Šaldytuvas dažnai asocijuojasi su šviežumu, tačiau ne visada tai yra tiesa. Kai kurių maisto produktų negalima laikyti šaldytuve, o kai kuriuos galima laikyti pagal pageidavimus.
Ar galima duoną laikyti šaldytuve?
Keista, bet duoną geriausia laikyti duoninėje - ji buvo išrasta ne veltui. Laikoma žemoje temperatūroje duona labai greitai praranda savo drėgmę. Dėl to jos skonis gerokai suprastėja. Pelėsis žemoje temperatūroje vystosi lėčiau, tačiau jei procesas jau prasidėjo, jo sustabdyti nebebus įmanoma.
Alternatyvūs duonos laikymo būdai
Faye rekomendavo ją laikyti „duonos spintelėje, kad sulėtintumėte jos kietėjimą ir kad duona ilgiau liktų šviežia“.
Ką daryti, jei duona pradėjo pelyti?
Jei atsitinka taip, kad atsirado nors mažam pelėsis, nevalgome tokios duonos, nes duona yra visa užkrėsta pelėsiu, nors ir akimi jo nematai.
Bičių duonelė: natūralus ir vertingas produktas
Bičių duonelė (bičių duona) išties yra nepaprastas bičių sukurtas produktas. Bet kas gi ta bičių duonelė?
Kas yra bičių duonelė?
Bičių duonelė - tai supresuotos ir meduje konservuotos (raugintos) žiedadulkės. Šis bičių gaminys duona vadinamas dėl specifinio duonos raugą primenančio fermentuoto skonio. Be to, mažos šešiakampės granulės tikrai panašios į miniatiūrinius duonos kepaliukus.
Kaip atsiranda bičių duona?
Žiedadulkes bičių duonelei gaminti bitė surenka ant kojelių. Jei kada matėte bitę su geltonais nešulėliais ant kojų - tai buvo būtent tas žiedadulkių gumulėlis, kurį ji, grįžusi namo, perdavė kitoms darbininkėms, kad saugiai padėtų į korio akutę. Kai korio akutė standžiai pripildoma žiedadulkių, bitės ją užlieja medumi ir užsandarina. Taip saugiai užkonservuota bičių duona brandinama 3 savaites, kol yra visiškai paruošta valgyti tiek bitėms, tiek mums.
Jei mes valgome ir picas, ir bulves, ir mėsą, ir vaisius, ir daržoves, ir, ir, ir… Tai bitės nelabai turi iš ko rinktis. Tik negalvokit, kad jos skundžiasi - priešingai. Per vasarą jos pasigamina super maisto ir visą žiemą juo minta. Dalį šių atsargų sudaro bičių duona, o kitą - medus.
Jei tokia didelė yra bičių duonelės nauda bitėms, ji tikrai gali būti tituluojama super maistu. Pagalvokime, jei bitės su šiais dviem produktais išgyvena visus žiemos speigus, jie tikrai yra ypatingi. Be to, bičių duonelė yra vienintelis jų baltymų šaltinis. Ar nebūtų šaunu, jei ir mums nereikėtų visą žiemą eiti į parduotuvę pirkti maisto, o jėgų darbams atlikti suteiktų tik bičių duonelės vartojimas?
Kaip renkama bičių duonelė?
Bitininkai bičių duonelę kula, kaip kokius grūdus. Kadangi avilyje pakankamai šilta, vos iš avilio išimtas korys su bičių duona yra šiltas, duona gana minkšta. Tam, kad ją galėtume išimti ir atskirti nuo vaško nesudarkę vientisumo - korius atšaldome ir su specialia įranga duonelę tiesiog iškratome į talpyklas. Po to ji džiovinama žemoje temperatūroje (lyg avilyje) ir pagaliau supakuota pasiekia Jūsų namus.
Iš ko susideda bičių duona?
Bičių duona, kaip ir kiekviena organinė medžiaga, sudaryta iš angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Daugiausia joje angliavandenių - gliukozės, fruktozės, sacharozės ir arabinozės. Be angliavandenių, apytiksliai penktadalį sudėties sudaro įvairios aminorūgštys. Bičių duonelėje taip pat galima rasti apie 40 sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių, nors ir ne didelėmis, bet svarbiomis proporcijomis. Tarp jų galima rasti ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių, kurios itin svarbios žmogaus organizmui, nes jų negalime pasigaminti ir būtinai turime gauti su maistu. Ypatingas bičių duonelės savybes jai suteikia polifenoliai flavanoidai ir polifenolinės rūgštys.
Bičių duonelės sudėtis
| Sudėtis | % |
|---|---|
| Baltymai | 23 % |
| Riebalai | 3 % |
| Angliavandeniai | 24 - 35 % |
| Vitaminai ir mineralinės medžiagos | 3 % |
| pH | ~4,3 |
Vitaminai ir mineralinės medžiagos įvairiomis proporcijomis: C, B1, B2, E, K, B7, B9, B3, Fe, Ca, P, K, Cu, Zn, Se, Mg.
Bičių duonelės nauda: priešuždegiminis, antibakterinis, priešvėžinis poveikis.
Bičių duonelės vartojimas: dažniausiai rekomenduojama vartoti po arbatinį šaukštelį per dieną.
Džiovintos bičių duonelės galiojimo laikas: neribotas.
Kuo naudinga bičių duonelė?
