pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Patys lengviausi saldumynų receptai namuose

Svajojate nors trumpam atsikvėpti ir pasimėgauti skaniu kavos ar arbatos puodeliu bei mėgstamu desertu? Norite nustebinti bei palepinti savo šeimos narius ir svečius? Galvojate, kad visi desertai yra nepalankūs sveikatai? Klystate, nes desertų receptai gali būti ne tik labai skanūs, bet ir sveiki.

Pritrūkus idėjų desertams, siūlome pasinaudoti šiais lengvai paruošiamais IKI receptais - saldžių kepinių, tokių kaip pyragų, meduolių, keksiukų, sausainių, vaflių bei kitų skanėstų ir saldumynų receptais, kurie leis ne tik pasijusti tikrais virtuvės šefais, bet ir be jokios sąžinės graužaties pasilepinti itin gardžiais skoniais. Daugiau nebereikės pirkti jau paruoštų skanėstų, kadangi viską labai lengvai ir greitai pasigaminsite tiesiog namuose.

Rinkitės sveikatai palankius ingredientus:

  • Vietoje kvietinių, galite rinktis visų rūšių neapdorotus miltus. Kuo jie rupesni - tuo naudingesni.
  • Naudokite mažiau pridėtinio cukraus. Norėdami saldumo, rinkitės medų, bananus, datules, sirupus ir kitus natūraliai saldžius produktus.
  • Įtraukite produktų, turinčių baltymų ir skaidulų.

Išmėginkite naujus receptus ir netikėtus skonius:

  • Nebijokite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais. Taip netikėtai galite sukurti naujus ir subtilius skonius.
  • Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį ir nepamirškite saiko. Sveiki mitybos įpročiai apima ne tik visavertę mitybą, bet ir palieka vietos gardiems desertams. Svarbiausia saikas ir tinkamas produktų derinimas.
  • Nereikia galvoti, kad visi desertų receptai nenaudingi.

Tradiciniai lietuviški desertai

Purus varškės apkepas su manų kruopomis

Purus varškės apkepas su manų kruopomis - tai vienas iš tų patiekalų, kuris nuo vaikystės kvepia jaukumu ir namų šiluma. Šis klasikinis desertas, kilęs iš senųjų lietuviškų šeimų virtuvės tradicijų, pasižymi ypatingai švelnia tekstūra ir subtiliu saldumu. Šis tradicinis lietuviškas varškės apkepas yra tobulas pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek desertui. Apkepas išsiskiria savo puria tekstūra ir švelniai saldžiu skoniu, kurį papildo sultingos razinos. Receptas perduodamas iš kartos į kartą ir yra tapęs daugelio šeimų mėgstamiausiu patiekalu.

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 50 min
  • Porcijos: 8

Tradicinis lietuviškas obuolių pyragas su cinamonu

Tradicinis lietuviškas obuolių pyragas su cinamonu yra vienas iš tų receptų, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Šis desertas išsiskiria savo paprastumu ir nuostabiu skoniu, kuris primena jaukius šeimos savaitgalius. Pyrago pagrindą sudaro puri tešla, o viršų puošia sultingi obuoliai, apibarstyti aromatiniu cinamonu.

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 8

Senovinis skruzdėlynas su medumi

Senovinis skruzdėlynas su medumi - tai nepaprastai autentiškas ir tradicinis lietuviškas receptas, kurio šiluma ir skonis atgaivina senovės receptūrų paveldo prisiminimus. Šis receptas išsiskiria savo unikaliu skonio deriniu, kuriame natūralus medus susilieja su kruopščiai parinktais ingredientais, suteikdamas tiek saldumo, tiek subtilios traškios tekstūros pojūtį.

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 60 min
  • Porcijos: 8

Varškėtis su obuoliais

„Varškėtis su obuoliais“ - tai desertas, kuris sujungia du lietuviškos virtuvės favoritus: varškę ir obuolius. Šis pyragas yra drėgnas, minkštas ir aromatingas, o jo skonis primena vaikystės namus. Varškės sūris suteikia pyragui kreminės tekstūros, o obuoliai - malonios rūgštelės.

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 6

Tinginys su rududu ir varške

Tinginys su rududu ir varške - tai vienas populiariausių ir lengviausiai paruošiamų desertų Lietuvoje, kuris sujungia tradicinius lietuviškus skonius su šiuolaikiniais desertų gaminimo būdais. Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori greitai ir paprastai pasigaminti kažką saldaus, bet tuo pačiu nori, kad desertas būtų ir šiek tiek išskirtinis.

