Sreiko kepimas keptuvėje
Komentarai
DianaNa cia ne steikas, o mesos kepsnio receptas. Steikas (ribeye mesos pjausnys man skaniausias) apibarstomas su druska ir pipirais ir aliejaus uzpilama, itrinama. Kepama apie 2 min.is abieju pusiu. Beje, ten ne kraujas.
aistepadiskutavo titnagas su savimtitnagasReikia druska barstyti is anksto, kad nenusausetu steikas. Negalima barstyti ant iskepto, leksteje gulincio steiko.
titnagasNesamone, kad reikia druska barstyti is anksto, taip nusauseja steikas ir tampa ne toks skanus. Druska galima barstyti tik iskepus ir jau leksteje gulinti steika.

Kaip iškepti tobulą steiką?
Steikas (lietuviškai dar vadinamas didkepsniu) – kepsnys, gaunamas kepant mėsos gabalą, išpjautą skersai stuburo. Tikrasis steikas gaminamas iš jautienos, nors didkepsniais vadinami ir analogiškai išpjautos veršienos, kiaulienos, tuno ar lašišos kepsniai.
Svarbiausias dalykas, kepant steiką - teisingai pasirinkti gaminimo trukmę pagal tai, kokio paruošimo lygio mėsos norite - vos keliomis minutėmis ilgiau ar trumpiau kepto kepsnio skonis gali skirtis kardinaliai.
Kaip teisingai išsirinkti mėsą steikui?
1. Geriausia rinktis storesnius mėsos gabaliukus (2-3 cm storio). Plonesni kepsniai gali būti sausi, perkepę.
2. Mėsa turėtų būti ryškios tamsiai raudonos spalvos.
3. Kuo daugiau smulkių riebalų gyslelių, tuo geriau. Kepdamos jos išsilydo, o steikas tampa sultingesnis.
Kokią keptuvę geriausia rinktis?
Steiką galima kepti tiek paprastoje, tiek grill keptuvėje. Geriausia, kad ji būtų masyvi ir nepridegančiu paviršiumi - tokios keptuvės itin gerai įkaista, taigi, didkepsnis gaunasi sultingas viduje ir maloniai traškus išorėje. Be to, keptuvė turėtų būti pakankamai didelė, kad kepami mėsos gabaliukai nesiliestų tarpusavyje.
Steiko iškepimo stadijos
Extra rare arba Blue – beveik žalia, tačiau nebe šalta mėsa.
Rare – pusžalė mėsa.
Medium rare – mėsa, kurioje kraujo nebeliko, bet ji vis dar ryškiai rausvos spalvos.
Medium – pusiau iškepta mėsa, kurios viduje matosi šviesiai rausvos sultys.
Medium well – mėsa su skaidriomis sultimis.
Well done – mėsa, kurioje beveik nebėra jokių sulčių.
Too well done arba Overcooked – mėsa, kurioje sulčių visiškai nebeliko.
Tobulo steiko iškepimo žingsniai
1. Gerai atšildykite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros, kad geriau sugertų prieskonius.
2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais.
4. Atsargiai sudėkite mėsą į keptuvę.
5. Pavartykite gabaliukus. Virtuvės šefai nuo senų laikų nesutaria, ar steikus geriau apversti vieną kartą ar daugiau. Manoma, kad apvertus tik vieną kartą, galima išgauti idealią steiko spalvą iš abiejų pusių. Tuo tarpu pavarčius kelis kartus mėsa iškepa greičiau ir tolygiau. Rekomenduojame išbandyti tiek vieną, tiek kitą būdą - tik Jūs galite nuspręsti, kokiu būdu iškeptas steikas Jums patiks labiau.

Tobulas steikas iš Big Green Egg
Kai savo Big Green Egg kepate steiką, tik nuo jūsų priklauso, kokio tipo kepsnį pasirinksite. Priklausomai nuo šio pasirinkimo mėsa bus iš galvijo galinės arba nugarinės dalių. Kepsnys iš galinės dalies yra pjaunamas iš viršaus, šono arba nugarinės dalies. Jei kepsnys pjaunamas iš viršaus arba šono, jis vadinamas romšteksas arba „rump steak“ . Tokius kepsnius kaip antrekotas ir „ribeye“ mėsininkas pjauna iš galvijo nugaros. Išskirtinis gabalas iš galvijo nugaros vadinamas nugarine. Storiausia nugarinės gabalėliais supjaustyta dalis yra vadinama „tournedos“ arba „tenderloin“ kepsniu. Tai – itin minkšta, tačiau šiek tiek mažiau skonio nei kitų rūšių steikai turinti mėsa.