Karšti patiekalai Velykoms
Velykų stalas neįsivaizduojamas be karštų ir sočių patiekalų. Ant Velykų stalo galimi visi mėsos patiekalai. Velykos puiki proga paruošti ką nors sudėtingesnio, užimančio daugiau laiko. Patiekalas bus puiki pokalbio tema.
Orkaitėje keptas Velykų kalakutas
Keptas kalakutas yra puikus šventinis patiekalas. Itin tinka kai susirenka didelė šeima. Nepatingėkite dieną prieš atsikelti anksčiau ir turguje nusipirkti naminį kalakutą. Šaldytas ir atšildytas kalakutas nebus toks skanus kaip šviežias.
Orkaitėje kepto kalakuto mėsa paprastai būna tamsesnė nei pavyzdžiui vištienos, tačiau labai sultinga ir minkša
Ingredientai orkatėje kaptam Velykų kalakutui:
Kepto Velykų kalakuto paruošimo būdas:
Sutriname kmynus, sumaišome su druska ir įtriname kalakutą. Čiobrelius ir kiek sutarkuotų citrinos žievelių sumaišom su sviestu. Išriname šiuo sviestu kalakutą ir dedame į kepimo maišelį.
Kepimo sarda turėtų būti patepta aliejumi. Priklausomai nuo kalakuto dydžio kepame prie 200 laipsnių apie 2 - 3 valandas.
Kalakutas gali būti patiekiamas su bulvėmis. Prie Velykinio kalakuto labai tiks bruknių uogienė, obuolių čatnis.
Faršu įdarytos bulvės Velykoms
Bulvės dažniausiai patiekamos kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo, tačiau šios faršu įdarytos bulvės puikiai tiks kaip pagrindinis karštas patiekalas ant Velykinio stalo. Tai nesunkus, tačiau ypatingai skanus patiekalas, kuri patiks kiekvienam svečiui.
Faršu įdarytos bulvės yra labai paprastas, tačiau sotus patiekalas, kuris ant Velykinio stalo atneša naują skonį
Ingredientai reikalingi faršu įdarytoms bulvėms:
Faršu įdarytų bulvių paruošimo būdas:
Bulves nulupkite ir išpjaukite jų vidų. Morkas sutarkuokite, svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje. Faršą pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su keptomis morkomis,svogūnais ir česnaku.
Bulvių vidų pagardinkite specialiais bulvių prieskoniais, uždėkite kelis griežinėlius marinuoto agurkėlio ir įdarykite faršu.
Velykų patiekalai
Velykos – nuostabi pavasario, atgimimo ir šviesos šventė. Dažniausiai Velykų metu jau gerėja ir šyla orai, nuotaika puiki, kartu su visa šeima susirenkame prie patiekalais nukrauto stalo ir dalinamės vieni su kitais puikiu maistu, šypsenomis bei pokalbiais. Ką gi gaminame Velykų stalui?
Visų pirma, tai – margučiai. Iš anksto, dar prieš Velykų rytą, atliekame šį ritualą – įvairiausiais būdais marginame kiaušinius. Tai pagrindinis Velykų ir ypatingai velykinių pusryčių akcentas. Dar vienas tradicinis Velykų valgis, kurį išsikepame iš anksto – Velykų boba - tradicinis velykinis pyragas – keksas. Šventiniams Velykų pusryčiams dažniausiai yra patiekiami įvairūs šaltieji patiekalai: kiaušiniai ir iš jų pagaminti patiekalai, šviežiai kepta duona, kumpiai ir dešros, salotos, įvairūs sumuštiniai, velykiniai pyragai.
Tradiciniai karšti Velykų patiekalai Lietuvoje kadaise buvo keptas paršelis su žalumynais, avinėlis ir netgi visa kiaulės galva. Dabar tai ruošiame rečiau, vyrauja įvairūs mėsos kepsniai su padažais. Iš kitų kraštų atėjo mada Velykoms kepti žąsį arba antį.
Įdomu pasidairyti ir į kitas šalis bei pasisemti idėjų ten. Kokie Velykų patiekalai vyrauja ten? Daugelyje šalių populiarūs net tik įprasti kiaušiniai, bet ir šokoladiniai kiaušiniai bei zuikiai. Taip pat daug kur vyrauja velykiniai pyragai bei šviežiai keptos bandelės su vaisiais. Stačiatikiai per Velykas kepa tradicinį varškės desertą pascha. Vokiečiai patiekia netikrą zuikį ir kepa mielinius pyragus, kurių viduje padaro skylutes ir įstato margučius, anglai kepa įdarytą ėriuką, mėsos kukulius, kumpį.
