Kodėl Verta Rinktis Kiaulienos Sprandinę?
Sprandinė ypatinga tuo, kad kepimo metu mėsos struktūra neleidžia sultims išbėgti į išorę. Nesvarbu, kokį gaminimo būdą pasirinksite, net ir ant kepsninės ar orkaitės grotelių mėsa neperdžius, išliks sultinga ir skani.
Universali kiaulienos sprandinė tinka ir kasdieniniam, ir šventiniam stalui. Iš jos lengvai ir greitai pagaminsite kepsnį keptuvėje. Jei turite daugiau laiko, kepkite orkaitėje ir atskleiskite dar daugiau šios mėsos skoninių savybių - kilograminių sprandinės šmotų ar vyniotinių su kaskart kitokiais įdarais. Artėjantis grilio sezonas kviečia į lauką - ant kepsninių pradės čirškėti sprandinių kepsniai ir pakvips sultingi šašlykai. Jei turite kazaną, laikas išbandyti plovą su minkštučiais sprandinės gabaliukais.
Kaip Išsirinkti Kokybišką Sprandinę?
Perkant sprandinę svarbu rinktis lietuvišką ir šviežią mėsą. Atkreipkite dėmesį į šviežios mėsos požymius: blizgus paviršius, stangrus raumuo ir rausva spalva. Tik iš šviežios mėsos pagaminsite kokybišką ir skanų patiekalą.
Receptai Su Kiaulienos Sprandine
Kepta Sprandinė Su Česnakais Ir Garstyčiomis
Šis receptas tiks ir šeimos savaitgalio pietums, ir svečiams pavaišinti.
Reikės:- 1 kg kiaulienos sprandinės
- 3 skiltelių česnako
- 2 valg. š. garstyčių
- 1 valg. š. medaus
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 arbat. š. rūkytos paprikos
- Druska, pipirai pagal skonį
- Česnaką sutrinkite ir sumaišykite su garstyčiomis, medumi, alyvuogių aliejumi, paprika, druska ir pipirais.
- Šiuo mišiniu ištrinkite sprandinę ir palikite marinuotis bent 2 valandas (dar geriau - per naktį).
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite mėsą apie 1,5-2 valandas, kol sprandinė suminkštės ir taps sultinga.
- Patiekite su keptomis daržovėmis arba bulvių koše.
Troškinta Kiaulienos Sprandinė Su Grybų Ir Svogūnų Kremišku Padažu
Reikės:- 500 g kiaulienos sprandinės
- 200 g rudųjų pievagrybių ar portobelo grybų
- 4 valg. š. pomidorų padažo
- 2 vnt. svogūnų
- 1 vnt. galvutės česnako
- 1 valg. š. miltų
- Pusę puodelio mėsos sultinio
- 100 ml grietinėlės
- 1 valg. š. vyno acto
- Aliejaus kepimui
- Saujelės petražolių
- Kiaulieną supjaustykite gabaliukais ir pakepkite keptuvėje ant aliejaus kol gražiai apskrus.
- Išimkite mėsą iš keptuvės ir sudėkite supjaustytus svogūnus, grybus ir česnakus. Kepinkite kol daržovės suminkštės, įdėkite miltų ir maišydami pakepinkite.
- Įpilkite mėsos sultinį ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje supilkite pomidorų padažą, grietinėlę ir actą.
- Į padažą sudėkite mėsą ir patroškinkite apie 10-15 min., kol mėsą bus minkšta.
- Patiekite su bulvių koše, keptomis bulvytėmis arba česnakinės duonos riekele.
Sotus Kiaulienos Ragu
Lengva pagaminti, skanu valgyti - būtinai išbandykite šį receptą.
