pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vaidos Kurpienės patarimai: naminę bemielę duoną išsikepti paprasta!

Duona - kasdieninis patiekalas, tačiau viena duona - vertinga, o kitos maistinė vertė prilygsta pyragui. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria rinktis bemielę duoną, keptą iš viso grūdo miltų.

Naminė pilno grūdo duona su raugu ir sėklomis

Tokią duoną sudėtinga įsigyti, tačiau išsikepti - visai paprasta. Be to, jums nereikia specialių duonkepių - pakaks paprastos orkaitės ir skardos pyragams ar apkepams.

Ar įsivaizdavote, kad užmaišyti duoną reikia tik 15 minučių? Duona su raugu lyginant su kitomis yra sotesnė, nes išlieka daugiau skaidulų.

Ingredientai:

  • 0,5 l vandens
  • 300 g pilno grūdo ruginių miltų
  • 200 g pilno grūdo spelta miltų
  • Sauja saulėgrąžų
  • 3 v.š. duonos raugo
  • 1 v.š. kmynų
  • 1 v.š. sezamų
  • 1 a.š. druskos

Naminio raugo gaminimo žingsniai:

  1. Į indą supilkite stiklinę ruginių pilno grūdo miltų ir stiklinę šilto vandens.
  2. Viską gerai išmaišykite ir šiltai laikykite 3 dienas (kasdien pamaišykite).
  3. Po 3 dienų galite maišyti pačią duoną.

(Recepto autorė Vilma)

Duonos kepimo gaminimo žingsniai:

  1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus raugą. Lengviausia ir greičiausia tai padaryti su mikseriu, mentelėmis, skirtomis tešlai minkyti.
  2. Įdėkite raugą, perminkykite rankomis ir supilkite tešlą į lydytu sviestu išteptą ir sezamais pabarstytą formą.
  3. Apie 8 valandas duona rūgsta. Suminkykite vakare ir palikite šiltai per naktį. Nepamirškite jos uždengti, kad neapdžiūtų paviršius.
  4. Ryte atsidėkite raugo apie 3 šaukštus su kaupu kitam kartui ir pašauname į karštą orkaitę.
  5. Kepkite 175°C orkaitėje pusvalandį ir dar 1 valandą - 150°C temperatūroje. Temperatūra svarbi, nes kepant krakmolingus produktus svarbu neviršyti +180°C, nes tokioje temperatūroje susidaro kancerogeninė medžiaga - akrilamidai.

Tokia duona ką tik iškepta bus drėgna. Jai reikia duoti parą laiko pastovėti, padžiūti ir tik tuomet valgyti. Šviežiai kepta duona sunkiai virškinama. Iškeptą duoną laikykite padėję ant lentelės arba popieriniame maišelyje. Skani duona išlieka 7-10 dienų. Jei pirmą kartą duona nesigaus - nenusiminkite, kartais duonos drėgnumas priklauso nuo blėkos gylio bei pagaminimo medžiagos.

Ingredientas Kiekis
Vanduo 0,5 l
Pilno grūdo ruginiai miltai 300 g
Pilno grūdo spelta miltai 200 g
Duonos raugas 3 v.š.