Buvau kiek dingusi.. su visom Kalėdom, į nugarą kvėpuojančiom Velykom ir Valentino dienom - visai pamečiau laiko nuovoką. O dar tas praūžęs mažosios 4tas gimtadienis.. Na bet grįžtu ir su visai smagiais sausainiais, kuriuos iš tiesų kepiau prieš keletą savaičių, tačiau foto suredaguoti prisėdau tik dabar.
Mano virtuvėje vėl karaliauja riešutų sviestas. Tas stiklainėlis, tūnantis spintelėje, man neduoda ramybės, kai žinau, kokius puikus skanumynus iš jo galima paruošti. Šie sausainiai - vieni iš tų, kurių skoniui apibūdinti gali pritrūkti žodžių. Nuostabūs, puikūs, fantastiškai skanūs. Valgyčiau juos nuo pirmadienio iki sekmadienio, ir norėčiau dar, dar, dar.
Šie sausainiai - puikus savaitgalio kepinys, jei norisi kažko skanaus ir greitai - gamyba trunka vos 10 minučių, dar 20 minučių orkaitėje ir šilti kvapnūs sausainiai garuoja. Sausainiai traškūs, ne per saldūs. Be to, jie puikiai išsilaiko sandariame inde iki savaitės, tad labai patogu turėti tokį skanėstą po ranka. Receptas gana lengvai adaptuojamas ir jei aktualu - gali būti be glitimo, be kiaušinių ir be karvės pieno produktų. Alternatyvas surašau prie naudojamų ingredientų, o jūs jau pasirinkite kaip gaminti pagal savo poreikius ar spintelės turinį.
Pagrindinis Receptas
Tai ingredientų sąrašas vėl itin kuklus: Riešutų sviestas, saldumas, kiaušinis (vegan versijai kiaušinį keiskite linų sėmenimis - išmėginta ir aprašyta toliau po receptu) ir .. kakava, jeigu noris.
Paskutiniu metu aš naudoju cukraus pakaitalus, tokius kaip eritritolis (galima rasti Rimi ir Maximose sveikuolių, veganų ir pan. skyriuje), jie intensyvesnio skonio nei cukrus, tad kiekio reikia mažesnio. Tiesa, dėl to nukenčia tekstūra- nes traškumas, sausainio tvirtumas, manau, iš dalies įtakojamas ir cukraus kiekio.
Anyways, bandžiau šiuos sausainius su eritritoliu, datulių ir kokosų cukrumi. Visais atvejais viskas pavyko - tai neabejoju, jog rezultatas su paprastu cukrumi nenuvils tikrai. Su kakava tobuliausi - net jau norėjau pavadinimą rašyti Kakaviniai riešutų sviesto sausainiai ir net nesiūlyti opcijos be kakavos. Bet ji irgi gera. Kalbant apie riešutų sviestą. Lazdynų man patiko labiausiai. O jei dar su kakava - sukelia priklausomybę.
Gaminimo eiga:
- Visus ingredientus sumaišome.
- Rutulėlius dedame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos.
- Šakute paspaudžiame.
- Pašauname į 170C orkaitę ±15min.
Svarbus momentas: jeigu naudosi saldiklį, užteks 50g (bent jau eritritolis yra be galo saldus ir kai dėjau visus 10, buvo jau net nebeskanu nuo saldumo). O vat kai dėjau datulių cukrų, kuris atvirkščiai labai švelnus - galima buvo ir visus 150g supilt. Tik tada jau reiktų vadint datulių, o ne riešutų sviesto sausainiai. Veganiška versija su linais mano vyrui net pasirodė skanesnė.
Kitas receptas
Vienas iš klasikinių, paprastų receptų sausainiams. Nors klasika jis tikriausiai labiau yra Amerikoje ar kitur užsienyje, nes labai asocijuojasi su anglišku turiniu ir filmais. Gal Lietuvoj tokie sausainiai ir nėra go-to pasirinkimas, bent jau ne mano aplinkoj ar šeimoj, nes pirmą kartą jų paragavau būtent dabar, kurdama šį receptą. Ir jie irgi būdavo labai skanūs! Nors receptas paprastas, pirmas mano bandymas buvo nevykęs, sausainiai labai trupėjo, bet buvo tokie naujai skanūs.
Ingredientai:
- 100 g. žemės riešutų sviesto be cukraus (kreminio)
- 70 g. cukraus
- 60 g. sviesto
- 2 šaukštai augalinio pieno (gali būti ir gyvūninis pienas)
- 100 g.
Paruošimas:
- Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
- Kambario temperatūros sviestą sutrinti su cukrumi gumine mentele ar plaktuvu. Įmaišyti riešutų sviestą, pieną, kol taps vientisa mase.
- Atskirame inde sumaišyti miltus, sodą ir druską.
- Sausus ingredientus sudėti į drėgnus, maišant, kol susidarys tešla. Jei tešla per sausa, galima įpilti šiek tiek daugiau augalinio pieno. O jeigu tešla vis vien šiek tiek trapi - galima ją palaikyti šaldytuve apie 30 min.
- Iš tešlos paruošti maždaug šaukšto dydžio rutuliukus, dėti ant kepimo skardos ir šiek tiek įspausti, kad būtų plokštesni. Palikti 2-3 cm.