Mūsų tradiciniai lietuviški ir kitų šalių Velykų patiekalai Jūsų stalui bus visuomet čia. Kurkime skanią šventę sau ir savo šeimai.

Velykiniai mesos patiekalai
Velykiniai patiekalai tradiciškai susieti su atsinaujinimo simbolika ir su atėjusiu laiku, kai jau nebebaisu sunaudoti pernykštes atsargas. Todėl tradicinių Velykinių patiekalų ruošimas susijęs su panaudojimu to, kas liko po žiemos. Šiais laikais į Velykų šventę žiūrima kaip į galimybę susirinkti šeimai, kuri išsibarsčiusi po visą Lietuvą ar net pasaulį. Tačiau galima manyti, jog ši Velykų dalis buvo svarbi visais laikais.
Prieš Velykų šventės susiejimą su Kristaus prisikėlimu, žydai šiuo metu šventė Pascha. Žydų šeima Paschos vakare aukodavo ėriuką, o tai simbolizavo išsivadavimo iš Egipto nelaisvės naktį. Tuose namuose, kurių rankenos buvo pašlakstytos ėriuko krauju, nemirė pirmagimiai. Maca - bemielė duona, kuri kepama nerauginta, simbolizuoja tuos paplotėlius, su kuriais žydai pabėgo iš Egipto. Po Velykų žydai sunaikina raugintą maistą.
Velykinis stalas dažniausiai būna nukrautas įvairiais tradiciniais ir karštais pateikalais, užkandžiais bei desertais

Velykiniai mesos patiekalai
Tradicinis Velykų stalas daugiausiai susijęs su valstietiškomis Velykų šventimo tradicijomis. Katalikiškame krašte įprastai prieš Velykas laukia septynių savaičių gavėnia ir didžiosios savaitės pasnikas. Velykoms laukia gausus ir sotus stalas. Senesniuose laikuose pirmuoju patiekalu būdavo Velykų boba ir margučiai pašventinti bažnyčioje. Dabar Velykų pyragas tik paragaujamas ir imamasi kitų patiekalų. O kodėl nepakartoti savo senelių patirtį ir neišbandyti bent savaitę pasniko ir Velykines nakties pamaldas. Dažnai mes skubame, ieškome malonumų ir prarandame nedidelius, bet svarbius mus apvalančius įvykius.
Nuostabus šventinis pojūtis grįžtant ankstyvą rytą iš Velykinių pamaldų. Nuovalgio nesijaučia, nors lyg ir turėtum jį jausti po nemiegotos nakties. Ryte susėdus šeimai susidaužiama margučiais ir paragaujama po gabaliuką Velykinio pyrago.
Valstietiškame velykinės bobos recepte senovėje greičiausiai trūkdavo brangaus cukraus. Saldumo pyragui priduodavo džiovintos uogos ir vaisiai. Gausiai susirinkusiai šeimais reikės didelio Velykinio pyrago. Receptas didelei Velykų bobai.
1 kg miltų,
0,5 lpieno,
300 g. sviesto,
200 g. cukraus
4 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
40 g. mielių,
200 g Razinų ir abrikosų, riešutų, kitokių sėklų
Druskos
200 g. cukraus pudros,
Pusė citrinos
Suaktyviname mieles. Tam pašildome pieną sumaišome su 700 gramų miltų. Tada sudedame mieles ir apie 100 g cukraus. Kruopščiai išmaišome ir pastatome šiltai.
Kiaušinių trynius atskiriame ir sumaišome trynius su likusiu cukrumi. Ištirpdome sviestą ir sumaišome su padaryta mase.
Supilame likusius miltus į didelį indą, pilame mielių mišinį, trynių mišinį, dedame druską. Minkome kol pasidarys vienalytė masė kuri nelips prie rankų.
Pradėjus darbus užpilame džiovintus vaisius karštu vandeniu. Padarius tešlą nusausiname vaisius ir supjaustome abrikosus. Sumaišome vaisius su tešla.
Paruošiame kepimo indą. Aliejumi ištepame kraštus, išklojame dugną ir šonus kepimo popieriumi. Sudedame tešlą kuri neturėtų užimti visą tūrį. Dar palaikome apie valandą, kad tešla dar pakiltų.
Kepama orkaitėje įkaitinus iki 180 laipsnių apie valandą.
Neapsieis Velykų stalas be tradicinių įdarytų kiaušinių. Fantazijos ir savų receptų tikriausiai turi kiekviena šeimininkė. Pats "indelis" paruošiamas kietai išverdant kiaušinį. Lengvai kiaušinis nusilups jei išvirus iš karto atšaldysite šaltame vandenyje. Nulupus pjaunama per pusę ir tryniai bus panaudojami įdarams.
