Šis sūrio pyragas yra nuostabus. Apibūdinčiau taip: jei restorane užsisakytumėte sūrio pyragą ir gautumėte tokį, sakytumėte bravo šefui. Tai tikrai nekasdienis desertas, puikiai tinkantis ypatingai progai. Gamyba paprasta, sunkiausia dalis - išlaukti per naktį, kol pyragas pastovės šaldytuve. Patikėkit, laukti verta - tik antrą dieną jis įgauną savo tobulą skonį ir tekstūrą. Man patinka valgyti jį be jokių priedų, nes jis pats labai turtingas savo skoniu, bet jei norite papuošti, šviežios uogos ant viršaus tikrai nesugadins reikalo.
Dažniausiai jį kepu gimtadienio ar kitų švenčių proga - per savo gimtadienį vasarą mėgstu jį puošti šviežiomis uogomis, o ne sezono metu puikiai tinka karamelės padažas. Dar galime panaudoti mėgstamiausių uogų pertepimą arba suformuoti traškią torto plutelę ir uždėti ant viršaus. Tai jūsų improvizacijos ir skonio reikalas.
Jei mėgstat sūrio tortus, taip kaip juos dievinu aš, šis receptas turėtų tapti jūsų perliuku. Nes tortas tiesiog sunkiai nupasakojamai kremiškas, švelnus ir tirpstantis burnoje.
Degintas sūrio tortas
Jis vadinamas degintu, nes kepamas daug aukštesnėje temperatūroje, nei kiti sūrio tortai. Dėl to jo viršus paskrunda iki tamsaus gintaro spalvos ir tai suteikia labai malonų vos kartų degintos karamelės poskonį, baisiai derantį prie kreminės tekstūros.
Ir realiai sunku patikėti, bet jo gamybai užtrunku vos 15 minučių. Tiesiog visus ingredientus sudedu į trintuvą ir gerai išplaku. Visas likęs darbas ir laikas atitenka orkaitei ir šaldytuvui. Tiesa, geriausia šį tortą kepti iš vakaro, nes reikia labai gerai atšaldyti, kad jis sustandėtų.
Receptas
Gaminimo eigos aprašymas bus labai trumpas. Pagrindinis darbas yra sudėti visus ingredientus į plaktuvo indą ir gerai išplakti, kol ištirps cukrus. Jeigu neturite plaktuvo, galite naudoti virtuvinį kombainą su peiliu apačioje arba elektrinį rankinį plaktuvą.
Renkuosi 22 centimetrų skersmens apvalią atsegamą torto formą. Į ją įtiesiu kepimo popieriaus lapą, nesistengdama tobulai išlyginti kraštelių. Į formą su popieriumi supilu išplaktą masę.
Kepu iš anksto įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje be vėjelio 40 minučių, kol torto viršus tampa tamsiai rudai apskrudęs ir jo kraštai stipriai iškyla. Pasibaigus kepimo laikui, tortą ištraukiu ir leidžiu ataušti kambario temperatūroje neišimdama iš formos. Katik iškeptas jis būna visai netvirtas ir liūliuoja pajudintas, panašiai kaip želė.
Taip ir turi būti. Jis subliūkšta aušdamas - taip irgi turi būti. Kai pasiekia kambario temperatūrą, jį perkeliu į šalčiaušią šaldytuvo lentyną ir šaldau pernakt. Patiekiu tiesiai ant kepimo popieriaus, nulupusi popierių nuo kraštelių (galima apkirpti, jei taip norisi). Tortas labai minkštas, tad stengiuosi jį patiekti kuo šaltesnį, kad būtų lengviau atpjauti. Kambario temperatūroje jis minkštėja.
Šis tortas man asmeniškai vertas kiekvieno kąsnelio. Beje, jis puikiai laikosi šaldytuve savaitę, tad galima iškepti iš anksto. Taip pat tinka šaldymui.
Avižinis sūrio tortas
Ingredientai
- Padui reikės:
- 400 g miltų (200 g iki miltų konsistencijos sumaltų avižinių dribsnių ir 200 g kukurūzų miltų)
- 200 g sviesto (82 proc. riebumo)
- 5 kiaušinių trynių
- 90 g nerafinuoto cukraus
- šiek tiek cinamono
- Įdarui reikės:
- 500 g maskarponės
- 350 g filadelfijos sūrio
- 200 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
- 5 kiaušinių baltymų
- 110 g nerafinuoto cukraus
- šiek tiek vanilinio cukraus
Gaminimas
- Gaminame torto padą. Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi, dedame kambario temperatūros sviestą ir išplakame. Tuomet beriame miltus, cinamoną ir viską išminkome.
- Paruoštą tešlą dedame į atsegamą kepimo indą, išklojame dugną ir kraštus. Statome į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 min. apkepti.
- Kol kepa padas, ruošiame įdarą. Sudedame maskarponę, filadelfiją, cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išmaišome elektriniu prietaisu.