Bičių duonelė nauda išsiskiria iš žiedadulkių, nes ji yra lengviau virškinama ir pasisavinama. Be to, bičių duonelę valgyti gali ir mažas, ir didelis, nes šie gamtos “vitaminai” labai mėgstami mažųjų dėl gero skonio, o didžiųjų - dėk neįkainojamų savo savybių.
- Regeneraciją skatinantis poveikis: Dėl gausios savo sudėties, bičių duona gali padėti sergant avitaminoze ar kitomis vitaminių trūkumo sukeltomis ligomis (anemija ar esant geležies trūkumui), susižeidus, gausiai nukraujavus, sveikstant po įvairiausių traumų. Ji pasižymi stipriu regeneruojančiu poveikiu visoms organizmo ląstelėms.
- Antibakterinis poveikis: Bičių duonelė veikia mikroorganizmus, net tuos, kurie turi atsparumą antibiotikams. Tai ją paverčia stipriu natūraliu antibiotiku be šalutinio poveikio. Joje esantys fermentai ir kiti organiniai junginiai stabdo mikroorganizmų dauginimąsi ir padeda mums kovoti su pačiomis įvairiausiomis infekcijomis. Taigi bičių duonelės nauda ir pagalba mūsų organizmo gynybinėms pajėgoms yra didžiulė ir labai svarbi. Ypač šaltuoju metų laiku.
- Antioksidacinis poveikis: Mokslininkai teigia, kad dėl savo antioksidacinio poveikio, bičių duona gali turėti teigiamų savybių kovojant su laisvųjų radikalų padariniais bei atliekant profilaktiką. Ji taip pat teigiamai veikia organizmo mikroflorą ir padeda atsistatyti po gydymo antibiotikais. Jos įtraukimas į racioną gali padėti sužadinti imunitetą, jį aktyvinti, nes įvairios sudedamosios dalys teigiamai veikia kraujo komponentų gamybą ir sintezę. Atlikti tyrimai rodo, kad bičių duonelė teigiamai veikia gliukozės ir lipidų koncentraciją kraujyje taip padėdama apsisaugoti nuo lėtinių širdies ir kraujagyslių ligų.
- Centrinę nervų sistemą sužadinantis poveikis: Bičių duonelę rekomenduojama vartoti protinį darbą dirbantiems ar didelį stresą patiriantiems asmenims, nes ji padeda atsistatyti ne tik fiziškai, tačiau turi ir stresą mažinančių savybių. Taip pat bičių duona skatina nervų sistemos regeneraciją, gerina dėmesio koncentraciją ir atmintį. Taigi, reguliarus bičių duonelės vartojimas skatina centrinės nervų sistemos regeneracines savybes bei pagerina visus protinio pajėgumo aspektus.
- Priešvėžinis poveikis: Mokslininkai nustatė, kad bičių duonelė ypatinga tuo, jog ji neigiamai (toksiškai) veikia vėžines ląsteles, o mūsų kūno ląstelėms ji turi net teigiamą poveikį.
Kaip vartoti bičių duonelę?
Kadangi ji maistas, o ne vaistas, bičių duonelės vartojimas ir dozavimas nėra oficialiai nustatytas. Apiterapeutai rekomenduoja suaugusiesiems kasdien suvartoti po arbatinį šaukštelį ar pusantro (~20 g). Bičių duonelė vaikams iki 3 metų turėtų būti duodama atsargiai dėl galimų alerginių reakcijų (žiedaulkėms, medui). Vėliau duodama tiek grūdelių, kiek vaikui yra metų.
Bitininkas Ignas valgyti bičių duonelę rekomenduoja pirmojoje dienos pusėje. Tikrai ne vakare. Kadangi ji turi energizuojančių savybių, geriausia ją vartoti ryte ar prieš pietus.
Bičių duona yra geriau pasisavinama, nei žiedadulkės. Kuo ji labiau susmulkinama - tuo pasisavinama geriau, todėl mes rekomenduojame bičių duonelės šaukštą ištirpdyti šiltame vandenyje ir įdėjus šaukštelį medaus išgerti. Jei bičių duonelę kada valgyti, o ne išgerti norėsi, tai sukramtyk ją kuo geriau ir lėtai, palaikydamas burnoje nuryk. Dalis angliavandenių būtent burnoje ištirps ir suteiks ne tik malonų skonį, tačiau ir energijos pliūpsnį. Taigi, gali ją išbandyti vietoj kavos.
Kaip ir bet kokio natūralaus produkto, bičių duonelės nauda nėra žaibiška. Tik nuoseklus vartojimas gali duoti teigiamų rezultatų, apie kuriuos rašėme anksčiau. Jei norima greičiau atsistatyti po ligų ar traumų, galima keletą savaičių pavartoti padvigubintą bičių duonelės kiekį (~40 g), nei rekomenduojama.
Bičių duonelės kaina ir galiojimo laikas
Kadangi jos savybėms didelę įtaką turi augalai, iš kurių ji surinkta bei tinkama džiovinio temperatūra, visa parduodama bičių duona nėra vienoda. Aukštoje temperatūroje džiovinta duonelė netenka dalies savo maistingųjų savybių.
Tam, kad bičių duoną būtų galima laikyti beveik neribotą laiko tarpą, bitininkai ją džiovina. Džiovintos bičių duonelės galiojimo laikas yra keleri metai. Žinoma, jei ištversite jos nesuvalgę. Kaip ir visi maisto produktai, ją rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje.
Mums skaniausia - nedžiovinta bičių duonelė. Pastarąją vartojant reikia laikyti šaldytuve, o nevartojant - šaldiklyje. Taip ji išlieka šviežia ir minkšta.
