Dažnas neįsivaizduoja daugelio savo patiekalų be pomidorų padažo. Juo gardinami makaronai, mėsos patiekalai, troškiniai, kai kurios kruopos ir taip toliau. Pateikiame keletą išbandytų pomidorų padažo receptų, kuriais galėsite nustebinti savo namiškius sveiku, naminiu, tradiciniu, aštriu ar saldžiarūgščiu pomidorų padažu.
Naminio pomidorų padažo privalumai
- Universalumas: tinka prie įvairių patiekalų.
- Šviežumas: leidžia mėgautis vasaros skoniu žiemą.
- Sveikata: be konservantų ir dirbtinių priedų.
Ingredientai aštriam pomidorų padažui
Proporcijų nėra būtina laikytis. Dažnai net ir tame pat gaminime padarau 3 - 5 skirtingų skonių aštrų padažą. Kuo mažiau džiovintų prieskonių tuo švelnesnis ir sodresnis aštriojo padažo skonis. Jis geras tuo, kad jame užsikonservuoja šviežių prieskonių skonis. Vidutinio aštrumo ir sodraus skonio padažas kuris tinka prie mėsos, sūrio. Šaukštą būtinai įdedu į torškinį ar sriubą.
Aštraus padažo ingredientai 1 litrui:
- 2 aštriosios paprikos (arba šaukštelis aštriosios paprikos miltelių)
- 2 saldžiosios paprikos
- 2 pomidorai
- 3 česnako skiltelės (kai kuriuos padažus darau "šeimyninius", be česnako. Kai kuriems dedu ir 5 skilteles)
- Daug vietos neužims: petražolės, kalendros, gelsvės, peletrūno, melisos, mėtos, čiobrelio, kalninio dašio
- Tinka šaukštelis kalendros sėklų
Šviežios paprikos suteikia subtilesnį ir sodresnį skonį.
Receptai
1 receptas: Klasikinis pomidorų padažas
Šis receptas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta tradicinį pomidorų padažo skonį.
- Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos ketvirčiais.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytus svogūnus bei česnaką.
- Sudėkite pomidorus, cukrų, druską, pipirus ir bazilikus.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti.
- Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite.
2 receptas: Aštrus pomidorų padažas su paprikomis
Šis receptas skirtas mėgstantiems aštresnį skonį.
- Nuplaukite pomidorus ir paprikas.
- Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytą svogūną bei česnaką.
- Sudėkite pomidorus, paprikas, cukrų, druską ir kmynus.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti.
- Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite.
3 receptas: Pomidorų padažas su žolelėmis
Šis padažas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta aromatingą ir gaivų skonį.
- Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos ketvirčiais.
- Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytą svogūną bei česnaką.
- Sudėkite pomidorus, cukrų, druską ir pipirus.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir suberkite supjaustytas žoleles.
- Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite.
4 receptas: Tirštas, aromatingas, ir labai skanus pomidorų padažas keptas orkaitėje
Pats didžiausias privalumas, kad nereikia nei lupti pomidorų odelių, nei išiminėti sėklyčių - viskas sukepa orkaitėje ir kuo puikiausiai susitrina iki vientisos, tirštos masės. Galėčiau pasakoti ir pasakoti, koks šis padažas skanus - norisi pirštu išlaižyti viską iki paskutinio lašo, o kaip nepaprastai jis pagardina makaronus, troškinius, kepsnius… Nuoširdžiai manau, kad nuo šiol kiekvieną pomidorų derlių paversiu būtent šiuo padažu ir kitų jau nebeiškosiu.
Ingredientai:
- Pomidorai
- Svogūnai (nebūtina)
- Nuluptos česnako skiltelės
- Čili pipiras be sėklyčių (pagal skonį)
- Alyvuogių aliejus
- Druska, Tellicherry pipirai, cinamonas, provanso žolelės (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Į kepimo formas dedame stambiais gabalėliais pjaustytus pomidorus, svogūnus (jei nemėgstate, praleiskite - aš taip ir darau), nuluptas česnako skilteles, čili pipirą be sėklyčių.
- Pomidorus gausiai apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje pusantros valandos.
- Viską pilame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Galima sutrinti ir rankiniu blenderiu.
Patarimai ir gudrybės
- Kaip pasirinkti geriausius pomidorus padažui? Rinkitės prinokusius, sultingus ir mėsingus pomidorus.
- Kaip padažą pasigaminti be elektrinio trintuvo? Jei neturite elektrinio trintuvo, pomidorus galite nulupti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti.
- Kokiems patiekalams tinka naminis pomidorų padažas? Šis padažas puikiai tinka prie makaronų, picų, mėsos patiekalų, daržovių ar kaip pagardas sriuboms ir troškinimas.
Konservavimas
Nors konservavimas apaugęs įvairiais mitais, iš tiesų tai yra labai paprasta. Pasiruoškite švarius stiklainėlius. Konservuojant padažas turi būti verdantis. Tad jei konservuojate ne iškart ir padažas atvėsta, iš naujo užvirinkite puode. Pilkite verdantį padažą į stiklainį ir paguldykite ant šono. Jei pro kamštelį nesigirdi šnypštimo, reiškia viskas tvarkoje, apverskite ir pastatykite pilną stiklainį ant dangtelio. Jei kartais girdisi šnypštimas, naudokite kitą stiklainį. Taip aukštyn kojomis surikiuotus stiklainius palaikykite šiltai, pavyzdžiui apklojus antklode. Kai pilnai atvėsta, perkelkite stiklainius į vėsesnę namų patalpą.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Ar galima užšaldyti naminį pomidorų padažą? Taip, padažą galite užšaldyti iki 6 mėnesių.
Receptas | Pagrindiniai ingredientai | Tinka prie |
---|---|---|
Klasikinis pomidorų padažas | Pomidorai, svogūnai, česnakai, bazilikai | Makaronų, picų |
Aštrus pomidorų padažas su paprikomis | Pomidorai, paprikos, svogūnai, česnakai, kmynai | Mėsos patiekalų, daržovių |
Pomidorų padažas su žolelėmis | Pomidorai, svogūnai, česnakai, įvairios žolelės | Sriubų, troškinių |
Tirštas, aromatingas pomidorų padažas keptas orkaitėje | Pomidorai, svogūnai, česnakai, čili pipirai, alyvuogių aliejus, prieskoniai | Makaronų, troškinių, kepsnių |