Pradedantiesiems geriausia išbandyti maltinukus ar mėsainius
Anot „Norfos“ vyriausio mėsininko Dainiaus Bartošiaus, jautienos mėsos struktūra yra kietesnė, tuo ji skiriasi nuo kiaulienos: „Jei jautiena nėra brandinta, iškepti minkštą ir sultingą kepsnį gali būti sudėtinga, todėl pradedantiesiems pažintį su šia mėsos rūšimi siūlyčiau pirmiausia nusipirkti smulkintos jautienos.“
Iš maltos jautienos galima išsitroškinti maltinukų, išsikepti kotletukų arba prasidėjus grilio sezonui lauke išsikepti vis labiau populiarėjančių mėsainių.
Iš smulkintos mėsos verta pasigaminti koldūnų ar kibinų įdaro – jeigu tik turite laiko ir noro, šie namuose gaminti patiekalai tikrai puikūs.
D.Bartošiaus teigimu, „Norfos“ parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa, kurios riebumas siekia iki 10 proc. Pasak technologo, riebalai mėsai reikalingi, nes jie suteikia sultingumo, minkštumo ir daugiau skonio. Malta mėsa gaminama iš jautienos kumpio, sprandinės ar mentės.
„Norfos“ mėsininkas Dainius BartošiusSultingas jautienos guliašas su padažu
Karolina Puodžiūtė
Apskritai guliašas yra pirmasis patiekalas, kuris pas mus atkeliavo iš vengrų virtuvės. Tai soti sriuba su daug mėsos ir daržovių.
5 | 1 įvertinimasParuošimo laikas 30 minutes minGaminimo laikas 50 minutes minBendras laikas 1 hour val 20 minutes minKategorija Jautienos patiekalai, Mėsos patiekalai, Troškiniai, Troškinta mėsaVirtuvė Vengrijos virtuvėPorcijos 3 asmenimsReklama1x 2x 3x- 500 g Jautiena
- 1 vnt. Svogūnai
- 1 vnt. Morkos
- 4 v.š. Pomidorų pasta
- 2 v.š. Kvietiniai miltai
- 800 ml Vanduo
- ½ a.š. Druska
- Juodieji pipirai - pagal skonį
- 3 vnt. Lauro lapas
- 1½ a.š. Augalinis aliejus

Paruošimas:
Paruoškite ingredientus guliašui gaminti. Jautieną nuplaukite vandenyje, nupjaukite gyslas ir plėveles. Minkštimą supjaustykite porcijomis, bet ne mažomis.
Nulupkite svogūnus, supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkintą mėsą ir svogūnus sudėkite į katilą ar puodą nepridegančiu dugnu. Įpilkite druskos, užpilkite 500 ml vandens, palikdami 300 ml vėlesniam naudojimui. Padėkite indą ant viryklės ir užvirinkite jo turinį, įjungdami vidutinę ugnį. Būtinai pašalinkite putas nuo paviršiaus – verdant jautieną jų išeis daug! Tada mėsą troškinkite sultinyje, kol ji beveik visiškai išvirs. Supilkite augalinį aliejų ir troškinkite jame suminkštėjusią mėsą apie 2-3 minutes.
Kvietinius miltus įmaišykite į 50 ml šalto vandens ir gautą miltų mišinį supilkite į guliašą. Atsargiai maišydami užvirinkite iki reikiamo tirštumo. Išjunkite šilumą.
Jautienos guliašą su padažu supilstikite į gilų indą/lėkštę arba patiekite iš karto su garnyru prie stalo. Kvieskite visus į degustaciją!

Jautienos Stroganoff Ingredientai
- Jautiena: Pagal šį receptą jautiena greitai apkepa, kad ji išliktų sultinga ir minkšta. Ribeye turi puikų riebumą ir skonį, o nugarinė yra pigesnė ir vis dar švelni. Taip pat galite naudoti likusį kepsnį arba jautienos nugarinę.
- Svogūnai/Grybai: Svogūnai ir grybai suteikia sodraus, kaimiško skonio. Cremini grybai yra mano pirmasis pasirinkimas, bet tiks bet kokie – išbandykite portobello arba sagas.
- Sultinys: Šiame recepte naudokite jautienos sultinį arba sultinį. Jei naudojate mažai natrio, gali tekti papildomai pridėti druskos.
- Grietinė: Grietinė yra tradicinė ir padažą paverčia kreminiu grybų padažu. Pakeiskite jį riebiu graikišku jogurtu, kad pridėtumėte baltymų ir sumažintumėte kalorijų kiekį.
Šis klasikinis jautienos stroganovo receptas patenkins išalkusį apetitą!
- Jautieną apkepkite pagardintuose miltuose ir sudėkite į lėkštę (receptas žemiau).
- Svieste pakepinkite svogūną, tada suberkite grybus ir česnaką.
- Įmaišykite miltus ir likusius padažo ingredientus ir virkite, kol sutirštės.
- Grąžinkite jautieną į keptuvę ir virkite, kol jautiena įkais, tada įmaišykite grietinę.
Patiekite su kiaušininiais makaronais, ryžiais arba ant bulvių košės.
- Kepkite jautieną mažomis partijomis, jei į keptuvę įdėsite per daug, ji garuos, o ne paruduos.
- Jautiena yra kepsnys, todėl viduje gali būti šiek tiek rausvos spalvos.
- Kad skonis būtų geriausias, 6 veiksme nusausinkite keptuvę, nugremždami skanius gabaliukus ir įmaišydami juos į padažą. Jei norite, galite užpilti šlakelį sauso baltojo vyno!
- Sutirštinkite padažą maišydami kukurūzų krakmolo ir vandens santykiu 1:1 (tai vadinama a srutos). Maišydami padažą 6 veiksme pilkite po truputį.


