Varškės (arba sūrio, angl. cheesecake) tortai visais laikais buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli.
Itin turtingo skonio, kvapnus ir toks gardus, kad kitai dienai jo tikrai neliks.
Tad skubėkite gaminti ir ragauti ypatingai skanaus varškės pyrago.
Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas.
Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms.
Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės.
Norint, kad varškės pyragas visada pavyktų, prisiminkite, jog varškę reikia pertrinti per sietelį - tuomet neliks stambių jos gabaliukų.
Klasikinis varškės pyragas
Ingredientai:
- Varškė - 400 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Cukrus - 1/2 stiklinės
- Vanilinis cukrus - 1/2 arbatinio šaukštelio
Tešlai:
- Sviestas - 100 g
- Miltai - 1 stiklinė
- Cukrus - 1,5 valgomojo šaukšto
- Vanilinis cukrus - žiupsnelis
Gaminimas:
- Sviestą dedame į kamerą, kad atvėstų.
- Kiaušinius mušame į dubenį, išplakame, beriame cukrų, vanilinį cukrų, gerai išplakame, dedame varškę ir gerai išmaišome, galima tai padaryti ir mikserio pagalba.
- Atvėsintą sviestą tarkuojame per stambią tarką, beriame miltus, du šaukštelius cukraus, truputėlį vanilinio cukraus ir viską gerai išminkome rankomis.
- Kepimo formos apačią ir 1-2 cm šonus išklojame tešla (tiesiog lipdome pirštais).
Varškės pyragas su traškiais javainiais ir aviečių džemu
Ingredientai:
- 100 g sviesto
- 60 g cukraus
- 100 g miltų
- 50 g traškių javainių, pavyzdžiui, su kakava ir avietėmis
- Žiupsnelio druskos
Įdarui:
- 300 g varškės
- 1 kiaušinio
- 50 g traškių javainių su kakava ir avietėmis
- 1-2 šaukštų aviečių džemo
Gaminimas:
- 100 g traškių javainių suberkite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite. Padalinkite per pusę - vieną dalį panaudosite tešlos trupiniams, kitą - įdarui.
- Į trintuvo indą sudėkite smulkintą sviestą, cukrų, žiupsnelį druskos bei miltus ir sutrinkite iki trupinių. Pabaigoje suberkite smulkintus javainius, viską sumaišykite.
- Sumaišykite varškę, kiaušinį ir smulkintus javainius.
- 2/3 trupinių suberkite į 22-24 cm skersmens formą, šiek tiek paspauskite, šaukite į orkaitę ir pakepkite 10 min.
- Ant pakepto pagrindo sudėkite varškės įdarą, ant viršaus paskleiskite aviečių džemą ir užberkite trupinių. Šaukite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 min., kol pyragas gražiai apskrus.
Slyvų ir varškės pyragas su granola
Ingredientai:
- 110 g tepamo riebalų mišinio „Vegan block“ (kambario temperatūros)
- 6-7 šaukštų cukraus
- 6 šaukštų kvietinių miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 150 g granolos su cinamonu ir obuoliais
- 9-10 šviežių vidutinių slyvų
- 2 vidutinių bananų
- 1 saujos šilauogių
- 330 g DOBILAS ekologiškos varškės
- 1 kiaušinio
- Keleto pekaninių karijų
Gaminimas:
- Į dubenį dėkite tepamo riebalų mišinio, berkite 4-5 šaukštus cukraus, miltų, kepimo miltelių ir rankomis viską išmaišykite iki trupinių. Jei labai liptų, dėkite daugiau miltų. Palikite šiek tiek pastovėti. Tada berkite granolos su cinamonu ir obuoliais, karijų, viską maišykite ir truputįpamaigykite pirštais.
- Slyvoms išimkite kauliukus, jei slyvos yra didesnės supjaustykite į 4 dalis, jei mažesnės - 2 ar3 dalis. Įpjaustykite bananus, berkite šilauoges ir viską išmaišykite.
- Į kitą dubenį dėkite DOBILAS ekologišką varškę, įmuškite kiaušinį, berkite cukraus ir viskąišmaišykite.
- Ant kepimo skardelės dėkite pyrago kepimo formas. Į ją berkitetrupinių taip, kad jie užpildytų apačią ir šiek tiek juos suspauskite pirštais.
- Į pyrago formą dėkite varškės įdarą, paskirstykite tolygiai. Tada dėkite slyvų įdaro irpaskleiskite po visą pagrindą. Padenkite trupinių sluoksnio kepure, ją šiek tiek prispausdami.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temp.
Greitai pagaminamas labai gardus ir kvapnus pyragas.