Sveikesni balandėliai su daugiau daržovių ir mėsa
1 vidutinio dydžio kopūsto100 g bulguro kruopų500 g maltos mėsosdidelės saujos prieskoninių žolelių (krapų, petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų)druskosjuodųjų pipirųalyvuogių aliejaus1 svogūno1 cukinijos2 šaukštų koncentruotos pomidorų pastos600 ml ekologiško „Maggi“ žolelių sultiniodruskos200 g kuskuso kruopų200 ml ekologiško „Maggi“ žolelių sultinioprieskoninių žolelių (krapų, petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų)Nuo kopūsto atskiriame lapus mums patogiausiu būdu. Suberiame bulguro kruopas į dubenėlį ir užpilame verdančiu vandeniu (galima tuo, kuriame apvirė kopūstas, kai atskyrėte lapus), kad apsemtų apie 1–2 cm. Paliekame išbrinkti apie 20 minučių.
Ruošiame padažą, kuriame troškinsime. Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus ir apkepame smulkiai supjaustytą svogūną, kol suminkštės. Toliau į keptuvę siunčiame kubeliais pjaustytą cukiniją, pagardiname druska ir taip pat apkepame apie keturias minutes. Galiausiai sudedame pomidorų tyrę, ją minutę pakaitiname ir viską užpilame atskirai pasiruoštu ekologišku „Maggi“ žolelių sultiniu (vieną kubelį sultinio ištirpiname maždaug pusėje litro verdančio vandens).
Reklama41011Keptuvės turinį perpilame į kepimo skardelę, ant viršaus vienu sluoksniu dėliojame balandėlius ir siunčiame į įkaitintą orkaitę (180 laipsnių) kepti apie 40 minučių. Per šį laiką mėsa iškeps, kopūstas gardžiai apskrus, o padažas sutirštės.
Kuskusą garnyrui ruošiame taip: kruopas dosniai užpilame pasiruoštu ekologišku „Maggi“ sultiniu ir uždengę paliekame dvi minutes išbrinkti. Tuomet į kruopas įdedame šaukštą sviesto ir vis maišydami, purendami šakute pakaitiname puode dar dvi minutes, kol neliks į gumulėlius sušokusių kruopų. Patiekiame su prieskoninėmis žolelėmis.
Balandėliai
Gaminame . Balandėliai.
Kopūstui išpjauname kotą, dedame į didelį puodą ir apverdame pasūdytame vandenyje keletą minučių, kol lapai suminkštėja. Suminkštėjusius lapus atskiriame vienas nuo kito, ištraukiame ir nuvarviname. Nuo kopūstų lapų nupjauname storąją dalį (lapkotį).
Pasiruošiame įdarą balandėliams: apvirtus ryžius sumaišome su faršu, smulkiai supjaustytu svogūnu, druską, pipirais, įmušame kiaušinį ir viską gerai išmaišome.
Ant kiekvieno kopūsto lapo dedame po gerą šaukštą paruošto įdaro (priklauso nuo lapų dydžio), užlenkiame lapo kraštus ir suvyniojame.
Suvynioti balandėliai apvoliojami miltuose, dedami į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ir lengvai apkepinami.
Morkos nuvalomos, supjaustomos griežinėliais ir sluoksniuojamos puode su balandėliais. Balandėliai užpilami sultiniu (balandėliai turi būti vos apsemti), sudedama pomidorų tyrė, įmetama pora lauro lapelių ir troškinama.
Balandėliai troškinami ant nestiprios ugnies 30-40 min. Baigiant troškinti sudedama grietinė. Balandėliai patiekiami su virtomis bulvėmis. Skanaus.
Panašūs receptai
Cukinijos įdarytos grybais
Užkeptos bulvės su cukinija ir šonine
Įdaryti patisonai su voveraičių padažu
Įdaryta paprika kus kus ir jautiena
Vištiena įdaryti patisonai
Cukinijų sklindžiai su feta sūriu

GAMINIMAS
ĮDARAS
1.Suberiame į puodą ryžius ir juos išverdame, kad būtų birūs.
