Bulvių ir varškės apkepas - puikus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Šis apkepas sotus, skanus ir lengvai pagaminamas. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti šį nuostabų patiekalą.
Ingredientai
Šiam apkepui reikės šių ingredientų:
- Bulvės
- Varškė
- Rūkyta kiaulienos lašinių (geriau, kad būtų su liesa mėsa)
- Svogūnai
- Kiaušiniai
- Pienas
- Druska
- Juodieji pipirai
- Aliejus
Ingredientų kiekis priklauso nuo jūsų skonio ir norimo apkepo dydžio. Žemiau pateiktas receptas skirtas 4 porcijoms:
- 1,5 kg nuluptų bulvių
- 2 kiaušiniai
- 1 stiklinė pieno
- 50 g rūkytų lašinukų
- 1 svogūnas
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 1 valg. š. aliejaus
- Varškės sluoksniui: 250 g varškės, 1 kiaušinio, 2 arb. š. grietinės, druskos pagal skonį, žiupsnelio peletrūno ir mairūno.
- Padažui: grietinės.
Gaminimo eiga
Štai žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti bulvių ir varškės apkepą:
- Nuskustas bulves sutarkuoti (kaip ruošiant cepelinus), įmušti kiaušinį, įdėti druskos, įberti smulkiai supjaustytų lašinukų, įpilti truputį aliejaus.
- Paimti varškę, į varškę įdėtį smulkiai supjaustytą svogūno galvą, pipirų, druskos ir rūkytų lašinukų. Varškę gerai išmaišyti.
- Skardą iškloti nestoru sluoksniu bulvių masės, ant bulvių užkloti varške, ant varškės likusią bulvių masę.
- Prieš pašaunant į orkaitę, plokštainį galimą apipilti plaktais kiaušiniais.
- Kai plokštainis bus beveik iškepęs, užberti tarkuoto fermentinio sūrio.
Arba, galite naudoti šį receptą:
- Bulves ir svogūną nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite.
- Sukrėskite į kiaurasamtį ir lengvai nusunkite.
- Pieną užvirinkite ir užplikykite bulvių tarkius, tuoj pat gerai išmaišydami.
- Rūkytus lašinukus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite. Į tarkius sudėkite tik spirgiukus be riebalų.
- Kiaušinius išplakite ir supilkite į tarkius, pagardinkite druska bei pipirais.
Varškės įdaras
- Įdarui išplakite kiaušinį ir sumaišykite su varške.
- Sudėkite grietinę, pagardinkite druska bei mairūnu ir peletrūnu, gerai išmaišykite.
Kepimas
- Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir sukrėskite pusę bulvių tarkių. Išlyginkite paviršių ir sukrėskite varškės įdarą.
- Ant jo sukrėskite likusius bulvių tarkius, išlyginkite paviršių ir apšlakstykite aliejumi.
- Dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite maždaug 40-50 minučių.
- Patiekite su grietine.
Šis apkepas puikiai tinka su grietine ar kitu mėgstamu padažu. Skanaus!