pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Nerafinuoto Šalto Spaudimo Kokosų Aliejaus Savybės ir Nauda

Supermaistu laikomas kokosų aliejus yra aliejus, išgaunamas iš subrendusių kokosų branduolių. Tropinių regionų gyventojai jau daugybę metų šį kokosų aliejų naudoja ne tik mityboje, bet ir plaukų bei odos priežiūrai. Dėl šio aliejaus naudos žmogui, kūno drėkikliai, prausikliai, šampūnai, kondicionieriai ir kitos kosmetikos priemonės, praturtintos kokosų aliejumi ar iš jo išgautais ingredientais, jau seniai nėra naujiena.

Kokosų aliejaus sudėtis ir savybės

Pagrindinės kokosų aliejaus sandaros ypatybės, kurios išskiria šį aliejų iš kitų, yra smulkios molekulės (maža molekulinė masė), dėl kurių jis yra skvarbesnis, ir trigliceridų gausa, o ypač - didelis laurino rūgšties, suteikiančios teigiamą krūvį, kiekis. Kokosų aliejuje yra daug vidutinės grandinės sočiųjų riebalų rūgščių sočiųjų riebalų forma. Šios rūgštys sudaro apie 65 % visos kokosų aliejaus sudėties. Kokosų aliejaus sudėtyje yra beveik 90% sočiųjų riebalų. Jame taip pat yra nedidelis kiekis mono ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Viename kokosų aliejaus šaukšte yra apie 12 g sočiųjų riebalų ir 1 g nesočiųjų riebalų. Šis natūralus aliejus padeda organizmui geriau įsisavinti kitus vitaminus ir mineralus. Jame visai nėra blogojo cholesterolio.

Kokosų aliejaus nauda odai

Ne vieno atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad kokosų aliejus gali veiksmingai gerinti veido ir kūno odos būklę. Aknė yra uždegiminė odos būklė, todėl ši odos problema dažniausiai sprendžiama naudojant priešuždegimines priemones. Kadangi kokosų aliejuje esančios sudedamosios dalys gali padėti sumažinti uždegimą, jis gali būti naudingas ir aknės gydymui. Ne vienas atliktas tyrimas parodė, kad laurino rūgštis, kuri sudaro beveik pusę kokosų aliejuje esančių sočiųjų rūgščių, veiksmingai kovoja su bakterijomis, kurios sukelia aknę. Be to, nustatyta, kad laurino rūgštis yra gerokai efektyvesnė už benzoilo peroksidą, apsaugant nuo aknę sukeliančių bakterijų augimo. Kokosų aliejus pasižymi natūraliomis antibakterinėmis, priešgrybelinėmis ir drėkinamosiomis savybėmis, todėl jis veiksmingai valo odą.

Kokosų aliejus veikia kaip emolientas ir padeda odai išlaikyti drėgmę. Taip pat, natūralaus kokosų aliejaus lengva tekstūra kartu su dideliu vitamino E ir omega 3 sočiųjų riebalų rūgščių kiekiu padeda minkštinti odą ir stiprinti odos apsauginį barjerą. Kokosų aliejų sumaišius su nedideliu avižų kiekiu galima lengvai pagaminti natūralią priemonę, kuri malšina vabzdžių įkandimų sudirgimą. Natūraliam ir drėkinančiam kūno šveitikliui pagaminti tereikia lygiomis dalimis sumaišyti kokosų aliejų su ruduoju cukrumi. Okliuzyvinės kokosų aliejus savybės gali veiksmingai pagelbėti suskilinėjusiai ir išsausėjusiai pėdų odai.

Kaip naudoti kokosų aliejų odai?

  • Sukamaisiais pirštų judesiais įmasažuokite nedidelį kiekį kokosų aliejaus į veido ir kaklo odą, o po šios procedūros odą gerai nuplaukite.
  • Saugiausia kokosų aliejų naudoti akių makiažui valyti, nes akių srityje nėra porų, kurias jis galėtų užkimšti.
  • Kokosų aliejus gali pasitarnauti kaip natūralus lūpų balzamas, kuris netgi veiksmingesnis negu mineralinio aliejaus pagrindu pagaminti balzamai.
  • Tam tikrais atvejais, kokosų aliejų galima naudoti kaip natūralų veido odos drėkiklį. Jis ypač veiksmingas su makiažu, nes minkština odą.

