Cukinijų mišrainė - vienas iš geriausių konservavimo būdų. Pagal žemiau pateiktą cukinijų mišrainės receptą pagaminamas universalus patiekalas. Jis puikiai tiks su karštomis bulvėmis ir silke, kaip garnyras prie keptos ar virtos mėsos. Cukinijų mišrainių galima paruošti įvairių variantų.
Cukinijų mišrainė
Ingredientai:
- 4 kg cukinijų
- 1 kg morkų
- 1 stiklinė (200g.) cukraus
- 1 stiklinė (200ml) aliejaus
- 1,5 kg pomidorų
- 2 valgomi šaukštai (apie 50 g) druskos
- 200 ml acto
Gaminimo eiga:
- Morkas supjaustome burokine tarka, dedame į keptuvę ar puodą su gerai įkaitintu aliejumi.
- Troškiname 10 minučių.
- Sudedame kubeliais pjaustytas cukinijas ir dar troškinam 10 minučių.
- Supjaustom pomidorus, sudedam į puodą ir troškinam dar 20 minučių.
- Sudedam pjaustytus česnakus, pipirus, išmaišom ir patroškinam dar 5 minutes.
Smulkiai pjaustyti svogūnai turėtų karamelizuotis, tapti peršviečiami ir kiek apskrudę. Svogūnai cukinijų mišrainėje bus labiausiai rūgstantys ir tik geras apkepimas leis to išvengti.
Apkepiname morkas, troškiname apei 10 minučių. Dedame kubeliais pjaustytas cukinijas ir troškiname dar 10 minučių. Taip pat dedame pjaustytas paprikas, obuolius.
Praėjus apie 40 minučių nuo troškinimo pradžios sudedame druską, cukrų, pipirus ir citrinos sultis.
Cukinijų, Morkų ir Paprikų troškinys
Ingredientai:
- 0.5 vieneto cukinijos (jeigu sena, nulupkite, išskobkite minkštimą su sėklomis ir supjaustykite kubeliais. Jeigu cukinij jauna, jos lupti nereikia)
- 1 vienetas morkų (nuskustą morką smulkinkite taip pat kubeliais)
- 1 vienetas paprikų (papriką nuplaukite, išvalykite sėklytes ir supjaustykite šiaudeliais)
- 1 vienetas svogūnų (svogūną su česnako skiltelėmis susmulkinkite)
- 3 česnakų skiltelės
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- 1 sauja krapų
- Šiek tiek alyvuogių aliejaus
- Šiek tiek druskos
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite morkas su svogūnais bei česnakais ir pakepinkite 5 minutes.
- Tuomet sudėkite cukiniją su paprika ir uždengtu dangčiu troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Kartais lengvai pamaišykite viską.
- Pabaigoje į troškinuką sumeskite susmulkintus šviežius krapus, pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį. Labai tinka pagardinti aštraus kvapo raudonais (pipirų, paprikų) prieskoniais, bazilikais, raudonėliais.
Patiekite su mėsos patiekalais, žuvimi, arba tiesiog virtais ryžiais ar bulvėmis.
Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė
Šis patiekalas - tiesiog tobulas prie mėsos. Jis skanus, lengvai pagaminamas, o šią mišrainę gardu valgyti ir vieną, ir dėti į troškinius, sriubą. Tai universalus, sveikas bei maistingas patiekalas.
Ingredientai (10 porcijų):
- 700 g įvairių spalvų paprikų
- 2 kg nedidelių cukinijų
- 500 g aštraus pomidorų padažo
- 150 g cukraus
- 250 ml aliejaus
- 120 ml obuolių acto
- 2 valg. šaukšt. druskos
Gaminimas:
- Cukinijas nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklas, apiberkite šaukštu druskos ir palikite valandą stovėti. Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į dubenį.
- Nuo cukinijų susidariusį skystį nupilkite, o pačias daržoves supjaustykite šiaudeliais.
- Į puodą supilkite aliejų, suberkite cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps.
- Į karštą marinatą sudėkite jau paruoštas daržoves, gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 20 min. Galiausia, supilkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite actą, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
- Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Kiti cukinijų konservavimo receptai:
- Receptas 1
- 3 kg cukinijų
- 1 kg morkų
- 1 kg paprikų (raudonų ir geltonų)
- 1 l vandens
- 200 ml acto (9%)
- 200 g cukraus
- 100 ml aliejaus
- 2 v. š. druskos
- 5 skiltelės česnako
- 2 lauro lapai
- 1 a. š.
- Receptas 2
- 2 kg cukinijų
- 1 kg pomidorų
- 5 skiltelės česnako
- 1 a. š. maltos saldžiosios paprikos
- 100 ml acto (9%)
- 100 ml aliejaus
- 2 v. š. druskos
- Receptas 3
- 1 kg mažų cukinijų
- 3 skiltelės česnako
- 1 čili pipiras (nebūtina, bet suteikia pikantiškumo)
- 1 krapų šakelė
- 500 ml vandens
- 50 ml acto (9%)
- 1,5 v. š. druskos
- 2 v. š. cukraus
- Receptas 4
- 1 kg cukinijų
- 3 obuoliai (geriausia rūgštesni)
- 1 v. š. medaus
- 50 ml citrinų sulčių
- ½ a. š. cinamono
- 1 a. š. imbiero
- Receptas 5
- 1 kg cukinijų
- 5 skiltelės česnako
- 2 v. š. garstyčių
- 100 ml acto (9%)
- 50 ml aliejaus
- 1 a. š. druskos
- 2 v. š. cukraus