  • Paruošimas: 20 min
  • Porcijos: 8

Šokoladinis tinginys su zefyrais

“Šokoladinis tinginys su zefyrais” yra puikus desertas, kurį galima lengvai pagaminti namuose. Šis patiekalas puikiai tinka šeimos vakarienei arba savaitgalio pasilepinimui. Vaikai dažnai mėgsta būti įtraukti į patiekalų gaminimą, ir šis receptas suteikia jiems puikią galimybę dalyvauti virtuvėje.

  • Paruošimas: 20 min
  • Porcijos: 10

Sveikuoliški desertai

Šokoladinis pyragas be miltų ir cukraus

Jei ieškote sveikuoliško deserto, kuris būtų ne tik skanus, bet ir lengvai paruošiamas, šis šokoladinis pyragas yra puikus pasirinkimas! Tai itin drėgnas, sodraus skonio, natūraliai saldus pyragas, kuriame nėra pridėtinio cukraus, miltų ar nereikalingų riebalų. Jis puikiai tinka savaitgaliui, kai norisi pasilepinti be sąžinės graužaties.

  • Paruošimas: 15 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 6

Greita bananų duona su avižiniais dribsniais ir be miltų

Greita bananų duona su avižiniais dribsniais ir be miltų yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sveiko ir greitai paruošiamo užkandžio ar deserto. Ši duona pagaminta naudojant vos penkis ingredientus ir nereikalauja baltų miltų, todėl yra tinkama tiek suaugusiems, tiek vaikams.

  • Paruošimas: 10 min
  • Gaminimas: 35 min
  • Porcijos: 8

Varškės pyragas su obuoliais be gliuteno

„Varškės pyragas su obuoliais be gliuteno“ - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lengvo ir skanaus deserto, neturėdami rūpesčių dėl gliuteno. Šis pyragas ne tik patrauklus dėl savo subtilaus skonio ir aromato, bet ir vertingas savo sudedamųjų dalių dėka.

  • Paruošimas: 15 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 8

Kiti gardūs desertai

Šokoladinis Brownie pyragas karšto oro gruzdintuvėje

Šis tobulas šokoladinis Brownie pyragas, gaminamas karšto oro gruzdintuvėje, yra puikus pavyzdys, kaip klasikinis desertas gali būti pritaikytas šiuolaikinei virtuvei. Pyragas pasižymi intensyviu šokolado skoniu, drėgna tekstūra ir traškia plutele.

  • Paruošimas: 15 min
  • Gaminimas: 50 min
  • Porcijos: 8

Sūrio pyragai (Cheesecake'ai)

Sūrio pyragai, dar žinomi kaip cheesecake’ai, yra vieni iš tų desertų, kurie sujungia kreminę tekstūrą su subtiliu saldumu, suteikdami nepakartojamą skonio patirtį.

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 35 min
  • Porcijos: 6

Varškinis pyragas su vynuogėmis

Varškinis pyragas su vynuogėmis yra puikus desertas, kuris sujungia švelnų varškės skonį su sultingomis vynuogėmis. Šis pyragas ne tik maloniai nustebins savo unikaliu skoniu, bet ir suteiks daugybę naudos jūsų sveikatai.

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 8

Vyšninis jogurtinis pyragas su želė sluoksniu

Vyšninis jogurtinis pyragas su želė sluoksniu - tai desertas, kuris sujungia gaivų jogurto kremą, sultingas vyšnias ir lengvą biskvitą. Šis pyragas puikiai tinka tiek kasdieniam pasilepinimui, tiek ypatingoms progoms. Jo skonis primena vasaros dienas, o subtili tekstūra tiesiog tirpsta burnoje.

  • Paruošimas: 90 min
  • Gaminimas: 15 min
  • Porcijos: 8

Šokoladinis burokėlių pyragas

Šokoladinis burokėlių pyragas yra unikalus desertas, kuris sujungia sodrų šokolado skonį su subtiliu burokėlių sultingumu. Burokėliai pyragui suteikia ne tik drėgmės ir švelnumo, bet ir praturtina jį naudingais mineralais ir antioksidantais, padedančiais kovoti su uždegimais ir palaikančiais širdies sveikatą.

