. Geriausia, jei padažą salotoms pasigaminsite patys, o jei pirksite jau paruoštą, atidžiai išstudijuokite jo sudėtį. Kai kuriuose gaminiuose būna nemažai pridėtinio cukraus.
Įtraukite šiek tiek baltymų. Kad salotos būtų sotesnės ir sveikesnės, verta jas pagardinti baltyminiais maisto produktais. Tai gali būti kiaušiniai, tunas, vištiena ar krevetės.
Suteikite patiekalui daugiau spalvų. Juk kartais mes valgome ir akimis! Nebijokite rinktis ryškių spalvų ingredientų, pavyzdžiui, morkų, agurkų, kukurūzų, paprikų ar net arbūzo.
Visuomet naudokite tik šviežius ingredientus, kuo daugiau ingredientų naudosite, tuo ryškesnį skonį gausite. Gaminant salotas visuomet galite drąsiai vadovautis taisykle: kuo daugiau lėkštėje spalvų, tuo daugiau joje yra vitaminų, todėl šviežių lapinių salotų mišinį pagardinkite gaiviomis daržovėmis, vaisiais, riešutais, mėgstamais prieskoniais ir pagardais - išlaisvinkite kulinarinę vaizduotę, derinkite skirtingus skonius, tekstūras.
Jeigu norite sotesnių salotų, nepamirškite jų papildyti įvairiausiomis kruopomis: kuskusu, perlinėmis kruopomis, netgi grikiais, makaronais. Juos galite gamintis ir majonezo ar grietinės pagrindu, tačiau gaminant įvairiausius padažus rekomenduojama išbandyti ir graikišką jogurtą, nepamiršti kokybiško alyvuogių aliejaus, šviežių prieskoninių žolelių.
„Salotas mėgsta tamsą ir žemą temperatūrą, todėl geriausia jas laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje. Deja, laikant šaldytuve, ant salotų susidaro vandens kondensatas, kuris paskatina vytimą ir suminkština lapus. Norėdami to išvengti, salotas sudėkite į plastikinį maišelį kartu su skiaute popierinio rankšluosčio, kuris sugers besikaupiančią drėgmę, ir tik tuomet dėkite į šaldytuvą.
„Kiekvienų gaivių salotų pagrindas - žaliosios lapinės salotos. Norėdami, kad mėgstamų žalumynų rastų kiekvienas paruošėme platų jų asortimentą: nuo paprastų žaliųjų iki romaninių ar raudonlapių salotų, kurių šviežias, Lietuvos ūkininkų užaugintas derlius jau pasirodė lentynose, o šiltuoju metų sezonu yra ir itin mėgstamas pirkėjų. Nuolat bendradarbiaujame su Lietuvos tiekėjais, kad aukščiausios kokybės salotas pasiūlytume aukščiausios kokybės salotas per kelias valandas nuo jų nuskynimo“, - teigia V. Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad žaliosios salotos naudingos organizmui. Salotose gausu cinko, kalio, vitaminų A ir K bei skaidulų.
Žinoma, kaip teigia J. Salotas galima valgyti vienas, tačiau pabandykite paragauti salotų, prieš tai palaikytų šaldytuve, apšlakstytų paprasčiausiu alyvuogių aliejumi arba pasigaminti salotų su įvairiais priedais.
Salotų receptai
Salotos su kuskusu ir feta
Ingredientai:
- Kuskuso kruopos
- Agurkai
- Alyvuogės
- Feta sūris
- Kuskuso kruopas užpilkite karštu vandeniu, uždenkite folija ir palikite pusvalandžiui išbrinkti. Taip kruopos nesulips ir išliks birios.
- Daržoves ir fetos sūrį supjaustykite ir sumaišykite su kuskusu.
Makaronų salotos su tunu
Ingredientai:
- Makaronai
- Česnakai
- Citrinos žievelė ir sultys
- Petražolės
- Krapai
- Balzamiko actas
- Alyvuogių aliejus
- Alyvuogės
- Tunas
- Rukola
- Juodieji pipirai
- Dideliame dubenyje sumaišykite česnakus, citrinos žievelę ir sultis, petražoles, krapus, druską, balzamiko actą ir aliejų.
