pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Sultinys su Ryžiais: Lengvas ir Skanus Receptas

Vištienos sultinį su ryžiais visai nesunku paruošti. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad ryžiai verdami atskirai, o tik tada paskleidžiami lėkštėse ir užpilami sultiniu. Dėl to ryžių sriuba ant sultinio gaunasi ne tiršta. Gaminimui geriau naudoti visą naminę vištą.

Ingredientai

  • Vištiena
  • Ryžiai
  • Svogūnai
  • Morkos
  • Druska
  • Prieskoniai

Gaminimo Eiga

  1. Kruopščiai nuplaukite vištieną.
  2. Nuvalykite ir nuplaukite daržoves.
  3. Morkas sutarkuokite stambia tarka.
  4. Žalius ryžius nuplaukite 3-4 kartus.

Vištienos Sultinio Virimas

  1. Supilkite vandenį į puodą ir pastatykite jį ant ugnies.
  2. Palaukite 10 minučių, kol vanduo užvirs.
  3. Į puodą suberkite paukštieną, svogūnus ir morkas.
  4. Įberkite druskos ir prieskonių.
  5. Virkite paukštį 50 minučių ant silpnos ugnies. Jei reikia, į puodą įpilkite daugiau vandens.

Ryžių Virimas

  1. Ryžius išvirkite atskirame puode.
  2. Įpilkite 450 ml vandens, įberkite pusę šaukštelio druskos, suberkite ryžius ir pastatykite ant ugnies.
  3. Virkite 20-25 minutes ant silpnos ugnies. Vanduo turėtų išvirti.
  4. Ryžius nuplaukite ir atidėkite į šalį, kol bus patiektas sultinys.

Sriubos Baigimas

  1. Išimkite vištieną ir svogūnus iš puodo ir atskirkite mėsą nuo kaulų.
  2. Dabar pasiruoškite patiekti.

Patarimai ir Gudrybės

  • Prieš virdami ryžius, juos paskrudinkite. Trumpas pakepimas ant sviesto ar aliejaus prieš supilant vandenį padeda atsiskleisti tikrajam ryžių skoniui ir išryškina riešutų aromatą.
  • Ryžius virkite su mėsos ar daržovių sultiniu. Jei neturite laiko sultiniui pasigaminti, galite naudoti kubelius.
  • Norėdami paįvairinti savo patiekalą ne tik skoniu, bet ir spalva, į verdamus baltus ryžius įberkite saują juodųjų ryžių. Juodieji ryžiai virdami įgauna violetinę spalvą, už šį procesą atsakingas tas pats antioksidantas antocianinas, kuris ir nokstančiai mėlynei suteikia violetinę spalvą.
  • Gamindami ryžius kaip garnyrą nepamirškite jų paskaninti - tokiu atveju ryžiams labai tiks tie patys ingredientai (pavyzdžiui, kelios smulkiau supjaustytos ar sutarkuotos daržovės) ir prieskoniai, kurių dedate į pagrindinį patiekalą.

Apie Ryžius

Ryžių pavadinimas (koks yra šiandien daugelyje Europos šalių) kilo iš lotyniškojo oriza. Ryžiai gali būti skirstomi pagal lukšto buvimą, t.y. viso grūdo ryžiai (su lukštu) ir baltieji (be lukšto). Pastarieji yra daugiau apdoroti, todėl turi mažiau maistingųjų medžiagų nei ryžiai su lukštu, pasižymintys maistingąja „galia“.

Ryžius taip pat labai populiaru klasifikuoti pagal jų ilgį: ilgagrūdžiai, vidutinio grūdo ir trumpagrūdžiai. Kuo ilgesni ryžio grūdeliai, tuo juose mažiau krakmolo (todėl jie yra ne tokie lipnūs). Įdomu, jog Rytai labiau mėgsta ilgagrūdžius ryžius, o Vakarų valstybėse populiaresni trumpagrūdžiai.

Ryžių Rūšys

  • Ilgagrūdžiai ryžiai: Populiariausi Rytuose ir Amerikoje. Jie dažniausiai verdami vandens „sugėrimo“ būdu, t.y. vandens įpilama tiek, kad išvirę ryžiai jį visą sugertų (virimo metu). Taip išvirtuose ryžiuose lieka kur kas daugiau maistingų medžiagų, nei nupilant likusį, nesugertą vandenį. Baltieji ilgagrūdžiai: populiariausi yra basmati ir jasmine ryžiai.
  • Vidutinio grūdo ryžiai: Daugiausiai yra japoniški - lipnūs ir naudojami sušių gamybai. Jie tvirti, bet turi reikiamo lipnumo. Dažnai šie ryžiai patiekiami ir kaip atskiras patiekalas, taip pat naudojami ir ispaniškai paelijai gaminti.
  • Trumpagrūdžiai ryžiai: Yra trumpi, apvalūs, krakmolingi ir lipnūs. Italijoje iš jų gaminami daugiaryžiai. Populiariausia rūšis - arborio. Taip pat dar naudojami carnaroli, vialone nano. Rudi trumpagrūdžiai ryžiai yra mažiau lipnūs nei bati.

Kaip Virti Ryžius

Prieš verdant bet kurios rūšies ryžius, reikėtų juos paskalauti vandeniu ir nuplauti krakmolo perteklių. Skalauti galima tol, kol vanduo bus skaidrus. Jei norite sutrumpinti ryžių virimo laiką, galite juos iš anksto pamirkyti vandenyje. Tokie ryžiai išvirę bus mažiau lipnūs. Mirkyti ryžius galima pusvalandį, o pilno grūdo - net apie parą.

Ryžių Nauda Sveikatai

Ryžiai turi daug proteinų, mineralų, vitaminų bei skaidulų. Rudieji ryžiai yra maistingesni, nes jų lukšte yra daugiau proteinų, o pats baltas grūdelis - gausus angliavandenių šaltinis. Ryžius valgyti sveika dar ir dėl to, jog jie visai neturi sočiųjų riebalų rūgščių, todėl dažnai įtraukiami į dietinį racioną. Kadangi jie turi nedaug natrio, rekomenduojami kenčiantiems nuo padidėjusio kraujospūdžio.