Mėsos vyniotiniai - lietuvių mėgstamas produktas, kuris būtinai puošia šventinį stalą, o taip pat ir naudojamas kasdieniams sumuštiniams. Parduotuvėse galima įsigyti daugybės rūšių mėsos vyniotinių, tačiau namuose juos paruošite tikrai paprastai, greitai, gerokai pigiau ir būsite tikri dėl jų sudėties. Dalinamės patarimais ir receptais!
Mėsos pasirinkimas
Tiek virtus, tiek ir keptus vyniotinius galima gaminti iš įvairios mėsos ir paukštienos, tačiau svarbu, kad pasirinkta mėsa būtų truputį riebesnė, tuomet vyniotinis bus švelnaus skonio, lengvai kramtomas, nesausas ir nesprangus. Taip pat vertėtų pasirinkti gabaliukus su oda, joje yra daug kolageno, kuris gamybos metu suskyla ir virsta želatina, tad vyniotiniai sustings gražesni, juos bus lengviau pjaustyti, jie nebus birūs.
Gamindami vyniotinius galite derinti įvairias mėsos ir paukštienos rūšis, tuomet puikiai subalansuosite gaminio riebumą, jis atrodys dailiau. Pavyzdžiui, vištienos vyniotinius gaminkite iš riebesnių, tamsesnės spalvos ketvirčių ir liesos, baltos filė, paruoštas vyniotinis bus sultingas, tačiau neriebus, marmurinės spalvos. Galite derinti ir kiaulieną bei paukštieną, gamindami vyniotinius iš karkos ir vištienos ketvirčių.
Jautienos vyniotiniai gaminami rečiau, nes ši mėsa sausoka, kietesnė, tinkamesnė troškiniams, guliašams ar trumpai keptiems kepsniams. Jeigu, vis tik, nusprendėte gaminti jautienos vyniotinį, tai negailėkite drėgnumo suteiksiančių priedų, įvairių daržovių, džiovintų vaisių arba vyniotinį tiekite su padažu.
Keptų vyniotinių gamybai tiks ne tik mėsos gabaliukai, bet ir faršas. Jis, siekiant suteikti standumo ir „sulipinti“ masę, sumaišomas su piene pamirkytu batonu, kiaušiniais. Ant kepimo popieriumi užklotos skardos suformuojamas faršo stačiakampis, dedamas omleto, troškintų daržovių, išmirkytų džiovintų vaisių ar kitoks įdaras ir susukamas kuo standesnis vyniotinis, kuris kepamas orkaitėje. Žinoma, faršo vyniotinis gerokai skiriasi nuo įprastinių mėsos ar paukštienos vyniotinių, tačiau taip pat yra skanus bei dailus.
Naminis vištienos vyniotinis su džiovintais pomidorais, slyvomis ir abrikosais
Kai norisi sumuštinio, o pirktinis sūris ar rūkytos dešros pabodo, puikus pasirinkimas - išsikepti tikrą naminį vištienos vyniotinį. Keptas vištos vyniotinis su slyvomis ir saulėje džiovintais pomidorais tiks ir ant duonytės, ir su daržovėmis, kaip sveikas ir sotus užkandis. Svarbiausia, naminiame vištos vyniotinyje nėra jokių blogų priedų, tad skanausite be jokio sąžinės graužimo.
Ingredientai:
- 1 kg vištienos šlaunelių mėsos
- 400 g vištienos filė arba krūtinėlės
- Druska
- Pipirai
- Mėgstami prieskoniai
- Džiovinti pomidorai (nebūtinai)
- Džiovintos slyvos (nebūtinai)
- Džiovinti abrikosai (nebūtinai)
Gaminimas:
- Pirmiausia vištienos šlauneles ir vištos krūtinėlę šiek tiek „paploniname“ virtuviniu plaktuku.
- Tada sudėkite visus prieskonius ir gerai viską sumaišykite.
- Statykite į šaldytuvą vištieną vyniotiniui pasimarinuoti. Aš palaikau per naktį.
- Tuomet imame maistinę kepimo rankovę ir ją prakerpame, kad gautume nemažą stačiakampį lakštą. Ant jo dėliojame marinuotas vištienos šlauneles, per viduriuką paskirstome vištienos filė ar krūtinėlės juosteles.
- Jei norite įvairesnio vištienos vyniotinio skonio, pridėkite džiovintų slyvų arba abrikosų. Jei norite nesaldaus slėgtainio varianto, puikiai tiks džiovinti pomidorai. Leiskite sau pafantazuoti.
- Viską standžiai susukame ir surišame storu siūlu abu galus bei visą susuktą vyniotinį. Gausis 2 vidutiniai vyniotiniai arba 3 mažesni vištienos vyniotiniai.
- Dabar kepsime vištienos vyniotinį. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Paruoštus vištienos vyniotinius sudėkite į skardą ir pašaukite orkaitėn. Kepkite apie 50-60 min.
- Kai iškeps, sudėkite vištos vyniotinius ant skardos ar ant medinės lentelės ir paslėkite (aš tam panaudojau sportui skirtą 12kg girą :). Palikite vištienos vyniotinius slėgtis per naktį.
