Velykiniai mesos vyniotiniai
Tradicinis Velykų stalas daugiausiai susijęs su valstietiškomis Velykų šventimo tradicijomis. Katalikiškame krašte įprastai prieš Velykas laukia septynių savaičių gavėnia ir didžiosios savaitės pasnikas. Velykoms laukia gausus ir sotus stalas. Senesniuose laikuose pirmuoju patiekalu būdavo Velykų boba ir margučiai pašventinti bažnyčioje. Dabar Velykų pyragas tik paragaujamas ir imamasi kitų patiekalų. O kodėl nepakartoti savo senelių patirtį ir neišbandyti bent savaitę pasniko ir Velykines nakties pamaldas. Dažnai mes skubame, ieškome malonumų ir prarandame nedidelius, bet svarbius mus apvalančius įvykius.
Nuostabus šventinis pojūtis grįžtant ankstyvą rytą iš Velykinių pamaldų. Nuovalgio nesijaučia, nors lyg ir turėtum jį jausti po nemiegotos nakties. Ryte susėdus šeimai susidaužiama margučiais ir paragaujama po gabaliuką Velykinio pyrago.
Valstietiškame velykinės bobos recepte senovėje greičiausiai trūkdavo brangaus cukraus. Saldumo pyragui priduodavo džiovintos uogos ir vaisiai. Gausiai susirinkusiai šeimais reikės didelio Velykinio pyrago. Receptas didelei Velykų bobai.
1 kg miltų,
0,5 lpieno,
300 g. sviesto,
200 g. cukraus
4 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
40 g. mielių,
200 g Razinų ir abrikosų, riešutų, kitokių sėklų
Druskos
200 g. cukraus pudros,
Pusė citrinos
Suaktyviname mieles. Tam pašildome pieną sumaišome su 700 gramų miltų. Tada sudedame mieles ir apie 100 g cukraus. Kruopščiai išmaišome ir pastatome šiltai.
Kiaušinių trynius atskiriame ir sumaišome trynius su likusiu cukrumi. Ištirpdome sviestą ir sumaišome su padaryta mase.
Supilame likusius miltus į didelį indą, pilame mielių mišinį, trynių mišinį, dedame druską. Minkome kol pasidarys vienalytė masė kuri nelips prie rankų.
Pradėjus darbus užpilame džiovintus vaisius karštu vandeniu. Padarius tešlą nusausiname vaisius ir supjaustome abrikosus. Sumaišome vaisius su tešla.
Paruošiame kepimo indą. Aliejumi ištepame kraštus, išklojame dugną ir šonus kepimo popieriumi. Sudedame tešlą kuri neturėtų užimti visą tūrį. Dar palaikome apie valandą, kad tešla dar pakiltų.
Kepama orkaitėje įkaitinus iki 180 laipsnių apie valandą.
Neapsieis Velykų stalas be tradicinių įdarytų kiaušinių. Fantazijos ir savų receptų tikriausiai turi kiekviena šeimininkė. Pats "indelis" paruošiamas kietai išverdant kiaušinį. Lengvai kiaušinis nusilups jei išvirus iš karto atšaldysite šaltame vandenyje. Nulupus pjaunama per pusę ir tryniai bus panaudojami įdarams.
Velykiniai desertai
Velykos yra šventė, kurioje daugelyje šalių yra tradicija valgyti ypatingus patiekalus, įskaitant desertus. Keli tradiciniai Velykų desertai yra:
- Velykinis pyragas – tai gausus pyragas, pagamintas iš minkštų kviečių miltų, grietinėlės, sviesto, kiaušinių ir cukraus. Dažnai jis yra papuoštas Velykų kiaušiniais, kad pabrėžtų šventės reikšmę.
- Velykinės bandelės – dažniausiai yra pagamintos iš minkštų kviečių miltų, cukraus, sviesto, kiaušinių ir mielių, spalvingai papuoštos.
- Tortas su maskarponės sūriu – šis gana naujas Velykų desertų pasirinkimas pasirodė pastaruoju metu. Jis yra gaminamas iš kreminio maskarponės sūrio, grietinėlės, kiaušinių ir cukraus, ir dažniausiai dekoruojamas šokoladu ar kita šventine dekoracija.
- Velykiniai keksiukai – tai maži pyragėliai, kurie yra dažniausiai dekoruoti spalvotais pabarstukais ir vaisiais. Jie yra nesunkiai paruošiami ir patogūs valgyti, todėl jie yra populiarūs Velykų desertas.
