Šis morkų ir bananų pyragas yra minkštas ir aromatingas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pasimėgavimams, tiek ypatingoms progoms. Saldžios daržovės ir vaisiai suteikia natūralų saldumą, o tekstūrą praturtinti galima riešutų ar šokolado gabalėliais, tuomet pyragas bus dar įvairesnio skonio. Tokį desertą galima drąsiai gaminti ir ypatingoms progoms, ir kaip sveikesnį saldumyną kasdienai. Patiks visiems desertų su daržovėmis mėgėjams.
Morkų ir bananų pyrago ingredientai
- Trys ar keturios morkos
- Du bananai
- Viena stiklinė kefyro
- Trys kiaušiniai
- Trys ar keturi valgomieji šaukštai medaus
- Viena stiklinė avižų (tinka ir kukurūzų) miltų
- Pusė arbatinio šaukštelio sodos
Morkų ir bananų pyrago gaminimo eiga
- Į kefyrą suberkite sodą ir 10-15 minučių palikite šiltai.
- Morkas susmulkinkite tarka.
- Kiaušinius išplakite su medumi. Suberkite tarkuotas morkas. Tada sudėkite sutrintus bananus ir supilkite kefyrą su soda. Viską gerai išmaišykite.
- Suberkite miltus ir dar kartą gerai išmaišykite.
- Kepkite apie 45 minutes 170 laipsnių karščio temperatūroje.
Arba galite pabandyti šį receptą:
Morkų pyrago receptas su linų sėmenimis (augalinis variantas)
Šis pyragas gimė ruošiantis desertų konkursui, kuris vyko Sveiko maisto šventėje Pažaislyje beveik prieš savaitę. Reikėjo paruošti 3 - 5 sveikus desertus, o pagrindinė konkurso sąlyga - desertai turi būtų augalinės kilmės. Nusprendžiau, kad vienas iš desertų bus morkų pyragas. Ir kad vietoje kiaušinių naudosiu linų sėmenis. Iki tol visus pyragus kepdavau su kiaušiniais, jei jų tik reikėdavo pagal receptą.
Šis pyragas buvo pirmasis sąmoningai apgalvotas, kad visi ingridientai būtų augalinės kilmės. Tikrai nežinojau, ko tikėtis naudojant linų sėmenis. Buvo labai smalsu, kuo skiriasi su kiaušiniais ir vietoje jų naudojamais linų sėmenimis iškeptas pyragas. Kad galėčiau palyginti, kepiau du identiškus pyragus, tik skirtumas tarp jų buvo tas, kad viename naudojau linų sėmenis, o kitame vietoje linų - kiaušinius.
Mano didžiam nustebimui, pyragai iškilo beveik vienodai, konsistencija ir skonis labai panašūs. Net sunku atskirti, kur kuris yra. Pradžioje juos laikiau atskirose lėkštėse, bet paskui beragaujant ir šeimą vaišinant pati susimaišiau tarp jų. Kad nenaudoti daug cukraus, į tešlą įmaišiau bananų ir razinų. Ir žinoma, paskutinis prisilietimas prie pyrago yra prieskoniai, kurie pyragui suteikia nuostabaus, šiek tiek Kalėdas primenančio aromato. Bet svarbiausias prieskonis yra apelsinų žievelė. Jau geriau neįdėti žiupsnelio muskato ar kardamono, bet apelsinų žievelės nepagailėkite. Morkos ir apelsinai nepaprastai gerai sudraugauja.
Ingredientai
- Linų sėmenys
- Morkos
- Bananai
- Razinos
- Apelsinų žievelės
- Cukrus
- Aliejus
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Prieskoniai (muskatas, kardamonas)
- Graikiniai riešutai (nebūtina)
- Maskarponės sūris
- Cukraus pudra
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keturkampę kepimo formą (maždaug 23x20 cm dydžio ar panašią) išklokite kepimo popieriumi ir dar patepkite sviestu.
- Linų sėmenis užpilame 5 valgomaisiais šaukštais vandens ir leidžiam pastovėti apie 10 minučių.
- Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų, suberkite tarkuotas morkas, prieskonius, dėkite sutrintą bananą ir gerai iškaišykite. Tada pilkite miltus, kepimo miltelius ir kiaušinių trynius bei vėl gerai išmaišykite.
- Atskirame dideliame dubenyje, kuriame negali būti nei lašelio vandens, nei kruopelės riebalų, iki purių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite plakinį bei pyragui skirtus graikinius riešutus į anksčiau gautą masę ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite.
- Pilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 45-50 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas.
- Leiskite skardoje atvėsti apie 10 min., tada atsargiai išverskite ant medinės lentelės ar specialių grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.
- Pyrago aptepimui skirtą kremą gaminkite štai taip: dubenyje plakikliu gerai išplakite maskarponės sūrį ir cukraus pudrą, kol masė bus puri ir lengva.
- Šiuo plakiniu aptepkite pyrago viršų, naudodami specialią mentelę ar platų peilį, o tada apibarstykite graikiniais riešutais.
- Pyragą laikykite šaldytuve, tačiau prieš patiekiant tegul jis pabūna kambario temperatūroje, kad nebūtų ledinis.
Kitas morkų ir bananų pyrago receptas su šokolado įdaru
Šis bananų ir morkų pyragas bus įrašytas į šeimos receptų knygą.
Ingredientai (6-8 asmenims)
- 250 g trintų ar smulkiai tarkuotų AUGA morkų
- 3 kiaušiniai
- 100 g DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
- 1 šaukšto cinamono
- ⅓ citrinos žievelės
- 120 g BORGES alyvuogių aliejaus „Extra Light“
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 200 g miltų
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- 1 saujos džiovintų abrikosų (nebūtina)
- 2 NESPRESSO espreso kavos puodelių
- 1 didelio banano
- 50 g šokolado
Gaminimo eiga
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir plakikliu viską išplakite. Suberkite cinamoną, įtarkuokite citrinos žievelės. Įpilkite aliejaus, viską išplakite.
- Suberkite kepimo miltelius ir po truputį, plakdami, berkite miltus. Įberkite druskos ir išmaišykite.
- Abrikosus supjaustykite.
- Į tešlą supilkite kavą, išmaišykite. Dėkite morkas ir abrikosus, viską išmaišykite.
- Tešlą supilkite į norimą formą. Ant viršaus išdėliokite pjaustytą bananą ir gabaliukais laužytą šokoladą. Šokoladą paslėpkite uždengę tešla, banano dengti nereikia. Kepkite orkaitėje 180 °C temp. su karšto oro apipūtimo funkcija apie 45 min.
ALFO PATARIMAI:
- Į pyragą galite berti Jūsų mėgstamus prieskonius: gvazdikėlius, cinamoną, meduolių prieskonius.
- Jei mėgstate rūgščiau, į pyrago tešlą galite įspausti citrinos sulčių.
- Jei norite šlapesnio pyrago, galite biskvitą sulaistyti spaustomis apelsinų sultimis.