  • Paruošimas: 15 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 6

Nekeptas maskarponės sūrio tortas su kondensuotu pienu

„Nekeptas maskarponės sūrio tortas su kondensuotu pienu“ yra vienas populiariausių ir lengviausiai paruošiamų desertų, kuris puikiai tinka tiek šventėms, tiek kasdienai. Maskarponė, esanti pagrindinė torto sudedamoji dalis, ne tik suteikia tortui švelnią tekstūrą, bet ir yra puikus baltymų šaltinis.

  • Paruošimas: 20 min
  • Porcijos: 12

Pyragas su moliūgų įdaru ir mascarpone

„Pyragas su moliūgų įdaru ir mascarpone“ - tai ne tik gardus desertas, bet ir maistinga alternatyva tradiciniams pyragams. Moliūgai yra viena iš vertingiausių daržovių, ypač rudenį, kai jie yra savo derliaus piko metu.

  • Paruošimas: 25 min
  • Gaminimas: 50 min
  • Porcijos: 8

Improvizuotas bandelių pyragas su bananais ir aguonomis

Improvizuotas bandelių pyragas su bananais ir aguonomis - tai gardus ir kvapnus desertas, kuris puikiai tinka šventiniam laikotarpiui arba tiesiog norint pasimėgauti saldžiu kąsneliu su šiek tiek egzotikos.

  • Paruošimas: 15 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 12

Varškės apkepas su avižiniais dribsniais ir sviestu

“Varškės apkepas su avižiniais dribsniais ir sviestu” - tai gardus ir maistingas patiekalas, kuris sujungia tradicinius ingredientus su sveikesnėmis alternatyvomis. Avižiniai dribsniai vietoj manų suteikia šiam patiekalui ne tik ypatingą skonį, bet ir didesnę maistinę vertę.

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 6

Tailandietiški desertai

Prieš porą savaičių gaunu štai tokio pobūdžio elektroninį kvietimą: Tailando ambasadoriaus žmona norėtų jus pakviesti į popietę savo rezidencijoje, kurios metu garsiausia Tailando šefė Chayanit Prampate praves tailandietiško maisto gaminimo pamoką. Besigaivindamos vėduoklėmis nuo baisulinio karščio susirinkom ant žalios Tailando rezidencijos pievelės. Patiekalai, kuriuos pasigaminti mokino garsioji šefė - patys lengviausi, kuriuos sugeba pasidaryt kiekvienas virtuvės pradinukas. Juolab jie iš tų produktų, dėl kurių nereikia skristi į Tailandą - visko galima rasti parduotuvėje.

Popietės metu šefė demonstravo Papajos ir morkų salotas, užsieniečių ir pačių tailandiečių tarpe vadinamas Papaja Pok Pok. Žalios papajos Lietuvoje gauti turbūt bus sunkoka, bet yra išeitis! Pasirodo, šioms tailandietiškoms salotoms kuo puikiausiai tinka kaliaropės! Pagaminusi papajų salotas, tailando virtuvės guru rodė du paprastus stir fry receptus. Kaip ir viskas šioje Azijos virtuvėje - maistas pagaminamas akimirksniu, tad reikia viskč turėti iš anksto pasiruošus, pasipjausčius, atsimatavus. Labai rekomenduoju išbandyti abu (o gal net visus tris šiuos patiekalus) - mes vakar šeimoje turėjom tikrą Tailando fiestą, ir iki išnaktų dalijomės prisiminimais apie šią neapsakomo grožio ir svetingumo šalį.

Pagaigai skanavom klasikinės tailandiečių sriubos Tom Yum - ją taip pat esu ne kartą gaminusi, ir parašiusi savo blog’e, ir labai rekomenduoju jums pasigaminti, jei iki šiol dar nebandėte. Daugiausiai ginčių kilo tarp ambasadorienės ir virtuvės šefės, ar Tom Yum sriuba turi būti su čili pasta, t.y. Tuo tarpu dėl paskutinio patiekalo ginčių nekilo: šį užkandį sugeba pagaminti tik labiausiai patyrę meistrai. Jos pagrindui naudojama ryžių miltų ir vandens masės paplotėliai, išvirti ant karštų garų, o į vidų dedama saldžių žemės riešutų, pagardintų soja ir česnakais, masė.

