pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Su kuo valgyti skanią sorų košę?

Jau ne vienerius metus šeima dažnai renkasi košes pusryčiams, ypač sorų košę įvairiais pavidalais. Šį kartą aptarsime klasikinę, geltoną sorų košę ir ką su ja galima valgyti.

Sorų kruopų pasirinkimas

Svarbu atkreipti dėmesį į kelis dalykus renkantis sorų kruopas:

  • Galiojimo laikas: Ant pakuotės žiūrėkite produkto galiojimo laiką. Kruopos, su besibaigiančiu ar pasibaigusiu galiojimo laiku, bus karčios.
  • Spalva: Kruopos turi būti gražios, sodrios geltonos spalvos. Jei kruopos pilkos ar matomi pajuodę grūdeliai, jos bus apkartusios.
  • Laikymas: Atidarius pakuotę, kruopas reikėtų sunaudoti kuo greičiau. Jei atidarėte pakuotę ir ilgai nenaudojote kruopų, jos gali papilkėti, pajuoduoti ir apkarsti.

Be to, reikėtų atkreipti dėmesį, kad sorų kruopos neturi gliuteno, todėl tai geras pasirinkimas netoleruojantiems gliuteno.

Sorų košės gaminimas

Galima rasti daug sudėtingų receptų kaip virti sorų košę, tačiau yra būdų, kaip lengvai ir be vargo išvirti skanią sorų košę. Pirmiausia kruopas reikia perplauti sietelyje po karšto vandens srove.

Mirkymas

Mirkymas padeda atsikratyti krakmolėtumo, tad jas siūloma pamirkyti, jeigu galimybės leidžia - per naktį. Įpilkite šlakelį acto. Tada labai gerai vėl nuplaukite tekančiu vandeniu, kol jis bus skaidrus ir pradėkite gaminti. Tačiau nebūtinai kruopas mirkyti per naktį.

Štai vienas iš būdų, kaip išvirti skanią sorų košę:

  1. Sorų kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite 10 min.
  2. Po 10 min. kruopas gerai perplaukite tekančiu vandeniu, užpilkite šaltu vandeniu (1 dalis kruopų/2 dalys vandens) ir virkite, kol vanduo išgaruoja. Užvirus, įberkite šiek tiek druskytės.
  3. Kai vandens nebelieka, išjunkite kaitrą, uždenkite puodą dangčiu ir palikite 5 - 10 min.

Tačiau sorų košę galima virti ne tik vandenyje. Tinka ir karvės pienas, ir augalinis pienas. Augalinį pieną renkasi nevalgantys pieno produktų arba norintys mitybą praskaidrinti naujais skoniais. Pieną reikia supilti, kai perplausite kruopas. Verdant nuolat maišyti, kad neprisviltų.

Greitas būdas paruošti košę

Kitas būdas - pasigaminti košę su mėgstamais ingredientais vos per 20 minučių. Pakepinus kruopų ir daržovių mišinį su aliejumi keletą minučių, visą turinį užpylus verdančiu vandeniu užteks patroškinti apie 20 minučių. Grūdinius produktus į mitybos racioną įtraukti - labai paprasta ir skanu.

Sorų košė su daržovėmis ir lęšiais

Norint paįvairinti skonį, galima naudoti mišinį iš:

  • Sorų kruopos (77%)
  • Raudonieji lęšiai (12%)
  • Žalieji lęšiai
  • Džiovinti pomidorai (3%)
  • Linų sėmenys
  • Džiovinti svogūnai
  • Bazilikai (0,2%)
  • Džiovintos aitriosios paprikos

Tokią košę paruošti labai paprasta: puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite vienos pakuotės turinį, pusę arbatinio šaukštelio druskos ir arbatinį šaukštelį aliejaus arba sviesto. Viską išmaišykite ir sandariai uždenkite puodą. Virkite ant labai mažos ugnies 15 minučių. Per tą laiką puodo neatidenkite.

Sorų košės kotletai

Išvirtą sorų košę galima panaudoti gaminant kotletus: išvirkite vieną pakuotę košės pagal pateiktą paruošimo būdą. Ją atvėsinkite, įmuškite vieną kiaušinį, suberkite tris šaukštus džiūvėsėlių, įberkite mėgiamų prieskonių pagal skonį. Viską išmaišykite ir suformuokite kotletukus. Kepkite orkaitėje 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje (po pirmųjų 15 minučių kepimo kotletukus apverskite).

Su kuo valgyti sorų košę?

Pats maloniausias žingsnis - kaip suvalgyti sorų košę. Štai keletas idėjų:

  • Sorų košę tinka valgyti su daržovėmis, uogomis, alyvuogėmis ar riešutais.
  • Jei valgote su daržovėmis, labiausiai tiks alyvuogių aliejus.
  • Jei valgote su uogomis - šviežias sviestas.
  • Nevalgantiems pieno produktų, košei pagardinti tiks riešutų sviestas.
  • Jei valgote pieno produktus, labai skani košė su sūriu (mocarela, fermentiniu, kietuoju).
  • Alyvuogės ir sūris suteikia košei pikantiškumo.

Sorų košę tinka valgyti ne tik pusryčiams. Soros su daržovėmis, kiaušiniu ar sūriu tinkamas pietų variantas, o gal naujas atradimas vegetarams.

Pavyzdys:

Sorų košė su bananais ir uogomis (4 porcijos):

  • 1 stiklinė sorų
  • 2,5 stiklinės vandens arba augalinio pieno arba vandens ir pieno mišinio
  • Druskos žiupsnelis
  • Prinokęs bananas

Patiekimui: cinamonas, uogos, vaisiai, keptas bananas (prinokusį bananą perpjaunu išilgai ir apkepu keptuvėje ant kokoso aliejaus, galima truputi klevų sirupo, cinamono), riešutų sviestas, riešutai, sėklos ir kt.

Gaminimas:

  1. Iš vakaro - gerai sietelyje nuplauti po tekančiu vandeniu ir užmerkti nakčiai vandenyje.
  2. Ryte - nupilti vandenį, kuriame mirko ir praplauti sietelyje po tekančiu vandeniu. Užpilti pieno ar/ir vandens, pasūdyti ir užvirti. Pavirus minutei ar dviem, išjungti ir 10 - 15 minučių palikti brinkti (dangčio nedarinėti).
  3. Sutrinti šakute bananą ir sudėti į košę, išmaišyti. Po 10 min. soros paprastai būna suminkštėjusios ir išbrinkusios. Jei dar trūksta minkštumo, palikite uždengtas dar keletą minučių. Jei sugėrė visą skytį - įpilkite papildomai. Dėti į dubenėlius, užberti uogų, cinamono, užsidėti riešutų sviesto ir kitų skanių priedų.

Sorų kruopų nauda

Soros - žemo glikemijos indekso (GI) maisto produktas, todėl jų suvalgius kraujyje staigiai nepadidėja cukraus koncentracija. Mitybos ekspertų teigimu, sorose yra sunkiau virškinamų angliavandenių - skaidulinių medžiagų ir nekrakmolingųjų sacharidų, tad jos - tinkamas valgis daugeliui, o ypač tiems, kurie serga antrojo tipo cukriniu diabetu.

Kadangi sorų kruopose yra daug amino rūgšties triptofano, jos gali gerinti nuotaiką. 2014 m. tyrimu pagrįsta, kad valgant daug triptofano turinčių maisto produktų švelnėja depresijos ir nerimo simptomai.