Pikantiški pyragai - itin universalus, gardus, paprastai paruošiamas kepinys. Tai receptas, kviečiantis improvizuoti, žvelgiant į savo šaldytuvo lentynas ar virtuvės spinteles. Įdarui galite naudoti įvairiausias daržoves, sūrius, mėsos gabalėlius, prieskonines žoleles. Sumaišykite juos su kiaušinių ir grietinėlės plakiniu, supilkite į tešlos krepšelį, ir kantriai laukite, kol orkaitėje pyragas sutvirtės, gražiai apskrus, namai prisipildys gardžių aromatų.
Gamindami pagal šį receptą, paruošite trapią prieskoninėmis žolelėmis kvepiančią tešlą, o įdarui naudojami pievagrybiai, brokoliai, pomidorai ir čederio sūris derės švelniai ir labai gardžiai. Pyragas skaniausias tik iškeptas, bet ir pašildytas orkaitėje yra labai gardus.
Daržovių Pyrago Tešla ir Įdaras
Daržovių pyrago išvaizda yra išties svaiginanti, o skonis atperka visą darbą, kurio reikia išties nemažai. Tačiau sudėtinga atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Pradėjus gaminimo procesą viskas vyksta tarsi savaime, o daržovių sukimas į spiralę - tarsi meditacija. Visgi, jei nuotaikos suktis virtuvėje nėra, šis pyragas turi palaukti įkvėpimo.
Tačiau jei lentynoje liūdi cukinijos, siūlau pasiryžti ir išmėginti. Daržovių pyrago skonis maloniai nustebins net ir visiškus cukinijų skeptikus. Daržovių pyragas sotus, todėl juo galės pasimėgauti 4 burnos arba 6 burnytės :)
Ingredientai
DARŽOVIŲ PYRAGO TEŠLA:
- 23 cm skersmens forma
- Sviestas 110 g.
- Miltai 190 g.
- Druska
- Ledinis vanduo 2-3 valgomi šaukštai
DARŽOVIŲ PYRAGO SŪRIŲ ĮDARAS:
- Mozarella sūris 100 g.
- Kietasis fermentinis sūris 100 g.
- Parmezano sūris tarkuotas 100 g.
- Grietinė 30% riebumo 200 g.
- Prieskoniai pagal skonį (rūkytos paprikos milteliai, muskato riešutas, čili)
- Druska
DARŽOVIŲ PYRAGAS SPIRALĖ SUDĖTIS:
- Jaunos nedidelės žaliosios cukinijos 2 vnt.
- Jaunos nedidelės geltonosios cukinijos 2 vnt.
- Vidutinio dydžio morkos 2-3 vnt.
- Alyvuogių aliejus ¼ stiklinės
- Prieskoniai pagal skonį (čiobrelis, rozmarinas, raudonėlis)
- Druska
Gaminimo Eiga
- Pirmiausia pasiruoškite trapią tešlą. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais, supilkite miltus sumaišytus su druska. Minkymą aš patikėjau kombainui, bet galite viską atlikti rankomis. Kai tik sviestas aplips miltais, pilkite po vieną valgomąjį šaukštą ledinio vandens ir minkykite toliau. Pamatysite, kad tešla netrukus sušoks į gumulą. Daugiau minkyti nereikia, vyniokite į plėvelę ir palikite šaldytuve pailsėti kokiai valandai ar daugiau.
- Pasiruoškite sūrių įdarą. Parmezaną galite naudoti jau sutarkuotą arba sutarkuokite labai smulkia tarka. Kitus sūrius smulkiai supjaustykite peiliu. Visą įdarą pagardinkite druska ir kitais prieskoniais ir išmaišykite su grietine.
- Ruoškite daržoves. Turbūt jau supratote, kad norint spalvingos išvaizdos, cukinijų luobelės nulupti nereikia. Juosteles išgausite su specialia pjaustykle arba su bulvių skustuku. Pastarąjį pasirinkau ir aš. Juostelės turi būti kuo plonesnės, tuomet jas bus lengviau susukti.
- Taigi, supjaustykite plonomis juostelėmis visas cukinijas ir morkas. Visą spiralės sukimo procesą aš pradėjau ant pjaustymo lentelės, o vėliau perkėliau ant tešlos ir sūrio pagrindo. Taigi, kiekvieną juostelę šiek tiek patepkite alyvuogių aliejumi ir formuokite viduriuką. Ratu dėliokite juosteles, keisdami spalvinę gamą.
