Kalafioras, arba žiedinis kopūstas, yra puikus skaidulų ir vitaminų šaltinis. Tai itin universali daržovė, pasižyminti švelniu skoniu, puikiai sugerianti prieskonius ir pritaikoma įvairiems patiekalams. Štai keletas būdų, kaip skaniai ir įdomiai paruošti kalafiorus, įskaitant veganiškus padažus ir kitus patiekalus.
Kepti Kalafiorai Svieste
Keptuvėje svieste kepti kalafiorai (žiediniai kopūstai) - tai vienas iš tų patiekalų, kurių skonis ir paprastumas puikiai dera tarpusavyje. Šis receptas puikiai tinka tiek greitiems pietums, tiek kaip garnyras šalia pagrindinio patiekalo.
Ingredientai:
- žiediniai kopūstai (kalafiorai): 2
- sviestas: 160 gramų
- svogūnai: 2
- kmynai: 1 šaukštelis (nėra būtina)
- druska: pagal skonį
- pipirai: šiek tiek
- kario prieskoniai (jei norisi)
- smulkintas česnakas (jei norisi)
Paruošimas:
- Pirmiausia žiedinį kopūstą (kalafiorą) susmulkiname žiedynais.
- Juos suberiame į pasūdytą verdantį vandenį ir paverdame maždaug 3-5 minutes, kol truputį suminkštėja, bet atsargiai, neperverdame.
- Tuomet nusunkiame ir užpilame šaltu vandeniu, kad žiedinis kopūstas atvėstų, bet išliktų traškus.
- Paskui vandenį nusunkiame.
- Įkaitiname keptuvę ir joje ištirpiname sviestą.
- Svieste pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną iki gražios auksinės spalvos.
- Tuomet sudedame žiedinį kopūstą (kalafiorą) ir kmynus. Troškiname maždaug 10-15 minučių.
- Bebaigiant troškinti pagal savo skonį pagardiname druska bei pipirais.
- Galima, jeigu norisi, dar pabarstyti mėgstamais žalumynais.
Keptas Kalafioras Su Kiaušiniais
Šį kartą noriu Jums parodyti paprastą, bet skanų kepto kalafioro (žiedinio kopūsto) paruošimo būdą su kiaušiniais. Pagaminimas visai paprastas, o skonis puikus.
Man šiuo būdu pagaminti kopūstai skaniausi su pomidorų padažu ir juodos duonos riekele. Gaminant keptus kalafiorus šitaip, padažas privalo gautis saldžiarūgštis bei klampios konsistencijos. Nors mes su vyru tikrai mėgstame įvairiausius mėsos patiekalus, bet šis vienas tokių, kai skanaujame ir mėsos nepasigendame.
Kalafiorų Užkepėlė Su Faršu Ir Bešamelio Padažu
Šį kartą šeimos vakarienei gaminau žiedinio kopūsto (kalafioro) užkepėlę su faršu ir bešamelio padažu. Skonis pranoko visus įmanomus lūkesčius.
Kalafiorų Blynai
Tai yra pats tobuliausias kalafiorų (žiedinių kopūstų) paruošimo receptas. Taip pat jeigu norisi, galite ruošti ir su džiūvėsėliais. Tokiu atveju reiktų juos apvolioti džiūvėsėliuose po apvirimo ir viskas toliau daryti kaip parašyta recepte. Bet man asmeniškai labiau patinka be džiūvėsėlių.
Ingredientai:
- 300 g žiedinio kopūsto kalafioro
- 60 g kiaušinio 1 vnt.
- 50 g kietojo sūrio
- 50 g graikiško jogurto ant iškeptų blynelių
- 2 v. š. miltų pilno grūdo
- 1 a. š. sojos padažo nebūtina
- lydyto sviesto kepimui
Paruošimas:
- Kopūstą ir sūrį sutarkuoti stambia (burokine) tarka, įmušti kiaušinį, įdėti miltus.
- Viską gerai rankomis išminkyti.
- Formuoti kotletus rankomis, ir kepti keptuvėje ant lydyto sviesto. Iš šio kiekio gavosi 8 vnt.
- Gardinti sojos padažu ir jogurtu.
Maistinė vertė (vienai porcijai):
Maistinė vertė | Kiekis | Procentas |
---|---|---|
Kalorijos | 217kcal | 11% |
Angliavandeniai | 15g | |
Baltymai | 16g | |
Riebalai | 11g | |
Vitaminas A | 393µg | 49% |
Vitaminas C | 72mg | 90% |
Kalafioro Steikas
Kalafioro steikas - tai vegetariška, sveika ir skoniu stebinanti vakarų pasaulyje išpopuliarėjusi alternatyva mėsos kepsniui, kuri vis dažniau atrandama ir Lietuvos virtuvėje. Šis patiekalas gaminamas iš storai pjaustytų žiedinio kopūsto riekelių, kepamų orkaitėje iki traškios ir aukso spalvos plutelės. Tai puikus pasirinkimas ne tik vegetarams ar veganams, bet ir tiems, kurie nori sumažinti mėsos kiekį savo mityboje ir papildyti racioną maistingomis daržovėmis.
Orkaitėje keptas kalafioras įgauna sodrų aromatą, lengvą karamelizaciją ir malonią tekstūrą, kuri primena tikrą kepsnį. Šis receptas pabrėžia, kad augalinė mityba gali būti ne tik sveika, bet ir skani, soti bei estetiškai patraukli.
Galimos Ingredientų Alternatyvos:
- Vietoje žiedinio kopūsto galima naudoti romanesko kopūstą - jis suteiks patiekalui unikalią tekstūrą ir švelniai riešutinį skonį.
- Česnako skilteles galima pakeisti česnako milteliais (apie ¼ arbatinio šaukštelio).
- Aliejų galima keisti alyvuogių, kokosų ar avokadų aliejumi.
- Norint intensyvesnio skonio, galima pridėti rūkytos paprikos miltelių arba džiovintų čiobrelių.
- Vietoje keptų bulvių galima patiekti su kuskusu, soromis arba šviežiomis salotomis.
Sočios Augalinės Salotos Su Žiediniais Kopūstais
Ingredientai:
- apie ⅓ žiedinio kopūsto (kalafioro)
- 1 stiklinė virtų žaliųjų arba juodųjų lęšių
- 1 stiklinė virtų bolivinių balandų (kynvos)
- 1 raudonasis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 1 raudonoji paprika, supjaustyta mažais kubeliais
- ½ didelis agurkas, supjaustytas mažais kubeliais
- 2 pomidorai, smulkiai supjaustyti
- 2 dideli ryšulėliai petražolių, smulkiai supjaustytų
- 150 g graikinių riešutų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje
Padažui:
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 6 valg. šaukšt. citrinos sulčių
- tarkuotos ekologiškos citrinos žievelės, pagal skonį
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynėliais ir sudėkite į elektrinį maisto kombainą. Pulsuojančiu režimu susmulkinkite iki ryžių dydžio gabaliukų. Galima smulkinti ir rankiniu būdu su peiliu.
- Smulkintą žiedinį kopūstą kartu su kitais ingredientais (išskyrus riešutus) suberkite į didelį dubenį. Įpilkite padažui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, skonį pakoreaguokite citrinos sultimis, druska ir / ar pipirais.
- Pabarstykite graikiniais riešutais ir iš karto patiekite.