pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lazdynų Riešutų Sviestas: Nauda ir Receptai

Kai kalbame apie riešutų sviestą, dauguma turbūt įsivaizduojate Nutella kremą (kuris, beje, nieko bendro su riešutų sviestu neturi) arba žemės riešutų sviestą. Tačiau iš tiesų riešutų sviestas gali būti gaminamas iš bet kurios rūšies riešutų. Negana to, riešutų sviestą lengvai galite pasigaminti patys namuose. Riešutų sviestas - tai tepamas maisto produktas, gaminamas iš riešutų juos sumalant iki kreminės konsistencijos.

Riešutų sviestas - tai tepus, į sviestą panašus riešutų gaminys, naudojamas užtepti duonai, padažams ar desertams gardinti. Tuo tarpu riešutų kremas - tai alternatyva grietinėlei. Juo gali būti gardinami makaronų patiekalai, sriubos, naudojamas kaip padažas salotoms ar košėms gardinti.

Manoma, kad riešutų sviesto istorija prasideda maždaug IX a. Migdolų pastos arba marcipano receptas aptinkamas Bagdado Receptų knygoje (Kitab al-Tabikh). Lazdynų riešutų sviestas buvo maišomas su šokoladu, kad būtų kompensuojamas maistinių medžiagų bei maisto apskritai trūkumas Napoelono karų bei II - ojo Pasaulinio karo metu.

Riešutų Sviesto Nauda

Riešutų sviestas yra ne tik augalinių riebalų užtepėlė, kuria būtų galima pakeisti tradicinį sviestą, tačiau jis nepaprastai naudingas, nes savo sudėtyje turi daug baltymų, skaidulų, nepakeičiamų riebalų rūgščių.

Riešutų sviestas - gerųjų riebalų šaltinis. Dauguma riešutuose esančių riebalų yra nesotieji, vadinasi, riešutų sviestas daug sveikesnis už tradicinį sviestą, mėsą ar tuo labiau perdirbtuose maisto produktuose esančius sočiuosius transriebalus. Riešutų svieste esantys nesotieji riebalai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir insuliną - hormoną, kuris atsakingas už cukraus kiekio reguliavimą kraujyje. Todėl riešutų sviestas rekomenduojamas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Riešutų sviestas - puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Riebalų rūgštys padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei padidinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat Omega riebalų rūgštys atsakingos už gerą smegenų veiklą bei mažina uždegiminius procesus mūsų organizme. Iš visų riešutų daugiausiai Omega-3 riebalų rūgščių yra graikinių riešutų svieste, tačiau šiame svieste kur kas mažiau baltymų bei skaidulų nei kituose riešutų sviestuose.

Riešutų sviestas gali padėti kovoje su antsvoriu. Nepaisant to, kad jame daug riebalų, tai naudingi organizmui riebalai. O riešutų svieste esantis didelis kiekis baltymų bei skaidulų leidžia greičiau pajusti sotumą bei suteikia energijos ilgam laikui.

Riešutų svieste gausu E, C ir B6, folio rūgšties, niacino, magnio, cinko, vario, kalio. Visi šie elementai svarbūs gerai nervinės sistemos būklei palaikyti, odos, nagų, plaukų grožiui, elastingumui saugoti. Vitaminai E ir C yra puikūs antioksidantai, saugantys nuo žalingo aplinkos poveikio.

Riešutų svieste yra tokių mineralų kaip selenas ir manganas, taip pat flavanoidų, fenolių, polifenolių, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, saugančiomis mūsų organizmo ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų ir kitų kenksmingų medžiagų. Be to, šios riešutų svieste esančios medžiagos gerina širdies darbą ir padeda palaikyti ją sveiką ir stiprią.

Saikingai vartojamas riešutų sviestas padeda išvengti ir kontroliuoti II-ojo tipo diabetą.

Lazdyno riešutų svieste esančios medžiagos gerina atmintį, didina energijos kiekį bei darbingumą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Šie riešutai ypač maistingi ir kaip baltymų šaltinis įeina į daugumą vegetariškų dietų.

Maistinė Vertė Pagal Riešutus

Nuo to, kokius riešutus gamindami riešutų sviestą naudosite, priklauso jo maistinė vertė, tačiau, kad ir kokios rūšies riešutų sviestas būtų, visi jie pasižymi mineralų bei vitaminų gausa.

