Lašišos kotletai su manais - tai subtilus, bet tuo pačiu ir sotus patiekalas, kurio skonis kaskart primena namų jaukumą ir šeimos susibūrimus prie stalo. Šiame recepte lašiša įgauna švelnią tekstūrą dėl manų kruopų, kurios sugeria dalį drėgmės, todėl kotletai tampa ypatingai purūs ir minkšti. Nors kotletai dažniausiai siejami su vištiena ar kiauliena, būtent lašišos versija suteikia patiekalui elegancijos ir prabangos prieskonį.
Šį receptą pirmą kartą gavau iš savo mamos, kuri jį atrado dar tada, kai lašiša buvo retenybė mūsų virtuvėje. Ji pasakojo, kad kotletai buvo ruošiami šeimos šventėms ir ypatingoms progoms. Išbandžiau šį patiekalą ne kartą, ir kiekvieną kartą jis sulaukia komplimentų - net tie, kurie paprastai nėra dideli žuvies mėgėjai, paprašo papildomos porcijos.
Mano patirtis rodo, kad lašišos kotletus su manais galima nesunkiai pritaikyti skirtingiems skoniams: jei mėgstate aštresnį skonį, įdėkite česnako ar aitriosios paprikos, o jei norite lengvesnės versijos - naudokite daugiau šviežių žolelių. Tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek darbo dienos vakarienei, tiek šventiniam stalui.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Lašišos faršą galima pakeisti kitų riebių žuvų faršu, pavyzdžiui, upėtakiu ar skumbre, kad kotletai būtų tokie pat sultingi.
 - Manus galima keisti smulkintais avižų dribsniais arba maltais džiūvėsėliais, jei norite kitokios tekstūros.
 - Krapus galima pakeisti petražolėmis ar baziliku, suteikiant kitokį žolelių aromatą.
 - Svogūnų laiškus galima pakeisti šviežiu smulkintu svogūnu arba porais.
 - Graikišką jogurtą padažui galima keisti natūraliu jogurtu arba grietine, jei norite švelnesnio skonio.
 - Majonezą galima keisti alyvuogių aliejumi, kad padažas būtų lengvesnis.
 
Lašiša - populiariausia lietuvių žuvis
Lašiša - mėgstamiausia lietuvių žuvis. Karališka žuvis ruošiama ir prabangiausiuose restoranuose, tačiau stalo žvaigžde ją paversti galima kiekvienuose namuose. Nebūtina išlaidauti norint skanaus ir sotaus patiekalo. Pavyzdžiui, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, visa lašiša pasižymi geresne kaina už kilogramą, todėl ją renkasi sutaupyti norintys šios žuvies gerbėjai. Ją iškepti orkaitėje visai paprasta, o nerimauti dėl to, kad visko nesuvalgysite, neverta - likučius kitą dieną panaudosite naujiems gardiems patiekalams.
Nors statistika rodo, kad lietuviai žuvies vis dar valgo mažiau nei rekomenduoja mitybos specialistai, tendencijos džiugina, sako „Iki“ atstovė: „Pardavimai stabiliai auga, šiemet pirkėjai nupirko virš 10 proc. daugiau šviežios žuvies nei pernai. Tai tik patvirtina, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai, o prie sveikesnių mitybos įpročių formavimosi prisideda ir pasiūla.“
Pasak G. Kitovės, lašišos populiarumui šviežios žuvies skyriuje jau kurį laiką nėra lygių. „Jeigu kadaise lašiša buvo tik švenčių ar ypatingų progų patiekalas, tai dabar ja lietuviai mėgaujasi kasdien. Daugelis vertina šios riebios žuvies skonį, naudą organizmui ir tai, kad ją skaniai paruošti reikia visai nedaug pastangų. Nors siejama su prabanga, ji gali būti ir taupus pasirinkimas. Pavyzdžiui, pasirinkus visą šviežią skrostą lašišą, pavyks sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, nes vienas kepimas taps pagrindu net keliems patiekalams“, - sako G. Kitovė.
Kaip iškepti visą lašišą orkaitėje?
Pigiau įsigijus visą lašišą, ją paruošti bus paprasčiau, nei gali pasirodyti, ir visiškai nereikės šefo gebėjimų. „Lašiša - riebi, skani, sultinga žuvis, tačiau kartais kepant ji linkusi išsausėti. Nuo to apsidrausti galima įvyniojant žuvį į foliją ar kepimo popierių. Tačiau galima panaudoti ir paprasčiausią druską. Folija, kepimo popierius ar druskos pluta tampa natūraliu barjeru, kuris lašišoje sulaikys drėgmę, skonį, aromatą“, - sako G. Bačkovas.
Paruošimas:
- Pirma, švelniai nuplaukite lašišą po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
 - Žuvį iš vidaus ir išorės patrinkite pipirais.
 - Jei norite, į jos pilvą pridėkite šviežių žalumynų, citrinos skiltelių, česnako, nors žuvis bus skani ir be šių priedų.
 