Reikės:- 0,5 kg kiaulienos sprandinės
- 2 vnt. skardinių konservuotų pomidorų
- 1 vnt. cukinijos
- 1 vnt. didelio saldaus svogūno
- 1 vnt. raudonosios paprikos
- 1 arbat.š. druskos
- ¼ arbat.š. česnako miltelių
- ½ arbat.š. pipirų
- 1 pak. lakštinių makaronų
- 2 valg.š. trakuoto kietojo sūrio
- Kiaulienos sprandinę supjaustykite kepsniais, įtrinkite druska, pipirais ir česnaku. Padėkite šaltai pasimarinuoti.
- Cukiniją (galima naudoti šaldyto moliūgo gabalėlius), supjaustytą svogūną ir papriką pakepkite, kol suminkštės. Pabaigoje sudėkite konservuotus pomidorus ir dar patroškinkite, kol nugaruos skystis. Paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Kiaulienos kepsnius pakepkite keptuvėje iš abiejų pusių, išpilkite mėsos sultinio ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės.
- Išvirkite makaronus.
- Makaronus sudėkite ant mėsos, užpilkite daržovių padažu ir dar šiek tiek patroškinkite, kol visi skoniai susijungs. Pabaigoje užbarstykite trakuotu sūriu.
Prancūziška Lėtai Virta Kiauliena Su Džiovintomis Slyvomis Ir Obuoliais
Galite būti tikri, kad taip gamindami kiaulieną neprašausite pro šalį - galime pasikliauti subtiliu prancūzišku skoniu.
Reikės:- 1 kg kiaulienos sprandinės be kaulo
- 2 vnt. svogūnų
- 2 vnt. obuolių
- 1 puodelis džiovintų slyvų
- 1 puodelis obuolių acto
- 1 puodelis mėsos sultinio
- 2 valg. š. miltų
- 1 arbat.š. Provanso žolelių
- 1 - ½ arbat.š. druskos
- ½ arbat.š. pipirų
- 2 valg.š. aliejaus
- Sumaišykite miltus, žoleles, pipirus, druską ir įtrinkite mėsą.
- Įkaitinkite aliejų ir pakepkite sprandinę iš visų pusių.
- Įdėkite mėsą į puodą, užpilkite sultiniu, actu, kad mėsa būtų apsemta. Sudėkite griežinėliais supjaustytą svogūną.
- Virkite mėsą ant lėtos ugnies 3 val. Jei skystis nuverda, papildomai įpilkite vandens.
- Sudėkite riekelėmis supjaustytus obuolius ir slyvas ir dar virkite apie 1 val.
- Išvirtą mėsą išimkite, uždenkite su folija ir leiskite „pailsėti“ apie 15 min.
- Patiekite su slyvomis ir obuoliais.
Kiauliena Su Ryžiais Per 30 Minučių
Greitai paruošiamas paprastas kiaulienos patiekalas, bet tikrai ne prastas - slapto pikantiškumo suteikia imbieras.
Reikės:- 0,5 kg kiaulienos sprandinės
- 1 valg.š. sviesto
- 1 vnt. svogūno
- 1 vnt. morkos
- ½ puodelio šaldytų žirnelių
- 0,5 vnt. brokolio
- 1 puodelio virtų ryžių
- 2 valg.š. sojos padažo
- 1 arbat. š. česnako miltelių
- 1 arbat. š. imbiero miltelių
- ½ puodelio pjaustytų svogūno laiškų
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Kiaulieną supjaustykite gabaliukais, susmulkinkite svogūną, brokolį, kubeliais - morką.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite mėsą ir apkepkite.
- Į kepamą mėsą sudėkite daržoves ir troškinkite, kol suminkštės.
- Į keptuvę sudėkite ryžius, supilkite sojos padažą, prieskonius, šiek tiek vandens ir uždengus patroškinkite, kol mėsa suminkštės.
- Pabaigoje sudėkite smulkiai supjaustytus svogūno laiškus.
Kiauliena Su Apelsinu - Greita Ir Nepaprastai Skanu
Atostogų romantika dvelkiantis patiekalas - juk apelsinai visada asocijuojasi su šiltais kraštais, smaragdine jūra ir palmėmis.
