Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Atrodo, kartais palepinti save ar artimuosius - nieko blogo. Tačiau po dailiai supakuotais saldainiais ar gardžiai kvepiančiais pyragaičiais slypi didelę žalą mūsų sveikatai darantys transriebalai.
Visi žinome, kad saldumynų derėtų vengti ne tik dėl didelio kalorijų skaičiaus, bet ir dėl sveikatos - diabeto, cholesterolio ir kitų ligų rizikos. Tačiau nors ir suvokiame jų žalą - pyragų, saldainių ir kitų saldumynų dažnai neišvengiame - jų tenka paragauti ne tik svečiuose. Patys taip pat susigundome jų pasiūla prekybos centruose.
Pavojingi hidrinti riebalai saldumynuose
Visgi R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad renkantis saldumynus, pirmenybę teikti vertėtų kokybiškiems desertams, kuriuos gaminant naudojami tik kokybiški riebalai. Tai reiškia, kad turėtume vengti konditerinių gaminių, saldainių, sausainių ir kitų desertų, kuriuose yra iš dalies arba visiškai hidrintų riebalų. Jie gali būti įvardinti kaip iš dalies sukietinti, hidrogenizuoti riebalai, todėl reikia atidžiai skaityti etiketes - šie riebalai maisto pramonėje naudojami itin plačiai.
Hidrintais riebalais (transriebalais) vadinami pusiau kieti riebalai, kurie susidaro pramoniniu būdu kaitinant, arba kitaip - hidrinant, augalinį aliejų. Kietinimas trunka kelias valandas 150 - 240 laipsnių Celsijaus temperatūroje.
„Hidrintų riebalų turbūt rasime 90 proc. saldumynų. Tad ir suaugęs žmogus jų turėtų vengti. Mes hidrintų riebalų gauname ne tik iš saldumynų, bet ir iš gruzdinto, spraginto maisto“, - pabrėžė mitybos specialistė.
„Šiandien bijome susirgti vėžiu, bet 2015 metais tris kartus daugiau žmonių mirė nuo širdies kraujagyslių ligų. Būtent blogieji riebalai žaloja mūsų ir mūsų vaikų kraujagysles. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vengti hidrintų riebalų, jie yra uždrausti ugdymo įstaigose, o namuose vaikai valgo tokius produktus, parsineštus iš prekybos centro“, - sako R. Bogušienė.
Sveikesnės alternatyvos saldumynams
Vietoj sveikatai pavojingų saldumynų R. Bogušienė pataria rinktis, pavyzdžiui, kokybišką juodą šokoladą, kurio sudėtyje rasime daugiau nei 80 proc. kakavos - jame naudojami kokybiški riebalai, tiesiog iš kakavos. Saldumynų poreikį taip pat puikiai numalšins švieži ir džiovinti vaisiai, šviežios, džiovintos ar šaldytos uogos.
Ir, žinoma, namuose gamintas maistas visuomet sveikiausias. Nors kasdien laiko ir pritrūksta, savaitgalį galima pasigaminti ką nors gardaus visai savaitei. Valgydami tokius skanėstus, gausime ne tuščias kalorijas ir papildomus kilogramus, o energijos ir jėgų, nes jie kupini vitaminų, mikroelementų, maistinių skaidulų, baltymų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. O jos, kitaip nei hidrinti riebalai, yra būtinos mūsų organizmui.
Trys receptai sveikesniems desertams namuose
Graikinių riešutų ir šokolado desertas
Ingredientai:
- 1 puodelis graikinių riešutų
- 1 puodelis granato sėklų
- 1 puodelis mėgstamų džiovintų vaisių ir uogų (pavyzdžiui, spanguolių, abrikosų)
- 180 g kokybiško juodojo šokolado
Paruošimas:
Džiovintus abrikosus supjaustykite į mažesnius gabalėlius, palaužydami susmulkinkite graikinius riešutus, įberkite džiovintų spanguolių. Puode, karšto vandens vonelėje ar mikrobangų krosnelėje išlydykite šokoladą, užpilkite jį ant džiovintų vaisių, riešutų ir viską išmaišykite. Sudėkite į popierinius krepšelius, užberkite granatų sėklų ir prieš valgydami šiek tiek palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.
