Nors už lango vėsu ir darganota ir nuotaikos gali būti ne pačios geriausios, visa tai greitai galima pakeisti! Ruduo - tai ne tik lietus, šaltis ir krentantys lapai.
Ruduo - tai metas, kai galima apsirengti šiltesnį megztinį, kuris guli užmirštas ir laukia Jūsų kada galės „apglėbti". Ruduo - man siejasi ir su moliūgų pyragais. Skaniais, kvapniais, su daug daug prieskonių… O šis moliūgų ir varškės pyragas būtent toks! Kiekvieno rudens laukiu vien dėl jo (žinoma yra ir kitų laukiamų dalykų)! Nes man tai ypatingas pyragas.
Apie receptą
Labai aromatingas, minkštas varškės pyragas, pagardintas moliūgų tyre ir prieskoniais. Sausainių pagrindas, praturtintas riešutais, kurie paskleidžia savo nuostabų, svaiginantį, riešutinį aromatą. O razinos, nors ir nėra būtinos, bet pyragui suteikia papildomo skonio.
- Pyragą kepu 26 cm formoje ir man vos vos telpa.
- Kepant 26 cm formoje, galite padidinti pagrindui skirtų ingredientų kiekį.
- Šio pyrago „minusas“ - varškės masė labai skysta ir labai taškosi, ypač, jei gaminsite iš pilnos normos. Tad būkite atsargūs!
- Jei nemėgstate razinų, jų ir nedėkite.
- Man patinka razinas išbrinkinti vandenyje.
- Razinas sumaišykite su žiupsneliu miltų.
- Papuošimui šokoladu, aš papildomai naudojau 2 valg.š.
Moliūgų ir šokolado derinys
Pasinerti į rudenio skonių harmoniją jums padės pačių pasigamintas moliūgų pyragas su šokolado gabaliukais. Šiame recepte susipina švelnus moliūgų minkštumas ir tamsaus šokolado sodrumas, suteikiantis pyragui subtilų skonių balansą. Aromatingas ir drėgnas moliūgų pyragas puikiai tiks kaip desertas vėsiomis rudens dienomis ar ypatingoms progoms.
Moliūgai ir šokoladas - tai neatrastas, bet vis labiau populiarėjantis derinys saldumynuose. Jis sujungia moliūgų švelnų saldumą ir kremiškumą su sodriu šokolado skoniu. Moliūgai suteikia kepiniams drėgmės ir subtilios tekstūros, o šokoladas prideda intensyvumo ir gilumo. Jeigu dar neišmėginote - pats metas sušildyti savo namus gardžiu moliūgų ir šokolado aromatu.
Gaminimo eiga
Moliūgą nulupti, išimti sėklas ir sutarkuoti smulkia tarka (arba supjausčius gabalėliais, susmulkinti blenderiu). Į indą pilti šią susmulkintą masę, cukrų, aliejų, įmušti kiaušinius, berti cinamoną, vanilinį cukrų dėti grietinę ir sodą (nugesintą actu). Gerai išmaišyti. Šokoladą supjaustyti gabalėliais ir berti į tešlą. Į dubenį suberti miltus, kad tešla būtų tiršta. Viską gerai išmaišius pilti į skardą išklotą popieriumi. Kepti apie 30 min.
Jei turite elektrinį smulkintuvą su tarkavimo funkcija, siūlau jį pasitelkti ir sutaupyti laiko bei energijos. Jei neturite, moliūgą galite tarkuoti ir rankomis, tik naudokite smulkią tarką, kad tešla pavyktų kuo vientisesnė. Pyrago cinkelis - skirtingos tekstūros. Moliūgų ir varškės sluoksneliai minkšti ir švelnūs, o trupiniai ant viršaus suteikia traškumo.
Dėl šios priežasties pyragas skaniausias pirmąją dieną, kol trupiniai traškūs. Vis tik ir sekančią jis puikus, tik trupiniai tuomet suminkštėja. Pyragą reikėtų pilnai atvėsinti ir tik tuomet ragauti.
Pyragą kepiau su jau seniai mano virtuvėje pamėgtais ir pasiteisinusiais „Kauno grūdų“ EKSTRA kvietiniais miltais. Noriu priminti, kad praėjusį sezoną su „Kauno grūdais“ taip pat kepėme moliūgų pyragą, tik tąkart drėgną, šokoladinį, su karijų riešutų kepure. Šeimos favoritas - šis trupininis moliūgų pyragas su varške, o mano - šokoladinis moliūgų pyragas. Jo gaminimas dar paprastesnis, nes šokoladinis pyragas kepamas kaip keksas.
Kviečiu išsikepti juos abu, palyginti ir nuspręsti, kuris arčiau širdies jums. Skanių kepinių!
Jei mėgstate kepinius su moliūgais, tikiu, kad patiks ir šis trupininis moliūgų pyragas su varške.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir cinamonu. Įtarkuokite šaltą sviestą ir sutrinkite rankomis iki trupinių. Įmaišykite kiaušinį. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, kol suputos. Įplakite aliejų.
Tešlą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ir sviestu išteptą kepimo formą (naudojau stačiakampę 23×30 cm dydžio). Ant viršaus paskirstykite varškės masę ir tolygiai apibarstykite trupiniais. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 min. Ar iškepė, tikrinkite keliose pyrago vietose įbesdami medinį pagaliuką - jis turi neaplipti tešla.
Prieskonių kiekiai
- 3 valg.š.
- 2 valg.š.
- 1 arb.š.
- ½ arb.š.
- ¼ arb.š.
- ¼ arb.š.
- 2 arb.š.
- 2 valg.š.
- 1/3 a.š.
- 2 v.š.
- 1 a.š.
- 1,5 a.š.
- 1 a.š.
- 1/2 a.š.
- 1/3 a.š.
*Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas ir šiek tiek patepkite aliejumi. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Tai gali trukti apie 45 - 50 minučių. Bet visada galite patikrinti šakutės pagalba. Jei šakutė lengvai įsminga į moliūgo gabalėlius - viskas, moliūgas iškepė. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę.