pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių pyragas su filo tešla: receptas ir gaminimo paslaptys

Obuolių pyragas su filo tešla - tai vienas iš lengviausiai paruošiamų ir labiausiai paplitusių gaminių iš tešlos. Jo oro ir trapumo paslaptis - ploniausi, ne storesni nei popieriaus lapas, šios nuostabios tešlos sluoksniai. Šiek tiek egzotiškas, bet tuo pačiu ir labai savas - filo tešlos pyragas su plikytu kremu. Šis receptas yra labai paprastas ir nereikalaujantis praleisti daug laiko virtuvėje ar sudėtingai žaisti su tešla, todėl tikrai tinka ir tiems, kurie nelabai mėgsta gaminti desertų. O rezultatas tikrai nustebins visus, nes traški filo tešla puikiai dera su šilkiniu plikytos tešlos kremu, o visus skonius apjungia paprastas, bet labai čia tinkantis cukraus ir medaus sirupas.

Ingredientai

  • Filo tešla
  • Obuoliai
  • Sviestas
  • Cukrus
  • Cinamonas
  • Razinos (nebūtina)
  • Kiaušiniai
  • Pienas
  • Semolinos miltai
  • Krakmolas
  • Citrinos žievelė
  • Vanilės ekstraktas
  • Medus

Filo tešlos paruošimas

Apie filo tešlą pradedantieji tikrai ras nemažai informacijos mano blog’e. Jau lyg ir pavyko išsiaiškinti, kad šios tešlos jau galima įsigyti Lietuvos supermarketuose. Filo tešlos panaudojimo būdų - begalės. Tai vienas iš lengviausiai paruošiamų ir labiausiai paplitusių gaminių iš tešlos.

Tešlos sluoksnių formavimas

Ant stalo paviršiaus paklojame vieną filo tešlos lakštą ir jį visą šepetėliu patepame lydytu sviestu arba aliejumi. Ant viršaus klojame kitą filo tešlos lakštą.

Įdaro paruošimas

Visą paviršių pabarstome obuolių skiltelėmis, razinomis, pabarstome cukrumi ir cinamonu.

Obuolių įdaras

Supjaustyti obuolius plonom skiltelėm. Aš nelupau, nes buvo raudoni, norėjau, kad savo raudonumu mano kūrinį papuoštų, bet jei esat įpratę obuolius lupti, tai pirmyn, lupkit. Sumaišyti obuolius su cukraus pudra, migdolais, razinomis, cinamonu ir smulkinta apelsino žievele.

Plikytas kremas

Paruoškite plikytą kremą. Į prikaistuvį supilkite pieną, cukrų ir semoliną miltus. Viską maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol ištirps cukrus. Dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite kiaušinį, kiaušinio trynius, krakmolą ir supilkite į maišomą pieno, cukraus ir miltų masę. Įtarkuokite citrinos žievelę, įpilkite vanilės ekstrakto ir viską gerai išmaišykite. Gražinkite puodą ant didesnės nei vidutinė kaitros ir kaitindami intensyviai maišykite, kol kremas sutirštės ir pradės „pūsti burbulus“. Tada nukelkite nuo kaitros ant karščiui atsparaus, šalto paviršiaus ir maišykite dar minutę. Sudėkite sviestą, išmaišykite ir uždengę puodą atidėkite į šalį.

Pyrago formavimas

Atsargiai suvyniojame, pradedami nuo siauresnio krašto, esančio arčiau mūsų. Perkeliame į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi.

Soufra pyrago gaminimas

Filo tešlos lapelius po vieną atskyriau ir aptepiau tirpintu sviestu. Sviestu sudrėkintus filo tešlos lapelius laisvomis raukšlėmis lengva ranka formavau į armonikėles, o jas kepimo formoje susukau į spiralę. Trumpai apkepiau, kad tešla taptų traški. Plikytą kremą primenantį kiaušinių - grietinėlės įdarą iš lėto supyliau ant viršaus, užpildant susidariusius tešlos tarpelius ir raukšles. Gaivumui suteikti išdėliojau uogas - pagal sezoną rinkausi avietes ir šilauoges. Jos čia tinka tobulai ir nuostabiai dera su citrinos žievelės suteikiama citrusine nata (įtarkavau citrinos žievelės į įdarą). Pabaigai nusprendžiau pyragą apibarstyti pistacijomis, nes jos - skaniausi riešutai ir labai tinka su avietėmis.