- Ryte jau galite išvynioti vištienos vyniotinius, pjaustyti ir ragauti. O jei turite kantrybės, ryte įdėkite vištienos vyniotinį į šaldytuvą ir ragaukite po valandos kitos, kai šiek tiek sustings per naktį išsiskyręs drebutis.
Naminis mėsos vyniotinis su sūriu
Jei nežinote, ką gaminti vakarienei ar pietums, galite paragauti mėsos vyniotinio su sūriu, kurį greitai ir paprastai pasigaminti gali kone kiekvienas. Tai labai skanus ritinys, apibarstomas daugelio mėgstamu sūriu.
Ingredientai:
- Malta mėsa - 500 gramų
- Sūris - 150 gramų
- Svogūnas - 1 vnt
- Kiaušinis - 1 vnt
- Druska - pagal skonį
- Pipirai - pagal skonį
- Miltai - 10 šaukštų
- Pienas - 1 stiklinė
- Kiaušiniai - 2 vnt
Gaminimas:
- Paimkite gilų dubenį ir sudėkite į jį maltą mėsą. Šiek tiek sulenkite jį ranka ir padarykite vieną didelį gabalą į keletą mažesnių. Pabandykite mėsą supjaustyti mažais gabalėliais.
- Tada paimkite svogūną, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Norėdami palengvinti darbą, galite naudoti trintuvą arba smulkiai sutarkuoti svogūną ant trintuvės. Kai baigsite, pabarstykite jį į dubenį su mėsa.
- Į masę įmuškite vieną kiaušinį, pagardinkite druska ir maltais pipirais. Jei norite, įdėkite kitų mėgstamų prieskonių. Pavyzdys galėtų būti mairūnas, malta saldžioji paprika arba pankoliai.
- Galiausiai visus ingredientus gerai išmaišykite.
- Paruoškite laisvą vietą ant linijos arba ant didesnio valgomojo stalo, kur galėsite dirbti su mėsa. Ant laisvo paviršiaus paruoškite didesnį maistinės folijos stačiakampį ir ant jo uždėkite tokį pat didelį aliuminio folijos stačiakampį. Jei po ranka neturite folijos, naudokite kelis folijos sluoksnius. Ant šio stačiakampio pakreipkite maltą mėsą ir paskleiskite į didelį ir ploną stačiakampį. Geriausiai veikia švariomis, sausomis rankomis.
- Tarp patiekalų suraskite trintuvą, tada sutarkuokite sūrį. Juo tolygiai pabarstykite per visą mėsos stačiakampio paviršių. Pilant sūrį reikia būti atsargiems, kad sūris nepatektų per arti kraštų. Tada jis kepdamas ištekėtų iš ritinio ir sudegtų. Mėsos stačiakampio kraštuose visada palikite maždaug centimetro tarpą. Tada jums nereikės jaudintis, kad sūris ištekės ir sudegs.
- Po to pradėkite dirbti su folija ir mėsa. Maistinės plėvelės, kuri yra po mėsa, pagalba susukite mėsos stačiakampį į tvirtą vyniotinį ir viską sandariai suvyniokite.
- Tada vyniotinį įdėkite į šaldiklį arba šaldytuvą keturioms valandoms, kad šiek tiek sustingtų ir gerai išlaikytų formą. Kai vyniotinis sustings, išimkite jį ir supjaustykite gabalėliais. Šios dalys turi būti maždaug vieno centimetro pločio.
- Paruoškite tešlą. Reikės dar vieno dubenėlio, į kurį reikės įmušti kiaušinį. Taip pat įpilkite druskos, pieno ir palaipsniui įmaišykite miltus. Stenkitės pagaminti vientisą tešlą be gabalėlių ar gabalėlių. Jei susidarė gumuliukų, sumaišykite juos šluotele, trindami į dubens šonus.
- Galiausiai paimkite keptuvę ir įkaitinkite joje šiek tiek aliejaus. Kai aliejus įkaista, ant keptuvės uždėkite vieną gabalėlį vyniotinio. Kiekvieną ritinio gabalėlį uždenkite tešla. Apkepkite atskirus ritinio gabalėlius iš abiejų pusių po dangčiu iki auksinės spalvos. Mėsa taip pat turėtų būti iškepta viduje ir neturėtų būti palikta žalia. Kai apkepsite ritinio gabalėlius, dėkite juos į lėkštę, kurioje turėsite paruoštas servetėles.
Karkos vyniotinis
Naminis karkos vyniotinis - puikus užkandis šventiniam stalui.
Ingredientai:
- Kiaulės karka (didelė)
- Druska
- Pipirai
- Česnakas
- Lauro lapai
Gaminimas:
- Iš karkos išimti kaulą, kad liktų tik mėsa.
- Vidinę pusę įtrinti druska, pipirais bei trintu česnaku ir palikti per naktį šaldytuve, kad pasimarinuotų.
- Susukti karką odele į išorę ir tvirtai aprišti virve maistui.
- Virti pasūdytame vandenyje su lauro lapeliais apie 2 - 2,5 valandos.
- Atšaldau karką tame sultinyje kuriame ji virė. Paslegiu uždėjusi lėkštutę ir 3 litrų stiklainiu slidinu vandens.Tuomet ji sultingesnė.
Labai skanu šį vyniotinį valgyti su krienais.