- Iš šaltos tešlos iškočiokite apskritimą (gali tekti pabarstyti stalviršio paviršių miltais). Tieskite tešlą į apvalią formą. Manoji yra silikoninė, bet galite naudoti stiklinę ar metalinę formą neaukštais kraštais. Apipjaustykite nelygius tešlos kraštus, o pačią tešlą subadykite šakute ir statykite į šaldytuvą dar pusvalandžiui.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Išimkite formą su tešla iš šaldytuvo. Tieskite ant tešlos lakštą kepimo popieriaus ir užberkite kelias saujas pupelių ar žirnių. Tai reikalinga tam, kad tešla per daug neiškiltų. Pašaukite kepti apie 15 minučių. Ištraukite, nuimkite popierių su pupelėmis ar žirniais, o tešlai leiskite atvėsti.
- Atvėsus tešlai ant jos sudėkite sūrių įdarą ir išlyginkite. Ant viršaus atsargiai perkelkite susuktą daržovių spiralę. Jei dar yra vietos, padėliokite daugiau cukinijų bei morkų juostelių. Viršų pabarstykite druska bei mėgstamais daržovių prieskoniais.
- Daržovių pyragą kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Pjaustykite aštriu peiliu ir skanaukite dar šiltą! Skanaus!
Kitas Daržovių Pyrago Receptas
Šį nesaldų, greitai paruošiamą pyragą galima vadinti derliaus pyragu, nes jame sudėta viskas, ką dovanoja vasaros pabaiga: cukinijos, morkos... Drėgnas, turtintas, aromatingas. Tobulas pietums ir vakarienėms.
Ingredientai
- 2 lakštų sluoksniuotos bemielės tešlos
- 250 g rikotos sūrio
- 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
- žiupsnelio džiovintų Provanso žolelių
- žiupsnelio malto česnako
- žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 1 baklažano
- 1 nedidelės žalios cukinijos
- 1 nedidelės geltonos cukinijos
- 3 morkų
- 2 pastarnokų
- šlakelio aliejaus
- druskos
Gaminimo Eiga
- Kepimo formą išklokite sluoksniuota tešla.
- Rikotos sūrį sumaišykite su maltais prieskoniais ir sudėkite į kepimo formą ant tešlos.
- Visas daržoves skustuku arba pjaustykle supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Iš daržovių juostelių pagal spalvas formuokite apskritimą (pradėkite nuo pyrago centro) - įstatykite jas į sūrio sluoksnį, kol pripildysite visą pyrago formą.
Daržovių Pyragai: Idėjos ir Variacijos
Viena yra valgyti troškintas daržoves, visai kas kita - daržovių pyragą, tiesa? Gali būti, kad tai dar vienas triukas tiems, kurie daržoves valgo tik dėl to, kad reikia, tačiau garbė tam, kas šį triuką sugalvojo, nes daržovių pilni pyragai yra visiškas vau!
10 receptų:
- Tarta su pavasarinėmis daržovėmis
- Susuktas daržovių pyragas
- Pavasarinis morkų pyragas
- Ypatingas svogūnų pyragas
- Tarta su smidrais
- „Tarte Tatin“ su pomidorais
- Bulvių riekelių pyragas
- Paplotėliai-pyragėliai su feta ir pomidorais
- Pyragas su jaunais kopūstais
- Kišas su kalakutiena ir pomidorais
Kai ateina tas metas, kai cukinijos, morkos ir moliūgai nebesutelpa ne tik šaldytuvus, bet ir į namus, prisiminkite, kad šios daržovės tinka ne tik sriuboms ir troškiniams virti. Jos lygiai taip pat sėkmingai praturtina ir pyragų tešlą, o jų galima prikepti pačių įvairiausių. Šis pyragas sūrus ir sotus, kupinas daržovių ir sūrių sodrumo. Jį skanu valgyti ir šaltą, ir karštą, patogu neštis, kaip užkandį į darbą ir mokyklą ar su sultinio puodeliu arba salotų lėkšte galite patiekti ir kaip pagrindinį patiekalą vakarienei.
Tokie sūrūs pyragai dažniausiai skanaujami ir kepami Vokietijoje, Prancūzijoje ir prancūziškame Kvebeke, kur populiaru sekmadieniais rengti piknikus parkuose.