Kokosų saldainiai
Ingredientai:
- 100 g kokosų drožlių
- 2 v. š. kokosų aliejaus
- 30 g agavų arba klevų sirupo
- Šiek tiek migdolų drožlių, goji uogų ir juodojo šokolado (papuošti saldainiams)
Paruošimas:
Kokosų drožles, kokosų aliejų ir agavų sirupą sudėkite į maisto smulkintuvą ir sumalkite. Gautą masę sudėkite į nedidelį plokščią indą ir suspauskite iki norimo storio. Valandai įdėkite į šaldytuvą ir tuomet jau galite pjaustyti ir puošti. Išlydykite šokoladą, juo apipilkite saldainius, užberkite migdolų drožlių ir goji uogų. Tokius saldainius šaldytuve galite laikyti bent savaitę.
Migdolų ir datulių širdelės
Ingredientai:
- 1 puodelis migdolų
- 1 puodelis datulių
- 1 puodelis džiovintų spanguolių ir goji uogų
Paruošimas:
Migdolus, datules (iš jų išimkite kauliukus) ir džiovintas uogas sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską sumalkite. Gautą masę sudėkite į plokščią indą, išklotą kepimo popieriumi, suspauskite iki norimo storio ir trumpam palikite šaldytuve.
Evgenijos Levin laimės sausainių receptas
Evgenia Levin - portalo fotografė, mėgstanti improvizuoti su receptais. Ji nemėgsta tikslių receptų, kuriuose viskas surašyta gramas į gramą - daug įdomiau, kai tas pats patiekalas kiekvieną kartą gaminant būna kitoks dėl pasirinktų produktų skirtingo kiekio.
Šis receptas nusižiūrėtas iš vienos užsienietės maisto tinklaraščio: ji gaminanti įvairius saldumynus, maišydama rytietiškų saldumynų gaminimo praktiką su europietiškais produktais. Turint omeny, kad rytietiški saldumynai paprastai būna labai saldūs, šie sausainiai palyginti nesaldūs, saldumą galite reguliuoti: norite saldžiau, įdėkite cukraus porą šaukštų daugiau, norite ne taip saldžiai - įdėkite mažiau.
Savo skoniu šie sausainiai šiek tiek panašūs į chalvą (ypač jei gaminsite su sezamų pasta, dar vadinama tehina ar tahini - jos, beje, jau galima įsigyti ir Lietuvoje), tik ne tokie saldūs.
Gaminimo eiga
- Sviestą bent porai valandų iki sausainių gaminimo išimkite iš šaldytuvo ir laikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
- Tada į sviesto masę supilkite cukrų ir sukite, kol pasidarys puri minkšta masė (tai daryti lengviau mikseriu, bet galima ir šaukštu).
- Įdėkite sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto. Pamaišykite.
- Įberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
- Tada belieka maišyti arba minkyti rankomis, kol pasidarys minkštas elastingas tešlos kamuolys.
- Rankomis formuokite mažo graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi ištiestą skardą.
- Įspauskite rutuliuko viduryje duobutę. Į tą duobutę galima įdėti kedrinių pinijų ar graikinių riešutų ketvirtukų. Tik nedėkite šių priedų į pačią tešlą, nes gali nepavykti suformuoti rutuliuko.
- Kepkite 160-170°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Šių sausainių skonio skirtumą lemia pagrindinio ingrediento - sezamų pastos ar žemės riešutų sviesto - pasirinkimas. Jei dedate žemės riešutų sviesto, tešla bus gerokai tąsesnė ir kietesnė, o jei sezamų pastos - tešla gali priminti trapią, vos vos drėgnos žemės konsistenciją. Iš nurodyto kiekio pagaminsite 70-80 sausainių.
Šių sausainių galite pasigaminti iš anksto artėjant kokiai nors šventei, nes jie išlieka švieži gerą savaitę ir daugiau.
