pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vytinta Mėsa: Skonių Įvairovė ir Vartojimo Patarimai

Lietuviams rūkyta ir vytinta mėsa patinka ir jie ieško įvairių skonių. Parduotuvėse yra daugybė rūkytų ir vytintų dešrų rūšių. Vienos populiariausių - vytintos ir šaltai rūkytos dešros. Pirkėjų patogumui prekiaujama ir griežinėliais pjaustytomis, užkandžiams paruoštomis dešromis, itališkais ar ispaniškais vytintos ar rūkytos mėsos rinkiniais - juos itin patogu pasiimti į pikniką ar turėti atsargoje ir pateikti netikėtiems svečiams kartu su sūrių ir alyvuogių lėkšte.

Tradiciniai Mėsos Gaminiai ir Alternatyvos

Viena iš geriausiai žinomų dešrų Ispanijoje gaminamos iš smulkiai supjaustytos kiaulienos šoninės, pridedant druskos ir prieskonių - skirtinguose Ispanijos regionuose jie parenkami skirtingi. Ir jei lietuviai įprastai dešrą naudoja sumuštiniams, tai ši vytinta ispaniška dešra dažniausiai skanaujama tiesiog supjaustyta plonais griežinėliais. Tai populiarus užkandis, tradicinių ispaniškų tapų dalis, kai skanaujamos alyvuogės, sūris, jūros gėrybės, įvairios daržovės, rūkyta mėsa.

Pailgos plonos dešros (ispanai dažnai sako, kad ji turėtų būti pusantro piršto storio) paviršius dažniausiai būna padengtas balkšvos spalvos pelėsiu, kuris natūraliai susidaro brandinimo metu. Kartais dešros mėgėjams iškyla klausimas, ar šią vytintą dešrą galima valgyti su odele. Tai kiekvieno pasirinkimas, bet dažniausiai odelė yra natūrali, tad galima valgyti ir su ja.

Tačiau skirtingai nuo tradicinių vytintų ar džiovintų užkandžių, ši naujiena yra unikalus tvaraus baltymų šaltinio ir išskirtinio skonio derinys. Prisijunkite prie skonio revoliucijos!

Alternatyvus baltymų šaltinis: svirplių miltai

Svirplių miltų naudojimas yra naujas ir novatoriškas požiūris į maisto gamybą ir tvarumą. Augant supratimui apie aplinkosaugos problemas ir alternatyvius baltymų šaltinius, svirplių miltai siūlo unikalų sprendimą, kuris meta iššūkį tradicinėms maisto normoms ir skatina ieškoti naujų kulinarinių galimybių. Svirplių miltuose yra ypač daug baltymų, juose yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, reikalingos žmogaus sveikatai. Be baltymų, svirplių miltuose taip pat gausu būtinų mikroelementų, tokių kaip geležis, kalcis, B grupės vitaminai (įskaitant B12) ir Omega-3 riebalų rūgštys.

Naujiena - Džiovinti svirplių kąsneliai

Pristatome pasaulinę naujieną - alternatyvą džiovintiems mėsos užkandukams. Šie visaverčiai, itin maistingi svirplių kąsneliai atrodo ir turi tokį patį skonį kaip tikra mėsa. Pagaminta iš svirplių baltymų ir augalinės kilmės baltymų pagal unikalią technologiją.

Svirplių kąsneliai nustebins jus savo sultingumu ir sodriu skoniu, kuris prilygsta tikros džiovintos mėsos skoniui! Kitaip nei įprasti džiovinti traškučiai ar vytinta mėsa, kurie gali būti sausi ir kieti, mūsų užkandukai yra minkšti ir lengvai kramtomi. Pasiruoškite nepamirštamam skoniui.

Šis skanėstas - tai kelerių metų eksperimentų, bandymų, degustacijų ir naujų metodų paieškų rezultatas. Tai pirmasis pasaulyje svirplių ir augalinių baltymų derinys, sujungtas taip, kad džiovinti kąsneliai būtų tokie pat skanūs kaip užkandžiai iš tikros mėsos.

Sudedamosios dalys:

  • Svirplių baltymai (Acheta Domesticus) 45 %
  • Sojų baltymų izoliatas
  • Kviečių glitimas
  • Sojų padažas (vanduo, druska, sojų hidrolizatas, cukrus, actas)
  • Pomidorų pasta
  • Raudonojo vyno ekstraktas
  • Cukrus
  • Slyvų pasta
  • Bulvių krakmolas
  • Drėgmę išlaikanti medžiaga: glicerolis
  • Rapsų aliejus
  • Sezamų sėklos
  • Mielių ekstraktas
  • Ryžių miltai
  • Natūrali kvapioji medžiaga
  • Prieskonių mišinys
  • Druska

Alergijos: Netinka vartotojams, alergiškiems sojai, sezamui ir glitimui. Pakuotės viduje esantis deguonies absorbentas nėra skirtas vartoti. Laikykite sausai, saugokite nuo karščio.

