Liežuvis, nors ir ne pats populiariausias mėsos gabalas, yra delikatesas, vertinamas dėl savo švelnios tekstūros ir subtilaus skonio. Jaučio liežuvis yra ganėtinai mažai kaloringas ir itin lengvai virškinamas produktas. Vienas iš didžiausių jo privalumų yra tas, kad vos 70 gramų liežuvio yra dienos vitamino B12 žmogaus poreikio, be kurio žmogaus centrinė nervų sistema negali tinkamai veikti.
Šį kartą parodysiu kaip jį skaniai išvirti greitpuodyje. Greitpuodis - puikus įrankis, leidžiantis sutrumpinti liežuvio virimo laiką ir išsaugoti jo sultingumą. Tikriausiai daugelis šeimininkių žino, kad ruošiant įprastai, toks virimas užtrunka ilgai, o štai greitpuodyje tai toks, vos apie 45 minutes. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip teisingai virti liežuvį greitpuodyje, pateiksime patarimų ir gudrybių, kad rezultatas būtų tobulas.
Liežuvio Paruošimas Virimui
Prieš verdant liežuvį, jį reikia tinkamai paruošti. Tai apima kelis svarbius žingsnius:
- Mirkykite liežuvį: Prieš verdant, liežuvį rekomenduojama pamirkyti šaltame vandenyje bent 30 minučių, o geriausia - 1-2 valandas. Tai padės pašalinti kraują ir nešvarumus.
- Nuplaukite liežuvį: Po mirkymo, kruopščiai nuplaukite liežuvį po tekančiu vandeniu.
- Apžiūrėkite ir apipjaustykite: Apžiūrėkite liežuvį ir nupjaustykite riebalų perteklių, liaukas ir kitus nepageidaujamus elementus. Tai pagerins skonį ir tekstūrą.
Ingredientai
- Jaučio liežuvis: 1 (1,5 kilogramo)
- Svogūnai: 1
- Morkos: 1
- Druska
- Lauro lapai
- Juodieji pipirai (žirneliais)
- Vanduo
Liežuvio Virimas Greitpuodyje: Žingsnis Po Žingsnio
Štai kaip teisingai išvirti liežuvį greitpuodyje:
- Įdėkite liežuvį į greitpuodį: Įdėkite paruoštą liežuvį į greitpuodį.
- Užpilkite vandeniu: Užpilkite liežuvį šaltu vandeniu taip, kad jis būtų visiškai apsemtas. Vandens lygis turėtų būti maždaug 2-3 cm virš liežuvio.
- Pridėkite prieskonius: Į vandenį įdėkite prieskonius. Tai gali būti lauro lapai, juodieji pipirai (grūdeliais), kvapieji pipirai, druska, svogūnas, morka ir salieras. Prieskoniai suteiks liežuviui skonio ir aromato.
- Uždarykite greitpuodį: Sandariai uždarykite greitpuodį pagal gamintojo instrukcijas.
- Virimo laikas: Virimo laikas priklauso nuo liežuvio dydžio ir tipo. Jautienos liežuvis paprastai verda ilgiau nei kiaulienos. Apytikslis virimo laikas:
- Jautienos liežuvis: 45-60 minučių (priklausomai nuo dydžio)
- Kiaulienos liežuvis: 30-45 minutės
- Atleiskite slėgį: Po virimo, atleiskite slėgį greitpuodyje. Tai galite padaryti natūraliai (leidžiant slėgiui pačiam nukristi) arba greitai (atidarant vožtuvą). Natūralus slėgio atleidimas paprastai padeda išlaikyti liežuvio sultingumą.
- Patikrinkite, ar išvirė: Išimkite liežuvį iš greitpuodžio ir patikrinkite, ar jis išvirė. Įsmeikite šakutę į storiausią vietą. Jei šakutė lengvai įsminga ir liežuvis minkštas, jis išvirė. Jei ne, virkite dar kelias minutes.
- Nulupkite liežuvį: Išvirusį liežuvį nedelsiant įdėkite į labai šaltą vandenį (kartais net su ledu). Tai sustabdys virimo procesą ir padės lengviau nulupti odą. Po kelių minučių išimkite liežuvį iš šalto vandens ir nulupkite odą. Tai turėtų būti lengva padaryti, jei liežuvis gerai išvirė. Jei oda sunkiai lupasi, liežuvis galėjo būti per mažai virtas.
