pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kokiame inde kepti kalakutieną orkaitėje

Jei visuomet baiminotės, kad kalakuto krūtinėlė gali kepant pernelyg išsausėti, visiškai dėl to nesukite sau galvos: kepant kamado tipo grilyje, mėsa visada išlieka nepaprastai sultinga.

Kalakuto krūtinėlę nuplaukite, įdėkite į indą (tokį, kuriame mėsa tipls ir nebus likę daug tuščios vietos, tik marinatui. Sumaišykit visus marinato ingredientus ir supylę ant kalakutienos aptepkite visą paviršių.

Prieš kepant mėsą ištraukite iš šaldytuvo, kad ji pasiektų kambario temperatūrą.

Kulinarne virvele apriškite mėsą ją sutvirtindami, taip iškepęs kepsnys bus gražios tolygios formos.

Mėsą perkelkite į nedidelę skardelę (aš panaudojau Big Green Egg ovalaus špižinio indo dangtį), supilkite visą marinatą.

Į indą (šalia mėsos, ne ant mėsos) įpilkite verdančio vandens tiek, kad maždaug būtų 1cm nuo dugno.

Kepkite apie 70-80 minučių, arba kol mėsa bus minkšta ir pilnai iškepusi (jei turite mėsos termometrą, viduje mėsos temperatūra turėtų būti ne mažesnė nei 75C).

Būtinai maždaug kas 15 minučių palaistykite kepamą mėsą skysčiu iš skardelės, ir jei trūksta, papildykite skystį vandeniu.

Iškepusią mėsą išimkite iš grilio, užklokite aliuminio folija ir leiskite pailsėti apie 10 minučių.

Tokiu būdu kalakuto krūtinėlę galite išsikepti ir orkaitėje.

Dar kiti sako, kad po baliaus to didelio kalakuto lieka tiek, kad valgo iki ateina Nauji Metai.

Šiemet, kai šventės turbūt bus mažiau gausios nei paprastai, verta rinktis tik kalakuto krūtinėlę.

Įdarykite ją džiovintų spanguolių ir pistacijų riešutų įdaru.

Galite net paprašyti mėsininko, kad kalakuto krūtinėlę jums suplokštintų, arba tą padarykite patys: labai aštriu peiliu pjaukite per visą mėsos plotą, neperpjaunant iki galo, o atverčiant tas abi dalis tarsi knygą.

Taip paruošus krūtinėlę, lengva sudėti įdarą ir suvyniojus į kepimo popierių pašauti kepti.

Receptas: Šventinė kalakuto krūtinėlė, įdaryta spanguolėmis ir pistacijomis

Vištienos krūtinėlės iš abiejų pusių apibarstykite druska, juodaisiais pipirais ir įpjaukite per visą ilgį, padarydami joje "kišenėlę".

Pridėkite įdaro ir tvirtai užspauskite.

Ant viršaus išdėliokite po tris citrinos riekeles, apibarstykite šviežiu čiobreliu ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba tol, kol įsmeigus peilį iš krūtinėlės bėgs skaidrios sultys.

Pirmas kriterijus, žinoma, - pirkite pačią mėgstamiausią paukštieną, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kitas itin praktiškas ir naudingas kriterijus, anot Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės - įvertinti, kiek valgytojų susirinks prie stalo.

Viščiukas broileris tiks porai, stambesnė višta ar nedidėlė antis - sotus patiekalas keturiems suaugusiems, 4-5 kg. žąsis pasotins apie aštuonis žmones, o iš jų didžiausias kalakutas svers apie 8-10 kg ir bus puikus patiekalas didelei, 10-15 žmonių kompanijai.

Kalakuto kepimo patarimai

Kepant kalakutą svarbu žinoti, kad jo krūtinėlė iškepa greičiau nei kojos, kuriose daug kietų sausgyslių ir jungiamųjų audinių.

Todėl, jeigu kepsime jį kaip vištą, iškepus krūtinėlei kojos liks kietos, mėsa sunkiai kramtoma, o iškepus kojoms, krūtinėlė bus sausa.

Todėl kalakutą patartina prieš tai išmirkyti sūrime.

Druskos ir prieskonių tirpale leiskite kalakutui pamirkti apie parą, o prieš kepdami, nusausinkite, galite papildomai įtrinti mėgstamu prieskonių mišiniu be druskos.

Suriškite kaip ir vištą ankstesniame recepte bei dėkite ant grotelių virš skardos.

Pusvalandį kepkite kalakutą iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, vėliau sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių ir kepkite apie 4 val.

Jeigu mirkyti didelio kalakuto neturite galimybės, pamarinuokite jį per naktį su mėgstamais prieskoniais ir kepkite specialioje rankovėje, į vidų įdėję obuolių, česnakų, pankolių.

Vadinamoji rankovė neleis išgaruoti drėgmei todėl mėsa neperdžius.

Tokiu atveju nuo pradžių kepkite kalakutą 180 laipsnių temperatūroje, o kaitrą padidinkite baigiant kepti - tik prieš tai prapjaukite rankovę, kad drėgmė išgaruotų ir odelė apskrustų.

Antis ir žąsis yra riebios ir, nors ne tokios stambios kaip kalakutas, jų kepimui reikia atseikėti nemažai laiko.

Svarbu, kad kepant riebalai lėtai tirptų ir gertųsi į mėsą, o krūtinėlė neperdžiūtų, kol tinkamai iškeps kojos.

Jeigu įsigijote antį ar žąsį su kaklu, nupjaukite jį ir pasilikite sultiniui.

Prieskonius ir įdarą rinkitės, kokių tik širdis geidžia.

Su riebia paukštiena puikiai derės rozmarinas, neprašausite į vidų gausiai įdėję česnako skiltelių, džiovintų ir prieš tai išmirkytų grybų

Anties arba žąsies kepimo būdai

Vienas būdas - dėti į orkaitę ant grotelių, po jomis dėti skardą - į ją tekės riebalai.

Kad šie nesviltų, į skardą galima įpilti stiklinę vandens.

Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepkite pusvalandį.

Po to sumažinkite kaitrą iki 80-100 laipsnių ir taip lėtai kepkite apie 4 valandas, jeigu tai antis, arba apie 6-7 valandas, jeigu tai maždaug 5 kg žąsis.

Kitas būdas pravers turint didelį uždengiamą ketaus indą ar kitokį troškintuvą storomis sienelėmis.

Suraišiotą antį arba žąsį jame apkepkite iš visų pusių ant didelės kaitros, ant šaukšto paprasto arba ghi sviesto.

Dėkite į indą, kad krūtinėlė būtų viršuje, o kojos ant indo dugno.

Greta dėkite obuolių, stambiai pjaustytų prinokusių apelsinų, česnakų, prieskoninių žolių, uždenkite (galite naudoti aliuminio foliją) ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie dvi valandas (5 kg žąsiai gali prireikti dviejų su puse valandų).

Prieš baigiant kepti, atidenkite ir apskrudinkite, padidinę temperatūra iki 220 laipsnių.

Ilgiau kepančios kojos mirks riebaluose ir sultyse, taip besitroškindamos greičiau suminkštės, o viršuje esanti krūtinėlė keps lėčiau.