Šonkaulių sriuba - tai soti ir aromatinga sriuba, kurią galima gaminti iš įvairių ingredientų. Prisiminiau charčio sriubą ir baisiausiai jos užsigeidžiau kai dvi savaites be perstojo lijo lietus… Buvo taip nyku, drėgna ir nemiela, kad gelbėtis reikėjo kuo nors aštriu, spalvingu, skaniu ir sočiu.
Esu šios tradicinės gruziniškos sriubos valgiusi pačių įvairiausių skonių. Vienose buvo pomidorų (ir/arba paprikos), kituose pomidorų tikrai nebuvo, bet keletas ingredientų, kurie tikrai būtini charčio sriubai - tai ryžiai, virti avienos (arba jautienos iš bėdos) kauliukai, aštrumas ir kalendros pagardinimui. Pavarčiau vieną kitą receptą internete, ir nutariau vadovautis savo intuicija bei skonio receptoriais.
Todėl mano charčio gal nėra pernelyg tikra gruziniška (iš kur ji bus, jei toje Gruzijoje nesu buvusi), bet skanumo ji buvo tokia skani, kad visas kubilas išgaravo anksčiau nei spėjome jos atsivalgyti. Charčo sriuba su aviena turėtų pastovėti uždengta apie 10 min. Charčo sriuba su aviena gausiai apibarstoma smulkintomis petražolėmis, uždengiama. Išvirusi charčo sriuba su aviena gausiai apibarstoma smulkintomis petražolėmis, uždengiama.
Ingredientai
- Avienos šonkauliukai
- Svogūnai: 2 vnt.
- Morkos: 1 vnt.
- Druska: 2 arbat. š.
- Juodieji pipirai: 1 arbat. š.
- Aliejus: 2 valg. š.
- Aitrioji paprika: 2 vnt.
- Paprikos: 2 vnt.
- Konservuoti pomidorai: 1 vnt.
- Pomidorų pasta: 2 valg. š.
- Avinžirniai: 1 st.
- Ryžiai: 1 st.
- Kalendros: 1 arbat. š.
- Kuminai: 1 arbat. š.
Gaminimo eiga
- Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį.
- Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus.
- Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu.
- Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas.
- Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2-6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau).
- Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.
- Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės.
- Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.
- Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių - pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5-10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.
- Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.
- Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių.
- Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.
Charčo sriuba su aviena
Avienos šonkauliukus charčo sriubai supjaustome, užpilame vandeniu, kad apsemtų. Užvirusį skystį nupilame ir įpilame 1,5-2 l vandens, užverdame, nugraibome susidariusias putas, įmetame lauro lapus, pipirų grūdelius, vieną svogūną, druskos ir verdame ant mažos ugnies apie 2 val. Likusius svogūnus supjaustome kubeliais, morką - šiaudeliais ir apkepiname aliejuje. Nuplautus ryžius, apkepintus svogūnus, morkas sudedame į puodą prie mėsos ir paverdame apie 15-20 min. Bebaigiant virti sudedame pomidorų pastą, susmulkintus česnakus, graikiškus riešutus.
Uzbekiška avienos sriuba su ryžiais „Mastava“
Kas yra plovas, žino daugelis, o kai kam yra tekę ragauti ir autentiško uzbekiško plovo, ruošto specialiame puode kazane. Tačiau šįkart dalijamės ne plovo, bet kito uzbekiško patiekalo - tirštos ir sočios sriubos receptu. Kai kas juokauja, jog mastava - tai lyg sriubos pavidalo plovas. Mėsą nuplauname, dedame į puodą, užpilame vandeniu ir pastatome virti. Nugraibome putas, dedame karčiųjų ir kvapniųjų pipirų, svogūno galvą, lauro lapus, pasūdome. Vėliau svogūną reikia išimti. Supjaustome kopūstus ir bulves, dedame į mėsos sultinį.
Burokėlius, morkas ir salierą supjaustome šiaudeliais. Svogūną susmulkiname. Vienoje keptuvėje apkepiname burokėlius, kitoje morkas su salierais ir svogūnais. Apkepiname svieste, burokėlius paskaniname citrinos sultimis, dedame truputį cukraus ir pomidorų padažo. Apkepintas daržoves sudedame į puodą su sultiniu, verdame, kol suminkštėja daržovės.
Šonkaulių sriuba
Į didelį puodą sudėkite kiaulienos šonkauliukus ir tiek vandens, kad apsemtų juos. Šonkauliukus iš puodo išimkite dantytu šaukštu ir atidėkite į šalį, kad atvėstų. Į puodą supilkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite, kad susimaišytų su daržovėmis. Supilkite vištienos arba jautienos sultinį kartu su lauro lapais ir džiovintais čiobreliais. Į puodą sudėkite susmulkintus kiaulienos šonkauliukus ir gerai išmaišykite, kad susimaišytų su daržovėmis ir sultiniu.
Patarimai
- Geriausia sultinį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti.
- Pabaigoje patikrinkite skonį, ar netrūksta druskos.
- Jei trūksta aštrumo, galite įberti čili prieskonių bei dar pabarstyti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.