pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip sumalti avietes be kavos malūno?

Bėgimas į dangoraižį „Europa“ jau kitą savaitę: svarbu pasiruošti iš anksto

Tai naujienų portalas, skirtas tiems, kurie ieško kokybiškos ir patikimos informacijos. Mūsų tikslas – pateikti aktualią, objektyvią ir naudingą informaciją apie Lietuvoje bei pasaulyje vykstančius įvykius, technologijas, sveikatos patarimus, gyvenimo būdo naujienas ir daug kitų temų, kurios svarbios šiuolaikiniam žmogui.

Aguonų pienas: svarbi šv. Kūčių tradicija (receptas)

Aguonų pienas – vienas iš tradicinių Kūčių patiekalų, kuris ne tik papildo šventinį stalą, bet ir turi gilias simbolines reikšmes. Šis skystis yra neatsiejama Lietuvos Kūčių vakarienės dalis ir dažniausiai vartojamas kartu su kūčiukais, tačiau jis taip pat turi svarbią vietą lietuvių tradicijose ir istorijoje.

Aguonų pienas Lietuvoje buvo žinomas dar senovėje. Jis tradiciškai gaminamas iš maltų aguonų ir vandens, o kartais pridedama šiek tiek medaus, kad suteiktų saldumo. Kūčių vakarą aguonų pienas buvo labai svarbus ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl simbolinės prasmės.

Aguonos senovės lietuvių kultūroje turėjo didelę reikšmę. Jos buvo laikomos vaisingumo ir gausos simboliu, todėl aguonų pienas buvo ne tik maistas, bet ir gerovės, sėkmės ir palankumo linkėjimas. Be to, aguonų pienas buvo dažnai naudojamas kaip ritualinis gėrimas per Kūčias, kad įprasmintų šventę ir padėtų išlaikyti ramybę ir harmoniją namuose.

Aguonų pienas taip pat turi ryšį su senovės lietuvių tikėjimais, kad aguonos – tai magiškas augalas, galintis apsaugoti nuo blogos energijos ir užtikrinti sėkmingus metus. Per Kūčias aguonų pienas simbolizuoja gausą ir vaisingumą, o pats procesas, kaip jis buvo ruošiamas, primindavo žmonėms dvasinį susikaupimą ir pasninko laikymąsi.

Kaip valyti mėsmalę?

Nereikėtų stebėtis, kad malūnėlį reikia tinkamai išvalyti iš karto po kiekvieno naudojimo, nes dirbate su žalia mėsa, kad išvengtumėte kryžminės taršos ir per maistą plintančių ligų. Iš pradžių į mašiną įdėkite vieną ar dvi riekes duonos.

Taip pašalinsite viduje įstrigusius nedidelius mėsos gabalėlius. Po to atsargiai išardykite sistemą, atjungę ją nuo elektros tinklo. Patikrinkite vadove, ar kurią nors dalį galima dėti tiesiai į indaplovę. Norėdami plauti rankomis, pirmiausia kelias minutes pamirkykite visas nuimamas dalis šiltame muiluotame vandenyje, kad išsisklaidytų aliejai ir kiti likučiai, o tada švelniai nuvalykite kempine.

Elektrinio modelio tikrasis variklio pagrindas niekada neturėtų būti panardintas, tačiau jame taip pat neturėtų būti jokių mėsos dalių. Variklio korpuso vidų ir išorę galite valyti drėgna šluoste. Kad išvengtumėte rūdžių ir kitų ankstyvų pažeidimų, po valymo greitai nusausinkite visas dalis indų rankšluosčiu. Niekada nemontuokite šlifuoklio, kol dalys nėra 100 % sausos.

Kada sėjamos aguonos?

Prieš paaiškindami, kaip sėti sėklas aguona, pirmiausia turime žinoti, kada yra geriausias laikas tai padaryti. Svarbu atkreipti dėmesį reikia stratifikacijos laikotarpio, jei ne, jie negalės sudygti. O tai reiškia? Na, o kad sudygtų, šios sėklos pirmiausia turi būti veikiamos šalčio ir šalčio.

Paprastai tinkamas laikas juos skleisti ankstyvą pavasarį. Šiuo metu dar gana tikėtina, kad retkarčiais palis. Jei gyvename ten, kur vasaros gana švelnios, sėklas geriausia išberti rudenį. Taip užtikriname, kad prieš prasidedant dygimo sezonui jie būtų gerai veikiami žemos temperatūros.

Kiek laiko užtrunka, kol sudygsta aguonos?

Kitas klausimas, kuris taip pat mus labai domina, kai svarstome sodinti daržovę – kiek laiko užtrunka sudygti. Jei aguonos buvo pasodintos teisingai ir buvo šiek tiek nušalusios, daigumo laikas paprastai svyruoja nuo dviejų iki keturių savaičių. Kiek laiko jie gali sudygti, priklausys nuo veislės ir aplinkos sąlygų.

Elektrinės mėsmalės

elektrinė mėsos malimo mašinėlė - tai virtuvės prietaisas, naudojamas mėsai malti, kaip ir rodo pavadinimas. Palyginti su rankine mėsmalė, jos yra praktiškesnės ir efektyvesnės. Mėsa sumalama varikliu varomais besisukančiais ašmenimis, o sumalta mėsa surenkama į dubens formos indą.

