Šis varškės pyragas yra puikus pasirinkimas, kai norisi kažko paprasto, bet labai skanaus. Tai lyg kelionė į vaikystę, primenanti močiutės keptus gardumynus.
Ingredientai
Tešlai:
- 100 g sviesto
- 100 g cukraus
- 150 g miltų
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 300 g varškės
- 1 kiaušinis
- 50 g cukraus
- 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
- 50 g spanguolių uogienės (arba aviečių džemo)
Gaminimo Eiga
-
Tešlos paruošimas: Sudėkite smulkintą sviestą, cukrų, žiupsnelį druskos ir miltus į trintuvo indą ir sutrinkite iki trupinių.
-
Įdaro paruošimas: Sumaišykite varškę, kiaušinį, cukrų ir citrinos žievelę.
-
Pagrindo kepimas: 2/3 trupinių suberkite į 22-24 cm skersmens formą, šiek tiek paspauskite, šaukite į orkaitę ir pakepkite 10 min. Orkaitės temperatūra - 180 °C.
-
Pyrago formavimas: Ant pakepto pagrindo sudėkite varškės įdarą, viršuje paskleiskite spanguolių uogienę ir užberkite trupiniais.
-
Kepimas: Šaukite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 min., kol pyragas gražiai apskrus.
Alternatyvus receptas su javainiais
Štai dar vienas variantas, kaip pasigaminti pyragą su varške, naudojant traškius javainius.
Ingredientai
- 100 g sviesto
- 60 g cukraus
- 100 g miltų
- 50 g traškių javainių (su kakava ir avietėmis)
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 300 g varškės
- 1 kiaušinis
- 50 g traškių javainių (su kakava ir avietėmis)
- 1-2 šaukštai aviečių džemo
Gaminimo Eiga
-
Javainių smulkinimas: 100 g traškių javainių suberkite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite. Padalinkite per pusę - vieną dalį panaudosite tešlos trupiniams, kitą - įdarui.
-
Tešlos paruošimas: Į trintuvo indą sudėkite smulkintą sviestą, cukrų, žiupsnelį druskos bei miltus ir sutrinkite iki trupinių. Pabaigoje suberkite smulkintus javainius, viską sumaišykite.
-
Įdaro paruošimas: Sumaišykite varškę, kiaušinį ir smulkintus javainius.
-
Pagrindo kepimas: 2/3 trupinių suberkite į 22-24 cm skersmens formą, šiek tiek paspauskite, šaukite į orkaitę ir pakepkite 10 min.
-
Pyrago formavimas: Ant pakepto pagrindo sudėkite varškės įdarą, ant viršaus paskleiskite aviečių džemą ir užberkite trupinių.
-
Kepimas: Šaukite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 min., kol pyragas gražiai apskrus.
Abu šie receptai yra greiti ir paprasti, puikiai tinkantys bet kokiai progai. Skanaus!
Patarimai ir gudrybės:
- Jei norite, kad pyragas būtų dar kvapnesnis, į varškės įdarą įdėkite šaukštelį vanilės ekstrakto.
- Pyragui galite naudoti ne tik spanguolių uogienę ar aviečių džemą, bet ir kitas uogas ar vaisius, pavyzdžiui, obuolius.
- Jei naudojate šlapią varškę, prieš dedant į įdarą,ją nusausinkite.