pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip užšaldyti avietes namuose

Vasarai peržengus į antrąją pusę, tiek soduose, daržuose ir miškuose, tiek prekybos centruose gausu šviežių, skirtingų rūšių uogų.

Dalį šių gėrybių bei jose esančių vitaminų norisi išsaugoti ir žiemai.

Vasarą ir rudenį mūsų gyvenamoje geografinėje juostoje yra bene didžiausias natūralių maisto produktų pasirinkimas.

Deja, vitaminų sezonas užtrunka neilgai.

Sezono įkarštyje namų šeimininkės bando pasipildyti šios vertingos uogos atsargomis žiemai: ruošia uogienę ar džemą.

Bet ne visi žino, kad avietes galima užsišaldyti ir namuose, nes jos labai gerai perneša žemą temperatūrą.

Šaldytos avietės išlaiko savo skonį, spalvą ir aromatą, taip pat daugumą vitaminų.

Atminkite, kad tik šviežios ir neištyžusios uogos gerai toleruos užšaldymą.

Todėl, nuskynę uogas, šaldykite jas nedelsiant.

Kaip žinia, skirtingos uogų rūšys gali skirtis ne tik savo maistinėmis savybėmis, bet ir tvirtumu: vienos gali būti išties lepios ir kiek minkštesnės, atrodo, susitrinančios vos palietus, o kitos - net tvirčiau spustelėjus puikiai išlaikys savo formą.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad vienu sveikatai palankiausiu konservavimo būdų pripažįstamas šaldymas, mat žemoje temperatūroje maistinės medžiagos išlieka beveik nepakitusios, tačiau šaldant uogas ji primena nenaudoti papildomo cukraus.

Kaip teigia mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, lyginant skirtingus produktų konservavimo būdus, šaldymas - pats paprasčiausias, maistingumo, skonio ir kvapo savybes mažiausiais keičiantis ir sveikatai palankiausias metodas.

„Nors šaldant uogos šiek tiek maistinių medžiagų praranda, tačiau jose lieka naudingų žmogui antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų, taip pat dalis vandenyje tirpių vitaminų“, - teigia E.

Vis dėlto, norint, kad vasaros gėrybės teiktų kuo didesnę naudą sveikatai, šaldant jų svarbu neužkloti pridėtinio cukraus sluoksniu.

„Nors stereotipas, kad šaldant uogas reikėtų apiberti cukrumi ir taip neva jos geriau išsilaikys ir praras mažiau sveikatai palankiu medžiagų, yra gajus, tačiau šaldymas jau savaime yra užtektina konservavimo priemonė.

Anot gydytojos, uogas galima šaldyti ir sveikas, ir sutrintu pavidalu.

Tai didelės įtakos skonio ir maistinėms savybėms nesudarys.

Šaldytas uogas patogu naudoti glotnučiams, kepiniams, pyragams ir kitiems desertams ar pusryčių košei bei blynams pagardinti.

Tiesa, gydytoja dietologė primena, kad vasaros metu svarbiausia ne tik apsirūpinti uogų, vaisių ar daržovių atsargomis žiemai, bet ir jomis pasimėgauti kuo šviežesniu pavidalu.

„Daugiausiai maistinių medžiagų iš uogų, vaisių bei daržovių visuomet gauname jas valgydami šviežias, be papildomo terminio apdorojimo.

Vasara tam geriausias metas, nes skirtingų gėrybių įvairovė mūsų kraštuose yra gausiausia.

Be to, skirtingos uogos, vaisiai ir daržovės leidžia gauti ir daugiau įvairių mineralų bei vitaminų.

Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300-400 gramų, o uogų taip pat suvalgyti bent saujelę“, - primena gydytoja dietologė E.

Pasak Olgos Suchočevos, dabar pats palankiausias metas uogų užsišaldyti vėsesniam laikui.

Tačiau ruošiantis tam vertėtų laikytis ir keleto taisyklių.

Aviečių paruošimas šaldymui

Prieš užšaldydami, avietes kruopščiai surūšiuokite, pašalindami pažeistas uogas ir šiukšles.

Be to, prieš užšaldydami avietes, tinkamai paruoškite šaldymo tarą: ji turi būti švari, sausa ir sandariai užsidaroma.

Jūs galite užšaldyti avietes įvairiais būdais: sveikas uogas su cukrumi ir be jo, pasidaryti tyrę.

Žemiau pasirinkite šaldymo būdą, kuris jums labiausiai patinka ir tinka.

Pagrindiniai žingsniai prieš šaldymą.

  • Nuplaukite uogas po tekančiu vandeniu, tada pašalinkite lapelius, stiebelius, o iš vyšnių ir trešnių - kauliukus.
  • Uogas gerai nusausinkite, kad nesusidarytų ledo sluoksnis.
  • Pakuokite į sandarius šaldymo indelius ar maišelius - kuo mažiau oro, tuo geriau.