- Makaronus išvirkite al dente (šiek tiek trumpiau nei nurodyta ant pakuotės), perliekite lediniu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į paruoštą padažą. Įmaišykite alyvuoges ir išmaišykite, kad makaronai pasidengtų padažu.
- Sudėkite viską į didelį serviravimo indą, ant viršaus sudėkite tuną, rukolos lapelius ir pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais.
Jei šviežių žalėsių salotas rekomenduojama užpilti padažais prieš pat jas patiekiant, tai makaronų salotas, jei ruošiate jas iškylai, drąsiai sumaišykite dar namuose - pastovėję jos taps tik skanesnės, visi skoniai suspės susidraugauti. Tokioms salotoms tiks pakepintos daržovės, kalnas žalumynų, kiaušiniai, virtos ar keptos mėsos gabalėliai arba universalusis konservuotas tunas!
Cezario salotos su vištiena
Ingredientai:
- Vištos krūtinėlė
- Batono riekelės
- Salotos
- Kietasis sūris
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Pipirai
- Vištos krūtinėlę perpjaukite išilgai taip, kad gautumėte kuo plonesnius kepsnelius. Pašlakstykite juos alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę (arba grilį) ir kepinkite iš abiejų pusių po maždaug 4 minutes, kol mėsa iškeps, bet liks sultinga. Atidėkite į šalį.
- Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais. Galite juos apkepti toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte vištienos filė, įpylę dar šiek tiek aliejaus. Kepkite, kol apskrus. Galite taip pat pašauti šiuos kubelius į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Pašlakstykite aliejumi (aš į aliejų įdedu šiek tiek česnako ir pabarstau druska, kad skrebučiai būtų gardesni) ir kepkite, kol apskrus (atsargiai, nesudeginkite!)
- Sumaišykite padažą iš visų išvardintų ingredientų. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais. Sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite padažu. Švelniai (geriausia rankomis) sumaišykite, kad visi lapeliai pasidengtų padažu (galite šiek tiek padažo pasilikti ir juo dar pagardinti keptą vištieną).
- Sudėkite salotas į lėkštes. Užberkite baltos duonos skrebučiais, pabarstykite tarkuotu sūriu, ant viršaus uždėkite gabalėliais supjaustytus vištienos gabalėlius ir patiekite.
Salotos su kalakutienos maltinukais ir mocarela
Ingredientai:
- Kalakutienos faršas
- Svogūnas
- Pesto padažas
- Migdolų miltai
- Druska
- Vanduo
- Alyvuogių aliejus
- Gražgarstės
- Vyšniniai pomidorai
- Mocarelos rutuliukai
- Kalakutieną ir svogūną sumalkite.
- Mėsą sumaišykite su pesto padažu ir migdolų miltais, įberkite druskos. Įpilkite vandens ir viską gerai išmaišykite, o po to išmuškite.
- Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kukuliukus ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
- Dubenyje sumaišykite gražgarstes, nuplautus ir per pusę perpjautus vyšninius pomidorus bei mocarelos rutuliukus.
- Salotas pašlakstykite aliejumi. Dėkite į lėkštę salotų, ant viršaus sudėliokite iškepusius maltinukus.
Salotos su lęšiais ir daržovėmis
Ingredientai:
- Lęšiai
- Morkos
- Cukinijos
- Špinatai
- Razinos
- Migdolai
- Padažas (medus, imbieras)
- Morkas nuskutame ir sutarkuojame, cukiniją supjaustome plonomis juostelėmis.
- Dubenyje sumaišome lęšius, špinatus, morkas, cukinijas ir razinas.
- Migdolus susmulkiname ir pakepiname sausoje keptuvėje, paskui juos taip pat sudedame į dubenį.
- Atskirame dubenėlyje sumaišome padažą, pilame jį ant salotų ir gerai išmaišome.
Salotos su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
Ingredientai:
- Kriaušės
- Gražgarstės
- Mėlynojo pelėsio sūris
- Riešutai
- Padažas (medus, alyvuogių aliejus, baltas vyno actas)
- Medų, alyvuogių aliejų ir balto vyno actą sumaišykite.
- Kriaušes perpjaukite per pusę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Sudėkite į dubenį ir užpilkite paruoštu padažu. Išmaišykite ir palikite pastovėti.
- Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite. Jei reikia, susmulkinkite ir sudėkite į salotų dubenį.
- Mėlynojo pelėsio sūrį sukapokite nedideliais gabalėliais ir suberkite ant gražgarsčių.
- Susmulkinkite riešutus ir juos taip pat suberkite ant gražgarsčių.
- Sudėkite ant jau paruoštų kitų ingredientų pasimarinavusias kriaušes, šiek tiek viską išmaišykite ir užpilkite likusiu padažu.
Azijietiškos salotos su vištiena ir žemės riešutų padažu
Ingredientai:
- Vištienos krūtinėlė
- Pekino kopūstai
- Mėlynieji kopūstai
- Morkos
- Svogūnų laiškai
- Kalendros
- Žemės riešutai
- Padažas (žemės riešutų sviestas, ryžių actas, sojų padažas, sezamų aliejus, aitriosios paprikos)
- Pirmiausiai orkaitėje iškepkite vištienos krūtinėlę. Įtrinkite ją druska, pipirais, aliejumi ir pašaukite 20-25 minutėms į iki 200°C laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kol vištiena kepa, supjaustykite daržoves. Atskirai plonomis juostelėmis supjaustykite pekino ir mėlynuosius kopūstus bei morkas. Svogūnų laiškus sukapokite kartu su kalendrų lapeliais. Viename didesniame arba keliuose atsiruose mažesniuose dubenėliuose gražiai atsiromis krūvelėmis sudėliokite visas supjaustytas daržoves, palikite vietos ir vištienai.
- Žemės riešutus pakepinkite keptuvėje neaukštoje temperatūroje apie 10 minučių, kol riešutai apskrus. Karts nuo karto juos pamaišykite, kad nepridegtų. Palikite pravėsti.
- Paruoškite padažą. Žemės riešutų sviestą gerai išmaišykite su ryžių actu ir sojų padažu bei supylę į užsukamą stiklainį gerai sukratykite. Tada supilkite skrudintų sezamų aliejų, berkite aitriąsias paprikas ir vėl gerai pakratykite.
- Iškepusią vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėsmis ir suberkite šalia daržovių. Į salotų dubenėlio vidurį berkite skrudintus riešutus, o ant jų pilkite paruoštą salotų padažą. Išmaišykite ir skanaukite. Šios salotos skanios tiek su šilta, tiek ir su šalta vištiena.
Toskanos duonos salotos (Panzanella)
Ingredientai:
- Duona (vakarykštė šviesi)
- Svogūnas
- Paprika
- Pomidorai
- Alyvuogės
- Bazilikas
- Alyvuogių aliejus
- Balzamiko actas
- Česnakas
- Druska
- Pipirai
- Orkaitę įkaitinkite 200 C° temperatūros.
- Jei duonos pluta labai kieta ir stora, geriau nupjaukite ją (tokiu atveju duonos reikės truputį daugiau). Duonos minkštimą suplėšykite rankomis vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Suberkite į dubenį. sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, pertrintu česnaku ir trupučiu druskos bei pipirų. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje apie 10-15min., kol apskrus ir lengvai parusvės. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsti.
- Kol duona skrunda, svogūną supjaustykite plonai griežinėliais, papriką juostelėmis, o pomidorus vieno kąsnio gabaliukais, tokiais nei labai mažais, nei per daug dideliais. Viską sumaišykite.
- Sudėkite į daržovių mišinį atvėsusiu duonos skrebučius ir alyvuoges, apliekite 4 šaukštais aliejaus ir 2 šaukštais balzamiko acto. Pagardinkite trupučiu druskos, pipirais, išmaišykite, geriausia tiesiog rankomis. Galite ir palikti pastovėti apie 15 min, kad susimaišytų vasaros aromatai, bet neleiskite duonai per daug permirkti.
- Prieš patiekdami įmaišykite pirštais plėšytų baziliko lapelių, o jei dar reikia, apliekite ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus.