Eiga štai tokia:Filo tešlos lapelius po vieną atskyriau ir aptepiau tirpintu sviestu.Sviestu sudrėkintus filo tešlos lapelius laisvomis raukšlėmis lengva ranka formavau į armonikėles, o jas kepimo formoje susukau į spiralę. Trumpai apkepiau, kad tešla taptų traški.Plikytą kremą primenantį kiaušinių - grietinėlės įdarą iš lėto supyliau ant viršaus, užpildant susidariusius tešlos tarpelius ir raukšles.Gaivumui suteikti išdėliojau uogas - pagal sezoną rinkausi avietes ir šilauoges. Jos čia tinka tobulai ir nuostabiai dera su citrinos žievelės suteikiama citrusine nata (įtarkavau citrinos žievelęs į įdarą).Pabaigai nusprendžiau pyragą apibarstyti pistacijomis, nes jos - skaniausi riešutai ir labai tinka su avietėmis.

Pyrago kepimas su plikytu kremu

Neaukštą kepimo indą ištepkite tirpintu ghee sviestu, klokite filo tešlos lakštą palikdami trečdalį tešlos išlindusios ir ištepkite jį sviestu. Klokite kitą lakštą palikdami trečdalį tešlos kitoje pusėje, jį taip pat ištepkite sviestu. Taip, „gėlės žiedlapių principu“, dėliokite tešlos lakštus, kol turėsite 10 sluoksnių. Uždėjus paskutinį lakštą jo sviestu netepkite. Supilkite anksčiau paruoštą plikytą kremą ir pradėkite lankstyti tešlą ant viršaus. Lankstykite palamdytai ir netvarkingai, kad liktų oro tarpeliai tarp lakštų. Kiekvieną sluoksnį negausiai patepkite lydytu sviestu. Užlankstę viršutinį sluoksnį, sviesto užtepkite gausiau, kad susiteptų visi lakštai.

Likusius laisvus tešlos lakštus sutepkite sviestu, sulamdykite ir dėkite ant pyrago viršaus. Taip paruoštą pyragą dėkite kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 30-35 minutes, kol pyragas įgaus gražią, tamsiai gintarinę spalvą. (jeigu pyragas nepaskrus, pridėkite papildomas 5-10 minučių, arba keletai minučių įjunkite ventiliatoriaus funkciją).

Kepimas

Filo tešlą išvynioti ir pridengti kuo nors. Skardą patepti sviestu. Kloti filo tešlą lakštas po lakšto, vis patepliojant tirpintu sviestu. Aštriu peiliu įpjauti paviršių ir siųsti viską į orkaitę.

Sirupas

Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą.

Sirupas Soufra pyragui

Viršui sulaistyti įprastai reikėtų virti cukraus sirupą, bet puikiausias būdas sutaupyti dar daugiau laiko ir energijos - naudoti „Dansukker“ šviesųjį sirupą. Tai neutralaus skonio cukraus sirupas, be jokių priedų. Puikiai sudrėkina ir pasaldina pyragą būtent tiek, kiek norisi.

Pyrago sulaistymas

Iškepusį pyragą sulaistykite šviesiu sirupu, kad taptų drėgnesnis.

Mini pyragėliai su obuoliais

Siūlome paprastą naminių mini pyragėlių su obuoliais receptą. Jį galite patobulinti pasunkindami arba pakeisdami įdarą. Paruoštus obuolius supjaustykite vidutiniais arba mažais kubeliais, pjaustymo dydis priklauso tik nuo jūsų skonio. Keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto, sudėkite obuolius ir cukrų. Troškinkite obuolius 3 minutes, kol suminkštės, supilkite likerį. Garinkite jį 1 minutę.

Mini pyragėlių formavimas ir kepimas

Paruoškite silikonines formeles. Perpjaukite filo tešlą į 4 vienodus gabalėlius, kad tilptų į formeles. Tešlą sudėkite į paruoštas formeles taip, kad kraštai būtų išsikišę per kraštus. Uždėkite sluoksnį įdaro. Tada dėkite antrą tešlos sluoksnį ir vėl sluoksnį obuolių. Sluoksnių kaitaliojimo skaičius priklauso nuo jūsų pageidavimų ir nuo formos dydžio. Viršutinio tešlos sluoksnio kraštus užlenkite į vidų aplink formos kraštus. Įdėkite formeles į 180 ℃ įkaitintą orkaitę. Kepkite obuolių mini pyragėlius 15-20 min. Kepimo laikas priklauso nuo formelių dydžio, obuolių pjaustymo. Tešlos spalva turėtų tapti auksinė, o viršus - traškus.