Ekspertė rekomenduoja atsižvelgti ne tik į skirtingų uogų savybes, bet ir laikytis bendro jų šaldymo sekos eiliškumo: „Pirmiausia uogas reikėtų kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu, nuo jų pašalinant visus nešvarumus, lapelius bei stiebelius.

Nuplautas uogas būtinai nusausinkite, nes to nepadarius šaldymo metu susidarys gausus ledo sluoksnis ir uogos sulips į gumulą.

Išsklaidžius uogas džiovinimui galima panaudoti ir popierinį arba medvilninį rankšluostėlį, kuris sugers perteklinę drėgmę.

Tuomet uogas galima berti į sandarias šaldymui skirtas dėžutes arba maišelius, pasistengiant, kad pakuotėje liktų kuo mažiau oro ir dėti į šaldymo kamerą.

Uogas šaldiklyje laikykite toliau nuo mėsos produktų.

Šaldymui skirtos uogos turi būti pilnai prinokusios, vienodo vidutinio dydžio.

Nereikia žavėtis pernelyg didelėmis uogomis.

Šaldymui atrinkite nepažeistas puvinio ar mechaniniu būdu nesužalotas uogas.

Čiuopiant jos rankose neturi ištižti, nebūti pernokusiomis.

Uogas geriausia nuskinti saulėtos dienos vidurdienį.

Geriausiai uogas šaldyti ne vėliau kaip praėjus 2 val.

Tik ką nuskintas uogas nuplaukite tekančiu vandeniu, plaudami kiaurasamtyje pavartykite jų nepažeisdami - svarbu, kad vienodai nusiplautų visos uogos pusės.

Po to uogas padžiovinkite ant kelių sluoksnių marlės ar švaraus medvilninio rankšluosčio, kad nuo jų nutekėtų plovimo vanduo.

Uogas paberkite vienu sluoksniu (vieną šalia kitos, tačiau, kad nebūtų sulipusios) ant specialiai šaldymui skirtų maišelių ar lentelės.

Vienas uogų sluoksnis greičiau ir geriau sušąla.

Nestambios uogos sušąla per 10-15 min.

Sušaldytas uogas nerūdijančio plieno ar mediniu šaukštu sukrapštykite į mažus maišelius, užriškite.

Į maišelį įdėkite 2-4 ar daugiau valgomuosius šaukštus uogų - tiek, kiek jų per kartą suvalgys šeima.

Geriau, kad šaldymo kameroje sušaldytų uogų maišeliai nesimaišytų su žuvies ar mėsos gabalais.

Tik šviežia uoga yra ne tik vitaminų, bet ir kitų organizmui reikalingų medžiagų gyvas šaltinis.

Kuo ilgiau išlaikyta uoga, tuo mažiau ji jų turi.

Geros kokybės uogos tiesiog kvepia joms būdingu kvapu, paragavus skonis būna ryškus, būdingas uogai.

Šaldymui netinka uogos su raukšle (raukšlė - tai pačios uogos augant užgydytas jos sužeidimas), „išbertos“ įvairiomis dėmelėmis ar puvinio pažeistos, patežusios, praradusios savo natūralų blizgesį.

Netinka šaldyti ir tų uogų, kurias nusipirkę kelias dienas laikėte šaldytuve.

Šaldymui netinka uogos, įsigytos stambiuose prekybos centruose, nes neaišku, kiek laiko praėjo, kol jos pateko ant prekystalio, ir kiek kokių cheminių medžiagų jos „ragavo“, kad išlaikytų patrauklią išvaizdą.

Avietės. Šaldymui labiau tinka tamsios spalvos avietės, tik sveikos uogos, t.y. nesutižusios ir, žinoma, be kirmėlių.

Jeigu uogose jų yra, šias dviem trim minutėm pamerkite į druskos tirpalą, surinkite į vandens paviršių išplaukusias kirmėlytes, o uogas kiaurasamtyje gausiai nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Po to 10-15 min. leiskite uogoms apdžiūti, sudėkite į indą ir šaldykite.

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe.

  • Visus žiedkočius ir kotelius nuimkite.
  • Labai įvairaus dydžio uogas (pavyzdžiui, braškes) surūšiuokite.
  • Stengdamasi nepažeisti švariai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir perrinkite (aviečių ir mėlynių plauti nereikia, tad turi būti švarios).
  • Svarbu, kad nepatektų įpuvusių, žemėtų uogų.
  • Avietės neretai būna su „mėsos įdaru”, t. y.

Jei norite, kad uogos išsaugotų gražią spalvą, kietesnes galite 2-3 minutėms suberti į 90-95° C vandenį.

