pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marinuoti agurkai su peletrūnu: receptai ir patarimai

Peletrūnas, estragonas, vaistinis kietis - tai tas pats prieskoninis ir vaistinis augalas. Peletrūnas žinomas daugeliu vardų, nors Lietuvoje nėra labai populiarus prieskonis. Tradiciškai peletrūnas daugiausiai būdavo auginamas Žemaitijoje, kur juo būdavo gardinami įvairūs patiekalai. Iš ten paplito po visą Lietuvą, tačiau taip ir neišsikovojo didelio populiarumo.Prieskoninės žolelės praturtina ne tik kasdieninį maistą, pagerina skonį, bet ir lengvina virškinimą, gydo ir net apsaugo maistą nuo įvairių parazitų dauginimosi. Žolelių nauda labai įvairi, tačiau jas būtina rinktis pagal poreikį ir naudoti maiste taip, kad nedingtų naudingosios savybės. Visose šalyse puoselėjami savi agurkų marinavimo receptai: vienur tam naudojami tik druska ir cukrus, kitur - actas. Marinuoti agurkai - tai vienas populiariausių ir mėgstamiausių būdų išsaugoti agurkų derlių žiemai.

Marinuotų agurkų receptai su peletrūnu

Štai keli receptai, kaip marinuoti agurkus su peletrūnu:

Receptas Nr. 1

Ingredientai:
  • Agurkai
  • 3 valgomieji šaukštai cukraus
  • Peletrūno šakelė
  • Krapų šakelė
  • 2 laurų lapai
  • 120 ml acto
  • 1 litras vandens
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • 10 kvapiųjų pipirų
Paruošimo būdas:Marinato litrui reiks tiek komponentų, kiek nurodyta.

Receptas Nr. 2

Ingredientai:
  • 5 kilogramai agurkų
  • 3 vienetai česnakų (skiltelės)
  • 10 vienetų peletrūno (lapeliais)
  • 50 gramų krapų
  • 30 gramų krienų (šaknis)
  • 1 valgomasis šaukštas mairūnų
  • 4 litrai vandens
  • 250 gramų druskos
  • 1 vienetas čili pipirų
Paruošimo būdas:Atrinkite nedidelius agurkus, juos nuplaukite ir nuvalykite, sudėkite į emaliuotą ar platmasinį indą sluoksniuodami su išvardintais prieskoniais.

Receptas Nr. 3

Ingredientai:
  • Agurkai
  • Saujelė krapų
  • Saujelė peletrūnų
  • 1 česnako galvutė
  • 20 serbentų lapų
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai obuolių acto
Paruošimo būdas:Agurkus nulupkite, supjaustykite 1 cm storio riekelėmis. Krapus ir peletrūnus susmulkinkite. Česnakų skilteles nulupkite, smulkiai supjaustykite. Serbentų lapus nuplaukite, nusausinkite. Dėkite agurkų riekeles į stiklinį ar keraminį indą sluoksniais su druska, smulkintais žalumynais ir česnakais. Ant viršaus užberkite dalį serbentų lapų, kad jie visiškai uždengtų agurkus. Į 1/2 l vandens įpilkite acto, užvirinkite, tada palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Užpilkite tirpalu agurkus, uždenkite lėkšte, prislėkite svoriu. Palikite vėsioje vietoje parą. Po paros susukite agurkus kartu su žalumynais ir česnakais į suktinukus. Ant sterilizuotų stiklainių dugno sudėkite pusę likusių serbentų lapų, tada sudėkite suktinukus. Sūrymą perkoškite, užvirinkite. Karštu sūrymu užpilkite agurkus, ant viršaus uždėkite serbentų lapų. Sandariai uždarykite stiklainius ir pastatykite į tamsią, vėsią vietą. Agurkus bus galima valgyti po savaitės.

Receptas Nr. 4: Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai

Ingredientai:
  • Apie 4 kg agurkų
  • 1 l vandens
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas druskos
  • 1 stiklinė 9 proc. acto (galima ir 6 proc. obuolių actą naudoti)
  • Prieskoniai pagal skonį - česnakas, krapai, vyšnių, serbentų, krieno lapai
Paruošimo būdas:Agurkus nuplauti, nupjaustyti galiukus ir sudėti į didelį puodą, užpilti vandeniu ir užkaitinti iki virimo. Jie tampa minkštesni, todėl daug patogiau juos dėti į stiklainius ir jų telpa gerokai daugiau nei dedant žalius. Agurkus dėti į paruoštus stiklainius, juose jau turi būti sudėti nuplikyti prieskoniai. Dangtelius nuplikyti verdančiu vandeniu ir spiritu juos išdezinfekuoti. Kitam puode paruošti marinatą: supilti ingredientus, vandens tiek litrų, kiek planuojate maždaug marinuoti agurkų. Išvirus marinatą, jį tiesiog pilti ant agurkų ir užsukti stiklainius. Apversti ir leisti lėtai atvėsti.