Atsargumo priemonės

Kaip kosmetikos priemonė, kokosų aliejus tinka ne visiems. Jeigu oda yra riebi, kokosų aliejaus geriau nenaudoti dėl jo komedogeninių (odą kemšančių) savybių. Esant jautriai odai, pirmiausia reikėtų išbandyti nedidelį aliejaus kiekį ant mažo odos plotelio ir įsitikinti, ar jis nedirgina, nealergizuoja ir neužkemša porų. Taip pat, kokosų aliejus netiks turint grybelį malasezija, kuris sukelia odos pleiskanojimą ir bėrimus.

Kokosų aliejaus nauda plaukams

Kokosų aliejus gali būti naudingas ir galvos odai kaip kondicionuojanti priemonė. Kokosų aliejumi ištepus plaukų šaknis, galima numalšinti niežulį ir paskatinti plaukų augimą. Šis natūralus aliejus turi ir antibakterinių savybių, yra turtingas vitaminais bei mineralais, kurie apsaugo plaukus ir galvos odą nuo bakterijų, pirmuonių ir virusinių infekcijų. Kokosų aliejus gali padėti apsaugoti plaukų galiukus nuo pažeidimų, kuriuos gali sukelti kenksmingi ultravioletiniai saulės spinduliai ir chloras (maudantis baseine). Norėdami apsisaugoti nuo tokių veiksnių, prieš saulės vonias ar plaukimą ištepkite plaukus kokosų aliejumi. Plaukai bus apsaugoti ir nesusivels, o į aplinką patekęs natūralus aliejus bus nekenksmingas. Jeigu jūsų plaukai sausi, galite sudrėkinti juos kokosų aliejumi, naudodami jį kaip natūralų nenuplaunamą kondicionierių.

Kokosų aliejus - tai natūralus anti humektantas. Jo molekulės yra pakankamai mažos, kad galėtų veiksmingai įsiskverbti į plauko gilesnius sluoksnius, taip sustabdant drėgmės skverbimąsi gilyn. Kokosų aliejų galima pašildyti, šiek tiek patrinti tarp delnų ir ištepti plaukus.

Kaip naudoti kokosų aliejų plaukams?

  • Jeigu jūsų plaukai sausi ir pažeisti, jums būtų labai naudinga pasidaryti kokoso aliejaus kaukę plaukams - gausiai ištepkite plaukus šiuo aliejumi ir palaikykite kelias valandas po dušo kepuraite.
  • Sausus plaukus galite ištepti ir pašildytu kokoso aliejumi, kad jis geriau įsigertų į sausus plaukus, palaikyti per naktį aprišus galvą, o ryte ištrinkti šampūnu.

Atsargumo priemonės

Kokosų aliejus tinka ne visų tipų plaukams - jis netiks, kai plaukams trūksta drėkinimo, o ne maitinimo. Kitaip tariant, jeigu plaukai yra tankios struktūros ir jiems sunku pasisavinti drėgmę, kokosų aliejus, tepamas ant sausų plaukų, gali dar labiau užkirsti kelią drėkinimui. Pagrindinė priežastis, dėl kurios gali išsausėti plaukai nuo kokosų aliejaus, ypač jeigu šis aliejus naudojamas vienas, yra ta, kad jis įsiskverbia į plaukų folikulus, užpildydamas tarp jų esančius tarpelius. Tai reiškia, kad kokosų aliejumi ištepus plaukus, lieka mažiau vietos vandeniui ir plaukai gauna per mažai drėgmės. Tačiau, jeigu jūsų plaukų poringumas yra didelis, tikėtina, kad su išsausėjimo problema jums susidurti neteks.

Kokosų aliejaus nauda sveikatai

Kokosų aliejaus nauda mūsų sveikatai ir grožiui yra tiriama iki šiol. Nustatyta, kad kokosų aliejus gerina plaukų ir odos būklę, o taip pat padeda kontroliuoti gerojo cholesterolio kiekį, normalizuoja kraujospūdį, mažina stresą, kovoja su grybeliu, saugo nuo kepenų ligų, mažina astmos simptomus, didina sotumo jausmą, gerina burnos ir dantų būklę panašiai kaip šiuolaikiniai burnos skalavimo skysčiai, padeda mažinti svorį ir kt.

Šis produktas tinka net pačių mažiausiųjų odai, todėl yra plačiai naudojamas skirtingas problemas turinčių asmenų rutinoje. Aliejus taip pat gerina bendrą savijautą bei smegenų veiklą, gydo žaizdas, gelbėja efektyviau susitvarkyti su peršalimu, stiprina atmintį, slopina uždegimus, lengvina kasos funkcijas. Be to, įrodyta, jog pastarasis mažina apetitą, todėl yra naudingas žmonėms, norintiems numesti svorio.

