pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kugelis: Tradicinis Lietuviškas Receptas

Kugelis - tai tikra lietuviškos virtuvės klasika, kurios skonis primena vaikystę, močiutės namus ir savaitgalinius šeimos pietus. Tereikės kelių produktų, kad visos šeimos skrandžius palepintumėte šiuo tradiciniu lietuvišku bulvių patiekalu. Jei norite išbandyti tikrą, kaimišką kugelį, kuris bus traškus išorėje, minkštas viduje ir kvapnus kaip iš senovinės duonkepės krosnies, štai autentiškas receptas, kuriuo dalijasi močiutės kartos!

Ingredientai tradiciniam kugeliui:

  • Bulvės - 3-3,5 kg (neskustų)
  • Svogūnas - 1 didelis
  • Pienas - 250-300 ml
  • Kiaušiniai - 2 vienetai
  • Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimo popieriui patepti

Papildomi ingredientai (pagal močiutės receptą):

  • 2 svogūnai
  • Malti juodieji pipirai
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 kiaušinis
  • 200 ml pieno
  • Aliejus formai patepti

Kaimiškam kugeliui reikės:

  • 2 kg bulvių (geriausia krakmolingų - jos suteiks minkštą konsistenciją)
  • 2 svogūnai (suteiks skonio ir sultingumo)
  • 200 g rūkytos šoninės arba lašinių (tikras kaimiškas kugelis be jų neįsivaizduojamas!)
  • 3 kiaušiniai (padės kugeliui išlaikyti formą)
  • 250 ml pieno (arba 100 ml grietinėlės, jei norite sodresnio skonio)
  • 2 v. š. miltų (kad kugelis būtų tvirtesnis)
  • 1 a. š. druskos
  • ½ a. š.

Gaminimo eiga:

  1. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame. Jeigu tarkiai gavosi per daug vandeningi, nuspaudžiame nereikalingą skystį per marlę.
  2. Svogūną sutarkuojame, dedame į bulvių tarkius ir išmaišome.
  3. Pieną užviriname ir nuplikome juo bulves. Turi gautis gana skysta masė.
  4. Įmušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir viską gerai išmaišome.

Močiutės patarimai:

  1. Bulves ir svogūną sutarkuokite (jei susikaups labai daug vandens, nuspauskite).
  2. Pieną užvirinkite ir juo nuplikykite bulves.
  3. Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų, įmaišykite du šaukštus majonezo.
  4. Kepimo formą patepkite aliejumi. Supilkite visą masę.
  5. Kepkite apie 40-50 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Aišku, jei kugelis plonas, užteks ir pusvalandžio, tačiau močiutė patarė daryti kuo storesnį.
  6. Jei nebijote papildomų kalorijų (močiutė sakė, kad seniau niekas dėl jų nesibaimino ir drąsiai viską valgė), kugelį valgykite su grietinės, sviesto, šoninės bei svogūnų padažu. Neįtikėtinai gardu ir sotu.

Šventinis bulvių plokštainis pagal Alfą: Lengvas ir greitas receptas, stalą papuošiantis bulvinis patiekalas.

Ingredientai pagal Alfą:

  • Pusės vidutinio poro
  • 1 svogūno
  • 70 g sviesto
  • 1 stiklinės pieno
  • 1-1,2 kg bulvių
  • 2 kiaušinių
  • 2-3 šaukštų aliejaus
  • Žiupsnelio akmens druskos
  • Juodųjų pipirų „Tellicherry“
  • 100 g karštai rūkytos antienos filė su oda
  • Mėgstamų žolelių (papuošimui)

Gaminimo eiga pagal Alfą:

  1. Smulkiai supjaustykite porus ir svogūnus. Į nedidelį puodą įpilkite aliejaus, suberkite porus ir svogūnus. Juos apkepinkite. Kai jie pradės darytis permatomi sudėkite sviestą, viską išmaišykite. Kai masė pradės gelsti supilkite pieną ir užvirinkite.
  2. Virtuviniame kombaine sutarkuokite bulves. Sutarkuotas išimkite ir kiaurasamčio pagalba spaudžiant su šaukštu nusunkite jas.
  3. Lengvai išplakite kiaušinius.
  4. Į bulvių masę supilkite pieną su svogūnais ir viską išmaišykite. Įberkite akmens druskos ir juodųjų pipirų. Supilkite išplaktus kiaušinius ir išmaišykite.
  5. Supjaustykite karštai rūkytą antienos filė su oda.
  6. Skardą išklokite sviestiniu popieriumi, jo kraštus iš visų pusių užlenkite apie 1 cm, tada atlenkite, taip suformuosite tarsi sienelę. Apšlakstykite popierių aliejumi. Dėliokite žoleles, antienos filė taip, kaip norite matyti savo kugelį.
  7. Ant žolelių su šaukštu dėkite kugelio tešlą, ją dėkite atsargiai, kad neišstumdytumėte Jūsų sudėlioto paveikslo.
  8. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 35-40 minučių.
  9. Išimkite kugelį. Ant jo dėkite sviestinio popieriaus lakštą ir skardą. Apverskite ir nuimkite nuo viršaus popieriaus sluoksnį.