Reikia pažymėti, kad Velykų desertų tradicijos gali skirtis priklausomai nuo regiono ar šalies, todėl desertai gali būti paruošiami ir skaniami šiek tiek skirtingai.
Tradicinis keksas Velykoms
Tradicinis keksas dar apibūdinama Velykų bobos pavadinimus yra svarbus desertinis patiekalas ant šventinio stalo. Sočiai pavalgius ir prisikimšus pilvus, visada liks laiko desertui. Todėl, žemiau pateikiame jums šokoladinio tradicinio Velykų kekso receptą nuo kurio apsilaižysite pirštus!
Tradicinis keksas dar vadinamas Velykų boba yra svarbus desertinis patiekalas ant šventinio stalo
Ingredientai tradicinio kekso paruošimui:
TEŠLAI:
GLAJUI:
- 150 g juodojo šokolado;
- 50 g sviesto;
Tradicinio kekso paruošimas:
Aguonų pyragas su karameliniu glaistu Velykoms
Aguonų pyragas yra vienas iš populiariausių Velykų desertų daugelyje šalių, įskaitant JAV ir Lietuvą. Šis pyragas yra pagamintas iš minkštų kviečių miltų, sviesto, cukraus, kiaušinių, vanilės ekstrakto ir aguonų. Tai puikus desertinis pasirinkimas ant šventinio Velykų stalo. Žemiau pateikiame receptą pagal kurį galėsite pasigaminti šį pyragą ir Jūs.

Ruošiame padažą:
Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ant nedidelės ugnies pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną. Kepiname ilgai, kol svogūnai taps permatomi ir visiškai suminkštės.
Prie svogūnų beriame šaukštą miltų ir gerai išmaišome, kad neliktų stambių gumulėlių.
Pilame obuolių sultis ir mėsos sultis, gerai išmaišome. Maisto smulkintuvu sutriname padažą iki vientisos tirštos konsistencijos.
Reklama41011Dedame garstyčias, pagal skonį pagardiname druska bei pipirais.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiJurga parašė:RENATA parašė:Puiki idėja šventiniam stalui! Norėčiau išbandyti, bet niekada PC neteko matyti vyniotiniams skirtų raiščių, virvių ar siūlų (net nežinau kaip pavadinti). Girdėjau, kad tarkim medvilnės nėrimui skirti siūlai yra pakankamai tvirti, bet netinka, nes yra dažyti. Kur tokių dalykų galėčiau rasti ?
rasa parašė:Ir mane domina , kur galima rasti konditeriniu siulu pirkti…Justina parašė:Bijau, kad ir aš apsisunkinsiu :< 😀Justina parašė:Bijau, kad ir aš apsisunkinsiu :< 😀Simona parašė:Beata, o tu gamini mėsytę su angliškuoju Gravy padažu? Man labai reikėtų receptėlio… 🙂Egle parašė:Beata, o kur tiksliau reikėjo supilti nuo figų likusį skysti? Ar kepant, ar į padažą?Svajune parašė:Kepiau,visiem labai patiko,dekui uz recepta.SigitaZ parašė:Atrodo puikus receptas, nors aš Velykoms kepiau vištienos slėgtainį su džiovintais pomidorais (Beatos receptas) 🙂
Jurgita parašė:Sveiki, o kažin jei iš vakaro pasidaryti vyniotinį ir tik šast kitą dieną į orkaitę?Beata Nicholson parašė:tai žinoma..suvyniokite į maistinę plėvelę ar foliją ir šaldytuvan..Laima parašė:Vienu galvos skausmu mažiau- panašu, kad radau receptą puikiam šventiniam patiekalui. O siūlus maisto produktams perku Thomas Philipps parduotuvėje.
Irma parašė:O ar taip iškeptas galėtų būti valgomas šaltas, kaip vyniotinis?Irma parašė:Ačiū:-)Jovita parašė:Isbandyta… super gavosi, o jau skanumas… aciu Beata uz recepta!Milda parašė:nuotykis, ne viniotinis man gavosi :))))
turgaus nelabai megstu – mesos ziurejau parduotuvej. man pries nosi moteris paprase paskutino smoto nugarines visom prekybos centre… juokas pro asaras. issimaldavau, kad man ji atiduotu. nuostabi buvo moteris, sake jai karbonado reikia… toliau! paprasiau vyro nupirkti figu (is tikro sarase parasiau datuliu). jis susipainojo, ir nupriro figu 🙂 labia nuliudau ir pasipiktinau, kaip galima neskirti datuliu nuo figu…. xa xa xa… bus man ant vyro burnoti 😀
buvau isitikinus, kad manie turiu plonos medvilnines virveles, su kuria laisvai viska surisiu. kai priejau prie risimo, paaiskejo, kad tai virve, kuri ir karve atlaikytu, ir palapine visai kareiviu kuopai. tokia mazdaug burem kelti skirta „virvute”. nu kazkaip surishom 😀 laukiam rytojaus. kepsim.
senai taip liksmai begaminau 😀

D.U.K.
