pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminiai mielių pyrago receptai

Velykų pyragas yra neatsiejama šventinio stalo dalis daugelyje lietuviškų namų. Tai kvapnus, saldus ir ypatingai šventiškas kepinys, simbolizuojantis pavasario atgimimą, džiaugsmą bei dalijimąsi su šeima ir artimaisiais. Šio kepinio išvaizda ir skonis skiriasi priklausomai nuo regiono ar šeimos tradicijų, tačiau pagrindinė idėja išlieka ta pati - tai iškilmingas, purus ir kvapnus gardėsis, kuriuo dalijamasi Velykų rytą. Velykų pyragas yra ypatingas tuo, kad kiekviena šeima gali jį pritaikyti pagal savo skonį ir šventės stilių.

Tradicinis velykų pyragas kepamas iš mielinės tešlos, gausiai gardintas razinomis, džiovintais vaisiais ar net riešutais, o mėgstantys naujoves dažnai prideda šokolado, citrusinių vaisių cukatų ar aguonų. Jei norisi tradicijų - kepkite vadinamąją „baba“ arba rusų kulich, kuri paprastai dekoruojama baltu cukraus glaistu ir spalvotais pabarstukais. Jei norisi ypatingo patiekimo, perpjautą pyragą galite tiekti su natūraliu sviestu, medumi arba pikantiškais velykiniais užtepais.

Mielinis varškės pyragas

Jei norite pagaminti greitą pyrago tešlą, šis receptas yra tai, ko jums reikia. Iš jo gaminami labai švelnūs ir skanūs kepiniai. Net ir tiems, kuriems mielinė tešla nesijaučia, tikrai pavyks!!! Išbandykite - nepasigailėsite! Tešla minkšta, nelimpa prie rankų, gerai formuojasi, pyragėliai nebyra.

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 100 g pieno
  • 100 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • 30 g mielių
  • žiupsnelis vanilinio cukraus
  • žiupsnelis cinamono

Gaminimas:

  1. Mielės sumaišomos su dalimi šilto pieno ir dalimi cukraus. Paliekama šiltai pastovėti apie 30 minučių, kad mišinys suputotų.
  2. Atskirame inde sumaišomas vienas kiaušinis su likusiu cukrumi, cinamonu ir vanile.
  3. Suberiame du trečdalius miltų. Tuomet sudedama varškė ir viskas gerai sumaišoma.
  4. Supilame likusį pieną, sudedame mielių mišinį ir išmaišome tešlą.
  5. Dubenį su tešla pridengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje maždaug 2 valandoms - kol tešla iškils.
  6. Kai tešla iškyla, dedame likusius miltus ir išminkome. Tešla turi būti elastinga ir nelipni.
  7. Iš tešlos suformuojame pyragą ir paliekame jį pusvalandžiui šiltai, kad pakiltų.
  8. Pyrago viršų aptepama kiaušinio plakiniu ir pabarstome cukrumi.
  9. Kepame 160°C laipsnių temperatūroje (galima ir grilyje) apie 30-40 minučių.

Greita pyrago tešla su sausomis mielėmis

Pradėkime ruošti tešlą pagal receptą su sausomis mielėmis. Puodelyje sumaišykite 1,5 puodelio šilto vandens, 2 šaukštus cukraus, 3 šaukštus miltų ir 2 arbatinius šaukštelius mielių (sausų). Palikite viską 15 minučių. Tada supilkite pusę stiklinės aliejaus. Įberkite druskos ir miltų. Viską gerai išmaišyti.

Leiskite pastovėti dar 5 minutes ir galite kepti: pyragus, spurgas ar pyragėlius orkaitėje su bet kokiu įdaru.

Kiti mielių pyrago receptų patarimai

  • Kad velykų pyragas būtų ypač purus, labai svarbu neatšaldyti mielių ir visus produktus naudoti kambario temperatūros.
  • Mielinė tešla mėgsta šilumą ir švelnumą - nekepkite, jei skubate.
  • Miltų kiekis nurodytas apytiksliai, nes jų drėgnumas skiriasi.
  • Razinų ar džiovintų vaisių galite pridėti į savo skonį, puikiai tinka ir skrudinti riešutai, apelsinų ar citrinų cukatai.
  • Kepant didesnį pyragą rekomenduojama naudoti aukštesnę kepimo formą, kad kepinys būtų gražiai apvalus ir neprarastų drėgmės.

Prieš imantis darbo virtuvės šefas, istorinės virtuvės žinovas T.Rimydis dar skuba priminti, jog mielinės tešlos kepinius verta pradėti kepti žemesnėje temperatūroje, kad mielės suaktyvėtų, o baigti aukštesnėje.

Šis kepinys tiks ir kasdienai, ir savaitgaliui, o gal net šventei, pagaliau, ji itin tinkama piknikui - nesvarbu, savame kieme ar kur nors tolėliau. Auksinė plutelė, minkštas vidus, švelnus mielinio kepinio aromatas - visus šiuos malonumus patirsite, jei išsikepsite neįmantrios, tačiau labai gardžios mielinių rutuliukų duonos.