Labai dažnai vaikučius beria nuo pat pirmųjų dienų. Tačiau ne visada tai yra alerginis bėrimas. Kartais spuogeliai ant veido atsiranda dėl mamos hormonų, kuriuos vaikas gauna kartu su motinos pienu. Gali būti, kad kūdikiui bėrimais pasireiškiantis odos uždegimas būna ne dėl alergijos vienam ar kitam maisto produktui, kurį suvalgė mama, o dėl atopinio dermatito.
Alergija kūdikiams
Alergija (graikų k. allos - kitas + ergeia - veikimas) - tai padidėjusi organizmo imuninės sistemos reakcija į įvairias aplinkos medžiagas, kurios nėra pavojingos ir kurias nealergiški asmenys toleruoja gerai. Organizmui vėl susidūrus su tuo pačiu alergenu, įvyksta alerginė reakcija.
Jei vaiko bent vienas iš tėvų yra alergiškas, didesnė tikimybė, kad ir vaikas turės vienokią ar kitokią alergiją (bet ne būtinai tiems patiems alergenams). Jeigu iki primaitinimo pradžios jokios alerginės reakcijos nepasireiškė, alergijų tikimybė yra nedidelė. Jei mažyliui paragavus naujo produkto pasireiškia panašūs į alergiją požymiai, kurį laiką neduokite to maisto produkto, po kiek laiko vėl pabandykite.
Dažniausiai alergiją sukelia karvių (taip pat ožkų) pieno produktai, kiaušiniai, kviečiai, žuvys, riešutai, sojos. Kuo vėliau duokite ragauti ir kivių. Įvairios žolelės taip pat gali sukelti alergiją, todėl žolelių arbatos vaikams siūlykite tik retkarčiais. Į alergiją linkusiam mažyliui pablogėti gali ir nuo ramunėlių, čiobrelių ar kmynų arbatos.
Jeigu jūsų mažylis yra alergiškas kuriam nors maisto produktui, net jei alergija nėra ryški, alergologai pataria jį iš vaiko raciono visiškai išbraukti.
Dažniausi alergenai ir jų pakaitalai
- Alergija gyvūninės kilmės (karvių, ožkų, avių ir kt.) pieno baltymams: siūlomi vartoti pakaitiniai produktai: ryžių pieno gėrimas, sojų pienas, avižų pienas, žemės riešutų arba migdolų pienas, bolivinių balandų pieno gėrimas, kokosų pienas, sojų, ryžių arba avižų grietinė, palmių, žemės riešutų arba kokosų sviestas, saulėgrąžų branduolių margarinas, sojų varškė.
- Alergija kviečiams: siūlomi vartoti pakaitiniai produktai: grikiai, kukurūzai, linų sėmenys, ryžiai, ankštinės daržovės, burokėliai, gūžinės salotos, kopūstai, soros, riešutai, bulvės, bolivinės balandos (lot. ChenopodiumquinoaWilld.), sago kruopos (gaminamos iš palmių arba bulvių ir kukurūzų krakmolo), sorgų kruopos (lot.
Jei paaiškėja, kad jūsų mažylis yra alergiškas vienam ar kitam produktui, yra galimos ir kryžminės reakcijos. Jei jis alergiškas karvių pienui, atsargiau reikėtų valgyti jautieną ir veršieną. Jei netinka vienos rūšies riešutai, greičiausiai organizmui netiks ir kiti. Beržų žiedadulkėms jautrūs vaikai gali būti alergiški obuoliams, morkoms, kiviams, persikams, abrikosams, kriaušėms, lazdynų riešutams, salierams.
Visuomet, kai įtariate, kad mažyliui netinka kurie nors maisto produktai, jų nebevartokite ir ieškokite produktų, kuriais galite juos pakeisti.
Mitybos įtaka alergijoms
Formuojant vaikų sveikos mitybos įpročius, nuo mažų dienų galime padėti užkirsti kelią alergijos plitimui. Dauguma alergijų atsiranda dėl nusilpusios imuninės sistemos ir užsiteršusio organizmo. Tikriausiai daug kam žinomi tokie alergijos simptomai, kaip: užgulta nosis, čiaudulys, niežtinčios, paraudusios akys, bėrimas. Šie simptomai gali būti gydomi, pasitelkiant sveikos mitybos įpročius.
Esant alergijos simptomams, rekomenduojama sumažinti perdirbto ir rafinuoto maisto vartojimą. Vietoj to siūloma valgyti daugiau: vaisių, daržovių ir nesmulkintų grūdų. Suvartoti kuo mažiau gyvulinių baltymų (jautiena, kiauliena, vištiena, pieno produktai), išskyrus žuvį.
Atopinis dermatitas
Dar viena su bėrimais susijusi, gana dažnai vaikams pasitaikanti liga apie kurią tėvai turi žinoti: atopinis dermatitas. Atopinis dermatitas - lėtinė liga, pasireiškianti nuolatiniu odos niežuliu, sausumu ir uždegiminiais procesais: paraudimu, patinimu, žaizdelėmis.
Dažniausiai (90 proc. Atopinis dermatitas kūdikiui gali pasireikšti netgi nuo 2-3 mėnesių amžiaus. Dažniausiai tokiu atveju pažeidžiami skruostai ir skalpo oda. Jeigu liga pasireiškia tarp 2 metų amžiaus ir paauglystės, bėrimas paprastai atsiranda alkūnių ir kelių odos raukšlėse, taip pat ant kaklo, riešų, kulkšnių arba odos klostėje tarp šlaunies ir sėdmenų.
Tačiau reikia nepamiršti, kad kai kurie maisto produktai gali sukelti atopinė dermatitą. Atopinio dermatito paūmėjimą sukelia tie patys maisto produktai, kaip ir alergiją maistui: pienas ir jo produktai, kiaušiniai, kviečiai, soja, žuvis ir jūrų gėrybės, riešutai (ypač žemės riešutai), šokoladas, citrusiniai vaisiai, ankštinės daržovės, pomidorai, vynuogės ir net avokadas.
Atkreipkite dėmesį ar vaikui, duodant kurį nors iš šių maisto produktų, neatsirado atopinio dermatito simptomų. Labai svarbu žinoti, kad dažnai žmonės yra alergiški ar jautrūs tiems produktams, kuriuos jie labiausiai mėgsta ir sako, kad be jų negalėtų gyventi. O tai yra dėl to, kad kai organizmas negauna šio maisto, jis siunčia į smegenis signalą.
Ką daryti pastebėjus alergijos simptomus?
Užkirsti kelią ligai yra gana paprasta, jei laiku pastebėsite simptomus. Atsiradus alergijos simptomams, rekomenduojama apsilankyti pas alergologą.