Kiti Patarimai
- Prieskonių įvairovė: Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais. Be tradicinių lauro lapų ir pipirų, galite pridėti česnako, rozmarino, čiobrelio ar kitų mėgstamų žolelių.
- Sultinys: Sultinys, likęs po liežuvio virimo, yra labai skanus ir gali būti naudojamas sriuboms, padažams ar kitiems patiekalams gaminti.
- Šaldymas: Išvirtą ir nuluptą liežuvį galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų arba užšaldyti ilgesniam laikui.
- Pjaustymas: Prieš pjaustant, leiskite liežuviui šiek tiek atvėsti. Tai padės lengviau jį supjaustyti plonais griežinėliais.
- Naudojimas: Virtas liežuvis gali būti naudojamas įvairiai: kaip šaltas užkandis, salotų ingredientas, sumuštinių įdaras arba karštas patiekalas su padažu.
Ką Daryti, Jei Liežuvis Per Kietas?
Jei po virimo liežuvis vis dar kietas, tai reiškia, kad jis buvo per mažai virtas. Tokiu atveju, įdėkite jį atgal į greitpuodį su šiek tiek vandens ir virkite dar 15-20 minučių. Patikrinkite, ar jis pakankamai minkštas, įsmeigdami šakutę.
Alternatyvūs Virimo Būdai (Jei Neturite Greitpuodžio)
Nors greitpuodis yra puikus įrankis, liežuvį galima virti ir tradiciniu būdu - puode ant viryklės. Tokiu atveju, virimo laikas bus ilgesnis - apie 2-3 valandas jautienos liežuviui ir 1,5-2 valandas kiaulienos liežuviui. Svarbu užtikrinti, kad liežuvis būtų visiškai apsemtas vandeniu viso virimo metu.
Liežuvio Nauda Sveikatai
Liežuvis yra geras baltymų, geležies, cinko ir B grupės vitaminų šaltinis. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad jame taip pat yra nemažai cholesterolio ir riebalų, todėl jį reikėtų vartoti saikingai. Subalansuota mityba - raktas į gerą sveikatą.
Liežuvio Patiekalai: Idėjos ir Receptai
Virtas liežuvis gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose. Štai kelios idėjos:
- Liežuvis su krienų padažu: Klasikinis patiekalas, puikiai tinkantis kaip užkandis.
- Liežuvio salotos: Supjaustykite liežuvį kubeliais ir sumaišykite su daržovėmis, majonezu ir prieskoniais.
- Liežuvis sumuštiniuose: Naudokite plonai supjaustytą liežuvį kaip sumuštinių įdarą.
- Liežuvis su grybų padažu: Patiekite virtą liežuvį su grietinėlės ir grybų padažu.
- Liežuvio troškinys: Įdėkite liežuvį į troškinį su daržovėmis ir prieskoniais.
Receptai su Virtu Liežuviu
Liežuvis su Grietinėlės ir Garstyčių Padažu
Ingredientai padažui:
- 1 žalias svogūnėlis su laiškais
- 2 valg. š. sviesto
- 1,5 valg. š. viso grūdo miltų
- ¼ stiklinės grietinėlės
- 2 valg. š. Dižono garstyčių
- 1 valg. š. krienų
- žiupsnelis susmulkintų petražolių
- žiupsnelis susmulkintų krapų
- ½ arb. š. citrinos sulčių
Gaminimas:
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame susmulkintą svogūną su laiškais. Suberkite miltus ir išmaišykite, dar minutę pakepinkite ir supilkite grietinėlę. Gerai išmaišykite ir dar pakaitinkite, kol padažas sutirštės. Sudėkite likusius ingredientus - garstyčias, krienus, citrinos sultis, krapus ir petražoles. Pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite su riekelėmis supjaustytu šiltu liežuviu.