Grilyje keptos salotos su halumio sūriu ir avokadais
Ingredientai:
- Paprikos
- Kukurūzų burbuolės
- Halumio sūris
- Avokadai
- Jelapenai
- Salotos lapai
- Kefyro padažas
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Pipirai
- Kol kaista grilis (arba orkaitė), pasigaminkite kefyro padažą: mažame indelyje sumaišykite visus ingredientus, įberkite druskos, pipirų ir plakite (geriausia kapokite mažu elektriniu smulkintuvu), kol gausite vientisą kreminę žalsvos spalvos masę.
- Kai grilio grotelės gerai įkais (apie 200-210 laipsnių temperatūra), paprikų ketvirčius ir kukurūzų burbuoles ištepkite 2 šaukštais aliejaus, sudėkite ant grotelių ir kepkite kartais vis apversdami, kol apskrus, o paprikų odelė apdegs.
- Supjaustykite halumio sūrį juostelėmis ir patepkite likusiu aliejumi iš abiejų pusių. Dėkite ant grilio grotelių ir apkepkite trumpai, kol sūris sušils ir truputį apskrus.
- Aštriu peiliu nupjaukite kukurūzo grūdelius nuo burbuolių (laikydami statmenai burbuolę ant pjaustymo lentutės, braukite peiliu apačion palei burbuolės kietą kotą nuo viršaus iki apačios iš 4 pusių), padalinkite kukurūzus į lėkštes.
- Paprikas galite supjaustyti plonesnėmis juostelėmis ir taip pat padalinkite serviravimo lėkštėse.
- Dėkite po saują salotų lapų, po keletą gabalėlių kepto halumio sūrio, po kelias juosteles avokado, pašlakstykite kefyro padažu ir pabarstykite jelapeno pipirais, druska ir grūstais juodaisiais pipirais.
Salotos su rūkytu šamu ir daržovėmis
Ingredientai:
- Salotos lapai
- Rūkytas šamas
- Agurkai
- Obuolys
- Burokėlių lapeliai
- Ridikėliai
- Sezamų aliejus
- Pistacijos
- Pirmiausia į dubenėlius sudėkite rankomis plėšytas lapines salotas - taip jos išlaikys maistines medžiagas. Tuomet - smulkintą rūkytą šamą.
- Ant viršaus dėkite plonomis juostelėmis daržovių skustuku supjaustytą agurką, ketvirtį plonai pjaustyto obuolio, burokėlių ir sultenių lapelius, plonai pjaustytus ridikėlius.
- Viską apšlakstykite sezamų aliejumi ir užberkite smulkintų pistacijų. Salotos paruoštos, skanaus!
Vištienos salotos su razinomis ir riešutais
Ingredientai:
- Vištiena
- Salotos lapai
- Salierai
- Cukinija
- Razinos
- Riešutai
- Svogūnų laiškai
- Majonezas
- Jogurtas
- Citrina
- Garstyčios
- Druska
- Pipirai
- Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
- Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.
- Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.
- Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.
Bolivinių balandų salotos su halumio sūriu ir avokadais
Ingredientai:
- Bolivinės balandos
- Kiaušiniai
- Špinatai
- Halumio sūris
- Avokadai
- Svogūnų laiškai
- Padažas (tahini, citrinos sultys)
- Aliejus
- Druska
- Pipirai
- Bolivines balandas ir vandenį supilkite į puodą ir virkite uždengę ant mažos ugnies apie 12 min., arba kol kruopos suminkštės, tada dar palaikykite uždengę (išjungę ugnį) 5 min., kad pabrinktų. Tą galite padaryti iš vakaro.
- Kiaušinius išvirkite iki norimo kietumo. Nulupkite, perpjaukite pusiau.
- Pasigaminkite padažą: sumaišykite tahini su vandeniu, citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Pusę padažo sumaišykite su išvirusiomis bolivinėmis balandomis, kitą pusę atidėkite salotoms.
- Įkaitinkite nepridegančioje keptuvėje aliejų ir sumeskite špinatus. Kai jie suglebs, išimkite ir laikykite dubenėlyje. Į keptuvę sudėkite halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių apie minutę, kol gražiai apskrus.
- Bolivines balandas padalykite į lėkštes, uždėkite po truputį kepintų špinatų, kelias riekeles halumio sūrio, po puselę avokado, po perpjautą kiaušinį, viską palaistykitetahini padažu ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.