pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pupelių Sriuba su Lašinukais: Tradicinis Receptas

Pupelių sriuba - tai vienas iš tų patiekalų, kuris primena vaikystę, močiutės virtuvę ir namų jaukumą. Ji yra ne tik soti ir maistinga, bet ir puikiai sušildo šaltais vakarais. Ši sriuba gaminama iš paprastų, bet sveikų ir natūralių ingredientų, o svarbiausia - su didele meile! Močiutės pupelių sriuba - tai tikras klasikinis receptas, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Norite paragauti šio autentiško skonio? Štai tradicinis pupelių sriubos receptas!

Ingredientai

  • 200 g džiovintų pupelių (arba 1 skardinė konservuotų pupelių)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 morkos
  • 2 bulvės
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 g rūkyto kumpio arba šoninės (nebūtina, bet suteikia ypatingo skonio)
  • 1 lauro lapas
  • 1 l daržovių arba mėsos sultinio
  • 1 v. š. pomidorų pastos
  • Druska, juodieji pipirai pagal skonį
  • 1 v. š. aliejaus kepimui

Gaminimo Eiga

  1. Pupeles nakčiai išmirkykite vandenyje (jei nėra galimybės - naudokite konservuotas).
  2. Svogūnus ir krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir apkepinkite. Bulves supjaustykite kubeliais.
  3. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  4. Užvirkite pusantro litro vandens ir sudėkite baltąsias pupeles su bulvėmis. Kai bulvės ir pupelės išvirs, sutrinkite jas su trintuvu. Kitame puode išvirkite raudonąsias pupeles ir nukoškite.
  5. Sudėkite į trintą sriubą raudonąsias pupeles, vištieną su svogūnais, grietinę ir juodąsias slyvas. Įdėkite druskos ir juodųjų pipirų. Pakaitinkite sriubą iki virimo, nukaiskite.
  6. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite 2 l vandens, pasūdykite, užvirinkite, suberkite ryžius ir virkite 10 min.
  7. Sukrėskite pakepintas daržoves, suberkite kmynus, uždenkite ir dar 5 min. pavirkite.
  8. Puodą nukelkite nuo ugnies, suberkite susmulkintus salierų lapus, uždenkite ir dar 20 min. palikite subręsti.
  9. Patiekdami į lėkštę įdėkite šalavijo lapą.

Variacijos

  • Veganiška versija: Vietoje rūkytos mėsos įberkite daugiau prieskonių - rūkyta paprika suteiks puikų skonį.
  • Tirštesnė sriuba: Jei norite tirštesnės sriubos, dalį pupelių sutrinkite ir įmaišykite į sriubą.

Patarimai

  • Pupelių sriuba skaniausia kitą dieną!
  • Bet kurį patiekalą stenkitės ruošti iš vienos rūšies grybų - bus ryškesnis aromatas ir skonis.
  • Receptas tikrais nesudėtingas ir lieka daug vietos improvizacijai - pavyzdžiui, vietoje rūkytos vištienos naudoti mėsos kukulius. Arba nedėti grietinės. Kaip kam skaniau!

Kitos Pupelių Sriubos Variacijos

Pupelių sriuba su paprikomis

Reikės: 2 l vandens, 400 g kiaulienos, 1 stiklinė pupelių, 1 svogūnas, 1 raudona paprika, 1 geltona paprika, 1 žalia paprika, druskos, laurų lapų, maltų juodųjų pipirų. Kiaulieną supjaustykite pailgais gabalėliais, sudėkite į šaltą pasūdytą vandenį ir virkite 20-25 min. Pupeles išbrinkinkite ir apie 20 min. virkite pasūdytame vandenyje. Tuomet išgriebkite ir sudėkite į puodą su kiaulienos gabalėliais. Paprikas ir svogūną supjaustykite kubeliais ir suberkite į sriubą. Virkite, kol suminkštės pupelės. Baigiant virti paskaninkite prieskoniais.

