Rapsų aliejus šiais laikais yra plačiai naudojamas visame pasaulyje. Jis garsėja savo įperkamumu ir universalumu kaip kepimo aliejus ir dažniausiai naudojamas salotų padažams gardinti, kepti maistą ir gaminti kepinius. Ryškiai geltoni rapsų laukai vasaros pradžioje duoda puikų rapsų derlių, iš kurių ir gaminamas šis universalus ekologiškas aliejus.
Rapsų aliejų perdirba tiek smulkūs, tiek stambūs jo gamintojai ir jis būna dviejų rūšių: šalto spaudimo rapsų aliejus ir rafinuotas rapsų aliejus. Šalto spaudimo, tai reiškia, kad prieš filtravimą ir išpilstymą į butelius iš sėklų išspaudžiamas aliejus, išlaikant jo natūralų skonį. Rafinuotas rapsų aliejus yra bekvapis, todėl jis yra puikus skonio neutralus priedas ir leidžia kitiems ingredientams, pavyzdžiui, prieskoniams, atlikti savo darbą gaminant patiekalus. Jis taip pat turi aukštą smilkimo tašką, todėl nesudega, kai būna kaitinamas aukštoje temperatūroje. Dėl to jis puikiai tinka gruzdinti arba troškinti maistą, kai norite išsaugoti natūralų jo skonį.
Rapsų Aliejaus Savybės ir Privalumai
Kaip ir gaminamo vyno, taip rapsų šalto spaudimo aliejaus skonis kiekvienais metais gali šiek tiek skirtis, o kiekvienas gamintojas gali turėti savo unikalų skonio profilį. Rapsų aliejus yra itin lengvos ir neriebios tekstūros. Jis toks universalus, kad jo pagalba iškepsite ir tobulas keptas bulves ir traškius kepsnius, pagaminsite ryškaus skonio salotų padažus ir kvapnius marinatus. Jis netgi gali būti naudojamas kepiniuose vietoj sviesto, sumažinant sočiųjų riebalų kiekį. Dėl šio universalumo, pridedant jo puikias skonio savybes ir tai, kad jo kaina yra labai konkurencinga, nenuostabu, kad vis daugiau žmonių nusprendžia jį naudoti. Aukštesnės kokybės aliejai, tokie kaip aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, kainuoja daugiau dėl subtilesnių perdirbimo būdų ir trumpesnio galiojimo laiko.
- Rapsų aliejus gali būti naudojamas kepimui aukštoje temperatūroje dėl aukšto smilkimo taško, o tai reiškia, kad jis nesudegs iki maždaug 204 ºC.
- Smilkimo taškas yra svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, renkantis sveiką kepimo aliejų.
Vienas iš veiksnių, lemiančių tai, yra aliejaus rafinuotumas. Kuo rafinuotesnis aliejus - tuo aukštesnė yra jo smilkimo temperatūra. Kadangi rapsų aliejus yra labai rafinuotas, o tai reiškia, kad jo išgavimo metu būna pašalinta didelė dalis priemaišų ir laisvųjų riebalų rūgščių, jis turi aukštesnę smilkimo temperatūrą nei kiti aliejai, tokie kaip alyvuogių aliejus.
Mitybos specialistai pripažįsta
Unikali, šaltai spausto, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis išskiria jį iš kitų augalinių aliejų. Mitybos specialistai pripažįsta, kad palyginti su kitomis augalinio aliejaus rūšimis, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis yra viena iš geriausiai subalansuotų omega-3 ir omega-6 rūgščių santykiu. Pažymėtinas faktas apie rapsų aliejų yra tas, kad jame gausu omega riebalų rūgščių, kurie paprastai gaunami iš žuvies ir žuvies produktų. Gerai paskelbta, kad omega-3 riebalų rūgštis yra viena iš geriausių maistinių medžiagų, galinčių būti naudinga smegenų sveikatai.
- Ji stiprina smegenų ląsteles.
- Omega - 3 taip pat yra stiprus antioksidantas ir puikiai tinka ir sąnarių sveikatai.
Literatūroje rašoma, kad viename šaukšte alyvuogių aliejaus yra maždaug 1,6 g sočiųjų riebalų. Palyginkite šį skaičių su rapsų aliejumi, kurio mažiau nei pusė šio kiekio yra 0,7 g. Nors šiais laikais gana populiarus dėka daugybės reklamų, viename šaukšte kokosų aliejuje yra milžiniški 12 g sočiųjų riebalų. Dėl šios priežasties rapsų aliejus vertinamas kaip draugiškas širdžiai pasirinkimas, naudingas svoriui. Rapsų aliejuje taip pat yra daug polinesočiųjų riebalų.
Rapsų Aliejaus Gamybos Procesas
Rapsų aliejaus praeina daug etapų savo gamybos procese. Pirmiausia rapsų sėklos atskiriamos ir išvalomos, kad pašalinti nešvarumus, pvz., augalų stiebus ir purvą. Sėklos iš anksto šildomos iki maždaug 35 ℃, po to susmulkinamos į dribsnius voliniais malūnais, kad suplyštų sėklos ląstelės sienelė. Sėklų dribsniai būna verdami garais šildomose viryklėse. Paprastai šis kaitinimo procesas trunka 15-20 minučių 80-105 °C temperatūroje. Tada virti rapsų sėklų dribsniai spaudžiami sraigtiniais presais arba išspaudomis. Šio proceso metu pašalinama 50-60% aliejaus iš dribsnių, o likusi dalis turi būti išgaunama kitomis priemonėmis. Likę sėklų dribsniai, kuriuose yra 18-20 % aliejaus, toliau skaidomi naudojant cheminę medžiagą, vadinamą heksanu, kad išgauti likusią aliejaus dalį. Tada heksanas pašalinamas iš rapsų miltų, kaitinant jį trečią kartą iki 95-115 °C veikiant garams.