  • Nudžiūvusias uogas paberkite vienu sluoksniu šaldiklyje ant sviestinio popieriaus ar kartono lapo (-20, -25° C).
  • Jei dėsite į šaldymo kamerą, padala turi būti pasukta per vidurį dar prieš 2-3 valandas.
  • Sušalusias uogeles (po 10-12 valandų) surinkite ir sudėkite į specialius maišelius ar dėžes.
  • Į maišelius uogų berkite tik iki pusės, išspauskite orą ir gerai užsandarinkite, antraip šaldytos uogos gali tapti beskonės.
  • Be to, tokius maišelius galima dėti vieną ant kito ir sutaupyti vietos šaldiklyje.
  • Kad uogos neapšarmotų, turi būti šaldomos tik visiškai sausos, geriau, kad jų nepasiektų deguonis.
  • Tad dėžutes ar maišelius kraukite labai glaudžiai ir pilną kamerą.

Prieš dedantį uogas į šaldiklį, pravartu pasižymėti ant jų laikymo maišelio ar indo datą, nes visi maisto produktai turi skirtingą galiojimo laiką, net ir laikomi šaldiklyje.

Pasak specialistų, šaldytos uogos turėtų būti suvartojamos per sezoną iki kitų metų derliaus, t. y. per 6-8 mėn. nuo jų sušaldymo.

Atitirpintos uogos, laikomos šaldytuve, turi būti suvartotos ne ilgiau kaip per 24 val. nuo atitirpimo.

„Paprasčiausia šaldyti vynuoges, agrastus, juoduosius serbentus, spanguoles, šilauoges ir braškes, nes dažniausiai jos būna kiek tvirtesnės.

Uogų nereikėtų papildomai smulkinti ar pjauti pusiau, nebent braškes, jei to norisi dėl patogumo.

Tuo tarpu avietes, gervuoges, žemuoges, mėlynes ir raudonuosius serbentus šaldyti reikėtų kiek atidžiau, nes šias uogas daug lengviau pažeisti ar netyčia sutrinti.

Šaldant uogas nuo jų reikėtų pašalinti visus lapelius bei stiebelius, o iš vyšnių ir trešnių geriau išimti kauliukus.

Šaldymui atrinktos uogos turi būti prinokusios, nepažeistos ir be puvimo arba pelėsio žymių“.

Kaip užšaldyti sveikas avietes

Norėdami užsišaldyti šviežias avietes žiemai, jums reikia lėkštės ar padėklo, šaldymui skirtų maišelių.

Taikant šį šaldymo būdą, reikia pasirinkti tik sveikas ir nepažeistas avietes.

Uogas (1 kg) išdėliokite vienu sluoksniu ant lėkštės ar padėklo.

1-2 valandoms siųskite į šaldiklį, kad uogos užšaltų.

Šaldytas avietes dalimis išdėliokite į šaldymo maišelius.

Kiek įmanoma pašalinkite orą iš maišelių.

Siųskite į šaldiklį ilgalaikiam saugojimui.

Šios uogos puikiai tinka dekoruoti desertus.

Kaip užšaldyti aviečių tyrę

Norint užsišaldyti aviečių tyrę žiemai, mums reikia šviežių aviečių - 1 kg, cukraus - 1 stiklinė.

Plastikiniai indai šaldymui, virtuvinis kombainas (blenderis).

Paruoštas ir išvalytas avietes suberkite į virtuvinio kombaino dubenį (priedas - metalinis peilis), įpilkite 1 stiklinę cukraus.

Avietes sutrinkite iki tyrės.

Aviečių tyrę porcijomis sudėkite į sausus, švarius plastikinius, šaldymui skirtus indus.

Sandariai uždarykite dangtį.

Siųskite uogas į šaldiklį.

Aviečių medus

Dar vienas būdas tinkamai užšaldyti avietes žiemai yra sumaišyti šias uogas su medumi.

5-6 paruoštų uogų dalims reikia paimti 1 dalį medaus ir viską sujungti.

Tiek pirktines, tiek namuose pačių užsišaldytas uogas rekomenduojama laikyti ne mažesnėje nei -18 ºC temperatūroje ir jas suvartoti per metus.

„Ant namuose šaldytų uogų indelio arba maišelio užklijuokite lipduką su užšaldymo data, taip bus lengviau sekti galiojimo terminą“.

Visiškai sušaldytas uogas patogiausia laikyti hermetiškai uždaruose induose, polietileno ar folijos pakuotėse.

Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą bei palikti 1 cm tarpą galimam išsiplėtimui.

Šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu, norintiems ilgesnį laiką išsaugoti įvairių uogų mitybinę vertę, tačiau yra keletas svarbių dalykų, kurių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria nepamiršti prieš užšaldant.

Kaip uogas atšildyti

Atšildyti rekomenduojama tiek uogų, kiek jų planuojama suvartoti per vieną kartą.

Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų negalima, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, tad tokie produktai gali tapti nesaugūs vartoti.

Atšildyti galima tiek originalioje pakuotėje laikant šaldytuve, taip pat galima pasinaudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti laikant kambario temperatūroje.

  • Uogas atšildykite šaldytuve (išlieka daugiau vitaminų).
  • Šaldytas uogas suvalgykite per metus.

Tobula tai, kas paprasta.