2. Į keptuvę įpilame truputį aliejaus. Svogūnus, česnakus ir pomidorus smulkiai supjaustome, sudedame į įkaitintą keptuvę, suberiame picų prieskonius, pabarstome druska ir kepiname, kol suminkštės.
3. Kai ryžiai išverda pabarstome truputį druskos, dedame 3 valgomuosius šaukštus pomidorų padažo, sudedame pakepintas daržoves, viską gerai išmaišome. Šį įdarą galite valgyti ir vieną, tiesiog nedėkite kiaušinių. Jie dedami pačioje pabaigoje, prieš formuojant balandėlius. Jeigu norite balandėlius kasdien gamintis šviežius, iš šio įdaro ruošinio, kiaušinius dėkite tik prieš gaminant.
4. Išplakite kiaušinius ir supilkite į ryžių masę, gerai išmaišykite.
VEGETARIŠKI BALANDĖLIAI
1.Nuo kopūsto galvos atsargiai nuplėšykite lapus. Geriausiai pradėti plėšti nuo koto. Sudėkite į didelį puodą pilną vandens atplėštus lapus ir pavirkite porą minučių. Nepamirškite pasūdyti.
2. Išgriebkite lapus ir nupilkite maždaug pusę kopūstų sultinio. Į puodą su vandeniu, kur virė kopūstų lapai sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, sutarkuotas morkas, pomidorų padažo ir palikite užvirti. Kol virs jūsų sultinys balandėliams, pasiruoškite juos pačius.

Balandeliai be mesos
Paskelbta: 2010-10-25
Gal šis receptas daugumai jau seniai žinomas, bet aš jį buvau visai pamiršus, paskutiniu metu gamindavau arba tinginio balandėlius arba tradicinius, bet po to prisiminiau, kad ir taip kažkada gamindavau ir nereikia nerimauti, kad balandėliai neprisviltų.
Orkaitėje troškintų balandėlių pliusas tas, kad susuki, sudedi į troškintuvą, užpili padažu ir valandai galima apie juos pamiršti.
Reikia:
- 3-4 morkų
- 1 paprikos
- 1 stiklinės pomidorų tyrės
- 1/2 stiklinės pomidorų padažo
- 1 stiklinės mėsos sultinio
- 1 v. šaukšto miltų
- 2 v. šaukštų sviesto
- druskos
- pipirų
Kopūstą sudėkite į puodą bei apvirkite keletą minučių, kad lengviau atsiskirtų kopūsto lapai. Atskirtų kopūsto lapų sustorėjimus nupjaukite.
Į kopūsto lapą įdėkite kelis šaukštus faršo bei suvyniokite.
Į troškintuvo dugną pridėkite kopūsto lapų (kelis pasilikite uždengti viršų), pripjaustykite morkų, paprikų, sudėkite paruoštus balandėlius.
Pomidorų tyrę sumaišykite su pomidorų padažu, sultiniu, miltais, druska, pipirais ir užpilkite ant balandėlių. Ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlius, uždenkite likusiais keliais lapais. Troškintuvą uždenkite dangčiu ir dėkite į įkaitintą iki 170°C orkaitę apie 1 val. (priklauso nuo balandėlių dydžio).
Balandėliai nuostabieji
Šviežiam kopūstui išskobiam kotą, dedam į didelį puodą, užpilam verdančiu vandeniu ir paverdam keletą minučių, nuimam nuo ugnies ir uždengtą puodą paliekam ramybėj.
Pasiruošiam mėsos įdarą. Supilam ryžius, daržoves ir prieskonines žoleles smulkiai supjaustom. Viską sumaišom su mėsa.
Kopūstas jau turėjo būt suminkštėjęs, tad reikia nupilti karštą vandenį, užpilti šaltu, kad nenudegintų letenų. Lapus atskirti vieną nuo kito ir į juos vynioti mėsą. Pradėti ten, kur lapo pradžia. Mėsos nepadauginti, nes lapas turi gražiai viską apglėbti, kad neiširtų… Didelio mokslo čia nereikia.
Reklama41011Balandėlius vieną šalia kito jaukiai suguldyti į puodo dugną. Šalia pripjaustyti morkų. Užpilti vištienos sultiniu (sultinio kubelį ištirpinti karštam vandenyje) ir pomidorų pasta, kitaip tariant, trintais pomidorais arba tirštomis pomidorų sultimis. Jei nėra, tiks konservuoti pomidorai savo sultyse. Bet pomidorų ir sultinio neturi būti daugiau, nei per pirštą virš balandėlių. Puodą uždengti ir troškinti ant mažos ugnelės apie valandą.
Po valandos, jei skysčio yra daug ir norit, kad būtų riebiau ir macniau, padažą sutirštinkit grietine (riebia, aišku) ir ištirpinkite šaukštą sviesto (mikrobangėje geriausiai išeina tai padaryt, bent jau man). Sviestą sumaišykite su kupinu šaukštu miltų, tą košelę dėti į puodą ir pamaišyti, taip ir sutirštės padažas.
Finalui uždėti smulkintų krapų, valgyti su šypsena ir bulvėmis, skaniausia – šviežiomis…
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiSandra parašė:Labai nieko negalejau sugalvot ka pasigamint vakarienei- ir va, radau 🙂 Niekada i balandelius nedejau saliero, bei paprikos, man cia bus nauji skoniai 🙂 O padarytus balandelius( pries dedant jaukiai i puoda) apkepinu keptuveje, nes tada kopustas buna dar skanesnis 🙂 Siandien ragausim mums kitokius balandelius, bet manau, kad bus labai labai skanu:)
laura parašė:Na niekad neteko girdeti kad balandelius kepina ar net ragauti tokiu :)) ryt bandysiu Beatos balandelius manau gausis super! aciu uz recepta 🙂
Sigita parašė:Siga parašė:Ugne parašė:Esu skaičiusi ir išbandžiau – kopūstą galima pakaitinti 5 min. mikrobangų krosnelėje, tada lapai lengvai atsiskiria. O pats jis neišverda, lieka žalias 🙂
Balandėliai receptas be mėsos
Šiandien pas mane ant stalo balandėliai – receptas be mėsos. Kodėl? Nes, vakar susitikau su ilgai nematyta drauge, buvusia klasioke, kuri daug metų išvykusi gyvena svetur. Ilgai ir smagiai kalbėjome įvairiomis temomis, kas vyko ir vyksta pasaulyje. Taip jau būna kai susitinka du ilgai nesimatę bičiuliai. Ji visada buvo sportiška, keliautoja, todėl užklausiau apie gyvenimo būdą, ar dar valgo kiaušinius. Atsakė, kad labai mažai ir mėsos jau dešimt metų nevalgo. „Jaučiuosi tokia energinga, lengva ir stipri. Ir vyras atsisakė” – sakė ji. Mintyse pasidžiaugiau jos valia.
Gal kartais reikia tik pamėginti, juk mėsa neturi jokio skonio, skani pasidaro tuomet, kai papildome įvairiausiais prieskoniais ir daržovėmis. Šiandien mano naujas atradimas, vegetariški balandėliai be mėsos. Juos labai skaniai gamina mano mama, norėjau pabandyti pagaminti panašaus skonio, bet nenaudojant faršo. Improvizavau naudodama tuos pačius produktus, kaip daro ji, tik be faršo. Prisipažinsiu, gavosi tokie skanūs, kad po kelių dienų gaminau ir vėl. Turbūt reikia atsivalgyti. Recepte nurodyti produktų kiekiai tinka keturių asmenų šeimai su likučiu labai alkaniems.