Kaip Naudoti Rapsų Aliejų?
Tikėtina, kad, kaip ir dauguma žmonių, jūs tikriausiai gaminate iš kokio nors aliejaus. Jei taip darote, labai svarbu naudoti tokį, kurio dūmų taškas ar slenkstis būtų aukštas, kad garantuotumėte, jog skonis ir maistinės medžiagos nepakis. Dūmų taškas užtikrins, kad pavojingi laisvieji radikalai nepatektų kaip šalutinis maisto gaminimo produktas.
Rapsų aliejus visada lyginamas su alyvuogių aliejumi, ir nors abu gali turėti naudos sveikatai, rapsų aliejus yra tinkamesnis maistui gaminti dėl aukštesnės temperatūros. Rapsų aliejus dar vadinamas oleininiu (dėka šios riebalų rūgšties) yra vienas iš stabiliausių oksidacijai skystųjų aliejų, todėl yra rekomenduojamas vienkartiniam kepimui, majonezo gamybai, sriuboms, salotoms.
Ką Rinktis - Rapsų Ar Saulėgrąžų Aliejų Kepimui?
Saulėgrąžų aliejus turi aukštesnį smilkimo tašką, rapsų - kiek žemesnį. Priklausomai nuo jūsų patiekalo kepimo temperatūros, tai ir bus atsakymas, rinktis rapsų ar saulėgrąžų aliejų kepimui.
Ekologiškas Rapsų Aliejus Iš Zarasų
Šiemet gamyklą Zarasuose atidariusi įmonė „EKKO LT“ pradėjo spausti ekologišką rapsų aliejų. Jauna įmonė turi aiškią verslo viziją: 100% ekologiški produktai, kurių gamyba yra tvari bei draugiška aplinkai. Užmezgę bendradarbiavimą su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ ekologiško rapsų aliejaus gamintojai netruko įsitikinti, kad šalies rinka yra atvira aukštos kokybės, tvariai sukurtiems maisto produktams. „Mūsų iš Lietuvos laukuose užaugintų rapsų šaltai spaudžiamas aliejus niekuo nenusileidžia aukščiausios kokybės alyvuogių aliejui, o kai kuriomis savybėmis net ir pranoksta. Esame sutelkę dėmesį į 100% ekologiško produkto gamybą, nedarant jokios žalos aplinkai. Laikomės griežčiausių aliejaus gamybos standartų ir naudojame pažangiausias šalto spaudimo technologijas, kurios leidžia išlaikyti visas naudingąsias rapsų aliejaus savybes, mikroelementus ir vitaminus“, - pasakoja bendrovės „EKKO LT“ verslo vystymo vadovas Karolis Trimonis ir džiaugiasi matydamas lietuvišką „EKKO“ ir „Raudondvario“ rapsų aliejų „Maxima“ parduotuvių lentynose.
K. Trimonis pažymi, kad naudoja tik vietinę žaliavą - itin aukštos kokybės rapsų sėklas, kurios yra tvariai auginamos nuolatos prižiūrimuose ekologiniuose Lietuvos žemės ūkiuose. Taip pat įmonė „EKKO LT“ laikosi vadinamosios „nulinių“ atliekų politikos, o tai reiškia, kad nė viena iš pirminių žaliavų nėra iššvaistoma ar išmetama. „Mūsų gamykla veikia nepaprasto grožio natūralios gamtos apsuptame Zarasų mieste, o tai mums kartu yra ir įsipareigojimas kaip įmanoma daugiau prisidėti prie jos išsaugojimo. Ekologiškai užaugintas ir šaltai spaustas rapsų sėklas perdirbame į keturis aukščiausios kokybės vartojimui paruoštus produktus: nerafinuotą rapsų aliejų, išspaudas, miltus ir baltyminius miltelius. Mūsų pasirinktas gamybos procesas užtikrina, kad tai būtų daroma be jokios žalos gamtai“, - aiškina K. Trimonis.
Iš aukščiausios kokybės ekologiškai užaugintų rapsų sėklų išspaustas aliejus tinka tiek visavalgiams, tiek vegetarų ir veganų mitybai.
Jis pažymi, kad šalto spaudimo gamybos procesas užtikrina sėkloje esančių naudingųjų medžiagų išlaikymą. Ekologiškame šalto spaudimo rapsų aliejuje gausu žmogaus organizmui naudingųjų Omega-3, Omega-6 bei Omega-9 riebalų rūgščių. Be to, šis aliejus yra natūralus vitaminų E ir K šaltinis.
Įmonės „EKKO LT“ verslo vystymo vadovas K. Trimonis sako, kad partnerystė su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ leido sklandžiai užimti laisvą nišą ir pristatyti išskirtinį rapsų aliejų pirkėjams visoje šalyje. „Bendradarbiaudami su „Maxima“ jaučiame tvirtą palaikymą ir matome partnerio pastangas klientams siūlyti sveikesnius, ekologiškus, sveikatai naudingus produktus. Kryptingai plečiamas asortimentas skatina vartotojų sąmoningumą ir dėmesį savo sveikatai, o mums atveria naujų galimybių“, - konstatuoja K. Trimonis.