- Grietinėlę išplakame atskirame inde. Taip pat kitame inde išplakame iki standžių putų kiaušinių baltymus ir viską atsargiai įmaišome į pagamintą masę.
- Visą įdarą supilame ant apkepto pado ir dar dedame į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti 45-50 min.
- Kai iškepa, atidarome orkaitės dureles ir paliekame joje tortą dar 10-15 min.
Klasikinis sūrio pyragas su "Vilkyškių" sūriu
Esminis ingredientas ir naujausias mano atradimas - Vilkyškių original cream cheese, kurio sudėtyje yra 99% varškės.
Receptas
Ingredientai:
- 1 pakuotės (Apie 180 g) paprastų sausainių | Naudojau paprasčiausią “Gaidelį” | GF versijai - kuo paprastesni be priedų GF sausainiai
- 2 v.š. cukraus
- 3 valg.š. lydyto Vilkyškių sviesto
- 800 g kreminio sūrio | Naudojau “Philadelphia”
- 180 g cukraus
- 2 v.š. krakmolo
- 2 kiaušiniai
- 2 v.š. grietinėlės
- 1 arb.š. vanilės ekstrakto
Gaminimo žingsniai:
- Sausainius sutriname maisto smulkintuvu iki trupinių tekstūros.
- Juos sumaišome su cukrumi ir lydytu sviestu.
- Kepimo formą apdengiame kepimo popieriumi.
- Suberiame pyrago pagrindo masę ir stipriai paspaudžiame pirštais, kad neliktų oro ir visa kepimo formos apačia pasidengtų tolygiu pagrindo sluoksniu.
- Kepimo formą su pyrago pagrindu kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Atvėsiname.
- Ruošiame įdarą - jei turite, jam ruošti naudokite plaktuvą. Jei ne, tuomet prireiks pasidarbuoti rankomis.
- Dubenyje išplakame kambario temperatūros kreminį sūrį su cukrumi iki tolygios masės.
- Suberiame krakmolą ir išplakame iki tolygios masės.
- Įmušame kiaušinius ir išplakame iki tolygios masės.
- Pilame grietinėlę ir vanilę ir dar kartą išplakame iki tolygios masės.
- Paruoštą įdarą pilame ant atvėsusio pagrindo.
- Pyragą dedame į 220 laipsnių orkaitę ir kepame 10 minučių.
- Sumažiname orkaitės temperatūrą iki 130 laipsnių ir kepame dar valandą ir 15 minučių. Iškepusio pajudinto pyrago kraštai turi būti tvirti, o vidurys dar lengvai judantis ir siūbuojantis.
- Išjungiame orkaitę ir paliekame pyragą joje dar valandai. Po to perkialiame pyragą į kambario temperatūrą ir pilnai atvėsiname.
- Pilnai atvėsusį pyragą apdengiame maistine plėvele ir siunčiame į šaldytuvą 12-ai valandų.
Sūrio pyragas šaldytuve laikosi 5 dienas.
Kitas receptas su "Vilkyškių" original cream cheese
Ingredientai:
- 2 v.š. cukraus
- 1/4 a.š. maltos vanilės arba 1/2 a.š. vanilinio cukraus
- 1 v.š. laimo ar citrinos sulčių
Gaminimo žingsniai:
- Ruošiame pagrindą: sausainius sutriname maisto smulkintuvu iki trupinių tekstūros.
- Juos sumaišome su cukrumi ir lydytu Vilkyškių sviestu.
- Kepimo formos dugną apdengiame kepimo popieriumi, suberiame pyrago pagrindo masę ir paspausdami suformuojame tvirtą pagrindą bei kraštus (nebūtinai iki pat viršaus).
- Pyrago pagrindą kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 10 minučių.
- Ruošiame įdarą: dubenyje išplakame kambario temperatūros Vilkyškių original cream cheese su cukrumi iki tolygios masės.
- Dedame Vilkyškių grietinę, įspaudžiame laimo ar citrinos sultis, beriame vanilę ir išplakame.
- Pyragą kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 15 min.
- Atveriame orkaitės dureles, tačiau pyrago neišimame. Pilnai atvėsiname jį orkaitėje praviromis durelėmis. Jei iškart ištrauksite, pyrago paviršius gali skilti.
Kepimas vandens vonelėje - nebūtinas žingsnis, tačiau jei juo pasinaudosite, pagaminsite dar skanesnį ir gražesnį pyragą. Toks kepimo būdas sumažina sūrio pyrago skilimo riziką, nes pyragas kepdamas drėgnoje aplinkoje kyla lėtai ir ramiai, o taip pat ir iškepęs mažiau “nusėda”.
Skanus, švelnaus skonio, ne per riebus, tirpstantis burnoje. Jei iki šiol mėginote save įtikinti, jog mėgstate tik nekeptus sūrio tortus, pats metas išmėginti ir keptą - taip, šį. Jis visai kitoks nei nekepti, bet labai geras. Na, vienas iš tokių, kuriuos jau po pirmo gabalėlio imi vadinti tobulais.