ALFO PATARIMAI:

  • Jei bulvės šviežios galite jas tarkuoti su lupenomis, jei senesnės - nulupkite jas.
  • Jei mėgstate riebesnį kugelį, vietoje pieno rinkitės grietinėlę.
  • Bulves galite tarkuoti ir su tarkavimo mašina.
  • Jei norite daugiau mėsos skonio, galite į kugelio masę įpjaustyti antienos filė.
  • Puošdami kugelį galite eksperimentuoti. Dėti skirtingas žoleles, mėsą ar išdėlioti skirtingais būdais. Taip kugelis kaskart atrodys skirtingai.
  • Puošybai puikiai tinka šviežių morkų lapeliai, rozmarinai, čiobreliai, mėtos, taip pat įvairiausios gėlės: našlaitės, nasturtos.

Rūtos patarimai:

  • Rinkitės kuo krakmolingesnes bulves - jos geriausiai išlaiko struktūrą.
  • Nenaudokite per daug skysčių, kitaip kugelis gali tapti per minkštas.
  • Nepamirškite riebalų!

Pasiruoškite padažą. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir šoninę. Iškepusį kugelį patiekite su padažu ir grietine.

Kitas reikalas - kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis. Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu. Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis.

Dar įdomesni variantai - vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).

Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Pirmiausia sutarkuokite didelį svogūną, tik tuomet bulves. Masę išmaišykite. Svogūnas reikalingas tam, kad tarkių masė nejuoduotų. Ir žinoma duoda gerą skonį.

Pieną supilkite į nedidelį prikaistuvį ir užvirinkite.

Jeigu mėgstate kugelį su mėsa ar šonine, ją reikia šiek tiek apkepti su svogūnais, druska ir pipirais pagal skonį.

Kugelis orkaitėje kepa apie valandą. Aš naudoju nedidelį 18 x 26 cm keraminį indą, kuris yra 4.8 cm aukščio. ir pamaitina penkis asmenis.

Kugelis - viena iš skaniausių mūsų šeimos tradicijų, o iš šviežių rudeninių bulvių jos pavyksta itin gardus.

Tinklaraštį rašau jau keturiolika metų ir jame nerastumėt nei vieno recepto, kurį ruošiau ne aš. Išskyrus - šį. Taip jau nutiko, kad kugelis yra kone vienintelis patiekalas, kurį mūsų namuose gamina tik Donatas. Tradicijų griauti nevalia, tad pristačiau jį prie puodų ir šįkart.

Aš tuo tarpu, kaip ir įprastai, pagaminau šoninės, svogūnų ir grietinėlės padažą. Visus produktus kugeliui susirinkom iš „Lidl Lietuva“ lentynų ir - visi jie lietuviški! Ar žinojote, kad po skambiais, tačiau ne visai lietuviškai skambančiais pavadinimais - pavyzdžiui, „Pilos“, „Pikok“, kt. - slepiasi daug lietuviškų produktų? Ką jau bekalbėti apie „Lidl Turgelio“ asortimentą. Jame visad galima rasti Lietuvos ūkininkų produkcijos: mėsos, pieno, daržovių.

Čia pat pasidalinsiu ir asmenine rekomendacija - paragaukit ūkininko Audriaus Banionio šaltai rūkytos kiaulienos šoninės.

„Lidl Lietuva“ rudenį pasitinka pilnomis lentynomis šviežio rudeninio derliaus - užauginto Lietuvoje ir pilno geriausių lietuviškų tradicijų.

Patarimai gaminant kugelį:

  • Pirmiausia svieste pakepu daug smulkiai supjaustytų svogūniukų - jie jame tiesiog išverda.
  • Antra, į tarkius, kad jie nepajuoduotų, dedu vitamino C.
  • Kita paslaptis - daug kiaušinių, kad kugelis būtų purus. Taip pat pilu grietinėlės.
  • Visuomet pabrėžiu, kad kugelį gaminu iš tikrai labai gerų produktų. Geriau jau gaminti rečiau, bet su tikrai kokybiškomis bulvėmis, kiaušiniais ir pieno produktais.

Kugelį Rūta pamėgo kepti iš neseniai atrastos veislės „Concordia“ - šios bulvės dar vadinamos sviestinėmis ir iš jų, kaip pasakoja šefė, išeina nuostabi bulvių košė.

Mano skaniausias kugelis yra be kiaušinių. Jį gaminu tik su druska, pipirais, pienu, grietine ir trupučiu aliejaus. Mano kugelis su plikytu pienu labai paprastas, gal dėl to toks skanus. Nepridėjau jokių nereikalingų produktų.

Jeigu Jums patinka kugelis su vištiena, kugelis su faršu ar šonine - tiesiog prie nurodytų kugelio bazės produktų pridėkite mėgstamą mėsą. Vieni mėgsta kiaulieną, kiti jautieną, dar kiti paukštieną. Viskas priklauso nuo Jūsų ir šeimos narių pomėgių. Jei naudosite šoninę, ją irgi pakepinkite taip kaip mėgstate.

Mano močiutė dėdavo labai nedaug apkeptus lašinius, ir tai man labai nepatikdavo.

Recepto santrauka:

  • Gaminimo laikas: 1 val.
  • 2-3 valg. š.
  • 1 arb. š.
  • 1 arb. š.

Gaminimo žingsniai:

  1. Iškepkite kugelį. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
  2. Bulvių tarkavimo mašina sutarkuokite nuskustas bulves ir svogūnus.
  3. Į puodą supilkite pieną, sudėkite sviestą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps ir pienas užvirs.
  4. Paruoštą masę supilkite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.
  5. Paruoškite padažą. Šoninę ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais.
  6. Supilkite grietinėlę, išmaišykite.
  7. Įmaišykite kapotus krapus.

Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną - kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome. Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas - jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus.