Moliūgas - vienas populiariausių trintų sriubų ingredientų. Ši daržovė dominuoja ir klasikinių, ir gurmaniškų sriubų receptuose. Jei mėgstate moliūgus ir aštrų aromatingą maistą, ši sriuba turėtų Jums patikti.
Klasikinis moliūgų sriubos receptas
Štai - dar vienas tirštos, jaukios ir šildančios moliūgų sriubos receptas. Šią trintą sriubą išvirti labai paprasta!
Ingredientai:
- 1-1,3 kg moliūgo
- 2 vidutinio dydžio morkų
- 2 vidutinio dydžio bulvių
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 4 česnako skiltelių
- 4 stiklinės vandens (240 ml)
- 0,5 stiklinės neriebios grietinėlės
- maždaug 80 g šaltai rūkytos šoninės (4 juostelių)
- saujelės susmulkintų šviežių petražolių
- 3,5 a. š. vištienos arba daržovių sultinio miltelių (arba 1,5-2 sultinio kubelių)
- 2 žiupsnių juodųjų pipirų
- druskos
Gaminimo eiga:
- Moliūgą, morkas, bulves ir svogūną nulupame, supjaustome dideliais kubeliais. Česnakų skilteles sutraiškome peiliu ir nulupame.
- Į puodą sudedame moliūgą, morkas, bulves, svogūną ir česnaką.
- Užpilame vandeniu, pagardiname sultinio milteliais, pipirais, išmaišome ir verdame ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštėja.
- Kol sriuba verda, labai smulkiai supjaustome šoninę ir kepame keptuvėje ant aukštesnės nei vidutinė ugnies, kol ji apskrunda ir pasidaro traški. Šoninės traškučius išimame iš keptuvės ir atidedame į šalį.
- Kai sriuba išverda, daržoves su sultiniu sutriname trintuvu, įmaišome grietinėlę. Paragaujame, ar nereikia papildomai druskos.
Aštri aromatinga moliūgų sriuba
Tai aštri ir labai aromatinga, šildančio skonio moliūgų sriuba. Jai skaninti naudoju tradicinius moliūgų pyrago prieskonius: maltą cinamoną, gvazdikėlius, imbierus, kvapiuosius pipirus, kardamonus, muskatų riešutus. Šios sriubos spalva ir tirštumas priklauso nuo naudojamo moliūgo rūšies.
Ingredientai:
- Moliūgas
- Česnakas
- Svogūnas
- Aitrioji paprika
- Moliūgų pyrago prieskoniai
- Sultinys
- Moliūgų sėklos
- Aliejus
- Grietinėlė
- Druska
Gaminimo eiga:
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nuluptą česnaką ir svogūną smulkiai sukapokite. Aitriąją papriką smulkiai supjaustykite. Jei norite aštresnės sriubos, sėklas palikite, jei ne tokios aštrios, prieš pjaustydami jas išimkite.
- Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite aliejaus ir pakepkite pjaustytą svogūną, česnaką, aitriąją papriką, juos apibarstykite moliūgų pyrago prieskoniais. Kai daržovės apkepa, sudėkite pjaustytus moliūgus, maišydami kepkite kelias minutes, tada supilkite sultinį, sumažinkite kaitrą ir lėtai virkite apie 20 minučių, kol moliūgai visiškai suminkštės.
- Kol sriuba verda, pagaminkite aromatingas moliūgų sėklas, kuriomis apibersite išvirusią sriubą. Moliūgų sėklas sumaišykite su aliejumi, prieskoniais ir gerai rankomis išmaišykite. Paruoštas moliūgų sėklas kepkite maišydami sausoje keptuvėje nustatę vidutinę kaitrą, kol apskrus, tai užtruks apie 5 minutes.
- Išvirusią sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki tirštos konsistencijos. Sriubą statykite atgal ant ugnies, supilkite grietinėlę, skaninkite druska ir užvirkite. Jei sriuba jums pasirodys per tiršta, galite atskiesti sultiniu. Vos užvirusią ją nukelkite nuo ugnies.
Patarimai ir gudrybės
Trinta sriuba gali būti skani verdama tiek iš šaldytuve turimų šviežių daržovių, tiek paįvairinta neįprastais ingredientais ar prieskoniais.
Moliūgai yra tos daržovės, kurios kažkaip visada yra pirmoji pagalba, jei ima ir pritrūksta fantazijos. Ar blyneliams, ar garnyrui nuspalvinti, ar pyragui, bet užvis geriausia - sriubai: moliūgams visada virtuvėje yra uždegta žalia šviesa. Tačiau kad ir kiek paprasta ta sriuba būtų, kaskart ją vis kitaip patiekiant, ji virs vis nauju patiekalu 🙂 Čia gali būti savotiškas jūsų triukas - panašiai kaip viena ir ta pati suknelė vis kitaip gali atrodyti su keliais gerais skirtingais akesesuarais.
Mano mėgstamiausi moliūgų sriubos priedai - feta sūris, česnakiniai baltos duonos krutonai, paskrudintos moliūgų sėklos, keli lašai trumų aliejaus, skrebutis su sūriu, užketpas orkaitėje.
Variacijos:
- Nida Degutienė siūlo įdėti riešutų sviesto (natūralaus, be cukraus ir druskos).
- Dangira Šimašiutė rekomenduoja virti su bazilikais ir manų kruopomis.