pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Makaronai su faršu ir makaronų apkepo receptas

Makaronai su faršu - vienas populiariausių makaronų patiekalų. Dėl to, kad skanu, dėl to, kad greitai ir nesudėtingai paruošiama.

Makaronai su faršu

Ingredientai:

  • Makaronai
  • Faršas
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Konservuoti pomidorai
  • Vištienos sultinys
  • Petražolės
  • Druska, pipirai, aitriosios paprikos dribsniai

Gaminimo eiga:

  1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Faršą kepkite įkaitintame aliejuje. Dėkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir česnakus. Berkite druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų dribsnių.
  3. Suminkštėjus svogūnams, pilkite konservuotus pomidorus ir vištienos sultinį.
  4. Patroškinkite apie 15 min.
  5. Sudėkite išvirtus makaronus ir smulkintas petražoles.
  6. Prieš patiekdami makaronus su faršu apibarstykite kietuoju sūriu.

Makaronų apkepas su mėsa ir sūriu

Šis labai paprastas makaronų apkepas ne tik skanus, pilnas skonių, bet ir greitai pagaminamas. Pats tas, kai nesinori ilgai barškinti puodų virtuvėje.

Reikės:

  • 500 g maltos mėsos (naudokite kokią mėgstate, aš gaminau su kalakutiena)
  • 1 pakuotės mėgstamų makaronų
  • 1 stiklainio aštraus pomidorų padažo
  • 1 svogūno
  • 250 g mocarelos sūrio
  • 200 g kietojo sūrio
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • druskos pagal skonį
  • aliejaus

Kaip gaminti:

  1. Į keptuvę pilame aliejaus ir sudedame smulkintus svogūnus. Gerai apkepame. Išimame iš keptuvės.
  2. Dedame maltą mėsą, pagardiname paprikos milteliais ir kepame, kol neliks rausvos mėsos.
  3. Sudedame svogūnus atgal, pilame pomidorų padažo ir išmaišius troškiname, kol neliks skysčio.
  4. Sudedame į kepimui skirtą indą.
  5. Išverdame makaronus, nupilame vandenį.
  6. Sudedame makaronus į kepimo indą ir išmaišome.
  7. Dosniai užbarstome sūriais ir dedame į 180 laipsnių orkaitę, kepame apie 30 min.
  8. Paprasta, pigu, skanu, ir tas tįstantis sūris...

Tokį makaronų apkepą galima gaminti su kokiu tik norisi faršu - tinka jautienos, kiaulienos ar net vištienos faršas. Aš šį kartą gaminau vien su kiaulienos faršu, tačiau įprastai gaminu su maišytu kiaulienos-jautienos faršu. Turiu pripažinti, kad didelio skirtumo nepajaučiau, kad šį kartą jautienos faršo buvo.

Makaronų apkepas su daržovėmis, mėsa ir sūriu

Patiekalui reikės:

  • 400 g makaronų
  • 2 skardinių konservuotų pomidorų
  • 125 g mocarelos
  • 50 g fermentinio sūrio
  • 400 g mėsos likučių ar dešrelių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 1 svogūno
  • 3 susmulkintų česnako skiltelių
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių (nebūtina)

Kaip gaminti:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite svogūną 8-10 minučių, kol suminkštės ir pradės karamelizuotis. Įmaišykite česnaką, kepkite dar 1-2 min.
  2. Sudėkite smulkintus pomidorus, raudonėlį, aitriąją papriką ir 2 šaukštelius cukraus, gerai pagardinkite prieskoniais ir užvirinkite. Keptuvę uždenkite dangčiu ir patroškinkite pomidorus 15-20 minučių, kol padažas sutirštės.
  3. Įmaišykite bet kokią kitą virtą ar keptą mėsą, kurią norite panaudoti.
  4. Tuo metu dideliame puode užvirinkite pasūdytą vandenį. Makaronus virkite minutę trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, arba tol, kol jie bus „al dente“. Nukoškite, bet pasilikite puodelį vandens, kuriame virė makaronai.
  5. Suberkite makaronus į padažą ir išmaišykite, jei reikia, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens.

Sveikatai palankiausi makaronai

Sveikatai palankiausios - viso grūdo dalių makaronai, taip pat pagaminti iš kietagrūdžių kviečių ar grikių, praturtinti daržovėmis.

Nors makaronų patiekalai dažniausiai yra labai mėgstami vaikų, vis tik gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo jais nepiktnaudžiauti, tačiau nepulti ir į kitą kraštutinumą - dėl angliavandenių baimės visiškai jų neišbraukti iš savo mitybos raciono. Svarbu, kiek makaronų suvartojama ir kaip jie paruošti.

„Didelė klaida, kai kontroliuodami svorį žmonės bijo valgyti įvairų maistą. Naudingiau yra planuoti kiekvienos dienos maisto kiekį, išlaikyti valgymo režimą ir nebadauti. Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir nors jie nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse - ir cinko.

Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar praturtinti špinatais ar burokėliais - jie tampa maistingesni“, - teigia E. Gavelienė.

Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al dente“: „Jeigu makaronai nėra išbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau. Be to, suvalgius taip paruoštų makaronų ilgiau išlieka ir sotumo jausmas.“

Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1-2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų varginami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti.

„Jeigu tai kvietiniai, ruginiai ar kiti glitimo turintys makaronai - celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti. Taip pat, savaime suprantama, nereikėtų valgyti nė trupinėlio duonos, sausainių ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra glitimo. Visgi, svarbu nepamiršti, kad glitimo turi ne tik kviečiai, miežiai ar rugiai, bet ir kuskusas, manų, perlinės ir bulguro kruopos, net speltų miltai“, - įspėja gydytoja dietologė.

Kaip išsirinkti kokybiškus makaronus

Kokybiškiausi makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą. Tokie makaronai gerai sugeria padažus.

Makaronų įvairovė tokia didelė, kad dažnai juos sunku išsirinkti. Tai priklauso ir nuo to, kokį patiekalą ruošime ir kokį padažą gaminsime.

Kuo stambesni makaronai, tuo sodresnis turėtų būti padažas, kuris prilips prie makaronų paviršiaus.

  • Spagečiams tiks lengvos slidžios tekstūros padažai, paruošti alyvuogių aliejaus su česnaku ar grietinėlės pagrindu.
  • Sraigteliams ar kitaip susuktiems makaronams tiks pesto, kreminiai padažai su sūriu.
  • Briaunotame vamzdelių formos makaronų paviršiuje gerai išsilaikys tiršti mėsos ir daržovių padažai.