Kokosų aliejus ir cukrinis diabetas

Šis aliejus padeda kontroliuoti 2-o tipo cukrinio diabeto eigą. Kokosų aliejaus skonis yra kaip ir kitų aliejų, t. y. nėra saldus. Jo sudėtyje nėra gliukozės. Naujausio Garvano medicininių tyrimų instituto tyrimo metu buvo nustatyta, kad nerafinuotas kokosų aliejus saugo nuo atsparumo insulinui, dėl ko sumažėja 2-o tipo cukrinio diabeto rizika. Be to, jis skatina insulino sekreciją iš kasos, taip padėdamas kontroliuoti šio tipo cukraligės eigą.

Rafinuotas ir nerafinuotas kokosų aliejus: skirtumai

Iš esmės aliejai skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: rafinuoti ir nerafinuoti. Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą. Ši technika pagreitina aliejaus išgavimo procesą ir taip pat tokiu būdu galima išspausti daugiau aliejaus. Tačiau aliejaus spaudimas, naudojant šilumą, taip pat žymiai sumažina natūralias maistines medžiagas ir naturalus aliejus praranda dalį aromato bei skonio. Tada termiškai išgaunamas aliejus apdorojamas įvairiomis cheminėmis medžiagomis ir dezodoruojamas bei balinamas. Rafinuotuose aliejuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių. Kadangi tiek daug mūsų maisto yra perdirbta naudojant rafinuotus aliejus, mes gauname per daug omega-6 ir nepakankamai omega-3.

Nerafinuoti aliejai, dar vadinami šalto spaudimo aliejais, išgaunami naudojant slėgį, o ne šilumą. Naudojant šią techniką, dauguma natūralių maistinių medžiagų lieka nepakitusios. Augalų dalys, iš kurių išgaunami aliejai, yra spaudžiamos tarp dviejų plokščių, kad išgautų natūralius aliejus, užtikrinant, kad nebūtų pakenkta aromatui ir skoniui. Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą, o nerafinuoti aliejai išgaunami mechaniškai be šilumos iš išorinio šaltinio. Rafinuoti aliejai praranda daug maistinių medžiagų, kai jiems išgauti naudojama didelė šiluma. Cheminės medžiagos, naudojamos dezodoruojant ir balinant, taip pat sumažina rafinuotų aliejų maistinę vertę. Apskritai, nerafinuoti aliejai yra sveikesni nei rafinuoti aliejai ir yra geresnis pasirinkimas sveikai maitintis!

Rafinuoto ir nerafinuoto aliejaus palyginimas
Savybė Rafinuotas aliejus Nerafinuotas aliejus
Išgavimo būdas Naudojant šilumą ir chemines medžiagas Šalto spaudimo
Maistinė vertė Mažiau maistinių medžiagų Daugiau maistinių medžiagų
Smilkimo temperatūra Aukštesnė Žemesnė
Skonis ir aromatas Neutralus Ryškesnis
Panaudojimas Tinka aukštai temperatūrai Tinka žemai temperatūrai

Kokosų aliejaus gamyba

Kokosų aliejus klasifikuojamas vienu iš dviejų būdų: grynas arba rafinuotas, balintas ir dezodoruotas (RBD). Šis ženklinimas reiškia apdorojimo lygį aliejaus gamybos metu. Nors RBD aliejuje ir naudojamos cheminės medžiagos, tačiau procesas vis tiek išlaiko sveikas riebalų rūgštis.

Pirmojo spaudimo nerafinuoto kokosų aliejaus gamyba prasideda nuo šviežios kokosų mėsos arba iš džiovintų kokosų. Šioje vietoje viskas priklauso nuo pačio gamintojo, kokią kokosų rūšį jis pasirinks. Jeigu gamintojas renkasi šviežią kokosų mėsą, tuomet šlapio malimo metu darbuotojai iš šviežios kokosų mėsos išspaudžia kokosų kremą. Šiame kreme yra aliejaus, kurį reikia atskirti nuo baltyminės varškės ir vandens, naudojant vieną iš kelių būdų, įskaitant centrifugavimą, fermentaciją ar virimą. Jeigu vis tik pasirenkamas džiovintas kokosas - tuomet aliejus būna išgaunamas naudojant išspaudimo presą. Kadangi išspaudų metodas yra daug dažniau sutinkamas tarp kokosų aliejaus gamintojų, parduotuvėse rasite tikrai daug pirmojo spaudimo kokosų aliejaus, pagaminto būtent šiuo būdu.