Mitybos Specialistų Rekomendacijos

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vytinta ar rūkyta dešra neturėtų būti kasdienis pasirinkimas. „Rekomenduotina rūkytos ar vytintos mėsos gaminių norma gana griežta - tik 50 g ir net ne per dieną, o per savaitę, tad dešrų mėgėjai gali gerokai nustebti. Tačiau juk niekas nedraudžia pajusti skirtingų skonių subtilybes, jei valgoma saikingai. Tai reiškia, kad jei skanavote dešros kur kas daugiau, vėliau galima keletą savaičių jos nevartoti“, - pataria gydytoja dietologė.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad vytinti gaminiai yra šiek tiek palankesni sveikatai nei rūkyti, nes jie neapdorojami dūmais ir aukšta temperatūra, o lėtai džiovinami. Be to, pašalinus vandenį nebelieka terpės daugintis bakterijom, todėl vytintos dešros galiojimo laikas - ilgesnis. „Tačiau tiek vytintos, tiek rūkytos dešros neturėtų tapti kasdieniu maistu dar ir dėl didelės druskos koncentracijos“, - primena gydytoja dietologė.

Patarimai perkant ir laikant

Ji primena, kad pjaustytas dešras rekomenduojama laikyti sausoje ir vėsioje patalpoje, kurioje ne daugiau kaip 18 °C. Jei namuose nėra vėsios patalpos, dešrą geriausia laikyti šaldytuve.

Receptas: Keptos daržovės su „Fuet“ dešra

Ingredientai:

  • 150 g „Fuet“ dešros
  • 250 g vyšninių pomidorų
  • 2 vnt. raudonųjų svogūnų
  • 3 vnt. cukinijų
  • 3 vnt. raudonųjų paprikų
  • 1 vnt. baklažano
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
  2. Cukinijas ir baklažaną supjaustykite lazdelėmis. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis. Iš paprikų pašalinkite šerdį ir sėklas, supjaustykite jas plonais griežinėliais. Raudonuosius svogūnus supjaustykite plonais žiedais.
  3. Kepimo inde su aliejumi ir druska sumaišykite visas daržoves, išskyrus pomidoriukus.
  4. Įkaitintoje orkaitėje kepkite daržoves maždaug 40 minučių, kas penkiolika minučių jas pamaišydami.
  5. Likus dešimčiai minučių iki kepimo pabaigos, sudėkite gabalėliais supjaustytus vyšninius pomidorus.
  6. Supjaustykite dešrą griežinėliais ir pridėkite jų į daržoves.
  7. Skanaus!

Basturma: ypatingas delikatesas

Basturma - tai ypatingas delikatesas iš Armėnijos ir Kaukazo regiono. Šis vytintos jautienos patiekalas pasižymi nuostabiu skoniu ir unikaliu paruošimo procesu, kuris gali trukti iki mėnesio. Basturma nėra tik gardi užkandėlė - tai sveikas ir maistingas pasirinkimas, turintis daug baltymų ir vitaminų, ypač B grupės, bei geležies, kuri yra svarbi kraujo gamybai ir deguonies pernešimui organizme.

Basturmos receptas

Reikės:

  • Jautienos kumpis: 1 kg (arba filė atraižos)
  • Druska: 200 g

Prieskonių mišinio ingredientai:

  • Ožragė: 6 šaukštai
  • Maltos paprikos milteliai: 60 g
  • Druska: 1 šaukštelis
  • Malti juodieji pipirai: 1 šaukštelis
  • Maltas kuminas: 1 šaukštas
  • Malti kvapieji pipirai: 1 šaukštas
  • Česnakas: 6 skiltelės
  • Vanduo: šlakelis

Paruošimas:

  1. Pasirinktą jautienos mėsą perpjaukite išilgai, kad būtų apie 3-4 cm storio.
  2. Mėsos gabalus sudėkite į indą ir gausiai apipilkite druska (1 kg mėsos - 200 g druskos). Gerai ištrinkite mėsą druska, kad nepaliktų nepadengtų vietų.
  3. Sūdykite tris dienas, kasdien mėsą apversdami.
  4. Išsisūdžiusią mėsą kruopščiai nuplaukite ir užmerkite į indą su šaltu vandeniu 10-12 valandų, kad pašalintų druskos perteklių.
  5. Nusausintą mėsą suvyniokite į audeklą arba marlę ir suslėgę palaikykite tris dienas. Suslėgimui naudokite pjaustymo lentelę ir kelias konservų skardines.
  6. Pasidarykite prieskonių pastą: visus prieskonius sumaišykite su smulkintu česnaku ir šlakeliu vandens. Šia pasta ištrinkite mėsą.
  7. Ištrintą mėsą suvyniokite į marlę arba audeklą, apvyniokite virvele ir pakabinkite vėsioje, drėgnoje vietoje. Basturmą laikykite pakabinę dvi savaites.
  8. Pjaustykite plonomis juostelėmis ir mėgaukitės!