pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Plovas su vaisiais: Saldus receptas Jūsų stalui

Plovas su džiovintais vaisiais tradiciškai laikomas gavėnios patiekalu, todėl gali būti vartojamas įvairių pasninkų metu. Kai kuriose šeimose kaip desertą mėgstama gaminti saldų plovą su sultenėmis ir abrikosais. Paruoškite saldų plovą pagal tradicinį receptą.

Ingredientai saldžiam plovui:

  • 400 g ryžių
  • 100 ml liesesnės grietinėlės
  • Žiupsnis cukraus
  • Saujelė migdolų drožlių ar lazdelių
  • Saujelė razinų (galima maišyti poros rūšių)
  • Kelios džiovintos slyvos
  • Keli džiovinti persikai
  • Medaus (pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Džiovintus vaisius kelis kartus nuplaukite. Užpilkite juos šiltu vandeniu ir palikite 10 minučių. Padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pasišalintų skysčio perteklius. Abrikosus supjaustykite griežinėliais.
  2. Ryžius kelis kartus nuplaukite, kol vanduo taps skaidrus.
  3. Katilo, puodo ar keptuvės įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir morkas. Kepkite 5-7 minutes. Kai morkos suminkštės, nuimkite dangtį ir kepkite kol keptuvės turinys sumažės pusiau.
  4. Į daržoves suberkite džiovintus vaisius. Troškinkite dar 1-2 min. Supilkite ryžius ir prieskonius. Stenkitės vandenį pilti atsargiai, kad ryžiai nesusimaišytų su daržovėmis ir džiovintais vaisiais. Į katilą įpilkite 400 ml vandens. Virkite ant didelės ugnies 15-20 min.
  5. Karštame svieste pakepinkite ryžius. Kai jie gražiai apskrus, supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei bus per mažai skysčio, papildomai įpilkite šiek tiek vandens.
  6. Kitoje keptuvėje be riebalų pakepkite truputį cukraus, migdolų drožlių, suberkite saują vandenyje mirkytų razinų, keletą smulkintų džiovintų slyvų, persikų.
  7. Viską pakaitinkite, tada įmaišykite keptus ryžius ir pagal skonį pagardinkite medumi.

Rūta JANKUVIENĖ, „Šiaulių krašto“ žurnalistė, dalijasi plovo receptu: „Tai nėra tas tradicinis plovas, kurį verda uzbekai iš avienos ir ryžių. Tai improvizacija, laikantis pagrindinių plovo virimo taisyklių. Plovui virti tinka storu dugnu ir sienelėmis ketaus puodas, skirtas troškiniams.

Plovo su antiena receptas

Ingredientai:

  • Antienos šlaunelės
  • Svogūnai
  • Morkos
  • Razinos
  • Džiovinti abrikosai
  • Ryžiai
  • Druska
  • Plovo prieskoniai su raugerškio uogomis

Gaminimo eiga:

  1. Įpilkite aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite antienos šlauneles apkepti. Prieš dėdami, galite įpjauti odelę ties riebalų susitelkimo vietomis, daugiau riebalų išsiskirs.
  2. Sudėkite keptas morkas ir svogūnus į troškintuvą, kuriame ruošite plovą. Supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite ant aliejaus, kol suminkštės ir taps permatomi.
  3. Kai morkos ir svogūnai, lengvai apkeps, įpilkite verdančio vandens (maždaug tiek, kad šlaunelės ir daržovės būtų vos apsemtos). Suberkite nuplautas razinas ir juostelėmis supjaustytus džiovintus abrikosus.
  4. Ryžius perplaukite šaltu vandeniu mažiausiai tris kartus (tol, kol vanduo taps skaidrus). Tada visiškai nusunktus ryžius suberkite ant mėsos ir daržovių ir įpilkite verdančio vandens tiek, kad visas troškinys būtų apsemtas per du-tris centimetrus. Jokiu būdu nemaišykite ryžių. Įberkite druskos pagal skonį ir plovo prieskonių su raugerškio uogomis.
  5. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apkepkite keptuvėje ant stiprios ugnies. Kai apkeps iš visų pusių, dėkite mėsą į troškintuvą, užpilkite verdančiu vandeniu ir pašaukite į 200 °C orkaitę. Troškinkite 1-1,5 val.
  6. Kai mėsa suminkštės, suberkite prieskonius, ryžius, paskaninkite druska ir įpilkite tiek verdančio vandens, kad vandens virš ryžių būtų apie 2 cm. Nemaišykite. Uždenkite ir troškinkite dar 30 min.
  7. Kai plovas išverda, nuimkite mėsą nuo kaulų, supjaustykite, įmaišykite į ryžius. Per tą laiką paprastai ryžiai būna išvirę ir nesulipę.
Ingredientas Kiekis
Ryžiai 400 g
Grietinėlė 100 ml
Cukrus žiupsnis
Migdolų drožlės saujelė
Razinos saujelė
Džiovintos slyvos kelios
Džiovinti persikai keli
Medus pagal skonį