Buvau nusiteikus iškepti spanguolinę duoną, visgi po kokių 4 nevykusių kartų, nusprendžiau perduoti estafetę keksui su spanguolėmis. Keksas taip lengvai ir greitai paruošiamas, kad jis pavyks net ir virtuvės naujokams, o rezultatas pradžiugins visus smaližius.
Šiam keksui tiks tiek šviežios, tiek šaldytos spanguolės. Jei ruošite iš šaldytų, iš anksto ištraukite jas iš šaldiklio ir leiskite atšilti. Šiam keksui naudokite šviežias arba šaldytas spanguoles, o šių nereikia net atšildyti: į tešlą dėkite tiesiai iš šaldiklio!
Spanguolės suteikia ne tik atsvarą saldumui, bet ir drėgmės. Todėl džiovintos spanguolės čia netiks.
Spanguolių keksas su baltuoju šokoladu
Reikės:- 150 g cukraus
- 100 g minkšto sviesto
- 2 kiaušinių
- 150 ml natūralaus jogurto
- 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
- 200 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 puodelio spanguolių
- 100 g baltojo šokolado
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
- Baltąjį šokoladą sutarkuokite burokine tarka ar sukapokite mažesniais gabalėliais.
- Išplakite sviestą su cukrumi iki šviesios ir purios masės, maždaug 2-3 minutes.
- Įmuškite po vieną kiaušinį. Įmaišykite jogurtą ir vanilę.
- Po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius, kol viskas susimaišys.
- Įmaišykite spanguoles ir baltojo šokolado drožles. Tešla bus tiršta.
- Gerai išmaišykite, kad susimaišytų visi ingredientai.
- Sudėkite tešlą į riebalais išteptą kepimo skardą.
Keksas su spanguolėmis
Reikės:- 260 g miltų
- 1 a. š. druskos
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 110 g sviesto
- 200 g cukraus
- 1 didelio kiaušinio
- 0,5 a. š. migdolų ekstrakto
- 120 g grietinės
- 2 puodelių šviežių arba šaldytų spanguolių
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kekso kepimo formą ištepkite riebalais.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius.
- Kitame dubenyje plaktuvu suplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite migdolų ekstraktą.
- Suberkite miltus ir keliais judesiais sumaišykite, kol jie sudrėks.
- Įmaišykite grietinę ir galiausiai suberkite spanguoles.
- Kepkite, kol paviršius taps auksinės spalvos, apie 60-70 minučių.
Praėjusią savaitę lankiausi pas savo draugę ir ten pamačiau knygą "Gyventi skanu", kuri buvo išleista dar 2012 metais. Nusprendžiau pavartyti. Iškart susidomėjau keliais pyragais, kuriuos norėsiu išmėginti. O vieną iš jų išmėginau jau vakar - tai močiutės kreminės varškės pyragas su grietine ir spanguolėmis. Gavosi toks paprastas, drėgnas, ne per saldus.
Idealiai tinka pusryčiams, tarsi koks pagerintas varškės apkepas. Dėl grietinės jis išlieka drėgnas net kelias dienas. Taip knygoje patariama, kad spanguoles galima pakeisti vyšniomis be kauliukų, bet aš šio varianto dar nemėginau - kai turėsiu vyšnių būtinai išmėginsiu. Jei Jūs išmėgintumėte, parašykite komentaruose kaip pavyko.
Drėgnas ir sunkus obuolių pyragas su spanguolėmis (alternatyvus variantas)
Ingredientai:- 4 kiaušiniai
- 150 g miltų
- 100 g cukraus
- 50 g sviesto
- 200 g pieno
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- 1,5 kg obuolių, be žievelių ir sėklų, supjaustytų plonomis skiltelėmis (galima naudoti pjaustyklę)
- Šviežios arba džiovintos spanguolės
- Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų ir vanilinį cukrų. Viską išplakame iki purumo.
- Supilame pieną ir tirpintą sviestą. Išmaišome. Dedame persijotus miltus su kepimo milteliais. Palengva išmaišome.
- Galiausiai sudedame obuolius, citrinos žievelę ir spanguoles. Viską gerai išmaišome. Obuolių skiltelės turi apsivelti tešla.
- Tešlą pilame į kepimo skardą, išteptą sviestu, ir dedame kepti. Kepame iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Prieš patiekdami papuošiame ir mėgaujamės.
Kaskart išleisdamas receptą į viešą „gyvenimą“ drauge su juo išleidžiu ir dalelę savo širdies. Man maisto gamyba - ne tik darbas, pomėgis, aistra, bet ir meilė, kvėpavimas, dvasinis pasitenkinimas. Juk meilė geram maistui, kaip ir mylimam žmogui, niekada nesibaigia!
Na, būna, kad ragaujamas patiekalas patinka, būna, kad patinka labai. Bet tokios euforijos, kokią jaučiau ragaudama šį pyragą, nesu jautusi niekada. Receptas pas mane atklydo iš Ukrainos. Ilgai delsiau, kol pagaliau, sumanius gaminti ką nors saldaus, prisiminiau, kad turiu manų kruopų ir džiovintų spanguolių.
Kitų ingredientų visada turiu spintelėse, todėl be vargo užmaišiau tešlą, sukrėčiau ją į kepimo formą ir po valandos jau kaifavome, valgydami labai drėgną, ne itin saldų, spanguolių rūgštele gardintą pyragą. Jis toks drėgnas, kad net neverta barstyti cukraus pudros - ji kaipmat susigeria. Visus recepto matavimus gramais ir mililitrais paverčiau paprastu skaičiavimu stiklinėmis, kokio dydžio ji bebūtų - rezultatas bus puikus, tik pyragas mažesnis arba didesnis. Vidutinio dydžio pyragui naudoju 200ml stiklinę.
Gilensiame inde sumaišau manų kruopas, cukrų ir vanilinį cukrų (ar esenciją), mišinį užpilu stikline karšto vandens, kruopščiai išmaišau ir palieku brinkti 1h. Po valandos spanguoles supilu į koštuvą ir palieku nusivarvėti, o į manus įmaišau kakavos ir kepimo miltelius, aliejų ir miltus. Labai svarbu maišyti tol, kol neliks jokių gumuliukų ar nesusimaišiusių produktų, todėl geriausia naudoti mikserį ar rankinį plakiklį.
Jungiu orkaitę, nustatau 180C. Galiausiai į tešlą įmaišau spanguoles, tešlą pilu į kepimo formą (kaip visada, rekomenduoju silikonines) ir ją šaunu į orkaitę.