Pirmasis patiekalas

Pirmiausia pamarinuojame mėsą: sumaišome ją su Fish Sauce, pipirais ir Oyster Sauce. Gilioje keptuvėje (woke) įkaitiname aliejų ir jame trumpai apkepiname česnakus. Kai tik jie pradeda skleisti aromatą, sudedame mėsą su visu padažu, ir pjaustytus svogūnus. Pakepiname porą minučių, nuolat maišant, tada sudedame pjaustytas saldžiąsias paprikas. Dar viską kelias minutes kepiname, kol mėsa iškepa, o paprikos truputį suminkštėja. Prieš pat baigiant kepti sudedame pjaustytus svogūno laiškus. Paragaunam, jei trūksta, įpilame dar šiek tiek Fish Sauce, ir jei trūksta saldumo - įberiame šaukštelį cukraus. Sudedame į lėkštę, viršų pabarstome kapotomis kalendromis ir smulkintu čili pipiru.

Antrasis patiekalas

Pasiruošiame makaronus: sudedame juos į didelį dubenį ir užpilame šiltu vandeniu (iš krano). Paliekame kol suminkštės (užtruks maždaug 10-20 min., priklausomai nuo makaronų rūšies ir nuo vandens temperatūros). Kai suminkštėja makaronai, nupilame vandenį, ir juos sumaišome su saldžiuoju sojos padažu (sSweet Soy Sauce). Gilioje keptuvėje (woke) įkaitiname aliejų, jame apkepiname trumpai česnakus. Supilame vištieną kartu su padažu ir maišant kepiname, kol mėsa įgaus baltą spalvą. Sudedame apvirtus ir nusausintus brokolius (arba kalafijorus) ir paruoštus makaronus, viską nuolat maišydami kepiname dar 2-3 minutes. Tada visą masę patraukiame į keptuvės šoną ir į atsilaisvinusią vietą įmušame kiaušinius. Užpilame ant tų kiaušinių mažą šlakelį aliejaus, užberiame cukrų, įpilame Fish sauce ir kiaušinius maišome, kad prieskoniai tolygiai susimaišytų ir kiaušiniai gražiai sukeptų. Bebaigiant kiaušiniams kepti, sumaišome juos su apkepintais makaronais ir vištiena.

Informacija apie patiekalą

  • Porcijos: 6 porcijos
  • Paruošimo laikas: 20 minučių
  • Kepimo laikas: 30 minučių

Eklerai - iššūkis virtuvėje

Asta pasidalino savo patirtimi apie eklerų gaminimą ir įveiktą baimę plikytai tešlai: „Virtuvėje turiu du didžiausius baubus. Baubas Nr.1 yra vardu Mielinė tešla, o baubas Nr.2 - Plikyta tešla. Tiek bandelės su cinamonu ar kitais įvairiausiais įdarais, tiek plikyti pyragaičiai jau seniai mano mintyse ir planuose, bet… baubų aš bijau, o tai, ko bijau, esu įpratusi atidėlioti šimtą metų į priekį. Tačiau, vieną dieną Ingai pasidalinus savo košmaru - taip taip, irgi eklerais - aš stojau prieš viryklę pasiryžus įveikti šitą baubą. Ir , tam dam da dam…, pirmas kartas nemelavo!“

Astos eklerų receptas

Skonis: 10/10. Patys pyragėliai (be įdaro) nėra saldūs, o grietinėlės kremas - saldus su švelniai malonia citrinos rūgštele. O Asta šiuo metu pakilusi lig debesų, kad jai pavyko savo rankomis pagaminti tokį skanumyną!

  • Kur radau? 125 g sviesto (82 proc.

Gaminimo eiga

  1. Sviestą supjaustyti gabalėliais, sudėti į puodą.
  2. Supilti pieną, įberti po žiupsnelį cukraus ir druskos.
  3. Po vieną šaukštu ar elektriniu mikseriu įmaišyti kiaušinius.
  4. Paruoštą eklerų tešlą supilti į konditerinį maišelį su banguotu antgaliu ir ant kepimo popieriumi ištiestų kepimo skardų išspausti pyragėlius. Jei turite didelius antgalius, jūsų pyragėliai gausis didesni, jei mažučius, kaip aš - iškepsite daug mažų pyragaičių.
  5. Įkaitinti orkaitę iki 220 - 240 ºC temperatūros ir kepti pyragaičius, kol jie išsipūs ir gražiai parus - laikas priklauso nuo dydžio.
  6. Įdarui grietinėlę išplakti su cukrumi ir citrinos rūgštimi.
  7. Paruoštą kremą supilti į konditerinį maišelį su mažiausiu ir ploniausiu antgaliu.