Ar išrašote sąskaitas?
Taip.
Jei pasirinkote atsiskaitymą pagal išankstinį apmokėjimą, gamintojas sąskaitą įprastai atsiunčia, likus 1-2 d. iki šventės.
***
Ką daryti, jei sąskaitą apmokėjimui noriu gauti anksčiau?
Užsakymo komentare parašykite gamintojui žinutę, kad laukiate sąskaitos anksčiau.
***
Ar už kiekvieną prekės pristatymą mokėsiu atskirai?
Pristatymo paslaugos kaina skaičiuojama viena visam to paties gamintojo krepšeliui. Nebent, pasirinkote vaišių pristatymą skirtingomis valandomis ar dienomis.
***
Ar galite pagaminti man reikiamai datai?
Rekomenduojame šefo paiešką pradėti pirmame Negaminsiu.lt puslapyje, pasirinkus savo miestą ir šventės datą. Taip matysite tik tai datai laisvų šefų meniu, kurie pasirengę priimti Jūsų užsakymą.
***
Negaminsiu.lt kiekių rekomendacijos ir gairės:
VIENO KĄSNIO SUMUŠTINIŲ rekomendacijos
- 5-7 vnt/asm. (jei šventėje bus karštų patiekalų)
- 7-10 vnt/asm. (be karštų patiekalų)
Rekomendacija, jei šventė trunka 1-2 val.
BISKVITINIŲ TORTŲ rekomendacijos
- 120-150 g/suaugusiems (jei planuojamas saldus stalas su kitais desertais, torto pakaks mažiau ~100 g/asm)
- 80-100 g/vaikui
PRANCŪZIŠKOS KONDITERIJOS (musinių) tortų rekomendacijos
- 100 g/asm.
Šie tortai yra sotesni nei įprasti biskvitiniai, todėl pakaks po mažesnį gabalėlį.

Velykiniai mesos vyniotiniai
Šventiniam Velykų stalui 3 mėsos vyniotiniai
Joks tradicinis Velykų stalas neįsivaizduojamas be mėsos vyniotinio. Tai daugelio mėgstamas šventinis užkandis. Vyniotinių būna keptų, kuriuos galima valgyti karštus, kaip pagrindinį patiekalą, taip pat atvėsinus, kaip užkandį. Keptuose vyniotiniuose labiau išryškėja mėsos ir įdaro skonis. Mėsos vyniotinius nesudėtinga pasigaminti namuose, be to jie daug skanesni nei pirktiniai. Gamyba nereikalauja daug pastangų, o rezultatas džiuginantis.
Velykinis vištienos vyniotinis su abrikosais
Šis pikantiško skonio vištienos vyniotinis papuoš Jūsų stalą. Įdarui galite rinktis ir kitus mėgstamus džiovintus vaisius, tarkim slyvas.
Jums reikės:
0.5 kilogramo vištienos faršo (šlaunelių ir krūtinėlių filė)
150 gramų šaltai rūkytos šoninės
10 vienetų džiovintų abrikosų
Saujelė sezamo sėklų
pagal skonį vištienos prieskonių
Paruošimo būdas:
Šventinis sprandinės vyniotinis su džiovintais baravykais
Šis šventiškas sprandinės vyniotinis tinka valgyti tiek karštas, kaip pagrindinis patiekalas su garnyru, tiek šaltas, kaip užkandis.
Jums reikės:
1 ir 1/5 kilogramo kiaulienos sprandinės
1 sauja džiovintų baravykų
1 sauja džiūvėsėlių
pagal skonį prieskonių mėsai
Paruošimo būdas:
- Sprandinę išpjaustyti į išklotinę. Vidų gausiai pabarstyti prieskoniais.
- Džiovintus baravykus užpilti vandeniu ir išmirkyti.
- Supjaustyti baravykus ir porą, pakepinti svieste. Iškepusius sumaišyti su džiuvėsėliais.
- Viename sprandinės krašte dėti įdarą, smulkinto česnako, petražolių.
- Standžiai sukti vyniotinį, pridedant dar įdaro.
- Surišti virve, pabarstyti prieskonių mišiniu.
- Vyniotinį dėti kepti į iki 150 C laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti 2.5 val.


