MARAGNĖS VIRTUVĖ
Nemėgstu ir tiesa sakant nemoku normaliai iškepti mėsos kepsnių - čia jau mano vyro arkliukas, todėl kai noriu gardžiai pagaminti mėsytę dažniausiai renkuosi orkaitę :) Taigi truputį nusižiūrėtas, truputį improvizuotas receptukas iš kiaulienos kepsniukų ir nerealiai skanių bulvių pagal Moniką :)
Produktai:Mėsai:400 g kiaulienos nugarinės50 g voveraičių ar kitų mėgstamų grybų1 nedidelis svogūnas100 g sūriosojos, pipirų, mėsos prieskoniųBulvėms:8 nedidukės bulvėsdrukos, kmynų, kariošlakelio aliejausMėsos paruošimas:Kiaulienos gabaliuką supjaustome riekėmis ir gerai išmušame, apšlakstome soja, pabarstome pipirų ir mėsos preiskonių (drukos papildomai aš neberiu - soja duoda sūrumą).
Grybus paverdame apie 15 min, nukošiame. Svogūną susmulkiname ir apkepiname keptuvėje.Kepimo skardą ištepame aliejuje ir viena šone sudedame kepsnelius, ant viršaus dedame grybus ir svogūnus.
Bulvių paruošimas:Visą šitą gėrį dedame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame 30 min, tada ištraukiame, ant mėsos kepsnelių užbarstome tarkuoto sūrio ir dar dedame į orkaitę ~10 min :)
Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas
Šonkauliai
Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).
Apvirimas
Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.
Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.
Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.
Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.
Marinavimas
Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.
Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.

Kiauliėnos nugarinės kepnsiai kepti orkaitėje
Kategorija: Mėsos patiekalų receptai / Patiekalai iš kiaulienos
Paskelbė: Lankytojas19 Vasario 2022Labai sotūs ir itin skanūs kiaulienos nugarinės kepsniai iškepti orkaitėje su bulvėmis.