Patarimai ir gudrybės, kaip pasiekti geriausią rezultatą

* Norint užtikrinti traškumą, į stiklainius galima įdėti ąžuolo lapų, vynuogių lapų arba garstyčių sėklų.* Marinato skonį galima reguliuoti pagal savo skonį. Jei mėgstate saldesnius agurkus, įdėkite daugiau cukraus. Jei mėgstate aštresnius, įdėkite daugiau aitriosios paprikos arba krienų.* Sterilizavimas yra labai svarbus, norint išvengti pelėsio ir užtikrinti ilgą galiojimo laiką.* Laikant marinuotus agurkus šiltoje vietoje, jie gali sugesti.

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

* Per didelis kiekis acto gali padaryti agurkus per rūgščius ir minkštus. Laikykitės recepto proporcijų.* Per mažas druskos arba cukraus kiekis gali lemti, kad agurkai suges.* Nepakankamai sterilizuoti stiklainiai gali lemti pelėsį ir gedimą.* Per ilgas pasterizavimas gali padaryti agurkus minkštus.

Marinuotų agurkų variacijos: eksperimentuokite su skoniais!

* Aštrūs agurkai: Į marinatą įdėkite aitriosios paprikos, čili dribsnių arba garstyčių sėklų.* Saldūs agurkai: Į marinatą įdėkite daugiau cukraus arba medaus.* Agurkai su žolelėmis: Į marinatą įdėkite šviežių bazilikų arba mėtų.* Agurkai su daržovėmis: Į stiklainius su agurkais įdėkite morkų, svogūnų, paprikų arba žiedinių kopūstų.

Agurkų marinavimas su citrinos rūgštimi

Citrinos rūgštis, skirtingai nei actas, suteikia švelnesnį, gaivesnį rūgštumą, kuris ne taip stipriai užgožia natūralų agurkų skonį. Tai ypač svarbu, jei norite, kad agurkai išliktų traškūs ir aromatingi. Be to, citrinos rūgštis yra natūralus konservantas, padedantis apsaugoti agurkus nuo gedimo ir užtikrinti jų saugumą ilgesnį laiką.Ingredientai:
  • Agurkai (kiek telpa į stiklainį)
  • 1 litras vandens
  • 2 šaukštai druskos (be kaupo)
  • 4 šaukštai cukraus (be kaupo)
  • 1 šaukštelis citrinos rūgšties (be kaupo)
  • 2-4 skiltelės česnako (priklausomai nuo dydžio ir skonio)
  • Krapų skėtis (arba stiebai ir lapai)
  • Keli juodųjų pipirų grūdeliai
  • 1-2 lauro lapai
  • Nedidelis gabalėlis krienų šaknies (arba lapų)
  • (Nebūtina) Vyšnių lapai, serbentų lapai, garstyčių sėklos, aitrioji paprika
Paruošimas:
  1. Paruoškite agurkus: Kruopščiai nuplaukite agurkus ir nupjaukite galiukus. Jei agurkai didesni, galite juos supjaustyti į ketvirčius arba griežinėliais.
  2. Paruoškite stiklainius: Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius. Tai galima padaryti verdant juos vandenyje 10-15 minučių arba naudojant orkaitę.
  3. Sudėkite prieskonius į stiklainius: Į kiekvieną stiklainį dėkite česnaką, krapus, pipirus, lauro lapus, krienus ir kitus pasirinktus prieskonius.
  4. Sudėkite agurkus į stiklainius: Glaudžiai, bet ne per stipriai, sudėkite agurkus į stiklainius. Palikite šiek tiek vietos viršuje.
  5. Paruoškite marinatą: Puode sumaišykite vandenį, druską ir cukrų. Užvirkite ir maišykite, kol druska ir cukrus visiškai ištirps.
  6. Supilkite marinatą į stiklainius: Atsargiai supilkite karštą marinatą į stiklainius su agurkais, paliekant maždaug 1 cm tarpą nuo viršaus.
  7. Įberkite citrinos rūgštį: Į kiekvieną stiklainį įberkite atitinkamą kiekį citrinos rūgšties (apie 1 šaukštelį į 1 litrą).
  8. Užsukite dangtelius: Sandariai užsukite stiklainių dangtelius.
  9. Pasterizuokite (nebūtina, bet rekomenduojama): Jei norite užtikrinti ilgesnį galiojimo laiką, pasterizuokite stiklainius. Į didelį puodą įdėkite rankšluostį ant dugno, sudėkite stiklainius ir užpilkite juos vandeniu, kad apsemtų maždaug 2/3. Užvirkite ir virkite 10-15 minučių (priklausomai nuo stiklainių dydžio).
  10. Atvėsinkite: Išimkite stiklainius iš vandens ir leiskite jiems visiškai atvėsti aukštyn kojomis. Patikrinkite, ar dangteliai sandarūs. Jei dangteliai įdubę, tai reiškia, kad stiklainiai užsandarinti teisingai.
  11. Laikykite: Laikykite marinuotus agurkus vėsioje, tamsioje vietoje.