Motinos pienas yra geriausias maistas jūsų kūdikiui! Pirmaisiais vaiko gyvenimo metais žindymas yra ypač svarbus. Motinos pienas aprūpina visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis, taip pat stiprina imuninę sistemą. Kūdikis turi būti tvirtai priglaustas prie krūties, kad pienas tekėtų. Taip pat padeda pieno gamybą skatinantys produktai.
Motinos pieno gamybai nemažiau svarbu visavertė žindyvės mityba ir pakankamas skysčių vartojimas. Žindyvė kasdien su maistu turėtų gauti 120-130g baltymų, 100-120g riebalų, 450-500g angliavandenių, 2-2,5l skysčių, apie 2500-3000 kcal. Norint užtikrinti pakankamą laktaciją, žindyvė turėtų išgerti reikiamą skysčių kiekį: apie 2,5 litro per parą įvairių skysčių. Kad per pirmas dienas po gimdymo staiga nepradėtų gamintis labai daug pieno mamai užtektų suvartoti apie1,5 litro skysčių.
Taigi, maitinant krūtimi, reikėtų atsisakyti netgi tų produktų, kurių netoleruoja vienas ar keli artimiausi giminaičiai (kūdikis gali būti paveldėjęs šią savybę). Mamai neleistina vartoti bet kokių alkoholinių gėrimų - alkoholis iš motinos pieno patenka į kūdikio organizmą. Maitinančiai motinai be gydytojo leidimo negalima vartoti jokių vaistų, vaistažolių; nerekomenduotina buityje naudoti cheminių medžiagų, nes didesnis ar mažesnis jų kiekis patenka į mamos pieną.
Arbatos, skatinančios pieno gamybą
Mom´s Tea arbata žindančioms mamoms turi daug naudingų augalų, skatinančių motinos pieno gamybą. Ypač naudinga pirmosiomis žindymo savaitėmis, kai pieno susidarymas dar tik vystosi. „Kidsmed“ arbata žindančioms padeda ir tuomet, kai pieno kiekis mažėja dėl sveikatos problemų ar streso.
Anotacijose rašoma, kad specialiai maitinančioms mamoms skirtose arbatose esančios žolelės gali padėti skatinti maitinančių motinų pieno liaukų sekreciją. Neretai tai būna anyžiaus ir kmynų vaisiai. Specialios arbatos su pankolio vaisiais teigiamai veikia motinos pieno gamybą. Anyžiaus ir kmyno vaisiai didina pieno liaukų sekreciją, malšina spazmus ir padeda esant meteorizmui.
HiPP yra kūdikių maistelio gamintojas, tačiau jo asortimente žindyvė ras produktų ir sau. Daugeliui mamų jau yra žinoma tirpi granuliuota HiPP žindyvių arbata. Ji pagaminta iš anyžių, dilgėlių, pankolio, kmynų, melisos bei ožiarūčio ekstraktų. Vaistažolių ekstraktai šioje arbatoje yra tokios koncentracijos, kad nesukeltų pašalinio poveikio nei mamai, nei kūdikiui. Bio žolelių arbatos sudėtyje yra anyžius, pankolis, kmynai, melisa, citrininė verbena, išauginti ekologinės žemdirbystės ūkiuose.
Kitos arbatos ir gėrimai
Visi gėrimai turi būti saugūs - nesukelti problemų nei pačiai moteriai, nei kūdikiui. Žindyvei netinka vaisvandeniai, gėrimai, prisotinti angliarūgšte, sultys iš koncentratų tetrapakuose (tokios sultys gaminamos iš neatrinktų vaisių, yra rūgščios, aštrios). Kavą ir juodąją arbatą reikėtų gerti saikingai (per parą - vieną puodelį kavos ir vieną puodelį arbatos). Šie gėrimai veikia šlapinimąsi (jis padažnėja), todėl organizmas netenka daugiau skysčių ir mineralinių medžiagų.