Sausainiai su riešutų sviesto įdaru
Turbūt nėra nieko malonesnio ausiai nei šie žodžiai… ir taip, mes turime omenyje „su riešutų sviesto įdaru“. Šis sausainių receptas pripildytas tiršto, riešutinio gėrio, o taip pat turi itin daug baltymų! Organizmą papildyti reikiamomis medžiagomis dar niekada nebuvo taip paprasta ir gardu.
Tešlą šiems baltyminiams riešutų sviesto sausainiams paruošti galite ypatingai greitai. Jie puikiai tiks prie puodelio arbatos bei kaip užkandis užklupus vakariniam saldumynų troškimui.
Ingredientai:
- kokosų aliejaus
- 200 g kokosų cukraus
- 75 g juodo arba pieniško šokolado gabalėlių
- 100 g miltų
- 150 g vanilės skonio „Impact“ baltymų mišinio
Paruošimo būdas
- Pirmiausia, turimą riešutų sviestą atšaldykite šaldytuve tam, kad jis taptų šiek tiek kietesnis.
- Tuomet sumaišykite kokosų aliejų su cukrumi atskirame inde ir įplakite kiaušinius.
- Kitame atskirame inde sumaišykite miltus su baltymų mišiniu. Tada maišydami iš lėto suberkite sausų produktų mišinį į šlapiųjų produktų mišinį ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
- Išmaišę, suberkite šokolado gabalėlius ir vėl kruopščiai išmaišykite. Uždenkite indą su plėvele ir palikite gautą tešlą atvėsti šaldytuve maždaug 30 minučių. Tuo metu galite įkaitinti orkaitę iki 190°C.
- Išimkite tešlą ir riešutų sviestą iš šaldytuvo. Rankomis formuokite rutuliukus iš sausainių tešlos (maždaug golfo kamuoliuko dydžio) ir uždėję ant kepimo skardos suplokite iki 1-1.5 cm storio.
- Dėkite arbatinį šaukštelį riešutų sviesto į kiekvieno tešlos disko vidurį ir užlenkite kraštus taip, kad riešutų sviestas pilnai pasislėptų viduje.
- Įdėkite skardą su sausainiais į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių.
Bananiniai sausainiai su riešutų sviestu ir avižomis (be miltų)
(apie 20 vnt.)
Reikės:
- 2 didelių ir prinokusių bananų
- 3 valgomųjų šaukštų 100 proc. žemės riešutų sviesto
- 1 puodelis smulkių avižinių dribsnių
- 3 šaukštai sezamų sėklų
- Norimų sėklų ar smulkintų riešutų (papuošti)
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180-ies laipsnių.
- Šakute sutrinkite bananus ir išmaišykite su riešutų sviestu.
- Į gautą masę supilkite avižinius dribsnius kartu su sezamų sėklomis ir viską išmaišykite. Turi gautis tiršta tešla.
- Šakute formuokite sausainius tiesiai ant kepimo popieriumi užtiestos skardos.
- Kepkite iki 20 min. Ar sausainiai iškepę, orientuotis galima pagal jų pagrindą - jis turi būti apskrudęs.
Sausainiai su žemės riešutų kremu:
Vakar dienos žygiui iškepiau neeilinių sausainių. Neeilinių, nes dar niekad neteko sulaukti tokių prieštaringų nuomonių iš ragavusių: nuo „tobuli!” iki nedrąsaus sausainio sugrąžinimo į lėkštelę, nuo „ar galiu dar vieną?“ iki „oi, ne-ne-ne, ne mano skonio”. Kaip žinoti, ar patiks jums? O ar mėgstat žemės riešutų kremą? Jo skonis čia tikrai labai intensyvus, o toji „burnoje besivelianti“ tekstūra sausainiams taip pat būdinga. Jei riešutų kremą mėgstat, išsisaugokite receptą ir kepkite - tikiu, jums patiks.
Kaip ir visad kepdami sausainius, būkite atidūs stebėdami kepimo laiką. Po dešimties kepimo minučių sausainiai gali atrodyti neiškepę - per šviesūs ir tikrai pernelyg minkšti. Nepasikliaukite šiomis spėlionėmis ir traukite kepimo skardą laukan. Vėsdami sausainiai sutvirtės, bet liks maloniai minkšti.
Tai kaip, ar mėgstat žemės riešutų kremą?
Ingredientai:
- 120 g žemės riešutų kremo *
- 50 g sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinis
- ½ arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. vanilinio cukraus
- ¼ arb. š. druskos
* naudokite tikrą, natūralų, nesaldintą riešutų sviestą, kurio sudėtyje - tik 100 proc.
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
- Į plakimo indą sudėkite riešutų kremą, sviestą, suberkite cukrų.
- Išplakite iki purios masės. Įmuškite kiaušinį ir išplakite dar kartą.
- Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišykite.
- Semkite po šaukštą tešlos ir tarp delnų suformuokite apvalų kamuoliuką. Dėkite ant kepimo popieriaus, paspauskite delnu, kad taptų plokštesnis. Viršuje šakutės dantukais įspauskite „groteles“.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 9-10 min.