Šalto spaudimo kokosų aliejus yra džiovinamas žemoje temperatūroje ir galiausiai būna išspaudžiamas. Kokosų baltymai yra filtruojami, todėl lieka tik aliejus.

Kokosų aliejus kulinarijoje

Mylimas veganų virtuvėje kaip sviesto pakaitalas ir šimtmečius naudojamas Azijos virtuvėje, kokosų aliejus jau dabar yra kiekvienos namų šeimininkės spintelėje. Dėl aukšto smilkimo taško (176 laipsnių pagal Celsijų) jis puikiai tinka kepti ir troškinti maistą. Unikalus skonis suteikia gaminamiems produktams unikalų skonį, o aliejaus sodrumas išlaiko kepinius drėgnus ir purius. Atminkite, kad grynas kokosų aliejus, kitaip nei rafinuotas, gali suteikti stipresnį kokoso skonį jūsų gaminamam valgiui.

Daugumoje receptų kokosų aliejus gali būti pakeistas aliejumi arba sviestu santykiu 1:1.

Receptai su kokosų aliejumi

  • Kokosų ir bananų blyneliai: Šie minkšti ir sultingi blynai yra puikus ir sveikas pusryčių pasirinkimas. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai sutrinti bananą, įmušti kiaušinį ir įmaišyti šaukštą kokosų aliejaus.
  • Kokoso aliejaus ir česnako padažas garnyrui: Šis derinys yra puikus priedas prie jūsų mėgstamiausio garnyro - kruopų, makaronų, ar bulvių. Tiesiog pašildykite šaukštą kokosų aliejaus, įberkite smulkiai pjaustytą česnaką ir keptike, kol jis taps auksinis. Šį mišinuką įdėkite į jūsų pasirinktą garnyrą bei dar pakepinkite, kol viskas suminkštės.
  • Avokado ir kokoso glotnutis: Šis patiekalas puikiai tinka pusryčiams arba užkandžiui. Į blenderį įdėkite prinokusį avokadą, bananą, šaukštą kokosų aliejaus ir šaltą kokosų pieną. Plakite tol, kol viskas susismulkins.

Kaip pasirinkti kokybišką kokosų aliejų?

Internete aptikome informacijos, kad dezodoruotas kokosų aliejus gaminamas iš kopros (džiovinto kokoso riešuto branduolio). Susipažinus su tokia neigiama aliejaus puse, kyla noras sužinoti, kaip teisingai pasirinkti kokosų aliejų, nes pakuotėje kartais nėra nurodomas nei spaudimo, nei gamybos būdas.

Aliejaus kokybė priklauso nuo keleto faktorių: auginimo, žaliavos paruošimo, gamybos būdo/technologijos ir vėlesnio apdorojimo, laikymo sąlygų. Šiuo atveju susiduriame su žaliavos kokybės ir aliejaus gamybos būdo faktoriais. Jei žaliava (kopra) yra prastos kokybės, iš jos gautą aliejų neišvengiamai reikės rafinuoti - bent jau filtruoti, balinti, dezodoruoti. Kadangi nekokybiškos žaliavos prigaminti nėra sunku, ji pigi, ir jos daug. RBD Coconut Oil (Refined Bleached Deodorised) gaminamas pramoniniu būdu, yra pigiausias, jo visose pramonės šakose sunaudojama daugiausiai.

Švieži riešutai ≠ kopra. Kartais kopros paruošimo būdas vadinamas VCO, tačiau iš kopros išgautas aliejus negali būti vadinamas VCO (Virgin Coconut Oil). VCO aliejus išgaunamas tik iš ŠVIEŽIŲ riešutų, o ne kopros.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis kokosų aliejų:

  • Kad kokosų aliejus būtų šalto spaudimo - nerafinuotas ir nedezodoruotas;
  • Ekologiško aliejaus gamyboje leidžiami tik mechaniniai spaudimo būdai, be to nenaudojamos cheminės medžiagos nei auginimo, nei riešutų apdorojimo, nei spaudimo ir aliejaus apdorojimo stadijose;
  • Prastesnę nors ir nerafinuoto kokoso aliejaus kokybę išduoda aliejaus karstelėjęs skonis, pakankamai intensyvus jo aromatas ir pan. Jei kokoso aliejaus kvapas, buvęs malonus iškart po pakuotės atidarymo, po kažkurio laiko pakito ir tapo nemalonus, tai yra dar vienas prastesnės kokybės nerafinuoto aliejaus požymis!;
  • Geriausias kokosų aliejus yra gaminamas iš kokosų riešutų;