Jei kada metuose ir verta užsiimti saldumynų gamyba, tai prieš žiemos šventes: Kalėdas ir Naujuosius metus. Smagiausia, kai kalėdiniai receptai yra įdomūs ir pačiam kulinarui, o rezultatas džiugina ir stebina visą šeimą. Tad dalijamės keliais originaliais saldumynų receptais jūsų šventiniam stalui.
1. Tiramisu - tirpstantis itališkas desertas
Kad ir koks skanus pyragas ar tortas būtų, dažnai valgomas jis atsibosta. Tiramisu kavos tortą italai galėtų laikyti įprastu. Tačiau mūsų stalui - tai vis dar egzotiškas delikatesas, puikiai tiksiantis žiemos šventėms paįvairinti.
Ko jums reikės?
- 5 kiaušinių (geriausia - kaimiški ir kruopščiai nuplauti);
- 500 g maskarponės sūrio;
- 150 ml espresso kavos;
- 50 ml brendžio;
- 130 g cukraus;
- 4 š. kakavos;
- 100 g trapių sausainių.
Gamyba:
- Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
- Trynius išplakite su cukrumi, tada plakant toliau įmaišykite maskarponę.
- Labai gerai iki putų išplakite baltymus ir atsargiais judesiais iš apačios į viršų įmaišykite maskarponės ir trynių masę.
- Įmerkite sausainius į kavą, ištraukite ir išklokite juos pasirinktos formos dugne.
- Ant viršaus sukrėskite sluoksnį pasiruoštos masės, tuomet vėl sluoksniuokite sausainius, galiausiai vėl krėskite sūrį.
- Palaikykite tortą šaldytuve bent 8 valandas.
- Pabaigoje, prieš patiekiant, ant viršaus per tinklelį užbarstykite kakavos.
Kaip patiekti tiramisu?
Nors Tiramisu sudėtyje yra kavos, šis desertas vis tiek puikiai dera prie puodelio kavos! Visgi patariama jį patiekti pirmoje dienos pusėje, jei norite ramaus nakties miego.
2. Panettone pyragas
Svarstote, kokiu pyragu per Kalėdas galėtumėte pradžiuginti savo šeimos narius ir giminaičius? Itališkas pyragas panettone - išties puikus pasirinkimas. Originaliai šis desertas kilęs iš Milano, tačiau šiandien jį savo Kalėdų stalui kepa ne tik italai, tačiau ir užsieniečiai, kurie per šventes svajoja mintimis nuklysti į romantiškąją kulinarinių šedevrų šalį - Italiją.
Panettone - tai purus, mielinis pyragas, primenantis didelį keksiuką. Jo tešla dažniausiai kildinama iš vakaro, vėliau paskaninama vanile, rome arba amareto likeryje mirkytomis razinomis, apelsino žievele. Dažnai pyragui pagardinti naudojami ir kiti džiovinti vaisiai, cukatos, šokolado gabalėliai. Iškepęs pyragas pateikiamas ant stalo. Kartais jis dar pagardinamas ir maskarponės kremu.
Šis tradicinis itališkas kalėdinis pyragas gali būti su įvairiais įdarais, kurie lemia jo turtingą skonį. Šie vaisiai, dažnai apelsinų ir citrinų žievelės, duonai suteikia saldumo ir šiek tiek kartumo, sukuria harmoningą tekstūrų ir skonių derinį. O mėgstantiems šokoladą populiarus pasirinkimas - panetonė su šokolado drožlėmis ar gabalėliais. Šiame variante puikiai dera lengva pyrago tekstūra bei šokolado sodrumas. Taip pat panetonė gaminama su kremo arba grietinėlės įdaru, pasižyminčiu aksominiu ir kreminiu vidumi, kuris papildo erdvią duonos struktūrą. Šis pasirinkimas šventiniam skanėstui suteikia rafinuotumo.
Kaip išsirinkti kokybišką Panettone?
Aukštos kokybės panetonė turi būti sodraus, aromatingo kvapo: jis turėtų būti harmoningas naudojamų ingredientų, pavyzdžiui, citrusinių vaisių, vanilės ir kitų specifinių skonių, pavyzdžiui, šokolado ar džiovintų vaisių, derinys. Stiprus ir malonus aromatas rodo, kad panetonė yra gerai pagaminta ir neabejotinai bus gardi. Taip pat nepamirškite apžiūrėti panetonės išvaizdos: pyragas turėtų būti aukštas, kupolo formos, su aukso spalvos pluta. Paviršius turi būti lygus, be įtrūkimų, gali būti papuoštas lengvu cukraus pudros arba glazūros sluoksniu. Vienoda spalva ir simetriška forma liudija apie pyragą gaminusio kepėjo meistriškumą.
Švelniai suspaudus panetonę ši turėtų atšokti, o jos minkštimas jaučiamas kaip lengvas ir purus. Venkite pernelyg tankaus ar sauso panetonės pyrago. Be to, į šį desertą dedami cukruoti vaisiai, razinos ar kiti ingredientai turėtų būti tolygiai pasiskirstę visame pyrage. Be to, aukštos kokybės panetonė turi palikti ilgai išliekantį ir malonų skonį. Taip pat nevertėtų pamiršti, kad kokybiška panetonė dažnai būna kruopščiai supakuota: pakuotė ar dėžutė turi būti tvirta ir gerai apipavidalinta, atspindėti dėmesį detalėms, kurios buvo skirtos duonos gamybai.
Itališki saldumynai jūsų šventėms
Čia rasite ypatingus itališkus saldumynus, kurie suteiks Jūsų šventėms išskirtinumo ir jaukumo. Mūsų asortimente rasite tradicinius Kalėdinius Panettone pyragus, kuriuose derinamas švelnus pyrago pagrindas su saldžiais priedais, taip pat įvairius kitus itališkus desertus, kaip Torrone, šokoladinius skanėstus ir daug daugiau.
Kiekvienas produktas parinktas atidžiai, kad užtikrintų autentišką itališką skonį ir aukštą kokybę. Šie gardėsiai puikiai tinka kaip šventinės dovanos, puošmena Jūsų šventiniam stalui arba tiesiog malonus užkandis, leidžiantis pasimėgauti Kalėdų dvasia.