Baltųjų pupelių sriuba

Reikės: 200 g baltųjų pupelių, 1,5 l šalto virinto vandens, 1 ryšulėlis žalumynų, 1 didelė bulvė, 1 didelė, morka, 1 svogūnas, 1 žalia ir raudona saldžioji paprika, 1/2 šaukštelio druskos, 2 pomidorai, 100 g lašinukų su raumenukais, 2 šaukštai kapotų petražolių. Pupeles nuplaukite dubenyje, perrinkite, nuvarvinkite, užpilkite šaltu virintu vandeniu ir brinkinkite 12 valandų. Išbrinkusias pupeles užvirinkite tame pačiame vandenyje ir nugraibykite putas. Žalumynų ryšulėlį kruopščiai nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir suberkite į puodą su pupelėmis. Uždengę dangčiu, virkite apie valandą. Bulvę, morką ir svogūną supjaustykite kubeliais. Saldžiąsias paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite šiaudeliais. Visas susmulkintas daržoves suberkite į puodą su pupelėmis. Sriubą dar 15 minučių pavirkite, o paskui pagardinkite prieskoniais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite, susmulkinkite kubeliais ir sudėkite į sriubą. Lašinukus susmulkinkite, pakepinkite sausoje keptuvėje ir sudėkite į sriubą. Patiekite apibarstę petražolėmis.

Toskaniška pupelių sriuba

Toskanoje tradiciškai auginama ir vietinė lapinių kopūstų rūšis Cavolo Nero - toskanietiški lapiniai kopūstai. Pas mus, Lietuvoje, jie irgi kuo puikiausiai auga net žiemą. Jų lapai tamsiai žali ir pūslėti, todėl ypač atsparūs šalčiui ir puikiai laikosi net esant neigiamai temperatūrai ir sniegui. Šiai sriubai prireiks ir kitų žiemos sezono daržovių: porų bei moliūgų. Svarbų vaidmenį sriuboje atlieka ir prieskoniai: lauro lapeliai bei džiovinti čiobreliai, be jų sriuba tikrai nebus tokia skani.

Ingredientai:

  • Pupelės: 1 st.
  • Porai: 1 vnt.
  • Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
  • Druska: 0.50 arbat. š.
  • Morkos: 3.00 vnt.
  • Actas: 2.00 arbat. š.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite daržoves. Česnakus nulupkite ir stambiai sukapokite, porus gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Puode įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepinkite porus su česnakais, kol gražiai apkeps, tada suberkite pjaustytus moliūgus ir maišydami apkepkite. Ant apkeptų daržovių užpilkite sultinį, įmeskite lauro lapus, kietojo sūrio žievelę, berkite čiobrelius, virtas arba konservuotas pupeles ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 5 minutes.
  3. Kelis samčius sriubos pilkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki skystos konsistencojos. Trintą sriubos dalį pilkite į tirštąją, taip sriubą natūraliai sutirštinsite. Tada į sriubą suberkite nuo stiebų nuskabytus lapinių kopūstų lapus. Sriubą užvirkite ir virkite dar 5 minutes. Išvirusią sriubą gardinkite bazilikų pesto padažu, iš sriubos išimkite sūrio žievelę ir lauro lapus.
  4. Sriubą pateikite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir tarkuotu sūriu.
  5. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias-dešimt minučių.

Receptai su pupelėmis

Pupelių salotos su keptais lašinukais

Reikės: 1 stiklinė įvairių spalvų pupelių, 1 svogūnas, 100 g parūkytos kiaulienos šoninės, 3 šaukštai obuolių acto, 1 arbatinis šaukštelis garstyčių, truputis pipirų, aliejaus kepimui. Pupeles išmirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite keptuvėje su aliejumi. Šoninę supjaustykite šiaudeliais ir pakepkite keptuvėje. Sumaišykite pupeles, svogūną, actą, garstyčias, pabarstykite pipirais ir palaikykite 1 val. Tada sudėkite į salotines ir ant viršaus uždėkite pakeptų lašinukų.