Žindyvių sultys iš raudonų vaisių pagamintos be cukraus su geležimi, jodu, vitaminais, cinku. Sulčių gėrimų žindyvei rekomenduojama išgerti apie 0,5 litro per parą.
Vaistažolių arbatą gali rekomenduoti gydytojas kaip vieno ar kito susirgimo gydymo pagalbinę priemonę. Tačiau daugelį vaistažolių arbatų galima gerti ir nepasikonsultavus su gydytoju - profilaktiškai, organizmui stiprinti. Jų sudėtyje yra gydomųjų vaistažolių, turinčių biologiškai aktyvių junginių: flavonoidų, vitaminų, fermentų, mikroelementų ir organinių rūgščių.
Jeigu, atėjus miego metui, vaikas vis dar aktyvus, pabandykite jį nuraminti skania kvapnia arbatėle. Tinka šių vaistažolių mišiniai.
Produktai, kurių reikėtų vengti
Reikėtų vengti produktų, kurių sudėtyje yra konservuojančių, skonį ir spalvą gerinančių (dirbtinių aromatinių bei dažomųjų) medžiagų, taip pat šokolado, riešutų, citrusinių vaisių. Kiekvienai mamai svarbu, kad jos vaikas jaustųsi gerai, o teisinga mamos mityba turi tiesioginės įtakos gerai žindomo kūdikio savijautai. Kūdikio žarnyno gleivinė yra labai jautri, todėl kai kurie mamos suvalgyti maisto produktai gali ją dirginti, t.y. išprovokuoti dujų susidarymą žarnyne arba net dieglių atsiradimą. Be to, mamos suvalgytas maistas gali kūdikį alergizuoti.
Pastebėta, kad visų rūšių kopūstai, ridikėliai, ankštinės kutūros, žali pipirai, svogūnai skatina dujų susidarymą kūdikių žarnyne, dėl to jie tampa neramūs, mažiau žinda, daugiau atpylinėja. Ridikėliai, juodieji ridikai, griežčiai, česnakai, svogūnai, aštrūs prieskoniai pienui suteikia nemalonų kvapą bei skonį. Geriausia vartoti ekologiškus vaisius, uogas ir daržoves, tai yra užaugintus be jokių cheminių apsaugos medžiagų.
Pagrindinė kūdikių, maitinamų motinos pienu, alergijos priežastis yra vartojimas produktų, turinčių daug karvės pieno baltymo (varškė, sūris, jogurtas). Tai ypatingai dažna problema pirmųjų mėnesių kūdikiams, kol jų žarnyno gleivinė nėra subrendusi ir labai jautri. Jei žindyvė valgo bei geria daug pieno produktų (ypač koncentruotų), stambus karvės pieno baltymas iš mamos pieno patenka į kūdikio organizmą ir gali iššaukti kūdikio alerginę reakciją. Jeigu kūdikio virškinimo trakto sutrikimai arba bėrimai yra susiję su pieno produktų vartojimu, tuomet žindyvė turėtų sumažinti arba iš viso atsisakyti pieno produktų, kol subręs kūdikio žarnyno gleivinė( iki 4-6 mėn).
Sudarykite sąrašą jau minėtų produktų, kurie galėtų neigiamai veikti kūdikį. Suvalgius vieną iš šių produktų, po žindymo atidžiau stebėkite kūdikį, ar jam nepasireiškia alergijos požymiai ( bėrimai), vaikas neramus, verkia, atsirado dieglių priepuolis, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar kt. Jeigu atsirado bent vienas iš aukščiau išvardintų požymių, mama turėtų atsisakyti šio produkto maždaug 10 dienų.
Žindanti mama turi ypatingai atsargiai rinktis maisto produktus per pirmą kūdikio gyvenimo mėnesį, nes mažylio žarnyno gleivinė yra labai jautri ir todėl jis greitai reaguoja į mamos dietos pažeidimus. Vėliau mama gali po truputį plėsti suvalgomų maisto produktų asortimentą ir stebėti ar tai neatsiliepia kūdikio savijautai.