  • Graikinių riešutų sviestas: Nepakeičiamas augalinės kilmės Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Rinkitės šį sviestą norėdami išlaikyti savo širdį sveiką.
  • Migdolų riešutų sviestas: Turi kur kas daugiau skaidulinių medžiagų nei kiti riešutų sviestai. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis padeda valdyti cukraus kiekį kraujyje, padėdamas išvengti cukraus šuolių. Migdolai tituluojami riešutų karaliais. Grožiui - migdoluose randamos nepakeičiamos riebalų rūgštys (omega-6), vitaminas E, biotinas (vitaminas B7), mineralai, manganas. Visos šios medžiagos naudingos sveikam plaukų augimui, odos maitinimui bei apsaugai nuo išsausėjimo.
  • Žemės riešutų sviestas: Iš visų yra pats pigiausias ir lengviausiai randamas sviestas. Vis dėlto savo maistine verte tikrai nenusileidžia kitiems riešutų sviestams. O baltymų kiekis jame yra didžiausias iš visų riešutų sviestų.
  • Anakardžių riešutų sviestas: Iš kitų riešutų sviestų išsiskiria savo geležies kiekiu. Anakardžiai dėl folio rūgšties gausos - ypač naudingi besilaukiančioms moterims.
Riešutų Sviestas Geležies Kiekis (100g) Skaidulos Omega-3 Baltymai
Anakardžių 5 mg - - -
Graikinių riešutų 0,8 mg Mažiau Daugiausiai Mažiau
Žemės riešutų 1,8 mg 1,6g (2 šaukštuose) - 8g (2 šaukštuose)
Migdolų - 3g (2 šaukštuose) - -

Kaip Pasigaminti Riešutų Sviestą Namuose

Pasigaminti riešutų sviestą namuose yra taip paprasta ir lengva, kad pabandę turbūt niekada nebenorėsite jo pirkti parduotuvėje. Viskas, ko reikia riešutų sviestui pagaminti - tai riešutai. Bet kurios rūšies riešutus suberiame į skardą ir paskrudiname orkaitėje 180-200 °C temperatūroje apie 20-30 min.

Riešutus prieš maldami lengvai pakepiname orkaitėje, apie 10-15 minučių 160 °C temperatūroje. Tada jiems leidžiame šiek tiek atvėsti, ir juos sumalame. Svarbu malti dar vos šiltus riešutus, tada jie susimals žymiai greičiau. Taip pat skirtingiems riešutams reikia skirtingo paruošimo. Dar šiltus riešutus sudėkite į trintuvę ir malkite: vis pamaišydami ir nubraukdami prilipusius riešutus nuo kraštų. Laikas nuo laiko leiskite trintuvei pailsėti, kad neperkaistų. Prieš baigdami malti į masę įberkite druskos ar papildomų ingredientų.

Paskrudusius riešutus suberiame į virtuvinį kombainą arba elektrinį smulkintuvą ir triname / maišome 10-12 min. Bemalant riešutus reikėtų nugramdyti nuo maisto smulkintuvo sienelių.

Kadangi naminis riešutų sviestas yra be konservantų, jis gali greičiau apkarsti, sugesti, todėl jį laikyti reikia vėsioje, tamsioje vietoje. Geriausiai šaldytuve.

Pagaminti riešutų kremą yra taip pat paprasta kaip ir riešutų sviestą. Tik papildomai prireiks vandens. ½ puodelio riešutų pamirkyti karštame vandenyje 20-30 min. Riešutų kremą reikia laikyti šaldytuve.

Gamindami riešutų sviestą namuose būsime tikri, kad jame nėra jokių nereikalingų priedų, taip pat galėsime mėgautis šviežiu, nepastovėjusiu produktu. Naminis riešutų sviestas taip pat gali būti puikia Kalėdine dovana namiškiams ir draugams.