Kaip žingsnis po žingsnio sėti aguonas

Dabar, kai žinome, kada sėti aguonas, aptarkime, kaip tai padaryti. Galima sakyti, kad šios gėlės nelabai pakenčia persodinimą. Dėl šios priežasties visada geriausia juos sėti naudojant sėklas, o ne pirkti jau išdygusius daigus. Paprastųjų aguonų dažniausiai galima įsigyti bet kurioje sodo parduotuvėje. Dabar pažiūrėkime, kaip juos pasodinti žingsnis po žingsnio:

  1. Pasirinkite sodinimo vietą: Didžioji dauguma aguonų veislių nori būti saulėtoje vietoje, todėl tiks bet kuri vieta, kurioje mažai šešėlio. Taip pat reikia atsižvelgti į dirvožemio kokybę. Daugelis šios gėlės veislių puikiai auga nevaisingoje dirvoje ir uolėtoje vietovėje, tačiau kitoms reikia turtingos dirvos. Prie pastarųjų turėsime šiek tiek prisidėti trąšos.
  2. Atlaisvinkite žemę: Pasirinkę vietą, turime supurenti žemę. Norint pasėti aguonas, nebūtina daryti duobių, jos tiesiog paskirstomos ant paviršiaus. Ruošiant žemę užtenka ją šiek tiek supurenti grėbliu, ne daugiau kaip du su puse centimetro. Jei per daug suarsime žemę, augalas augs sunkiau.
  3. Paskleiskite sėklas: Su naujai pašalinta žeme laikas ant viršaus paskleisti sėklas. Laukinės aguonos numeta sėklas, o vėjas jas gerai išskleidžia. Taigi mes tiesiog turime palikti juos ten, kur jie nukrenta.
  4. Vanduo: Galiausiai belieka tik laistyti. Geriausias būdas tai padaryti – imituoti lietų. Svarbu, kad vieta, kurioje pasodinome aguonas, būtų drėgna, bet neužtvindyta.

Priežiūra po pasodinimo

Pasėjus aguonas būtina jas prižiūrėti, kad jos augtų ir vystytųsi tinkamai. Visų pirma, tai labai svarbu aguonas ploninti. Taip padedame jiems augti ir išauginti daugiau gėlių. Tai tokia paprasta užduotis, kaip dezinfekuotomis žirklėmis nupjauti viršutinę augalo dalį, kad nepažeistumėme kitų aguonų šaknų. Kai tik pamatome sodinukus, galime juos išimti, kad gėlėms būtų daugiau vietos augti. Tarpas, kuris turėtų būti tarp kiekvieno egzemplioriaus, priklauso nuo aguonų veislės. Nors tiesa, kad tai nėra būtina, tai padės gėlėms ir plantacijos išvaizdai.

Aguonainis (aguonų vyniotinis) (Lietuva)

Na, va, pagaliau blog'e vėl yra veikla. Labai atsiprašau tų, kurie vis užsukdavo čia tikėdamiesi naujų receptų ir idėjų. Paskutiniu metu nebuvo visai įkvėpimo nei laiko užsiimti nuotraukomis ir rašymais.

Tikiuosi, blogasis metas jau praėjo ir receptai atsiradinės vis dažniau ir dažniau Tiesa, savaitėlei visai ne už ilgo išvažiuoju atostogoms. Bet kaip tik tuo metu nusimato vienas geras baliukas. Gal pavyks ir nuotraukų padaryti, ir naujų receptų sužvejoti. Žodžiu, matysim kaip ten bus.

Vakar mano pagalbininkė Rūta man pilos davė, kad nekeliu receptų. O dar be to tokio gero ir skanaus kaip šis.


Tešlai:
  • 500 g miltų
  • 1 stiklinė pieno
  • 1 kiaušinis
  • 1 pakelis sausų mielių (naudojau "gyvas")
  • 100 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 2 tryniai
  • žiupsnelis druskos
  • truputis riebalų formai ištepti
  • 1 šaukštas tarkuotų džiūvėsėlių
Įdarui:
  • 200 g džiovintų vaisių, riešutų ir pan.
  • 400 g aguonų
  • 0,5 l pieno
  • 125 g cukraus
  • 2 valgomi šaukštai medaus
  • 2 valgomi šaukštai sviesto
Glajui:
  • 1 pakelis konditerinės tamsaus šokolado masės

Į miltus suberti mieles, cukrų, druską, kiaušinį, 2 vnt. trynių, pieną, užmaišyti tešlą. Įpilti ištirpintą sviestą, tešlą dar kartą suminkyti ir padėti šiltai.

Tešlą reikia palaikyti, kol ji padvigubės.

Susmulkinti džiovintus vaisius ir riešutus. Aguonas 10 min. pavirinti piene, nusunkti, sumalti. Keptuvėje ištirpinti sviestą, sudėti aguonas, cukrų bei medų. Viską kepinti 4 min., tada sudėti smulkintus džiovintis vaisius ir riešutus.