„Uždarykite“ skonį. Jeigu naudojate foliją, prieš suvyniojant lašišą į ją, žuvį patepkite aliejumi ir įtrinkite druska. Jeigu naudojate druskos metodą, kepimo indo dugną išklokite maždaug 1,5 cm druskos sluoksniu. Ant jo padėkite žuvį ir ją visą gausiai užklokite druska, kad nesimatytų nė trupučio odos, ir lengvai apipurkškite vandeniu.
Kepkite:
Įkaitinkite orkaitę arba kepsninę iki 200 °C temperatūros. Kepkite lašišą apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio. Taip iškepta lašiša bus skani tiek karšta, patiekta su mėgstamomis daržovėmis ir ryžiais ar kuskusu, tiek ir šalta. Vienu ypu verta išsikepti ją didesnę, nes kitą dieną galėsite pasilepinti ir kitais naujais patiekalais su šia žuvimi.
Trys idėjos, ką gaminti iš keptos lašišos
Pigieji lašišos ir bulvių kotletukai
- Porcijos: 4
 - Gaminimo laikas: 30 min.
 
Reikės:
450 g keptos lašišos, 4-5 virtų ir sutrintų bulvių, 1 kiaušinio, 1 citrinos, 1 šaukšto miltų, 2 šaukštų petražolių arba krapų, druskos ir pipirų, džiūvėsėlių apvoliojimui.
Gaminame:
- Lašišą suplėšykite šakute.
 - Į ją sudėkite bulvių košę, plaktą kiaušinį, citrinos sultis ir žievelę, miltus ir smulkintas petražoles arba krapus.
 - Išmaišykite iki vientisos masės.
 - Iš mišinio suformuokite apvalius vienodo dydžio paplotėlius.
 - Apvoliokite džiūvėsėliuose.
 - Kepkite kotletukus įkaitintame aliejuje keptuvėje, kol taps auksinės spalvos, arba orkaitėje 20 min. 200 °C temperatūroje.
 - Patiekite su jogurto padažu ir salotomis.
 
Nepralenkiama lašišos užtepėlė
- Porcijos: 4
 - Gaminimo laikas: 5 min.
 
Reikės:
250 g keptos lašišos, 120 g šviežio kreminio sūrio, 1 šaukšto Dižono garstyčių, ½ šaukštelio druskos, ½ ryšulėlio krapų, 1 šaukšto balzaminio acto.
Gaminame:
- Sudėkite visus ingredientus į virtuvinio kombaino arba trintuvo indą ir gerai sutrinkite.
 - Perdėkite į dubenėlį ir padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
 - Užtepėlę naudokit ant sumuštinių, patiekti su blynais, krekeriais ir pan.
 
Salotos su kepta lašiša
- Porcijos: 4
 - Gaminimo laikas: 10 min.
 
Reikės:
Keptos lašišos, 2 kietai virtų kiaušinių, ½ skardinės kukurūzų, gabalėlio poro, 3 marinuotų agurkų, 2-3 šaukštų natūralaus jogurto, 1 šaukštelio majonezo, druskos ir pipirų.
Gaminame:
- Porą smulkiai supjaustykite, sudėkite į dubenį ir sumaišykite su žiupsneliu druskos, palikite kelioms minutėms.
 - Kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais, žuvį susmulkinkite šakute, kukurūzus nusausinkite sietelyje.
 - Visus ingredientus sudėkite į dubenį.
 - Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska ir pipirais.
 - Užpilkite ant salotų ir išmaišykite.
 
Lašišos kotletų receptas su manų kruopomis
Šis receptas yra lengvai pagaminamas ir labai skanus patiekalas. Labiausiai patiko dėl to, kad visai nesijaučia žuvies kvapo. Kadangi aš su žuvimi ne itin draugauju, tai man labai aktualu. Paskutiniu metu labai stengiuosi prisijaukinti žuvies patiekalus, bet tie bandymai ne visada būna sėkmingi.
Reikės:
- 1 kg lašišos (pirkau su oda ir kaulais be galvos)
 - 2 kiaušiniai
 - 2 v.š. manų kruopų
 - Pieno manų kruopoms užpilti (tiek, kad apsemtų)
 - 2 v.š. maltų džiūvėsėlių
 - 1 svogūnas
 - 3 česnako skiltelės
 - Persilado prieskonių arba kapotų žalumynų
 - Maltų juodų pipirų
 - Druskos pagal poreikius
 
Gaminimas:
- Nuo lašišos pašalinkite odą ir kruopščiai išrinkite kaulus. Šį darbą atlikite labai atidžiai.
 - Lašišą sukapokite peiliu. Galite ir supjaustyti smulkiais kubeliais.
 - Į smulkintos lašišos masę dėkite sutarkuotą svogūną, išspaustas česnako skilteles, piene išmirkytus manus, pipirus, persiladą, druskos, kiaušinius, džiūvėsėlius.
 - Masę gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 min.
 - Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir tiesiog šaukštu formuokite kotletus. Kadangi faršas yra labai minkštas tai su šaukštu patogiau.
 
                                                
                                            