Receptas: Obuolių Pyragas su Riešutų Sviestu

Ingredientai:

  • 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 7 obuoliai
  • 5 valg. šaukšt. mėgstamo riešutų sviesto
  • 2 valg. šaukšt. malto cinamono

Gaminame:

  1. Šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite.
  2. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų tarpų. Išklotą tešlą padenkite riešutų sviestu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį.
  4. Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200°C, ir kepkite apie 20 minučių.
  5. Patiekite su smulkintais lazdynų riešutais, o jei norėsis daugiau gaivumo, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis.

Receptas: Tortas su Obuoliais ir Žemės Riešutų Sviestu

Ingredientai:

  • biskvitui: 150 g rupių miltų; 150 g smulkių miltų; žiupsnelis druskos; 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių; 1,5 arbat. šaukšt. sodos; 280 g rudojo cukraus; 80 g kakavos; 2 kiaušiniai; 200 ml pieno; 100 ml saulėgrąžų aliejaus; 100 ml verdančio vandens; 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto; 3 nedideli obuoliai; 2 valg. šaukšt. žemės riešutų.
  • žemės riešutų kremui: 100 g žemės riešutų sviesto; 150 g kambario temperatūros kreminio sūrio; 80 g cukraus pudros; 200ml riebios grietinėlės.
  • šokoladiniam kremui: 200 g tamsaus šokolado; 200 ml plakamosios grietinėlės; 1 valg. šaukšt. medaus.
  • karamelei: 100 g cukraus; 30 g sviesto; 150 ml plakamosios grietinėlės.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir kakavą.
  3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite pieną, aliejų bei vanilės ekstraktą.
  4. Į drėgnų ingredientų masę pakaitomis įmaišykite šiek tiek sausų ingredientų mišinio, tuomet šiek tiek vandens, vėl sausų ingredientų ir vėl vandens - taip, kol viską sumaišysite į vientisą masę. Viską supilkite į kepimo popieriumi išklotą apvalią 24 cm skersmens formą, pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40-50 minučių.
  5. Iškepusį biskvitą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol atvės, ir padalinkite į 3 dalis, kad gautumėte 3 vienodus biskvito pagrindus.
  6. Žemės riešutų kremui švariame inde sumaišykite žemės riešutų sviestą, kreminį sūrį ir cukraus pudrą, tada šaukštu ar mentele įmaišykite prieš tai elektriniu plaktuvu išplaktą riebią grietinėlę.
  7. Šokoladiniams kremui puode užvirkite plakamąją grietinėlę ir užpilkite ją ant susmulkintų šokolado gabaliukų. Minutėlę palaukite, kad šokoladas suminkštėtų, tada įdėkite šaukštą medaus ir viską gerai išmaišykite.
  8. Pagaminkite karamelę: kaitindami ant vidutinės kaitros išlydykite cukrų - jis turi švelniai paruduoti. Į ištirpusį cukrų sudėkite sviestą, nukelkite puodą nuo viryklės ir labai atsargiai supilkite pusę plakamosios grietinėlės. Viską išmaišykite iki vientisos masės, tuomet supilkite likusią grietinėlę ir nuolat maišydami dar 2-3 minutes pakaitinkite. Nukelkite karamelę nuo viryklės ir palaukite, kol ji sutirštės.
  9. Ant vieno biskvito lakšto užtepkite pusę paruošto žemės riešutų kremo, ant viršaus dėkite antrą biskvito sluoksnį ir ant šio užtepkite likusį kremą. Viską uždenkite likusiu biskvitu, visą tortą aptepkite šokolado glaistu ir mažiausiai kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  10. Nuplaukite obuolius, į kiekvieną jų įsmeikite ilgą medinį pagaliuką ar šakelę, apliekite šlakeliu karamelės ir palaukite, kol karamelė šiek tiek sustings. Likusią karamelės masę ant atvėsusio torto užtepkite taip, kad ji nutekėtų torto kraštais.
  11. Galiausiai pagardinkite šį gardėsį žemės riešutais ir papuoškite obuoliais.

Atsargumo Priemonės

Nors riešutų sviestas yra itin naudingas mūsų sveikatai ir turi daugybę naudingųjų maistinių medžiagų, tačiau kai kuriems žmonėms jis gali būti mirtinai pavojingas. Alergiją riešutams turi nuo 5 % iki 10 % žmonių, tad net nedidelis riešutų sviesto lašelis kai kuriems gali sukelti net anafilaksinį šoką.