Žindyvei netinka angliarūgštės prisotinti gėrimai, sultys iš koncentratų. Troškuliui numalšinti rekomenduojama rinktis specialiai maitinančioms mamoms skirtus gėrimus.
Negalite atsikratyti po gimdymo likusių papildomų kilogramų? Treniruočių ir saikingo sveiko maitinimosi poveikį sustiprins specialios vaistažolių arbatos. Liekninamosios arbatos šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, reguliuoja medžiagų apykaitą.
Arbatos, kurių sudėtyje yra kasijų lapų, kinrožių žiedų, juodauogio šeivamedžio, juodųjų serbentų vaisių, obuolių žievelių, erškėčių apyvaisių, gerina virškinimą ir laisvina vidurius. Pu-erh arbata natūraliai valo organizmą ir šalina riebalų perteklių, kinrožės žieduose esantys polisacharidai, mineralai ir vitaminai bei kitos aktyviosios medžiagos stiprina organizmą. Šeivamedžio uogos stiprina imuninę sistemą, obuolių žievelėse yra flavonoidų, eterinių aliejų ir nemažai vitaminų, jose esančios medžiagos veikia raminamai, varo šlapimą. Erškėtrožės vaisiuose yra daug vitamino C, vitaminų P ir E, karotinoidų, flavonoidų, sacharidų, organinių rūgščių, pektinų, mineralinių medžiagų, jie varo šlapimą ir pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu.
Rekomendacijos
Jeigu kūdikio virškinimo trakto sutrikimai arba bėrimai yra susiję su pieno produktų vartojimu, tuomet žindyvė turėtų sumažinti arba iš viso atsisakyti pieno produktų, kol subręs kūdikio žarnyno gleivinė( iki 4-6 mėn).
Mama neturėtų atsisakyti produkto vien todėl, kad vaikui tai sukėlė pilvuko pūtimą: dauguma „rizikingų“ produktų yra sudėtinė sveikos mitybos dalis ir tikrai ne visiems vaikams dėl jų kyla bėdų. Vienaip ar kitaip, tiek mamų stebėjimai, tiek mokslininkų tyrimai rodo, kad tam tikri produktai gali būti įtraukti į „rizikingų“ produktų sąrašą visai pagrįstai.
Jei geriate daug kavos, kofeino patenka ir į kūdikio organizmą (beje, iš ten kofeinas pasišalina lėčiau, nei iš jūsų organizmo). Stenkitės kofeino turinčių gėrimų gerti kuo mažiau, gerkite juos tuoj po žindymo - kad iki kito maitinimo kofeino koncentracija kraujyje būtų minimali. Rinkitės kavą be kofeino, o juodą šokoladą pakeiskite pienišku - jame kofeino yra mažiau. Kavą, juodąją ar žaliąją arbatą galite pakeisti raudonąja arbata - joje nėra kofeino.
Kelias pirmus mėnesius atsisakykite citrusinių vaisių. Bastutinės daržovės yra žinomos kaip skatinančios pilvo pūtimą. Specialistų teigimu, tikimybė, kad kūdikiui pakenks kartais prie pietų stalo išgeriama vyno taurė, yra nedidelė. Tačiau didesni kiekiai neigiamai veikia jo raidą, aktyvumą ir augimą.
Kaip kūdikis reaguos į čili pipirą ar česnaką, priklauso nuo daugelio dalykų, pavyzdžiui, nuo to, kokį maistą valgydavote nėštumo metu. Dažniausiai žindomiems kūdikiams nepatinka aitrioji (čili) paprika, pipirai, česnakas (taip pat ir jo kvapo „įsigėręs“ motinos pienas, pakitęs pieno kvapas ir skonis net gali lemti krūties streiką).