pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Saldūs plikyti sausainiai: receptas iš močiutės sąsiuvinio

Žiemos vakarai labai tinka sukiojimuisi virtuvėje, todėl dažniau lepinu šeimyną saldumynais. Garantuotai geram rezultatui būtinos kelios sąlygos - turi būti vienodas vandens ir pieno kiekis, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros ir miltus būtina persijoti.

Nors šių sausainių saldumynais vadinti gal ir nederėtų, cukraus juose tikrai nedaug, labiau užburia minkšta, puri tekstūra ir lengvas vanilės prieskonis. Na, tikiu, kad visi esate bent kartą ragavę pirktinių tuščiavidurių plikytinukų, jei mėgstate - pasigaminkite būtent tokių.

Vos keletas produktų, keliolika minučių ir turėsite plikytus sausainius lyg iš parduotuvės. Šie sausainiai - saldūs, drėgni, minkšti. Sausainiai valgosi tarsi saulėgrąžos, vienas po kito.

Atminkit, šie sausainiai saldūs, minkšti ir drėgni, todėl nelabai tinkami įdarams (aš taip manau). Jei norite įdarytų plikytų pyragaičių, labiau tiks kietesni, tuščiaviduriai pyragaičiai. Esu dariusi su aviečių įdaru aplietus baltu šokoladu ir barstytus pistacijomis.

Ingredientai

  • 2 šaukštų DANSUKKER cukraus
  • 1 šaukštelio SANTA MARIA vanilinio cukraus
  • 250 g miltų
  • 5 kiaušiniai
  • DANSUKKER cukraus miltelių (pabarstyti)

Gaminimo eiga

  1. Į puodą supilu vandenį, pieną ir cukrų, dedu gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaičiu ugnį. Skysčiams užkaitus suberiu ir vanilinį cukrų. Maišau mentele, kol cukrus ištirpsta, užvirinti nereikia.
  2. Miltus persijoju ir suberiu į karštą skystį, puodui tebekaistant ant ugnies intensyviai maišau, kol tešla sušoka į kamuolį. Tešlą kaitinkite tol, kol atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė (sušoks į kamuoliuką).
  3. Prieš dedant kiaušinius reikia tešlą truputį atvėsinti, kad nesutrauktų kiaušinių. Šakute suplakite kiaušinius kartu ir po truputį pilkite juos į tešlą nuolatos maišydami. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsukimais, svarbu neplakti.
  4. Tešlą sudedu į konditerinį maišelį ar švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spaudžiu norimo dydžio sausainius. Jie pūsis, todėl reikia palikti nemažus tarpelius. Sausainius išspaudžiau su vienkartiniu konditeriniu maišeliu. Kad būtų paprasčiau, dėkite maišelį su antgaliu į aukštą stiklinę, tuomet šaukštu pridėkite tešlos. Paprasta ir nebus 'terliojimosi'. Naudojau pačius didžiausius turimus konditerinius antgalius: žvaigždutę ir gėlytę.
  5. Sausainius kepu apie 30min. Svarbu - neskubėkite traukti sausainių iš orkaitės, tegu jie ten ir atvėsta. Kepant sausainius labai svarbu nedarinėti orkaitės ir stebėti kepimo laiką. Su kepimo laiku teko paeksperimentuoti, nes knygoje buvo nurodoma kepti labai aukštoje 220 laipsnių temperatūroje. Tačiau jau po 8 minučių sausainių krašteliai pradėjo degti. Kitą partiją kepdama, sumažinau temperatūrą ir kepiau 15-20 minučių. Geriausiai iškepė sausainiai kepti 20 minučių.
  6. Iškepusius sausainius pabarstykite DANSUKKER cukraus milteliais.

Patarimai ir pastebėjimai

  • Kaitindami tešlą maišykite mediniu šaukštu.
  • ALFO PATARIMAS: Spauskite gaminius dideliu atstumu vieną nuo kito, nes plikyti kepiniai labai smarkiai kyla. Jei neturite konditerinio maišelio, galite tešlą dėti šaukštais arba susukite tūtelę iš kepimo popieriaus.
  • Jeigu planuojate kepti užkandinius plikytinukus, galite juos pabarstyti tarkuotu sūriu.
  • Neatidarinėkite orkaitės durelių, kai kepate.

Plikyti sausainiai man visuomet atrodė įveikiami tik pažengusiems ir patirties turintiems kepėjams. Plikytos tešlos ruošimas be galo gasdino. Tačiau kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad tikrai nėra, ko baimintis. Svarbu tiksliai sekti receptą ir viskas netgi paprasčiau nei paprasta.

Iškeptus sausainius atvėsinkite. Pradžioje sausainiai iš išorės bus šiek tiek traškūs, viduje minkšti, drėgni, tuščiaviduriai. Karšti sausainukai būna traškūs, o kai ataušta, suminkštėja ir tampa labai panašūs į pirktinius plikytus sausainius.

Skanaus!