Liežuvio Troškinys su Pomidorais
Reikės:
- 1 liežuvio, išvirto aukščiau aprašytu būdu
- 2 valg. š. sviesto
- 1 vidutinio raudonojo svogūno
- 6 skiltelių česnako
- 2 vidutinio dydžio arba 5 vyšninių pomidorų
- 2 jalapeno pipirų
- žiupsnelio raudonėlio lapelių
Gaminimas:
Liežuvį išvirkite aukščiau aprašytu būdu. Sultinio neišpilkite, jo reikės troškiniui. Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą ir pakepinkite susmulkintą svogūną. Kai svogūnas bus gražiai apskrudęs, suberkite susmulkintą česnaką ir patroškinkite pora minučių. Galiausiai sudėkite pomidorus bei jalapeno pipirus ir dar pakepinkite dvi minutes. Sudėkite gabaliukais supjaustytą liežuvį ir supilkite stiklinę sultinio. Patroškinkite 8 minutes, pagardinkite raudonėliu. Patiekite su ryžiais.
Meksikietiški Paplotėliai su Liežuviu
Reikės:
- pakelio meksikietiškų paplotėlių tacos
- 1 liežuvio
- 2 valg. š. sviesto
- 300 g pomidorų
- 100 g fermentinio sūrio
- kelių saliero stiebų su lapais
- žiupsnelio petražolių
- saujos svogūnų laiškų
- Meksikietiško padažo patiekimui
Gaminimas:
Liežuvį išvirkite aukščiau nurodytu būdu ir nulupę supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite liežuvį. Ant paplotėlių dėkite liežuvio, smulkintų pomidorų, salierų, svogūnų, petražolių, fermentinį sūrį. Patiekite su meksikietišku padažu.
Virimo Laikas
Virimo laikas priklauso nuo liežuvio svorio. Kilograminis liežuvis išverda per maždaug pusantros valandos, du kilogramus sveriantis gali virti ir tris. Ar mėsa išvirusi, tikriname įbesdami šakutę į storiausią liežuvio vietą. Jeigu šakutė sminga lengvai - mėsa išvirusi. Dar viena patikimas būdas nuspręsti, jog liežuvis jau tinkamas - nuo jo pūslėmis atsikelianti stora oda.
Marinuotas Liežuvis
Galima, žinoma, liežuvį tiesiog įmesti į puodą, pavirti ir šveisti. Bet kur kas gardžiau prieš tai jį pamarinuoti. Todėl imame šviežią jautienos liežuvį ir įtriname jį prieskoniais. Šiuo atveju tiks sausas marinatas - tai yra druska ir kiti prieskoniai, be jokios papildomos rūgštelės.
Sausas marinatas:
- druska
- džiovinti mairūnai
- juodieji pipirai žirneliais
- svogūno galva
- didesnė morka
- gabalas saliero
- kelios skiltelės česnako
- laurų lapai
- kvapieji pipirai
Sumaišome druską ir džiovintus mairūnus - jie šiuo atveju labai tinka. Įberiame juodųjų pipirų žirnelių. Šiuo mišiniu įtriname liežuvį. Stambiai supjaustome svogūno galvą, didesnę morką, gabalą saliero, kelia skilteles česnako. Apdedame daržovėmis prieskoniais įtrintą mėsą. Dar užmetame kelis laurų lapus, kelis žirnelius kvapiųjų pipirų, pamaigome, pamasažuojame, ir uždengę dubenį statome liežuvį marinuotis. Kuriam laikui? Trumpiausiai - parai, bet sausai užmarinuotą liežuvį galime laikyti iki trijų parų.
Praėjus šiam laikui, marinuotą liežuvį su daržovėmis perdedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu ir statome virti. Nugraibome iškilusias putas. Į užvirusį vandenį įberiame dar šaukštą druskos, puodą pridengiame ir, sumažinę kaitrą, verdame, kol liežuvis suminkštės. Virimo laikas priklauso nuo liežuvio svorio.
Lupimas
Tada liežuvį traukiame iš sultinio ir tučtuojau pakišame po labai šaltu vandeniu, kaip virtą kiaušinį. Tokiu atveju lengvai nusilupa tiek kiaušinio lukštas, tiek liežuvį dengianti oda. Atsargiai, nenusidegindami pirštų, nes mėsa vis dėlto karšta, liežuvį nulupame. Tada mėsą grąžiname į verdantį sultinį, kaitrą po puodu išjungiame ir paliekame, kol mėsa skystyje atvės.
Šis straipsnis suteikia išsamų vadovą, kaip virti liežuvį greitpuodyje, įskaitant paruošimą, virimo laiką, patarimus ir gudrybes. Tinkamai paruoštas ir išvirtas liežuvis gali tapti tikru delikatesu, praturtinančiu jūsų kulinarinę patirtį.