Reikės:- 400 g kiaulienos sprandinės (2 porcijos)
- 2/3 puodelio apelsinų sulčių
- 1/3 puodelio sojos padažo
- 1 ½ valg.š. cukraus
- Keli šaukštai vandens
- 1 arbat.š. krakmolo
- Kelios riekelės apelsino
- Saujos gražgraisčių
- Aliejaus kepimui
- Mėsą supjaustykite kepsniais ir pakepkite iš abiejų pusių, atidėkite į šalį.
- Į keptuvę, kurioje kepė mėsa, supilkite apelsinų sultis, sojos padažą ir cukrų, maišydami kaitinkite kelias minutes.
- Mažame inde sumaišykite krakmolą ir vandenį, supilkite į keptuvę.
- Į padažą įdėkite mėsą ir troškinkite, kol suminkštės. Jeigu reikia, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio.
- Patiekite su riekele apelsino ir žolelėmis.
Kiti Įdomūs Sprandinės Receptai
Sprandinė Puode
Didelis mėsos šmotas sėdi sau ant svogūnų ir morkų, dar šalia įpilam truputėlį vandens ir tada mėsa (prieš tai apkepta gerai keptuvėse) sėdi tuose karštuose garuose ir troškinasi. Lygiai taip pat morkos ir ypač svogūnai sukepa į malonią minkštą masę. Aš šį mėsos šmotą pasirinkau pabarstyti indiškais prieskoniais ir šalia patiekiau su prieskoniais išvirtų basmati ryžių.
Bet čia tik mano pasirinkimas, galite sėkmingai naudoti ir jums labiau įprastus, labiau tradicinius prieskonius. Pvz., įtrinkite mėsą druska, pipirais, maltais lauro lapai ir maltais kmynais.
Marinuota Sprandinė Orkaitėje
Kiaulienos sprandinėje maždaug kas 1,5 cm padarykite riekelių įpjovas - maždaug 1,5 cm pločio, palikite maždaug 2 cm nenupjautos mėsos. Mėsą įtrinkite pasiruoštu marinatu ir perkelkite į gilesnį dubenį. Mėsa uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis 3-4 val.
Dubenėlyje sumaišykite graikišką jogurtą, grūdėtas garstyčias. Paruoštu padažu įtrinkite mėsą. Į kepimo skardą patieskite kepimo popierių. Marinuotą ir padažu apteptą mėsą įdėkite į kepimo skardą, o aplink išdėliokite bulves. Ant bulvių užberkite druskos, pipirų bei įpilkite alyvuogių aliejaus.
Mėsą ir bulves uždenkite kepimo popieriumi. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą su funkcija „viršus ir apačia“, be vėjelio. Po valandos nuo mėsos ir bulvių nuimkite kepimo popierių ir šaukite atgal į įkaitintą orkaitę bei kepkite 20-30 minučių, tačiau įjungę ventiliatoriaus funkciją. Iškeptą mėsą ir bulves išimkite, leiskite kiek pastovėti.
Sprandinė Big Green Egg Kepsninėje
Sekmadienį Big Green Egg kepsninėje pačirškinę kiaulienos sprandinę galėsite visus sukviesti gardžių šeimos pietų. Šį sultingą mėsos gabalą lengva dalytis. Tuo tarpu ant stalviršio pasidėkite kiaulienos sprandinę. Sumaišykite dviejų rūšių garstyčias ir gautu mišiniu aptepkite mėsą. Nuskabykite rozmarinų lapelius ir smulkiai sukapokite. Apibarstykite kiaulieną jūros druska ir rozmarinais.
Uždėkite kiaulienos sprandinę ant grotelių ir į mėsos vidurį įsmeikite nuotolinio termometro daviklį. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir termometre nustatykite 70°C temperatūrą. Temperatūrai mėsos viduje pasiekus nustatytą ribą išimkite kiaulieną iš kepsninės. Paruoškite padažą - ketaus prikaistuvyje sumaišykite dviejų rūšių garstyčias, medų ir atidėtus rozmarinus.